Джовани с 3 златни медала по плуване

imag00433

Като ученик в “Акад. Кирил Попов”, освен с математика и физика незрящият Чемишанов се занимава от няколко години активно с плуване. С подкрепата на семейството си тренира усилено и има амбицията да участва на параолимпийските игри. Първото му участие на международно състезание по плувни спортове за параолимпийци бе в средата на месец март тази година и му донесе 3 златни медала.

Параолимпийските игри започват след края на Втората световна война, когато д-р Лудвиг Гутман въвежда спорта като метод за рехабилитация на ранени войници и цивилни. Скоро в клиниката му “Стоук Мандвил” в Англия пациентите започват да се занимават и със състезателни спортове. На 28 юли 1948 година, когато се откриват Олимпийските игри в Лондон, д-р Гутман организирал първото състезание за атлети на инвалидни колички. Нарекъл състезанието “Игри “Стоук Мандвил””. Скоро към начинанието се присъединили и чужденци и така през 1952 година се създава Международния комитет на игрите “Стоук Мандви”. През 1960 година се провеждат първите Параолимпийски игри веднага след Олимпйските в Рим. Събитието имитира Олимпийските игри и в него участват 400 атлети от 23 държави.

От 1988 година Параолимпийските игри се провеждат в същия град като Олимпийските игри, три седмици след приключването им и на същите терени.

Според регламента на параолимпийските игри състезателите се поделят на няколко основни категории:
– състезатели с ампутации
– състезатели с церебрална парализа, вкл. атлети с мозъчни травми, удар и подобни проблеми на равновесието, координацията или мускулния контрол
– състезатели с интелектуални затруднения (които вече се състезават в т.нар. спешъл олимпикс)
– състезатели в инвалидни колички
– състезатели със зрителни увреждания
– всички останали (от фр. les autres), т.е. състезатели, които не попадат в другите категории; в категорията попадат и малките хора, състезателите с множествена склероза и вродени деформации на крайниците.

България участва в параолимпиадите от 1988 г. насам и печели медали в дисциплини от леката атлетика.  През 1996 г. печелим сребърен медал и в плуване.

Състезанието по плуване за параолимпийци се е провело  от 13.03 до 15.03.2009 в гр. Солун-Гърция. В него вземат участие 25 отбора от Гърция, Албания и България. Незрящият Джовани Чемишанов се състезава в дисциплините  100 м. бруст , 50 м. и 100 м. свободен стил (кроул). И в трите дисциплини той печели първите места и 3 златни медала.

imag0040

Това са първите златни медали за България в плувни спортове на Параолимпийци в международни води. Завоюваните позиции му отварят възможността за участие на европейското първенство по плувни спортове за параолимпийци в Чехия – от 02-07.06. 2009 г.

Подкрепа на Джовани за участие в състезанието са оказали :
Станислав Сираков- Лаянс Клуб  -Филипополис
Николай Тончев-Лаянс Клуб Пловдив-Филипополис ”


Етикети: , , , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  2. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни
  5. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2021 за Везни