Джовани

blog-djovaniДжовани Чемишанов е на 15 години. Роден е на 11 август 1992г. в гр. . Когато е на 7 години след инцидент загубва зрението си.

Една година учи в за слепи “Луи Брайл” гр. София. От трети до шести клас е редовен ученик в СОУ ” Димитър Матевски” гр. Пловдив. Там през 2002 г. се запознах с него.  Класната му стая беше до кабинета ми на училищен психолог, което ми даваше добра възможност както да работя с него, така и да го наблюдавам отблизо в различни ситуации.  Училищата тогава, пък и сега, не са пригодени за децата с увреждания още повече за незрящите, на които е отнета най-важната сетивност – зрителната, посредством която се получава над 80% от информацията за заобикалящата ни среда.

Но когато Съдбата отнема едно, винаги дава друго в изобилие. Джовани има дадени по рождение силен интелект и волята да реализира този потенциал. С лъвската си харизма, благородство и себеприемане той очарова всеки, който се опита искрено да го опознае отблизо.

Джовани е изключително любознателен, чете всичко до което има достъп и натрупва знания, надхвърлящи многократно тези на зрящите му връстници. Събрал е колекция от дипломи и награди за участия в олимпиади по математика, български език, физика и биология. Тези състезания са еднакви за всички, няма преференции за незрящите, а и нерядко дори му е отказвано участие заради непригодност на условията за оценяване на знанията му.

В пети клас печели награда в състезанието по математика “Черноризец Храбър” и става ученик в “Академия 21 век”. В Академията Джовани попада в изключително подходяща за развитието му социална среда. Участва в почти всички инициативи, екскурзии, летни лагери и семинари. Следват спечелване на I-во място на международен конкурс” Европейско кенгуру” ; III-то място в математически конкурс в Американския колеж – София, престижно място в международен конкурс ” Австралийско кенгуру” и други. След завършването на седми клас кандидатства в ОМГ”Академик Кирил Попов”. Приет е специалност- физика.

В математическата гимназия Джовани се радва на отличен психологически комфорт и подкрепяща среда за развитие на таланта му. В свободното си време обича да чете книги, особено фантастика, играе шах, ходи на плуване и като повечето връстници прекарва много време пред компютъра. Усъвършенства компютърните си умения в “Сиско академия”- Пловдив.

Семейство Чемишанови имат още две момчета- Мирослав и Георги. Родителите са наясно с начина на живот и проблемите, с които трябва да се справят незрящите. Те са главната опора на Джовани и пример за кураж и силен дух.

Сега Джовани е ученик в 9-ти клас. Най-важното за него е да бъде колкото се може по-самостоятелен, да води организиран и пълноценен живот като младежите на неговата възраст.

Муси Дачева, 2 12 2007г

Етикети: , , , , , , , , , ,

1 коментар so far »

 1. Миша ! каза,

  Писа на май 29, 2008 @ 12:42

  Момчето наистина е много умно и много добро.Аз също учих в Матевски 12 години, и съм го виждала много пъти по коридорите,но тъй като училището, колкото и да е хубаво не е пригодено за деца със зрителни проблеми-винаги съм го виждала в компанията на негови приятелчета.Помня веднъж преподавахме лекции на децата от същия клас дето беше и Джовани и просто си личеше колко е начетен и талантлив,докато неговите ученици не приемаха на сериозно темата за ХИВ-СПИН,която преподавахме по онова време.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  2. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни
  5. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2021 за Везни