Джовани

blog-djovaniДжовани Чемишанов е на 15 години. Роден е на 11 август 1992г. в гр. Пловдив. Когато е на 7 години след инцидент загубва зрението си.

Една година учи в за слепи “Луи Брайл” гр. София. От трети до шести клас е редовен ученик в СОУ ” Димитър Матевски” гр. Пловдив. Там през 2002 г. се запознах с него.  Класната му стая беше до кабинета ми на училищен , което ми даваше добра възможност както да работя с него, така и да го наблюдавам отблизо в различни ситуации.  Училищата тогава, пък и сега, не са пригодени за децата с увреждания още повече за незрящите, на които е отнета най-важната сетивност – зрителната, посредством която се получава над 80% от информацията за заобикалящата ни среда.

Но когато Съдбата отнема едно, винаги дава друго в изобилие. Джовани има дадени по рождение силен интелект и волята да реализира този потенциал. С лъвската си харизма, благородство и себеприемане той очарова всеки, който се опита искрено да го опознае отблизо.

Джовани е изключително любознателен, чете всичко до което има достъп и натрупва знания, надхвърлящи многократно тези на зрящите му връстници. Събрал е колекция от дипломи и награди за участия в олимпиади по математика, български език, физика и биология. Тези състезания са еднакви за всички, няма преференции за незрящите, а и нерядко дори му е отказвано участие заради непригодност на условията за оценяване на знанията му.

В пети клас печели награда в състезанието по математика “Черноризец Храбър” и става ученик в “Академия 21 век”. В Академията Джовани попада в изключително подходяща за развитието му социална среда. Участва в почти всички инициативи, екскурзии, летни лагери и семинари. Следват спечелване на I-во място на международен конкурс” Европейско кенгуру” ; III-то място в математически конкурс в Американския колеж – София, престижно място в международен конкурс ” Австралийско кенгуру” и други. След завършването на седми клас кандидатства в ”Академик Кирил Попов”. Приет е специалност- физика.

В математическата гимназия Джовани се радва на отличен психологически комфорт и подкрепяща среда за развитие на таланта му. В свободното си време обича да чете книги, особено фантастика, играе шах, ходи на плуване и като повечето връстници прекарва много време пред компютъра. Усъвършенства компютърните си умения в “Сиско академия”- Пловдив.

Семейство Чемишанови имат още две момчета- Мирослав и Георги. Родителите са наясно с начина на живот и проблемите, с които трябва да се справят незрящите. Те са главната опора на Джовани и пример за кураж и силен дух.

Сега Джовани е ученик в 9-ти клас. Най-важното за него е да бъде колкото се може по-самостоятелен, да води организиран и пълноценен живот като младежите на неговата възраст.

Муси Дачева, 2 12 2007г

Етикети: , , , , , , , , , ,

1 коментар so far »

 1. Миша ! каза,

  Писа на май 29, 2008 @ 12:42

  Момчето наистина е много умно и много добро.Аз също учих в Матевски 12 години, и съм го виждала много пъти по коридорите,но тъй като училището, колкото и да е хубаво не е пригодено за деца със зрителни проблеми-винаги съм го виждала в компанията на негови приятелчета.Помня веднъж преподавахме лекции на децата от същия клас дето беше и Джовани и просто си личеше колко е начетен и талантлив,докато неговите ученици не приемаха на сериозно темата за ХИВ-СПИН,която преподавахме по онова време.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог