Отново Петък 13-ти!

Муси Дачева

Тази статия бе написана през 2009 година, но става актуална сега, когато наближава поредния, и единствен за 2010 година, “Петък-13″.  Астрологичната обстановка в петък е напрегната и вероятно много от това, което ще се случи, ще бъде записано на сметката на “фаталната дата”.

На мнозина е направило впечатление, че “този филм” го гледахме вече поне два пъти през тази година. Да, така е. Първият път бе през месец февруари, а вторият през месец март. Сега е третият и последен “фатален петък” за 2009 година.

Календарът, по който у нас се водим вече 93 години (григорианският календар е в сила от 1582 г, а е въведен в България през март 1916 г.), е така устроен, че съчетанието дата-ден от седмицата са еднакви за месеците февруари, март и ноември, когато годината не е високосна. И това е така защото февруари има 28 дни (4х7), а между първите дни на месеците март и ноември разстоянието е 245 дни (35х7). По този начин 13-то число се появява в Петък на 13 февруари, на 13 март и на 13 ноември през 2009г.

Подобна повтаряемост на съчетанието дата-ден като февруари, март и ноември има в двойките месеци януари-октомври, април- юли и септември – декември, тъй като между тях лежат 91 дни (13х7). Различно е положението при останалите месеци – май, юни и август. За невисокосна година те са уникални. Затова през идващата 2010 година ще имаме само един “фатален ден-петък”, на 13 август. Същото ще бъде и през 2011 г., когато 13-то число ще бъде само един път, в уникалния месец май.

При високосните години, месец февруари с неговият един ден в повече, променя реда на повтаряемост. През последната високосна година- 2008-ма имахме един „“, в уникалния месец- юни. През интересната в много отношения 2012 година обаче отново ни очакват три “фатални петъка” – на 13 януари, 13 април и 13 юли. Това е така, защото първите дни на януари, април и юли за всяка високосна година отстоят на разстояние, измерено в дни, което е кратно на 7, и тук няма никаква мистика, заложена от папа Григорий отпреди 5 века.

Същото е за месеците февруари и август. Ако през февруари, във високосна година, има Петък 13-ти, то и през август ще има Петък 13-ти. Както и за месеците  януари, април и юли, или през март и ноември, или септември и декември. Във високосна година един път ще имаме петък 13-ти, ако той попадне в месеците май, юни или октомври.

По общото мнение страхът от „Петък 13-ти“ датира отдавна, още от средновековието, когато на 13 октомври (петък) 1307 година, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V започва гонението срещу ордена на темплиерите. Затова защо точно на датата 13 и защо в денят Петък, дали умишлено или случайно е бил избран момента за начало на религиозната война, има различни хипотези. Корените вероятно са в еврейската традиция, където престъпниците били наказвани по-често в Петък, денят преди свещения сабат (събота), затова Иисус е разпънат в Петък.

Каквато и да е причината, религиозният акт на насилие, оставя дълбок отпечатък на фатализъм в паметта на западния човек, което до ден днешен поддържа суеверието и страха от “Петък 13-ти”. Генериран този страх дори си създава и собствено име в психиатрията- болестта параскевидекатриафобия – от гръцкото paraskevi (петък), dekatria (тринадесет) и phobia (страх).

Тринайската като число от своя страна също има лоша слава. Докато 12 са месеците в годината, 12 са зодиакалните знаци, 12 са планетите, 12 са чакрите в човешкото енергийно тяло, то 13-тата карта в Таро е тази на Смъртта. Следвайки съвършената слънчева 12 -ца, 13-та може единствено да играе ролята на негова черна сянка. В християнството, тринайстият апостол е предателят Юда. В Слънчевата година, т.е. Времето, за което Земята прави една пълна обиколка около Слънцето, а това са 365,4 денонощия, се събират 13 лунни месеца. В езическите пантеони на различните народи 13-ят бог е натоварен с негативен символизъм. Такъв е пакостливият бог на злото и огъня Локи в скандинавската митология. Според Питагор 12 е прекрасно,щедро и раздаващо се число, под знака на Юпитер, което има 5 делителя – 2,3,4,6 и 12, а 13 е семпло число, с ураново влияние, което се дели единствено на себе си.

На родените на 13 -то число не им е лесно изправени пред дилемата дали да обясняват колко са нещастни или да доказват колко са щастливи. В действителност раждането, на която и да е дата, не е случайно. То се избира внимателно, много време (земно) предварително и в контекста на цялостната програма на Душата, която се преражда. Според номерологията тринайсет е кармично число и показва урок, който човекът (Душата), с идването в плътното ниво в тяло, е поел да научи. Роденият на дата 13-ти трябва да се научи да приема живота си такъв какъвто е, да работи много и да не очаква бърз и лесен успех в нищо. За да премине в следващия клас, в този живот той трябва да се научи на концентрация и ефективност в труда, да не разпилява силите си, а да се съсредоточи в една дейност, да я развие максимално, като се раздава изцяло в работата си, без да се жали.

В практиката си съм срещала много хора родени на 13-то число, а част от тях са родени на 13 -ти петък. Интересното е, че няма безразлични по темата и обикновено всеки има определено мнение по въпроса. Повечето са си изградили защитен механизъм и при споменаване на нещо свързано със символиката на датата 13-ти заявяват “Ааа, на мен 13 ми е щастливо число”. И това е вярно! Което само по себе си доказва важното значение на личната воля и себенастройване на човек към рождените дадености, каквито и да са те.

Няма убедителна статистика на 13-ти петък по света да се случват повече събития с отрицателен знак. Затова нека преминем през този ден както през всеки друг – с радост и усмивка, с надежда и позитивни мисли, защото те са тези, които формират света, в който живеем.

12 ноември 2009г.

ПП. За високосната 2012 година петък 13 е през януари, април и юли, 

през 2016 година един път в уникалния месец май,

а през 2020 година ще имаме петък 13-ти през март и  през ноември.

За невисокосните години,които предстоят, Петък 13-ти ще имаме:

на 13 септември и 13 декември 2013 година,

на 13 юни 2014 година,

на 13-ти през февруари, март и ноември 2015 година

на 13 януари и 13 октомври 2017, 

на 13 април и 13 юли 2018 година,

на 13 септември и 13 декември 2019 година.

———–

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени
2. Автор: Муси Дачева
3. Източник:  www.temura.net

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: ,

6 коментара so far »

 1. Дияна каза,

  Писа на ноември 12, 2009 @ 4:07

  Г-жо М.Дачева,
  Благодаря Ви много!Днес отново ни зареждате с позитивно мислене с последната си сатия “Отново Петък 13-ти”.Възхитена съм от заключението в статията, което грее като празничен фоерверк:
  “В практиката си съм срещала много хора родени на 13-то число, а част от тях са родени на 13 -ти петък. Интересното е, че няма безразлични по темата и обикновено всеки има определено мнение по въпроса. Повечето са си изградили защитен механизъм и при споменаване на нещо свързано със символиката на датата 13-ти заявяват “Ааа, на мен 13 ми е щастливо число”. И това е вярно! Което само по себе си доказва важното значение на личната воля и себенастройване на човек към рождените дадености, каквито и да са те.

  Няма убедителна статистика на 13-ти петък по света да се случват повече събития с отрицателен знак. Затова нека преминем през този ден както през всеки друг – с радост и усмивка, с надежда и позитивни мисли, защото те са тези, които формират света, в който живеем.”

 2. Десислава каза,

  Писа на ноември 12, 2009 @ 18:09

  На мен винаги ми върви много на петък 13! Пожелавам ви на всички утре един чудесен, радостен ден! Вярвам в това, което Муси казва, а именно, че надеждата и позитивността всъщност ще спасят света!:)

 3. Ваня каза,

  Писа на ноември 12, 2009 @ 22:04

  Хахахаха а на мен двойно ми върви и явно двойно трябва да уча уроците на душите тип “Тринайска” , защото съм родена на 26ти :)
  Госпожо Дачева,
  Статията е невероятна! И описанието на хората родени на дата 13ти напълно отговаря на истината – двама маи приятели са родени на 13ти (едиия е Май месец, а другия Ноември – нищо общо),вие описахте изключително точно някои тяхни качества и особено ясно кармата на единия.
  Много Ви моля, ако имате време, бихте ли направили по една кратка характеристика и за останалите дати?

 4. eлена каза,

  Писа на ноември 16, 2009 @ 19:34

  здравейте, г-жо Дачева!
  С удоволствие чета Вашите материали, запознах се с последната Ви статия за петък-13 и съм съгласна с написаното от Вас, защото аз съм от родените на тази дата – 13 ноември. Очаквам с нетърпение хороскопите Ви за 2010 година.Бъдете жива и здрава и нови творчески успехи!

 5. Sabina каза,

  Писа на март 13, 2015 @ 13:40

  “Затова нека преминем през този ден както през всеки друг – с радост и усмивка, с надежда и позитивни мисли, защото те са тези, които формират света, в който живеем.” Благодаря! Бъдете жива и здрава!!!

 6. Муси Дачева каза,

  Писа на ноември 7, 2018 @ 20:53

  В Стани богат търсят отговор на въпрос по темата. https://www.youtube.com/watch?v=6Pn3DQ5Pdo4

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2019 за Водолей
  2. gravatar Таня за Хороскоп 2019 за Водолей
  3. gravatar svetski за Хороскоп 2019 за Водолей
  4. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2019 за Везни
  5. gravatar Милена за Хороскоп 2019 за Везни