Социалната фобия

Страхът от изява пред публика – това може да е болест, когато предизвиква бурна реакция на неспокойство, прилошаване, сърцебиене, изпотявания, изчервяване,

желание да се избегне ситуацията, в която ще си център на внимание и можеш да се изложиш или да не се представиш толкова добре, колкото би желал. Накратко това са симптомите на разстройството социална и ситуацията, в която се проявяват, е обикновено изява пред публика.

Причината да се проявят тези симптоми в тази ситуация е от излагане и от неодобрение от страна на околните. Хората, у които се развива подобно са по-плахи по характер, по-стеснителни и притеснителни. Понякога те могат да се притесняват и от обикновен разговор с непознати хора, от изказване на мнение в компания, от общуване дори с приятни за тях хора. Отстрани другите могат да изтълкуват поведението им като нежелание за общуване или хладност. В същността си хората със социална фобия желаят да общуват с околните, но се страхуват да не им се подиграят, да не изглеждат глупави или смешни в очите на хората.
Състоянието може да започне в най-ранна възраст – предучилищна, училищна или юношеска, но е възможна и по-късна изява. Рядко социалната фобия е единствен психичен проблем, по-често се среща заедно с тревожни разстройства – генерализирана тревожност, паническо разстройство, агорафобия; както и със злоупотреба или зависимост към алкохол, никотин, транквилизатири или други психоактивни вещества; разстройства в съня; личностови разстройства – избягваща личност; разстройства на настроението – рекурентна депресия или биполарно разстройство.

Често някои пациенти преди да се консултират с лекар, посягат към алкохол или успокоителни, за да облекчат напрежението преди изява, и по този начин си създават допълнителен проблем. Тежестта на разстройството зависи от много фактори – възрастта на появата, дали има подлежащо личностово разстройство, дали има друго и в колко на брой ситуации се проявяват симптомите.

Важното е да се знае, че в голяма степен социалната фобия се лекува – с медикаменти и психотерапия. Когато пациентът бъде обучен да се справя със симптомите в стресовата ситуация, той с всеки следващ път ще ги изпитва по-слабо и страхът от изява ще намалее до нормални граници.

д-р Стоянка Велкова, ,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net


Етикети: , , , , , , , , , , ,

2 коментара so far »

 1. St. Velkova каза,

  Писа на септември 18, 2008 @ 16:02

  Да, я могу писать, но Вы выберите вашую любимую тему. Что Вас лично интересует – фобии, психотерапии, гипнозу, депресию, медикаменты.
  Извините, но я не могу хорошо говорить и писать по русскому языку, я знаю английского и френского языка. Задайте вопросы по русскому,но выберите языка для моего ответа.

 2. RONjoycle каза,

  Писа на юли 23, 2011 @ 22:39

  Здравейте, много хубав форум !!!!!! :)
  c

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  2. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни
  5. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2021 за Везни