Социалната фобия

Страхът от изява пред публика – това може да е болест, когато предизвиква бурна реакция на неспокойство, прилошаване, сърцебиене, изпотявания, изчервяване,

желание да се избегне ситуацията, в която ще си център на внимание и можеш да се изложиш или да не се представиш толкова добре, колкото би желал. Накратко това са симптомите на разстройството социална и ситуацията, в която се проявяват, е обикновено изява пред публика.

Причината да се проявят тези симптоми в тази ситуация е страх от излагане и страх от неодобрение от страна на околните. Хората, у които се развива подобно са по-плахи по характер, по-стеснителни и притеснителни. Понякога те могат да се притесняват и от обикновен разговор с непознати хора, от изказване на мнение в компания, от общуване дори с приятни за тях хора. Отстрани другите могат да изтълкуват поведението им като нежелание за общуване или хладност. В същността си хората със социална фобия желаят да общуват с околните, но се страхуват да не им се подиграят, да не изглеждат глупави или смешни в очите на хората.
Състоянието може да започне в най-ранна възраст – предучилищна, училищна или юношеска, но е възможна и по-късна изява. Рядко социалната фобия е единствен психичен проблем, по-често се среща заедно с тревожни разстройства – генерализирана тревожност, паническо , агорафобия; както и със злоупотреба или зависимост към алкохол, никотин, транквилизатири или други психоактивни вещества; разстройства в съня; личностови разстройства – избягваща личност; разстройства на настроението – рекурентна или биполарно разстройство.

Често някои пациенти преди да се консултират с лекар, посягат към алкохол или успокоителни, за да облекчат напрежението преди изява, и по този начин си създават допълнителен проблем. Тежестта на разстройството зависи от много фактори – възрастта на появата, дали има подлежащо личностово разстройство, дали има друго и в колко на брой ситуации се проявяват симптомите.

Важното е да се знае, че в голяма степен социалната фобия се лекува – с медикаменти и психотерапия. Когато пациентът бъде обучен да се справя със симптомите в стресовата ситуация, той с всеки следващ път ще ги изпитва по-слабо и страхът от изява ще намалее до нормални граници.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net


Етикети: , , , , , , , , , , ,

2 коментара so far »

 1. St. Velkova каза,

  Писа на септември 18, 2008 @ 16:02

  Да, я могу писать, но Вы выберите вашую любимую тему. Что Вас лично интересует – фобии, психотерапии, гипнозу, депресию, медикаменты.
  Извините, но я не могу хорошо говорить и писать по русскому языку, я знаю английского и френского языка. Задайте вопросы по русскому,но выберите языка для моего ответа.

 2. RONjoycle каза,

  Писа на юли 23, 2011 @ 22:39

  Здравейте, много хубав форум !!!!!! :)
  c

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог