Кражбата на авторски статии в интернет

Разграден двор ли са интернет сайтовете?

Муси Дачева

Може ли всеки да влезе в твоя сайт, да си копира материал, който му харесва, и да го качи на сайта си от свое име? Оказва се, че не само може, ами за някои собственици на сайтове това е бърз и чудесен начин да си наберат достатъчно голямо текстово съдържание като по този начин добиват по-висок рейтинг и увеличават трафика си.

Откакто преди години излезе първата ми книга, съм запозната със Закона за авторските права и по тази причина, когато са ми искани материали, било то статии или програми, от други сайтове, съм давала при съответните условия – упоменаване на автор и активен сайт-източник.
Затова бях направо шокирана от това, на което се натъкнах през последните няколко седмици.

Нека отбележа, че в момента съм в така както много хора от моята зодия и че се движи през моя 2-ри дом. Поради това очаквах някакво отнемане и по-точно кражби – било на пари, било на вещи. Е, не ми се случи това. Откраднаха ми статии.

Втори дом в рождествения хороскоп обхваща всичко, което човек прави сам, т.е. със собствените си ръце, ум и сърце. Има и други значения, едно от които е – принципи, морал, ценностна система. Така че, това което ми се случи, си е напълно в реда на нещата и аз си уча поредния урок.  :)  И съответно участвам в процеса на обучение и на други около мен.

Та в  края на юли, три дни след като Сатурн бе направил точен квадрат към Слънцето ми, по странен и за мен начин, ми бе показан сайт, в който имаше 2 мои статии. Нямаше автор, нямаше сайт – източник, а текст най-отгоре “Written by Администратор”. Опитах се да се свържа с този Администратор, но уви … нямаше адрес.

Едната статия “Венера и какви жени харесват мъжете” дори беше качена в Svejo.net от негово (нейно) име. С помощта на хора от мрежата, на които от сърце благодаря, успях да установя контакт, който обаче си остана едностранен. Собственичката на сайта не си направи труда да отговори на няколкото писма, които и изпратихме, а камо ли да ми се извини.

След десетина дена случаят отново се намеси и ме отведе в друг сайт, където бяха качени 3 мои статии. Едната дори барбар с картинките на планетите, които са правени специално за нашия сайт и имат вътре вписан надпис temura.net. И схемата пак бе същата – във въпросния сайт няма никакъв адрес за връзка, нито имейл на администратора, нито някаква форма за контакт, в която да се напише съобщение.

Оказа се,че и този сайт е собственост на същата дама, родена под знака на Дева и в град с име на планина. Както и на още поне 7 сродни по тематика сайтове, в които се въртят едни и същи материали. Явно в дългодишната си практика жената бе натрупала голям опит в копирането на чужди статии, които служат за фон на продажбата на огромно количество гадания срещу sms- и.

Мислех си, че с намирането на тези 5 откраднати (взети без мое съгласие) статии, нещата приключват.
Да, да, ама не! Сатурн ми бе приготвил още емоции в негов стил.

Две седмици по-късно, на 21-ви август, пак моето вътрешно чувство ме отведе в един “мистичен сайт” на човек, който отскоро се афишира като много духовна личност. Там, привлечена от близката тематика, попаднах на две мои статии, които, просто не вярвах на очите си, хитрецът, с име на архангел, бе копирал, но… видоизменил заглавията.

Така моята статия “Астрофактори за безбрачие в рождения хороскоп”, тема, по която миналата година изнесох лекция в Астроцентъра, е преименувана в “Каква е причината за безбрачие в рождения хороскоп” и придружена от надписа “Публикувана от Микаел на 2008/7/27 4:20:00”.
А статията ми “Астрознаци при подписване на брак” има ново заглавие “Денят на брака трябва да бъде подбран внимателно” и пак “Публикувана от Микаел на 2008/7/25 8:30:00”.
И под двете статии се мъдри “Използвана литература: Астрология”. Какво ли трябва да значи това? Книга ли е, сайт ли е? Звучи ми колкото смешно, толкова и глупаво. А текстът на статиите бе копиран и качен едно към едно.

Днес намерих още една мой материал в този сайт - “В кой ден от седмицата сте родени?”, която е преименувана моя статия “Ден от седмицата”. Този материал е от книгата ми “Номерологичен именник” и по този начин господинът нарушава не само моите права като автор, но и тези на издателите на книгата ми.

По-нагла кражба от това, здраве му кажи! Както се вижда по подхода, в този сайт май доста мои колеги, ако се разровят, могат да си познаят материалите.
Е, този път чашата преля!

Вместо да седна да пиша поредния седмичен хороскоп, се захванах да ровя в нета и да търся по ключови думи и ключови фрази от материалите ми в сайта. Реколтата надмина очакванията ми. Намерих 11 мои материала изцяло изкопирани и качени в 8 чужди сайта без мое знание и съгласие. Например в един сайт за сънища бяха разпарчелосали моят “Любовен хороскоп за 2008″ и си бяха направили номерологична програма. Там също нямаше адрес за връзка със собственика на сайта, но има начини да бъде намерен.

И така, където успях, се свързах с администратор на сайта и там, където попаднах на хора, които разбират за какво става дума, въпросът бе решен много бързо. Но, не съм изчистила проблема със всички.

Опитът, който натрупах в това необичайно разследване, бих обобщила по следния начин:

Как се крадат статии в интернет?

1. Наглата кражба.
а. Статията се копипейства, но с променено заглавие и нов автор.
б. Статията се копипейства, като има същото заглавие, но е с нов автор.
в. Статията позволява разчленяване, в астрологията и номерологията това са 12 знака, 10 планети, 9 и повече т.н.,затова се накъсва на части и се прави предсказателна програма.

2.Просто кражба.
а. Статията се копипейства и към нея се добавя нещо като атрибут-полуистина. Оставя се благосклонно името на автора, но пък няма линк към сайта-източник. Да но това не е достатъчно, защото има статии, които се пишат специално за даден сайт и по този начин автор и сайт са взаимносвързани.
б. Статията се копипейства и към нея се добавя само адрес на сайта, който обикновено е неактивен. Да, но обикновено в един сайт има повече автори и по този начин отново се нарушава връзката автор-сайт.

3.Кражба тип “жуналистическа заемка”.
Тук номерът е следният. Пише се материал по тема, върху която е въпросната статия. Заглавието е различно, но близко. Част от вашия текст е перифразиран, добавени са тук таме нови изречения, а по-голямата част от материала представлява вмъкнати цели ваши параграфи, които не са поставени в кавички, за да се обозначат като цитат.

Едва ли вариантите са само три, със сигурност има и други,но каквито и да са, при всички случаи става дума за кражба на интелектуален продукт, нещо, което се наказва по Закона за авторските права.

Какво се прави, когато се установи кражба на интлектуален продукт, в случая статия?

1. Първото нещо е да се съберат достатъчно надеждни доказателства за нарушението. Снемете си екрана на въпросния сайт, където е вашата статия. Още по-добре е да се направи в присъствието на нотариус.
Дори впоследствие крадецът да свали материала или да направи някакви промени. Дори да си изясните отношенията по един или друг начин, това доказателство остава като гаранция за претенции при друго подобно деяние към същия субект. Крадците на статии не се различават особено от крадците на пари и често са рецидивисти.

2. Издирете крадеца, т.е. собственика на въпросния сайт. На пръв поглед интернет е огромно виртуално пространство. Но, в действителност, не е толкова трудно да бъде намерен някой в нашето неголямо село, където се говори и пише на български.

3. Опитайте най-напред с добро. Всички ние сме хора и грешим, и е добре да си даваме шанс да поправим грешките си. Пишете имейли на нарушителя и си предявете претенциите като дадете срок за изправяне на грешката.

4. Ако сте техтически грамотен или можете да се обърнете за помощ към такъв човек, можете буквално да поставите на колене някои сайтове, които разчитат на големите рекламни мрежи и търсачки като Гугъл, като посочите на рекламодателите и Гугъл, че сайта използва крадени материали. Другите рекламни мрежи и търсачки имат сходни правила. Това е мярка, която буквално ще прекрати съществуването на някои видове сайтове, защото ще прекрати приходите и посещенията към тях. Не на последно място хостинг фирмите имат практика да свалят такива сайтове от сървърите си, така че можете да се свържете и с хостинга на съответния сайт.

5. Ако няма ефект или има причини да не бъде приложена т.3 или т.4, наемете си адвокат и заведете дело.

Ето тук решение на съд у нас по едно такова дело
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=761965&t=761965&phorum_uriauth=

Сайтовете, които бяха “заимствали” мои авторски материали, съм ги сложила в мой Черен списък и съм си обещала да намирам време и да ги обхождам профилактично.
Но дали не е време в интернет да има Черен списък на крадливите сайтове?

Давам съгласието си тази статия да бъде копи-пействана от всеки! :)

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

39 коментара so far »

  1. Light каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 8:02

    За съжаление това е доста често срещано явление в мрежата :(

    Последна публикация на Light … Вредите и ползите на Окултизмът

  2. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 8:55

    Поздравления за хубавата статия, макар и продукт на личен опит. С няколко мой сайта съм минал по същия път и то многократно, но най-шокиращо беше първия път, когато намерих изциало изкопирани материали барабар с картинките лепнати в чужд сайт, който на всичкото отгоре благодарение на този материал се беше класирал по-напред в гугъл.
    След много разговори, граничещи със заплахи собственичката свали материалите, но моето подозрение е че просто ги е заменила с други изплагиатствани. Дамата със смс-ите е известна, тъй като е изкопирала материали от много родни астросайтове и почти всеки с по-известен сайт си е патил от нея…
    Има плъгин за WordPress който следи за изкопирани материали, много е важно редовно са следите за подобни и да реагирате бързо. При всички случаи това е доста досадно занимание и най-вече демотивиращо да пишете собствени, оригинални материали, знаейки че съсвсем скоро ще се “харесат” на някой и той ще си ги сложи без в автор в него и с източник “астрология”…

  3. Радой каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 9:27

    Браво Муси подкрепям те изцяло.
    Да kreos, тая мадама е безкрайно нагло същество.Не дамата с смс-те, а крадлата с смс-те трябва да се нарича.
    Името и е Албена Тодорова, родена е 1962 в Монтана. Доколкото съм успял да разбера нейни сайтове са
    sicrets.com, sicrets.info, magic.sicrets.info, gadania.sicrets.info, astrology.sicrets.info,intimno.sicrets.info, mistichno.sicrets.info, galery.sicrets.info, lovers.sicrets.info… сигурно има и други. Рано или късно обаче идва Видов ден.

  4. Opened_Eyes каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 9:32

    Хайде сега замисли се колко mp3-ки си свалил от интернет.
    А колко филми през последните години?
    А колко Софтуер?
    ОТКРАДНА ЛИ ГИ!?
    Гузно ли ти беше за авторските права на хората!?
    Не!

    А сега най-нагло когато някой взима твоята информация почваш да виеш на умряло и да си смяташ загубите (интелектуални,морални и материални).
    Повдига ми се от егоцентрични и самозабравили се малки човечета като теб.
    Всички Вас да Ви сложат в един друг ИНТЕРНЕТ – където всичко ще е защитено,платено и недосегаемо.Като идеята на Нет на Саркози.. подслушване,логване и прочие. ( виж http://www.svobodata.org)
    Ето натам ще отидем за да не Ви ограбват Терористите..
    А всечики които крадат авторски права са.. терористи разбира се!

    А свободата ..майната и – крадат ми информаията в момента.. тичам да го хвана.

  5. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 9:42

    Радой, според мен трябва да се създаде “стена на плагиатите” – място, където да се обявяват всички плагиатски посегателства, а и да се коментират, тъй като явно няколко човека са превърнали това в професия и доста хора страдат от техните действия. Много е гадно, когато видиш, че нещо което ти е отнело страшно много време, средства и мозъчен ресурс и от което се предполага, че ще имаш възвращаемост /морална и материална/ става готов източник на средства за някой тарикат. Тези тарикати трябва да се обявяват с имената, сайтовете им и координатите им /емайл, телефон, скайп, адрес/…

  6. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 9:45

    Opened_Eyes, едно е да слушаш музика, друго е когато използват твои материал, за да печелят ПАРИ… не мислиш ли? И плагиатсвото няма нищо общо със свободата в нета, много добре знаеш това.

  7. Пауло каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 9:55

    Вижте само по горния коментар ” КОЕФИЦЕНТ – БЪЛГАРИЯ!” Предният тип е с половин век назад със законодателството и пет века назад с мисленето. Значи господинчо : “Моето си е мое, а вашето… наше” Защо ли ми звучи познато? Уважаеми Opened_Eyes изглежда очите са ви Затворени за прекалено травиалната аксиома :”Че всеки труд си има цена… и автор!”

  8. Ники каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 9:59

    Тая Албена я знам тя е редактор и на orakul.start.bg ама явно е голямо перде след като толкова хора са пропищели от нея и тя си продължава в същия дух и даже се разраства като октопод.
    А пък тоя Микаел се появи от нищото и е грабил с пълни шепи от кой ли не. Казва се Георги Атанасов Георгиев и е роден през 1976г в Русе. Нещо не е наред в тоя човек ама то ще си излезе.

  9. Opened_Eyes каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:03

    Знам следното.

    Всичко малко или много се свежда до информация и нейното достигане.
    Дали ще използавш Word за да създадеш информация.
    Дали ще изгледаш филм за да попиеш информация.
    Дали щ е слушаш музика за да си доставиш удоволствие от малко дигитална информация съхранена в файл с разширение mp3..
    Или пък ще потърсиш информация за Номерологичен календар в гугъл.

    Какво искаш да ми кажеш.. Че Металика като ги слушаш безплатно с ем-пе-тройката от нета ти се радват ли!? Че не искат да изкарат пари и те ли? Че нямат защитени авторски права? Случайно да знаеш кой повече войната срещу Напстер!? (Металика бяха сред първите приятелю)

    РАЗБИРА се че става дума за ЕДНО и СЪЩО нещо.. за ПАРИ!
    Само че ти нямаш против да крадеш… имаш против да Крадат от теб!

    Това приятели се нарича Двоен Стандарт и реално много ме дразни!
    Ако заемаш позиция че трябва да се съдим за краденето на информация..
    то тогава бъди краен и Не кради ти Никаква Защитена с Авторски права Информация под дигитална форма включае статии,софтуер,мултимедийни файлове и прочие.

    Всъщност ти предлагам вмомента да си разгледаш PC-то и да прецениш само колко авторски права сам/а си нарушил.(за авторски права говорим нали?)

  10. Boriana Veleva каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:06

    Opened_Eyes, едно нещо е да си свалиш филм, mp3- ка, статия или каквото и да е от интернет за лично ползване (въпреки че тук също става дума за кражба, тъй като лишаваш авторите на тези продукти от приход, тоест за тях това е пропусната полза. Но размерът на загубата е пренебрежимо малък. Освен това за производителите това е шанс ти толкова да харесаш продукта, че да пожелаеш да го закупиш в оригинал), съвсем друго нещо е да вземеш съответните продукти и да ги възпроизвеждаш за възмездно или безвъзмездно ползване на n-брой потребители. Тогава загубата за авторите е повдигната на n-та степен, да не говорим, че ти самия пешелиш пари,посещаемост,известност, неща за които не си вложил капчица труд, освен ако не броим плагиатстването за труд :-)

  11. Пауло каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:13

    Не е едно и също приятелю Opened_Eyes . Седни си на д-то и започни да работиш , ако ти е трудно в интелектоалната област… завърти се с мотиката ! нека след това минат мургавелите и да ти оберат гроздето, доматите, чушките или ябълките … пък да те видя няма ли да пъщиш?1

  12. Муси Дачева каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:14

    Да, статията е продукт на личен опит, но се оказва, че проблемът засяга много хора.
    Качила съм в сайта много мои материали и такива на колеги, имаме и програми, всичко е за ползване. Ползват ги както тези, които искат да научат нещо, така и тези, които работят по дадената тема и стъпват на това, до което вече някой друг е стигнал.
    Човешкият прогрес се основава на надгражданета на знанието,на изкачването на следващото звено от спиралата. А плагиатството задържа творчеството.
    На мен, а предполагам и на всички, които пишат, ми действа сриващо. Въобще не опирам до хамлетовска дилема: “Дали да си вадя очите и да пиша, или да си крадна готово ?”, но е много демотивиращо да очакваш, че не си защитен.
    Надявам се на вашата подкрепа и съм благодарна за всеки коментар, който пускате по темата.
    Нямам намерение да стоя със скръстени ръце. Ще отделя колкото време е нужно, но трябва да има резултат.
    Дадоха ми един адрес,на който всеки може да проверява дали и къде са му изкопирани статиите
    http://copyscape.com/
    Работя усилено по въпроса и тази статия ще има продължение.

  13. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:15

    Opened_Eyes, може би трябва да се запознаеш с нормативните уредби…

    споделянето на файлове и използването им за лични цели не е нарушение на авторските права и не е престъпление по смисъла на законите. Плагиатството обаче е, и се наказва.

    “ЕП прие на първо четене поправка, която на практика декриминализира споделянето на файлове между физически лица с некомерсиална цел.

    ЕП подкрепи първата директива на ЕС, която цели да хармонизира наказателното право в държавите-членки. Те приеха на първо четене доклад за хармонизирането на националните мерки за борба с нарушаването на авторските права.
    Членовете на ЕП подкрепиха като цяло предложението на Комисията, изменяйки някои от текстовете. Те изключиха правата на патент от обхвата на директивата и решиха, че санкциите трябва да важат само за направените с комерсиална облага нарушения. Пиратството за лични, некомерсиални цели също беше изключено от обхвата на директивата.”

    http://ggbit.info/forum/index.php?showtopic=22296

  14. Opened_Eyes каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:22

    По аналогия с коментара на Пауло..

    Имам си аз една ливадка и си садя доматки на нея..
    Идва мургавела (Пауло му викат) и къса един-два домата..
    Казва ми:
    “Не се притеснявай приятелче..аз не крада за да ги продавам..
    аз те крадя за да се наям с тях.. не ти причинявам голяма щета..даже не е кражба видиш ли защото съм мурагв Пауло и искам да ям!”
    И след това дойдоха всички мугравели и откраднаха всички доматчета..
    И аз бях доволен зашото правата не са ми нарушени..те хората гладни за домати и по-малко взимат..

    Сменете горе
    домати = информация
    мургавели = потребители
    ливада = интернет

    Едно и също нешо си е кражбата – независимо дали става дума за домат или за цял камион с домати.Кражбата си е кражба само дето мургавият тип му е удобно да прояви споменатият двоен стандарт за да оправдае своята кражба и да изобличи чуждата и да излезе чист.
    Съжелявам те Пауло – аз не пищя а ти отварям очичките но..
    Как беше онзи анекдот..

    “Не те чувам Вуте от тука.. какво ми викаш?”
    “Имаш да ми даваш 10 лева Петкооо – Имаааш да даааваааш 10 лееевааа”
    “Нишо не чувам бе Вуте..ае друг път ще мина!”
    удобно е да чува на мургавела каквото му изнася..

  15. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:32

    Opened_Eyes, хайде смени малко плочата и не ни занимавай с твой “вариации на тема авторско право” след като има закон и норматив, прочети си законите и линка по-горе. Най-малкото има две различни понятия de facto и de jure :)

    p.s. и се научи да пишеш грамотно :)

  16. Boriana Veleva каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 10:40

    Не мисля, че сравнението с доматите е удачно.
    Спецификата на интелектуалните продукти е, че нямат материално изражение. Тоест, доматите след като се изядат, от тях няма и следа. Ти не можеш да изядеш един домат повече от веднъж. От друга страна, едни и същи статии, филми, песни могат да се употребят безброй пъти и те остават. Затова е и авторското право. Кражбата си е кражба. Разликата е в това колко пъти можеш да откраднеш един домат и колко пъти един интелектуален продукт. И какъв е резултата ? Каква е щетата за собственика в двата случая?
    А си е факт, че копирането на интелектуални материали с цел лично ползване, не е престъпление, защото не е с лукративна цел. Фактът, че аз ще си сваля филм и ще го гледам, няма да унищожи самия филм. Но виж, ако ти изям доматите, те ще изчезнат….

  17. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 11:04

    Муси Дачева, съветвам ви да издирите всички изплагиатствани материали, да свалите шот от екрана, както и самата страница, да публикувате в сайта си всички тези материали заедно с оригинала и сайта, който ви е дублирал, както и данните за собственика взети от domaintools.com

  18. Муси Дачева каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 11:36

    kreos, благодаря ви за подкрепата!
    точно това правим както аз, така и други окрадени колеги.
    Няма начин да няма начин! :)

  19. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 12:41

    Следващата стъпка е да пишете на хостинг компанията, която поддържа сайта, на Гугъл – ако има реклами в сайта, както и да репортвате “дублирано съдържание” /duplicate content/, да изпратите нотариална покана на собственика, както и преди всичко това да се свържете с него, за да го предупредите. Ако има смс услуги, пишете и на компанията-посредник, която ги поддържа – те са няколко у нас. Ако всичко това няма ефект, в което дълбоко се съмнявам :) може да пристъпите към правно разрешаване на спора с правата.

  20. Редактор каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 12:46

    Уважаема, госпожо! Това, което сте написали е съвършено вярно и хубаво. Само че звучите като дете, което току що се е опарило от горещата вода и е разбрало, че водата може да е гореща. С други думи, този проблем е стар, колкото съществуването на медиите и не сте само вие, която откривате свои снимки и материали. На мен ми се случва всеки ден и се борех до момента, в който не разбрах, че няма как да пресуша океана са кофичка.

    Докато не се направи нещо радикално и не се създаде закон за правата в интернет, ще си бъдем на това дередже. Надявам се, че е въпрос на време.

    Желая ви успех и по-бързо илизайте от Сатурновата дупка, криза или каквото е там, защото ви прави по-чувствителна от необходимото.

  21. kreos каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 12:57

    Редактор, така е, което не значи, че трябва да стоим и с усмивка на уста да приемаме нещата. Все пак съгласете се, че за да се случи нещо някой трябва да го направи!

  22. Муси Дачева каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 13:07

    Към Редактор,
    сравнението с детето и горещата вода го приемам като добронамерена шега.
    Интересното е, че получих няколко писма с подобен тон на вашия – борих се но нищо не излезе.
    Закон за авторските права има и по мнение на специалисти е един от най-прогресивните в ЕС. Истината е другаде. Ние не си знаем и не си защитаваме правата. Очакваме някой друг да ни защити.
    Е, дамата с смс-те, за която става дума и в статията и в коментарите, беше принудена и добави автор и линк на моите статии. Същото се случи и с други сайтове, които не съм споменала, а на трети се наложи да изтрият моите материали от сайтовете си.
    Но вече не става дума за мен и моите материали, а за принципа.
    Да, Сатурновата криза изостря сетивата, но прави човек по-упорит и боеспособен.
    Сатурн в Дева ни учи да не лъжем, да не мамим, да не крадем. Но, също така ни кара да бъдем по-чувствителни и непримирими с лъжата, измамата и кражбата.

  23. Ванката каза,

    Писа на август 26, 2008 @ 18:44

    Абсолютно сте прави! Но това явление важи основно за българското интернет-пространство, а не и на запад.
    В САЩ това е абсолютно недопустимо и там блогърите НЕ си позволяват такива кражби. Повечето информационни агенции (около 90%) НЕ разрешават ПРЕпубликуване на техни статии, дори да се цитира източника и да се сложи активен линк към него. Някои (като CNN и други гиганти) ДОРИ забравят поставяне на активна връзка към тях заради “уронване на престиж” с това действие. Същото забраняват и компании като “Найк” и кой ли не, ако им се препубликува дори рекланен PR-материал, пуснат в сайта им. Други – но те са малцинство, разрешават препубликуване (но основно на текст, рядко на изображение), но само с НЕкомерсиална цел.
    Тук, в България, се шири заблуденото правило, че ако цитират източника (с активен линк или просто като име), могат да си препубликуват всичко. Да, ама НЕ е така и това си е (уж) защитено от закона. Ама само на ужким – реално не знам да има действия…
    Аз поддържам няколко комерсиални блога, но публикувам само собствени авторски материали или такива чужди, за които имам писмено разрешение (понякога с доп. условия при препубликуване).
    Аз също понякога имам проблеми с фото блога си, чийто фотографии съм разрешил за ползване при некомерсиални цели, и с друг англоезичен блог beautystyleandhealthcare.blogspot.com, където всички права са запазени.
    За съжаление в българския интернет много комерсиални блогове тотално прекопирват съдържание от известни и неизвестни сайтове и ХИЧ не се притесняват. А си печелят приходи от това.
    Този проблем нямам идея как ще се реши в България, наистина…

    Последна публикация на Ванката … Mammals In Vienna Zoo

  24. kreos каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 8:47

    Муси Дачева, това че някой е поставил име и линк към оригиналния материал не ви ползва по никакъв начин. Както писа и Ванката е правило да се избягва дублиране на материали. Просто другите сайтове обикновено са доста по-популярни от вашия и един такъв материал само ще им помогне да дръпнат по-напред в Гугъл от вас. По принцип такива сайтове използват готови, добре написани статии за “уловки” за да накарат гугъл и читателите да влезат при тях, а на края на статията се мъдрят платени линкове, смс услуги, всякакви реклами и т.н. Ако се надявате по този начин да станете по-известна, то практиката показва, че през тези линкове почти никой не влиза в сайта ви – освен това гугъл се отнася доста критично към дублиране на съдържание и дори сайта ви може да пострада, отколкото да отиде по-напред в класациите…

    Иначе практиката у бнас е такава – краде се материал, после започват да “уговарят” автора колко е хубаво да има материал и колко известен ще стане и му слагат един линк и име да му замажат очите… през това време този материал в Гугъл се мъдри като анонимен, дори и когато ви сложат име обновяване може да има след около 3 месеца…

  25. Муси Дачева каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 9:55

    Към kreos,
    напълно сте прав, но temura.net има много добра посещаемост, която е по-голяма от тази на някои от въпросните сайтове, и не е нужно да се прибягва до такива евтини номера. Това е запис, който съм оставила в книгата за гости на един от сайтовете на дамата с смс-те. Тогава бях съвсем в началото на историята с плагиатствата.
    “[31.7.2008 г. 12:16:31] Mussy Dacheva каза:
    Съжалявам, че в книгата ви за гости, където обикновено се пишат похвали, аз трябва да пиша за своето разочарование от следния факт.
    В сайта си сте качили две мои статии “Лунните фази” и “Венера и какви жени харесват мъжете”. Не сте искали моето съгласие. На втората статия не сте добавили нито автор нито сайт-източник. Не само това, ами сте качили втората статия в Svejo.net от свое име. Смятате ли,че това е начина да се реализирате в интернетпространството – като крадете труда на другите. Бих ви пратила това писмо на адрес на администратора на сайта, но и такъв нямате. Настоявам да свалите статиите ми от вашия сайт, с който не желая да имам нищо общо.”
    Това е съобщение,което оставих в друг подобен сайт.
    “[08.8.2008 г. 13:57:52] Mussy Dacheva каза:
    Колеги, намерих във вашия сайт,три мои статии
    (следват адресите)
    Нямам спомен да сте искали материали от мен.
    На първата поне сте благоволили да сложите връзка към сайта ми, на другите две и това няма. Смятате ли, че е редно по този начин да си правите обем от материали. Ами да взема и аз да изкопирам няколко ваши статии и да си ги кача без да слагам източник. Защо ми трябва да си вадя очите и да пиша, когато мога просто да си взема чуждо.
    Законът за авторското право не важи ли за вас?
    Настоявам,
    или махнете статиите ми от сайта си или сложете коректен източник:
    Муси Дачева
    http://www.temura.net
    махнете картинките на планетите към Планети и професионална реализация, тъй като те са предназначени само за моя сайт.”
    В началото действително не си давах сметка за какво става дума. И смешното е че, от тези сайтове, ако речеш, няма какво да си вземеш, защото те нямат собствени материали, т.е. ще вземеш от крадеца, това което е откраднал и за което не му пука. :)
    Но, както обещах, захванах се сериозно с темата и днес ще кача един надявам се интересен материал.

  26. kreos каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 10:15

    Муси Дачева, това че сайта ви има добра посещаемост няма особено значение за класирането в гугъл, там то се прави по тематичност, а не по трафик, така че някой сайт, който гугъл може да възприеме за “по-тематичен” от вашия може да го класира по-напред. Аз имам един прохождащ блог, който има на ден 30-40 посещения, но по болшинството ключови думи е на 1-ва страница на гугъл. Има цяла наука за това как може да постигнем такъв резултат. Освен това няма начин да разберете със сигурност какъв е трафика на конкурентните ви сайтове и дали след време няма да задминат вашия.

  27. Муси Дачева каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 10:38

    Към kreos,
    така е, прав сте.
    Вниманието ми е съсредоточено в това да пиша и съм слабо запозната с останалите механизми. Това го прави администратора на сайта и доколкото виждам се справя много добре.
    Аз от своя страна държа на уникалността на temura.net и не ми харесва да се препубликуват мои матриали дори с коректно добавени атрибути.
    Но с времето и този въпрос ще бъде изчистен по един или друг начин.

  28. kabala каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 14:50

    Г-жо Дачева,първо искам да изкажа своята благодарност към Вас,защото съм научила много неща от книгите Ви и които са ми помогнали в областта на номерологията. По повод написаното от Вас,имах подобен проблем със своя статия в интернет пространството…Съвсем случайно открих,че и вестник е публикувал моят труд,без дори да са ме питали.Изключително съм разочарована от начина им да шикалкавят и да излязат с номера,че не намерили мейл или телефон,за да ме питат…Смешно,нали-)))Ако човек иска,винаги намира начин-))))Обърнах се към сайтовете публикували статията и мога да кажа,че срещнах пълно съдействие..>Директно звънях на посочените телефони и обяснявах за какво става дума. Бях бясна и напълно разбирам емоционалното ви състояние.Бях готова да потърся и съдебна отговорност, но колеги ме разубедиха,че тук в България,това е невъзможно…Все още не ми е минало,обаче-))))Като типичен представител на зодиакалния знак риби и тау-квадратура между меркурий,марс и плутон,знам,че ще дойде подходящия момент,за да се извадят тези хора на светло. Съгласна съм да участвам в подобна акция,защото има много хора като нас, дори и да стигна до съд,особено тези,които се кичат с “титлата” журналист,а на белия лист не могат две думи да вържат в изречение.
    Много писах-)))
    С много топли чувства към Вас и искрено възхищение към работата Ви

  29. Муси Дачева каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 15:16

    Благодаря ви kabala,
    мисля, че в списъка към новата статия има и ваш материал

  30. kabala каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 15:38

    Да,Г-жо Дачева,има моя статия-)))Честно да Ви кажа, до МикаелЧо не бях стигнала-)))) Този човек,явно не спи,горкия….Цяла нощ пръстенцата му правят копи-пейст-копи-пейст….Няма да Ви напиша какво си мисля в момента, защото са едни специални поздрави,а аз имам доста развинтено въображение…Ще се опитам да търся подобни статии и понякакъв начин да се публикувата “крадците”.Вече си мисля, че можем и да измислем нещо относно съдебните процедури-)))

  31. Zzz каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 15:57

    Прочетох статията и коментарите с доста голям интерес.
    За съжаление този проблем е доста актуален и ще бъде докато българина не си промени начина на мислене и не започне да оценява труда на другите. Наскоро една приятелка ми разказа как племеницата й /която живее в Англия и е 12 годишна/ спечелила уважението на учитека, след като я “светнала” как да си сваля филми и музика от интернет безплатно. На моято очуден поглед тя обясни, че свалянето на нелегален софтуер и филми там не е масово разпространено, както в България.
    Което означава, че интернет не е канал за крадене на авторско право, а всичко опира до възпитанието.

    Успех с борбата за авторско право и не се отчайвай!

  32. Пауло каза,

    Писа на септември 1, 2008 @ 8:33

    Коментара ми към Zzz
    Да… напълно сте прав/а . Това се опитвах и аз да внуша на Opened_Eyes . Правното мислене е част от системата на правното отношение и правна култура. В България тези процеси имат историческа обусловеност.
    Малко етимология на процесите(Специално за Opened_Eyes ) : Преди около 13 петилетки , чрез външна интервенция на територията на сегашната република , беше потъпкана една икономическа структура , заедно с нея и социалната общност ,която я е управлявала и подкрепяла, променяйки по груб начин горните елементи . Тази прослойка , създава своя правна система , чийто основна задача е да обслужва завоеванията на “Народа”, т.е. собствените си завоевания. От правното пространство се изхвърлят понятия като “Частна собственост” и се заменя с понятието “Лична собственост” , изхвърли се понятието “Авторско право ” и се заменя с “Колективно право ” .
    Тук Opened_Eyes , може да си направи справка с учебниците на Проф. В. Мръчков и Проф. В. Проданов . Тези Идеолози на социалното управление и до сега мътят понятийния апарат на свръх законодателно ниво . Цялата правна институция е базирана на правни абсурди . Затова в Брюксел се готвят да включат предпазна клауза на правосъдната ни система .Това на по-прост език означава игнориране на съдебните решения в голяма част от държавите в ЕС . Извинете че се отплеснах в подобни съждения, но на интелектуални радетели и „правоползватели „ като Opened_Eyes и на останалите 67 % от целокупното ни съвременно българско общество трябва да се обяснява това , а и ние да намираме начин да си обясняваме защо те смесват понятия като „ право на собственост „ и право на „ползване на тази собственост”.

  33. Муси Дачева каза,

    Писа на септември 11, 2008 @ 9:50

    Това е писмо, което получавам месец и половина след като оставих съобщение в книгата за гости на 31 юли 2008.
    Все пак се иска смелост и това да направиш, затова приемам публично извиненията на Албена Тодорова.
    Надявам се в най-скоро време да изпълни обещанието си и да свали 5-те мои статии от своите сайтове, а също така да не посяга повече към мои материали.
    Мисля си обаче дали това, че някой е влязъл и обрал къщата ти, е достатъчно основание да се превърнеш в крадец и да започнеш ти да обираш наред други къщи?
    В какво състояние е собствената ти ценностна система, ако не можеш да правиш разлика между добро и зло, между свое и чуждо, между справедливост и несправедливост? В същото време работиш в сфера, в която се отправят послания към други хора, подаваш им знания, с които те би трябвало да стават по-добри.
    Някои като “Редактор” например,пак ще ме изкарат наивна, но макар че разбирам мотивите на хора като госпожата с sms-те,посочени по-долу в посмото й, не мога и не искам да ги приема. Един зрял човек трябва да е наясно с последствията от собствените си действия и да не привежда за оправдание инфантилни доводи от рода на “ами и другите така правят”.

    “Подател: albenа todоrova “bеni7@аbv.bg”
    До: m_dacheva@abv.bg
    Относно:Относно коментар в книгата за гости на sicrets.com
    Дата: Сряда, 2008, Септември 10 20:20:50 EEST

    Здравейте, госпожо Дачева
    Извинявам се че съм взаимствала статиите ви. Отдолу под статията ви има посочена като автор на статията има и активен линк към temura.net. Обещавам, че в най – скоро време ще ви сваля статиите. Искам само да ви кажа, че според мен е безмислено да се борите с кражбата на авторски материали в интернет. Моя статия е била копирана от околу 20 сайта в интернет в срок от един месец след като съм я пуснала в мой сайт. Две от моите статии са публикувани в две новоиздадени български книги, без някой да ми е искал каквото и да било разрешение. В България няма нормални закони за разрешаването на подобни ситуации и когато информирате някой, че ви е нарушил авторските права той винаги си намира оправдание спрямо, което не можете да направите нищо. Аз отдавна реших да не се занимавам с тези неща, същото мога да кажа и за някой колеги, които познавам.

    Извинявам се още един път за статиите и затова, че си позволих да изразя мнението си.
    Приятен ден.
    Поздрави
    sicrets.info
    Относно коментар в книгата за гости на sicrets.com”

  34. slavikа каза,

    Писа на октомври 8, 2008 @ 21:49

    Надявам се да има смисъл от всичко това щото има толкова нагли хора

  35. gadjy gadjeva каза,

    Писа на февруари 6, 2009 @ 20:13

    Кражба ли е когато откраднеш от крадец?
    Все пак, ти не откриваш “топлата вода”.
    След като си го публикувала в нета, значи си се прежалила.
    Защо не напишеш книга,защитена по надлежния ред?
    Всички плагиатстваме. Това го учим още в училище, когато трябва да напишем курсовата, дипломна и всякакви там подобни работи.
    Не се коси! Давай нататък! Цени това което имаш – нас твоите читатели!
    Хайде със здраве!

  36. Муси Дачева каза,

    Писа на февруари 9, 2009 @ 19:56

    gadjy gadjeva,
    благодаря за подкрепата. :)
    То у нас какво ли не се краде, цял свят ни разбра, че сме “крадливи”, та какво остава за някакви си там статии.

  37. Петър Амеров, CEO at Web Design Depot каза,

    Писа на юли 23, 2013 @ 19:53

    Добра статия.
    Напълно сте прави, а и сте разбунили духовете като гледам.
    Поздравления!

  38. Кот Матроскин! каза,

    Писа на ноември 20, 2016 @ 15:38

    Как да проверите дали ви крадат съдържанието? Аз поддържам инструмент за проверка на уникалност на текст , чрез който веднага става ясно дали един текст се среща някъде в Интернет и къде. Другият полезен инструмент е Copyscape , който също работи много добре. Проверявайте си съдържанието редовно и ако някой ви копира си търсете авторските права!

  39. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 25, 2016 @ 17:37

    Благодаря!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии