Обсесивно-компулсивно разстройство /ОКР/ – лечебни подходи

Лечението на е комплексно – медикаменти, психотерапия, други биологични методи на лечение.

Най-ефикасно се оказва комбинирането на тези методи – особено на лекарства с психотерапия. Доказано е, че болестта предизвиква /или се предизвиква от/ промени във функцията и структурата на определени мозъчни центрове – базалните ганглии при ОКР. Също така при психични се наблюдава промяна в невромедиаторите и техните рецептори, дори в ядрото и гените на нервната клетка.

Много фактори могат да доведат до изява на психична болест у предразположени индивиди. При възникването на винаги се съчетават фактори от гените на човека и въздействието на външни фактори върху неговите гени – стрес, телесни , вируси, бактерии, тоскични вещества и много други, които не са напълно изяснени и уточнени. По отношение на стреса обаче – неговата роля при възникването на ОКР е важна, а облекчаването на стреса и предпазването от нови травмиращи събития е част от пътя към добро възстановяване и оздравяване.

Лекарствата и психотерапията имат еднакво благоприятен и допълващ се ефект при лечение на ОКР и на други психични болести. Както болестта предизвиква промени в мозъка, така и лечението е способно да се намеси в обратния процес – възстановяването на равновесието и структурата на мозъка. Психотерапията от своя страна създава правилни модели на поведение и с повторението им „утъпква” нови и правилни „пътеки” като начини на справяне и реагиране. Логиката е проста – например: по болестни причини сме свикнали да стигаме от точка А до точка В чрез една дълга и крива пътека и това ни бави и ни кара да се чувстваме неефективни. Нормално всички останали хора използват кратък и лесен път от А до В.

Целта на психотерапията е да възстанови правилните и лесни начини на поведение, тренира ги и позволява на човек да ги използва и след спиране на лечението. Именно с това комбинираната терапия превъзхожда чисто медикаментозните методи. Този факт е доказан с контролирани проучвания, в които се е провеждало лечение на две групи пациенти – едните само с медикаменти, а другите с медикаменти и психотерапия. И двете групи са получили еднакво добри резултати, но при втората е настъпила по-дълготрайна промяна и по-рядко болестта се е възвръщала. Друг факт – както стресът предизвиква биологични промени към болест, така и психотерапията предизвиква обратните биологични промени – оздравяване.

Примерът с психичните болести е доказателство за голямата връзка между материята и духовното и огромните възможности на човека да се лекува чрез силата на мисълта и собствената си воля с помощта на терапевт. Психотерапията дава тласък на собствените ресурси за лечение и възможност на човека за духовно и психическо развитие.

д-р Стоянка Велкова, ,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , ,

3 коментара so far »

  1. Елена Иванова каза,

    Писа на юни 27, 2011 @ 13:25

    Не съм съгласна, че Обсесивно-компулсивното разтройство е болест, или че предизвиква мозъчни структурни промени. Медикаментозното лечение се препоръчва само в много крайни случаи, напротив човек трябва да е в пълна кондиция, за да осъзнава и осмисля психотерапията, а не замаян от безсмислените лекарства.
    Всеки трябва сам да си бъде лекар, да открие пътя към себе си, да разбере кое поведение му дава нужния комфорт, дали това да спори с натрапливостите или да ги остави на отшумяват без да се меси в ирационалната им буря.
    Този вид особенност е напълно лечима, безвъзвратно лечима, но само от вас самите, лекарите в този случай са напълно излишни, те няма как да ви помогнат, вие се познавате най-добре. Бъдете си сами психотерапефти, хранете се пълноценно, спете повече. Успех! Аз успях!

  2. zoro каза,

    Писа на септември 1, 2014 @ 13:08

    здражеите,искам да попитам,знае ли някои добьр психиатар,специалист за окр диагноза натраплижа нежроза в софия

  3. Stefka Pehlivanova каза,

    Писа на ноември 13, 2016 @ 21:00

    Без лекарства нищо не става това е липса на серотонин как ще стане

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии