Седмичен хороскоп 16-22 март 2015 година

SE2015Mar20T

Пълно слънчево затъмнение в петък

Последен точен квадрат на Уран-Плутон

Венера в Телец

Слънцето в Овен

Муси Дачева

Обща характеристика на периода

Навлизаме в забележителна, от астрологична гледна точка, седмица. Макар хронологически да не е първото, най-важното астрологично събитие в нея е пълното слънчево затъмнение. Първата особеност е, че то е пълно,което значи, че светилата застават на една ос със Земята. Пълно слънчево затъмнение имаме понякога в две поредни години, друг път през една или две и повече календарни години. Последното пълно слънчево затъмнение бе на 14 ноември 2012 година. Последното слънчево затъмнение в Риби (частично) е било на 19 март 2007 година.

Радостта да наблюдават пълното скриване на диска на Слънцето от Луната ще имат жителите на Щпицберген, северна Норвегия, и Фарьорските острови, между Шотландия и Исландия. Затъмнението ще е видимо от Европа, Близкия изток, Северна Африка и Атлантическия океан. По принцип, географски резултатите от влиянието на слънчевото затъмнение са най-значими в страните, през които преминава лунната сянка.

От България също ще може да се наблюдава затъмнението, но като частично, като Луната ще покрие половината от повърхността на Слънцето.

Съвпадите на светилата се превръщат в затъмнения -пълни, пръстеновидни или частични, когато са близо до лунните възли. Дали близо до северния или близо до южния възел има значение за характера на енергетиката на затъмнението. При слънчево затъмнение в близост до северния лунен възел (СЛВ) Луната и женският принцип са доминиращи, по голямо значение имат емоциите,настроенията, подсъзнателните импулси, те определят поведението.

Предстоящото пълно слънчево затъмнение е в близост до южния лунен възел (ЮЛВ). Съвпадът на Слънцето и Луната е в 29-я градус на Риби, а ЮЛВ е в 9-я градус на Овен, на десетина градуса разстояние. Влиянието на Слънцето в този случай е много по-силно, съответно – на мъжкия принцип. Слънчевото затъмнение бележи период на значими промени, а когато Слънцето е доминиращо, то те са провокирани от обстоятелства с рационален характер повече, отколкото емоционален. Обстоятелства, които са се развили и имат силата да променят, ни карат да реагираме по един или друг начин, насочват нашите мисли и поведение, карат ни да бъдем по-решителни и категорични.

За разлика от частичните слънчеви затъмнения, които влияят по-силно на отделния човек, пълните слънчеви затъмнения, оказват по-силно влияние в глобален мащаб, върху големи групи хора, върху цели държави и етноси.

Пълното слънчево затъмнение сега ще бъде около 13 часа след като Луната премине през своя перигей (най-близката до Земята точка от орбитата си),относително малък като разстояние – 357579 км. Колкото е по-близо до Земята Луната по време на слънчево затъмнение, толкова по-голяма е неговата продължителност. Колкото повече време трае затъмнението, толкова по-дълго се развиват процесите на Земята, които са провокирани от него.

Но в предстоящото пълно слънчево затъмнение има астрономическа особеност и тя е в така наречения параметър гама, който отчита мястото на преминаване на лунната сянка. Тъй като в случая това са северните ширини, то гама коефициентът е 0,9454. За разлика от екватора например, където лунната сянка би се движила по-продължително време, то по-близо до Северния полюс скоростта на преминаване е по-голяма и съответно времетраенето по-малко. По тази причина,независимо че е при малък перигей, при максимално времетраене на пълната фаза – 7,5 минути, сегашното пълно слънчево затъмнение,на 20 март, ще има скромните 2 мин. 47 сек. за пълното покриване на Луната върху Слънцето. Общата продължителност на затъмнението е също малка – около 2 ч. 30 мин.

От своя страна краткостта на времетраене на пълното слънчево затъмнение прави последващите го процеси по-бързи, краткотрайни, но с по-голяма сила и значимост в световен мащаб, в рамките на два-три месеца.

Астрологическото значение на пълното слънчево затъмнение се определя от позицията,която заема в дадена астрологична карта,била тя лична, на държава или на ситуация. Съвпадът на светилата в Риби, в последния им градус, придава мистична окраска на някои събития, води до дълбоки прозрения, интерес към свръх естественото и свръх сетивното. В глобален мащаб активира водната енергия, чието раздвижване в следващите два месеца може да нанесе значими щети на земята, на хората, на морските обитатели. Възможни са наводнения, аварии по вода – с кораби, фериботи подводници и други морски съдове,особено в северното полукълбо.

Другият акцент на седмицата, за който вече сме говорили много пъти, е последният точен квадрат на Уран и Плутон. Квадратът Уран-Плутон има цикличност от 80 години. Предишният цикъл, когато Уран е бил също в Овен, но Плутон е бил в Рак има продължителност от около 5 години, между 1930 и 1935 година, с 5 точни квадратури.

Настоящият квадрат Уран-Плутон е по-продължителен и се развива между 2009 и 2017 година. Има 7 точни квадратури,първата на 24 юни 2012 година, когато планетите навлязоха в критичната зона,периода 2012-2015 година. На 1 ноември 2013 година преминахме през средата на цикъла – четвъртият точен квадрат.

През тази седмица, на 17 март предстои да се случи 7-ят и последен точен квадрат в танца на двойката Уран-Плутон. С него излизаме от зоната на най-силното влияние, но историята показва,че разрушителният и трансформиращ света ефект на тази квадратура е с по-широк времеви периметър, плюс-минус 10 години извън критичната зона. В случая процесите, задействани от квадрата Уран-Плутон ще продължат да оказват влияние със затихващ ефект през следващите десетина години – до 2025-та по оптимистични прогнози.

Поддържаща, но значима, роля в астрологичния спектакъл през тази седмица играе Меркурий,движещ се през Риби. Още в понеделник планетата на комуникациите, мисленето и словото прави квадрат със Сатурн, което изостря диалозите и пречи на разбирателството между хората. В сряда Меркурий е в съвпад с Нептун, към който съвпад се добавя Луната, което от една страна внася много сантимент и поезия, но от друга разводнява мислене и изказ. През втората половина на седмицата Меркурий прави секстил към Плутон, повишавайки менталните вибрации и готовността за излизане от конфликтните ситуации с разумни решения и решителни стъпки.

Във вторник Венера преминава в Телец и ще се движи през него до 11 април 2015 година. От тази зона на зодиака тя ще повлияе благоприятно делата не само на земните знаци, но и на всички, които имат сетива да възприемат красивото, естетичното, хармонията в природата и в човешките отношения.

Пролет идва!

Слънцето преминава в първия знак на зодиака – Овен, в 0:45 ч на 21 март, денят на пролетното равноденствие.

 

ПСЗ 20 3 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОГНЕНИ ЗНАЦИ

 

ovenЗа родените под знака на Овен, или с асцендент в Овен, отново предстои вълнуваща седмица. Пълното слънчево затъмнение в петък е на границата Риби/Овен, което му придава особено значение както през тази седмица, така и за бъдещ период от няколко месеца. Преди това обаче е важно как ще преминете през последната точна квадратура на Плутон и намиращия се във вашия знак Уран. Тъй като тя се случва в средата, в 15-я градус, на кардиналните знаци Овен-Козирог, ще повлияе по един или друг начин върху всички от зодията. Близостта на Марс, планетният управител, който се намира в 19 градуса Овен, в слабо напрегнат аспект (135 гр.) с господаря на кармата – Сатурн, както и на ЮЛВ придава по-голяма тежест и съдбовност на тази последна точна квадратура. В ръцете ви е ключът към решаването на важен за вас въпрос. На прага сте на прозрение, което ще ви отвори очите за процеси, които се развиват и които оказват и ще оказват трансформираща роля в живота ви. Дръжте отворени сетивата си и бъдете „готови за скок“, защото със Слънцето и Луната които влизат в знака ви, вашата инициативност и готовност за активно включване са катализаторът на промените.

Благоприятни дни през тази седмица – от понеделник до петък.

 

lavЗа родените под знака на Лъв, или с асцендент в Лъв, предстои седмица на предизвикателствата. Едно от тях е разчистване на задълженията преди новолунието. Акцентираният съвпад на светилата ви поставя в подножието на важна житейска промяна. Тя може да бъде както в професионалната сфера, в социалната интеграция, така също и в личния живот. Това е призив към вашата предприемчива природа, имате шанса да реализирате себе си и нещо, в което е вложена частица от вас. В светлината на прожекторите могат да ви се открият скритите кътчета и неподозираните възможности. Но всичко това, ако имате смелостта да бъдете от първите, да „водите хорото“ и да направлявате събитията, а не да чакате нещата да ви се случат „с магическа пръчка“. Всъщност при някои и това може да се случи в средата на седмицата по време на мистичния троен съвпад на Меркурий – Нептун -Луна. Късмет,както и навременен жокер от съдбата обещава Венера, която тръгва на почти едномесечно пътешествие в собствения си знак Телец, през което време ще бъде щедра в материално отношение, но и в любовните дела.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда, четвъртък, петък и събота.

 

strelЗа родените под знака на Стрелец, или с асцендент в Стрелец, сатурновата тема от предходната седмица се пренася в тази. Ретроградният Сатурн във вашия знак е спирачка за позитивната и импулсивна природа. Той внася някои ограничения, които ви правят скептични и резервирани към ентусиазма на околните, особено към хора от семейния кръг, дори уморени от тях. Повече разум и скептицизъм ще ви се отразят добре в работната сфера, в предстоящите срещи, разговори и преговори, особено ако въпросите касаят финансовата сфера. Там има много още какво да се желае и от бързи необмислени решения можете да си навлечете само неприятности в следващите дни и седмици. Новолунието на границата Риби/Овен ще внесе разнообразие в домашните условия, нови теми, нови хора, но също така и нови очаквания с преминаването на Слънцето в сродния по стихия знак – Овен. Навлизате в зоната на вашия марсов тригон на личната година – време за по-голяма двигателна активност, за ангажиране с по-значими дейности и постигане на удовлетворителни резултати.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, петък, събота и неделя.

ЗЕМНИ ЗНАЦИ

 

telecЗа родените под знака на Телец, или с асцендент в Телец, предстои забележителна седмица. Освен значимите акценти на седмицата- пълното слънчево затъмнение и последната точна квадратура на Уран-Плутон, за вас важно значение има навлизането на Венера на ваша територия. Планетният управител ви идва на гости във вторник и ще ви радва с присъствието си до 11 април. Предстои ви период,в който вашият чар и привлекателност, умението да общувате с околните, ще бъдат оценени ще ви отварят врати,които са били затворени досега. Но не „разлайвайте кучетата“ за щяло и нещяло. Бъдете дискретни в плановете си, оповестявайте ги, само ако сте уверени,че сте си „подсигурили гърба“. Вашата интуиция работи на пълни обороти и можете да и имате доверие, разбира се ако сте на подходящото за това духовно ниво на развитие. Някои обстоятелства ще ви бъдат в помощ точно в тази посока през следващия близо месец.

Благоприятни дни през тази седмица – четвъртък,петък и неделя.

 

devaРодените под знака на Дева, или с асцендент в Дева, навлизат в наситен с емоции период на личната си година. Първата крачка прави Венера, която преминава в собствения знак Телец, зона от която изпраща любов и очарование към всички, но особено много към земната Дева. Сега е момента да планирате отпуската си, или приятно пътешествие по далечна дестинация. На някои други ваши планове акцентираното новолуние също ще даде импулс. Някои от тях могат да бъдат твърде лични, за които да си позволите да обсъждате единствено с най-близкия човек. Други могат да касаят общи проекти, общи собствености или предстоящи инвестиции. Но при всички случаи в кратки срокове, до два, най-много три месеца. В далечна перспектива, слънчевото затъмнение е първото от общо трите в срещуположния знак Риби, които ще бъдат в основата на промени в партньорството, според статуса ви. За необвързаните обещанието е за динамика във взаимоотношенията с околните, раздвижване в социалните контакти и появата на подходящ партньор. В сряда, когато Меркурий е в компанията на Нептун и Луната, е време за любовни признания, за поетично вдъхновение и творчески подем.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда,четвъртък,петък и неделя.

 

kozeЗа родените под знака на Козирог, или с асцендент в Козирог, някои от тенденциите на предходната седмица се пренасят и в тази. Основно това става по линия на квадрата на Плутон от вашия знак и реформатора Уран от дъното на слънчевия ви . Така промените засягат основно домашната среда и отношението ви към най-близките. Уран е подстрекател на чувството за свобода, което смятате, че е ограничавано от някого или от определени обстоятелства, в които се намирате от пет-шест години насам. Предстоящият последен точен квадрат може да провокира израз на това чувство по един категоричен и нетърпящ възражения начин. Ретроградният управител на знака – Сатурн ще ви предложи вече изпитан за целта метод. Две важни промени внасят Слънцето и Венера, които през тази седмица сменят знаците. Венера от четвъртък преминава в сродния по стихия земен знак Телец, в който е на своя територия и ще ви влияе по възможно най добрият начин, особено в сферата на емоциите, любовта, творческото изразяване. А Слънцето ще освети зоната на семейните отношения и промените, които можете да направите, за да се чувствате уютно и сигурно.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда,четвъртък,петък и неделя.

 

ВЪЗДУШНИ ЗНАЦИ

 

blizЗа родените под знака на Близнаци, или с асцендент в Близнаци, предстои неспокойна седмица. Пълното слънчево затъмнение в зоната на вашите кариерни и обществени отношения подсказва значими промени там. В сряда планетният управител Меркурий прави съвпад с мистичния Нептун отново в тази зона, а в четвъртък Луната прибавя своята енергия. Този троен съвпад може да ви „отвори очите“ за нови възможности в професионалното развитие, да ви даде нова насока за влагане на енергията, да подтикне творческият ви потенциал да се изрази по най-добрият за вас начин. Това е в идеалния вариант. Другата страна на този троен аспект е засилване на илюзията и заблудата по отношение дадена работна ситуация в професионалната сфера. Квадратът на Сатурн има отрезвяващ ефект и ще ви кара да търсите мнението на специалист, или на човек запознат отблизо с проблема, на принципа „не питай старило, ами патило“. В сферата на личните отношения обаче „розовите очила“ няма да паднат скоро, поне докато Венера се движи в предхождащия ви зодиакален знак – Телец.

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, вторник,четвъртък и петък.

 

veznЗа родените под знака на Везни, или с асцендент във Везни, някои от темите на предходната седмица се пренасят в тази. Напрегнатата обстановка в кардиналния кръст продължава да бъде такава с подсилващ ефекта точен квадрат на Уран и Плутон. Някои напрегнати отношения с човек от близката ви среда могат да стигнат върхова точка и да изискват категорични, смели стъпки от ваша страна. От вторник Венера, планетният ви управител, навлиза „в свои води“ като отправя позитивни послания към вас и още повече към интуитивната страна на вашата личност. Вероятно ще попаднете на някои тайни, които могат да ви дадат предимство в определени ситуации. Сигурно ще имате шанса „да си върнете“ на някого, за нещо сторено преди, но имайте предвид, че нищо не остава скрито-покрито, истината винаги излиза наяве, рано или късно. Бъдете толерантни и прощаващи, така както е зададено изначално на вашата въздушна природа. Пролетта идва, а с нея – позитивните мисли и доброто настроение.

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, вторник и сряда.

 

vodЗа родените под знака на Водолей, или с асцендент във Водолей, вълненията от предходната седмица се пренасят в тази. Това е така, защото квадратът на планетния управител Уран с властолюбивия трансформатор Плутон е с голяма орбиса на влияние. Кръстосването на шпаги най-вече на ментално ниво ще продължава в следващите дни. В понеделник Луната е във вашия знак, което ви дава известно предимство, особено ако проявявате повече инициатива, смелост и настойчивост да довеждате нещата до успешен завършек. Акцентираното със слънчево затъмнение новолуние ще ви подкрепи да решите важен за вас финансов проблем, но не и без подкрепата на приятел(и). Търсете съветите на специалист, а по отношение здравето, колкото повече консултации и мнения имате, толкова по-добре. Периодът на затъмненията не е благоприятен за планирани операции. Докато Венера се движи през Телец, за вас настъпва време за подобряване на домашния интериор, за украсяване и хармонизиране на семейната среда, така че вие и близките ви да се чувствате по-уютно и комфортно.

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, вторник, петък и събота.

 

ВОДНИ ЗНАЦИ

 

rakЗа родените със Слънце в Рак, или с асцендент в Рак, предстои забележителна седмица. Слънчевото затъмнение, с изразената мъжка енергия, може да дойде в повече на вашата предпазлива и стремяща се към сигурност природа. Навлизате в период на важни промени в професионалната област. Вероятна е смяна на шефа, на прекия или на най-големия, на инвеститор, работодател, на някой от когото очаквате работа и бъдеще. Вторник е ден на финансовата стабилност, тема, която може да се изрази при вас по различни начини. Вашата съвестна и всеотдайна работа в полза на общите сметки, приходи, инвестиции може да бъде високо оценена и да ви донесе признание, което не сте и очаквали. Точният квадрат на Уран и Плутон може да ви накара да изоставите проект или човек, с когото не виждате общ път. С преминаването си в Телец Венера ще ви помага да намерите подкрепа, да „стоплите“ отношенията си с приятели и хора, които са били, или които искате да ви станат близки. Към вас ще се отнасят с повече доверие, ставате обединителен център за групови намерения и начинания. В сряда и четвъртък ви очакват новини отдалеч. Доверете се на интуицията си, но не изключвайте разума.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда, четвъртък и петък.

 

skorЗа родените под знака на Скорпион, или с асцендент в Скорпион, енергията от предходната седмица частично се пренася и в тази. Това става посредством съуправителя на знака – Плутон, който сега прави поредния, последен точен квадрат с размирния Уран. До сряда включително ще ви се налага да отделяте много време и внимание за семейните дела, или за решаване на битови въпроси за хора от най-близкото ви обкръжение. Повече свобода и изместване на фокуса на вниманието към по-леки и дори забавни дела ще имате в дните около акцентираното новолуние. Тройният съвпад Меркурий-Нептун-Луна в сродния по стихия знак Риби е истинско откровение за творческата ви природа. Пълното слънчево затъмнение може да даде нова насока на личния ви живот, да привлече във вашата орбита нови хора, или конкретен човек, към когото проявявате интерес. В тази посока ще ви помага Венера, която от вторник се настанява в срещуположната зона на зодиака – в Телец. Тя ще направи много,за да не се чувствате самотни и откъснати от обществото. С нейна помощ можете да разширите социалните си контакти в следващите седмици, както и да намерите нужната ви подкрепа за своите начинания.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда, четвъртък и петък.
ribiЗа родените със Слънце в зодиакалния знак Риби, или с асцендент в Риби, през тази седмица продължава темата – изпитание на толерантността и добротата. Опитите да си съберете дължимото ще продължават и през тази седмица, като от своя страна вие също не трябва да прекъсвате веригата на разчистване на сметките най-напред с добро. Съвпадът на Меркурий и Нептун във вашия знак, подсилен с участието на Луната в средата на седмицата, ще ви прави още по-чувствителни към несправедливостта и злоупотребите. В сряда и четвъртък можете да разчитате на подкрепа и на успех в дейности, в които имате активно лично участие. Предстоящото акцентирано новолуние във вашия знак е първото от трите последователни пролетни слънчеви затъмнения, в рамките на тази и следващите две години. Това са дните от годината, когато вашата личност ще бъде в центъра на вниманието на повече хора и на прага на значими житейски промени. От вторник до 11 април Венера, която ще се движи през земния Телец, ще ви прави по-дипломатични, което ще увеличи значително шанса за успех в преговори, а също така по-атрактивни в словесните изяви.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда, четвъртък и петък.

 

Дати на някои астрологични събития през тази седмица

Уран в точен квадрат с Плутон на 17.03.2015/4:59 ч.

На 17.03.2015/12:14 ч. Венера преминава в Телец и ще се движи през него до 11 април 2015 година.

Меркурий в съвпад с Нептун на18.03.2015/10:49 ч.

На 20.03.2015/11:36/ Новолуние в 29°Риби и пълно слънчево затъмнение.

На 21.03.2015/ 0:45 ч Слънцето преминава в Овен.

През тази седмица Луната се движи през четвърта и първа четвърт.

Луната е без курс на:

16.03.2015/10:02 – 16.03.2015/12:14

17.03.2015/20:18 – 18.03.2015/12:58

20.03.2015/11:36 – 20.03.2015/12:28

22.03.2015/0:51 – 22.03.2015/12:40

В тези отрязъци от време не се препоръчва започване на нещо ново и предприемане на важни житейски стъпки.

Всички права запазени!
Препубликация е допустима само и единствено с писменото съгласие на автора.

*******************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможетеда поръчате on line.

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: ,

4 коментара so far »

  1. Люси каза,

    Писа на март 16, 2015 @ 7:06

    Здравей Муси,

    Имам Въпрос, кога е хубаво да се започва нещо ново, като например официално започване на подготовка за труден изпит, мисля, че по новолуние е добре, но това слънчево затъмнение ме претеснява или да се съобразявам със курса на луната?

    Благодаря предварително
    Люси

  2. Муси Дачева каза,

    Писа на март 16, 2015 @ 13:11

    Люси,
    подготовката за труден изпит трябва да започне колкото се може по-рано, за да имате време да усвоите материала.:)

  3. Люси каза,

    Писа на март 17, 2015 @ 6:36

    Муси,

    Аз Ви питам от астрологичен аспект, мен ми е ясно, че трябва да започна рано, аз питам по прицип кога е хубаво или по добре да се започне такова ново начинание, по новолуние,по пълнолуние или да не бъде в дните когато луната е без курс.

    Благодаря
    Люси

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на март 18, 2015 @ 11:49

    Люси,
    разбрах въпроса ви :) , но астрологически е по-добре да гледате личните транзити. Добре е, когато Луната освен да е нарастваща и неспяща, да преминава през 1, 3,5,9 дом. Меркурий е много важен. Сега той е в Риби и може да ви прави трудно съсредоточаваща се, особено ако учите нещо по-технократично.Меркурий сега е поетичен и мистичен.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии