Седмичен хороскоп 9-15 ноември 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA и в Скорпион в сряда

Венера и Марс преминават през СЛВ

Марс във Везни от четвъртък

Лунните възли сменят знаците си

 

Муси Дачева

Обща характеристика на седмицата

Астрологичната картина през тази седмица е мистична. Но не в нептунов смисъл с леки, полупрозрачни, акварелни тонове. Предстоят ни много по-интензивни и дълбоко съдържателни вариации на невидимото, в гамата на плутоновото, изискващо трансформация, измерение. В сряда, на 11 11 2015 година, предстои поредното новолуние, но този път в Скорпион.

Съчетанието 11 11 е много интересно и в интернет ще прочетете за него различни неща, като например,че е числов код, който свързва нишките в ДНК, и отключва процес на дълбока промяна. Или,че е времеви портал между измерeнията. Тъй като всяка година преминаваме през 11 11, 11-я ден на месец ноември, мнозина може да не отчетат нищо особено. За всеки случай обаче обърнете внимание на часът 11:11 в този ден. Групите еднакви числа имат свойството да провокират синхроничности, неща които се случват паралелно с други неща, като се създават разнообразни мисловни мостове между едното и другото.

Особеното в предстоящия ден 11 11, от астрологична гледна точка е интересната космична конфигурация – стелиум от Слънце, Меркурий и Луна на върха на бисекстил с Юпитер и Плутон. Седмицата е бедна на напрегнати аспекти, и богата на секстили, хармонични аспекти от 60 градуса. Бисекстилът ( двоен секстил) се заформя още в края на миналата седмица, когато Слънцето навлезе в средната зона на знака Скорпион, откъдето застана на равни разстояния от Юпитер и Плутон, които все още са в обсега на аспекта – тригон (120 градуса). Хармоничните взаимоотношения между планетите се подсилват от включването на Меркурий в понеделник. Но истинският акцент става във вторник и сряда, когато Луната заплува в дълбоките води на Скорпион, отправила се към поредната среща със Слънцето.

Преведено какво означава всичко това? Секстилът е предимно интелектуален аспект, двойният секстил (бисекстил) събира в едно енергиите на,в конкретния случай, пет планети. Обединени те дават интелектуална сила на тези,в чийто рождени хороскопи попадат в кардинален дом например, или включват рождени планети като Слънцето, Меркурий, Венера, Марс, Луна и др. Конфигурацията ще помогне на мнозина да намерят най-доброто решение за проблемите си, и още по-важно да имат куража да го приведат в действие, да доведат нещата до край, да бъдете последователни и настойчиви в намеренията си.

Новолунието от своя страна е носител на новото, с него се дава „зелена светлина“ на нещата които са спрени, задържани, възпрепятствани или захвърлени в прахта. Стартът на новото през тази седмица е подкрепено и от двете лични планети – Венера и Марс, които правят съвпад със Северния Лунен Възел (СЛВ), Венера в първия час на понеделник, а Марс в четвъртък. Лунните възли са кармични маркери,които правят мост между минало и настояще, между старото и новото, между преживяното и предстоящото за преживяване, и съответно придобиване на опит.

Докато Марс се е запътил към нова територия, тази на зодиакалния знак Везни, следвайки Венера,то при СЛВ е обратно. На 12 ноември, в четвъртък Лунните възли сменят знаците си като преминават от оста на Везни- Овен, в тази на Дева- Риби.

Moon nod2

Лунните възли са фиктивни точки, местата от лунната орбита, в които тя пресича повърхността на еклиптиката. Движат се обратно на движението на планетите и обратно на последователността на зодиакалните знаци. Обикалят зодиака за около 19 години, като преминават в следващи знаци, и оси, на всеки средно 18 месеца.

 

На 18 февруари 2014 година лунните възли навлязоха във Везни-Овен. Тъй като активират два противоположни знака, лунните възли имат свойството да подсилват въздействието на напрегнатите аспекти, които се развиват в съответния зодиакален кръст. Така за времето, през което се движеха в кардиналните Везни-Овен, те дадоха своя принос за преживяване на кармични уроци от разрушителното в някои случаи влияние на тежката квадратура на Уран (в Овен) и Плутон (в Козирог), навлязла в силната си фаза през 2009 година, на родените в кардинални знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог. Рождените домове,през които транзитират (преминават) лунните възли са подложени на трансформация и там се учат текущите кармични уроци. Глобалното значение може да се види във ширещото се насилие в световен план. Узурпиране на власт, превземане на територии, насилствени миграционни процеси, дрънкане на оръжие и др.

Сега, с преминаването на Лунните възли в Дева-Риби, в подвижния кръст, се придава тежест на напрегнатите аспекти на далечните планети, които се движат там. Това са Юпитер в Дева, Сатурн в Стрелец и Нептун в Риби, както и на останалите в периодите,когато преминават през аспекти с тях до края на тази и през следващата година. Области на влияние на подвижния кръст са движението, знанието, комуникациите и манипулациите върху човешкото мислене и поведение. Ако СЛВ във Везни отправяше предизвикателство към чувството ни за справедливост, то СЛВ в Дева ще ни кара да бъдем по-хуманни, да обръщаме повече внимание на условията на работа и живот, в техните най-малки подробности.

В четвъртък Марс преминава във Везни, знакът на социалните контакти, общуването и баланса. На Марс не е присъщ баланс, напротив. Но все пак на планетата-войн ще се налага да „изглади ръбовете“ и да надене „кадифените ръкавици“ в определени моменти. Така всеки, който е тръгнал да завоюва територии или обществено мнение, ще трябва да подхожда по дипломатичен начин, ако иска нещата да му се случват. Поне докато Марс не навлезе в критичната зона – втората декада на кардиналните Везни, откъдето отново да включи квадратурата Уран-Плутон, а това се очаква да стане през месец декември.

С две думи, в дните след новолунието в Скорпион, при нарастваща Луна, силна астрологична подкрепа имат новите начинания, особено в области, които съвпадът на светилата активира, на всеки според рождения .

Успешна седмица!

 

ОГНЕНИ ЗНАЦИ

 

Ov12За родените под знака на Овен, или с асцендент в Овен, предстои страстна седмица. Бурни емоции могат да предизвикат много неща, но най-вероятно това е оценката на някой друг за вас. Новолунието във водния знак Скорпион може да повиши градусите на емоциите в личните взаимоотношения, да ви направи по-привлекателни, или пък повече търсещи внимание и привързаност от другите. Използвайте благоприятният момент, няколкото дни,когато Венера се движи през любовните Везни, но Марс все още не е стъпил там, за да изгладите пропукани взаимоотношения. От петък вашият планетен управител се настанява в срещуположния ви знак. Във Везни Марс ще бъде до края на годината, време през което ще провокира партньорските взаимоотношения, самочувствието и собствената ви оценка за това как се справяте с живота си. Ден преди това, в четвъртък, южният лунен възел излиза от знака ви. За близо две години с негова помощ ви се даде възможност да се оттласнете от миналото, да надскочите предубеждения, задръжки, болезнени родови отпечатъци в клетъчната памет, егоизма и себичността си, да погледнете към другите, да научите нови неща и да придобиете нови опитности с помощта на партньора си. Важната промяна в партньорските взаимоотношения, нова работа, нова среда, каквото сте научили предстои да разширите и утвърдите в следващите близо две години.

Благоприятни дни през тази седмица – четвъртък, петък и събота.

 

La12За родените под знака на Лъв, или с асцендент в Лъв, предстоящата среща на светилата повишава градуса на емоциите. А допълнителното включване на още три планети – Меркурий, Юпитер и Плутон, правят картината още по-многоцветна и енергетизирана. Новолунието в Скорпион съсредоточава вниманието в семейството. Всичко свързано с дома, с най-близките, със сигурността и комфорта на домашната среда, сега придобива още по-голямо значение. Пригответе се за гости, за празнуване на събитие свързано с член на семейството. Използвайте първата половина на седмица, до новолунието, за разчистване на ненужните неща, така ще отворите място за нещо ново да влезе в дома ви. Мнозина ще се вълнуват от наследствени въпроси, имотни делби, купуване и продаване на собственост. От петък Марс е във Везни, което напомня, че движението е много важно за вас, особено през зимните месеци, танци, фитнес, плуване,всичко което можете да си позволите, ще ви помогне да бъдете винаги в добра кондиция. За обезпечаване на нужните ви средства ще имате подкрепата на СЛВ, който преминава в зоната на вашите доходи. Това е тема,която търпи развитие в следващите 18 месеца.

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, четвъртък, петък и събота.

 

St12За родените под знака на Стрелец, или с асцендент в Стрелец, предстои седмица на предизвикателствата. Те са породени до голяма степен от новолунието в Скорпион, знакът на силните страсти, прикритите амбиции и отмъщението. Благоприятната астрологична картина в следващите дни подкрепя добрите тенденции на Скорпион, засилва интуицията, особено при по-сензитивните, дава информация от високите нива на астрала, най-вече по време на сън. Помнете, или си записвайте, сънищата в дните на новолунието – от вторник до четвъртък, те съдържат важна информация за хора и обстоятелства. В четвъртък има три важни астрологични събития, които ви касаят. СЛВ преминава в зоната на кариерата, професионалната реализация и социалната интеграция. За период от около 18 месеца ще имате възможности да промените много в тази сфера, да смените работата си, да започнете самостоятелен бизнес, да смените професията и да поемете по съвършено нов път, да се захванете с втора такава, да превърнете хобито си в професия и т.н., или да напуснете работа по собствено желание напук на системата. В четвъртък късно през нощта Марс преминава в зоната на вашите приятелски взаимоотношения. Това е нож с две остриета. Можете да получите покана за участие в общо начинание да се включите в екип от интересни хора. Обратната страна, докато Марс се движи през Везни, е да имате трудности в общуването в приятелския кръг – реален или виртуален, да загубите подкрепа. И трето, в четвъртък Луната влиза във вашия знак,за да ви даде сила и самоувереност.

Благоприятни дни през тази седмица – четвъртък, петък и събота.

ЗЕМНИ ЗНАЦИ

 

Te12За родените под знака на Телец, или с асцендент в Телец, предстои седмица на ярките преживявания. Причината за това е новолунието в срещуположния знак Скорпион,което е допълнително раздвижено от участието на няколко планети с аспекти към него. Ще загърбите собствените си планове и намерения в полза на друг човек. Това може да е партньор – личен или служебен, може да е дете или родител, някой с когото сте емоционално свързани. Някои ще опознаят формулата на невъзможното привличане с човек, който/която сега попада във фокуса на емоционалното внимание. Поради многото интелектуални аспекти в следващите дни, връзките могат да бъдат колкото емоционални, толкова и рационални. Съвместното обучение, придобиване на знания и умения,могат да бъдат основателна причина и за романтично сближаване. Тъй като попада в кардинален дом на слънчевия хороскоп това новолуние има силата да изпълнява желания, фигуративно казано. Обмислете добре какво най-много искате в живота си и отправете молитвено желание към Вселената. В четвъртък СЛВ навлиза в зоната на любовта във вашия слънчев хороскоп,така в рамките на близо две години личните ви дела ще са приоритет, очакват ви промени и новости в тази сфера.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда, четвъртък и неделя.

 

De12За родените под знака на Дева, или с асцендент в Дева, предстои подвижна седмица. В средата на седмицата, на новолуние, някои ще трябва бързо да стегнат багажа и да заминат на пътуване, до близка дестинация и за кратко. Новолунието в Скорпион и съпътстващите го аспекти съсредоточават вниманието в това какво се случва при роднините – братя, сестри, братовчеди и племенници, съседи и съученици. Може да бъдете ангажирани с подкрепа за някаква тяхна изява, или вие да имате нужда от тяхната помощ за важно за вас лично събитие. Обучението ви в дадена посока също е акцент на тази седмица. Ако искате да учите, отправете своето желание на новолунието в Скорпион, и то има голяма вероятност да се сбъдне съвсем скоро. Разбира се трябва да свършите и своята част от работата, а не да чакате наготово. Някои, в следствие на определени събития, трябва да помислят за преквалификация, за навлизане в съвсем нова практична област, с която да си изкарват прехраната. Търсете новото и перспективното. СЛВ навлиза в знака ви в четвъртък и ще се движи през него, отзад напред, до месец май 2017 година. През това време имате подкрепата за всичко ново,което решите да допуснете в живота си. Заедно с Юпитер, който ви е на гости, предстоят месеци на активно планиране, анализ и съставяне на графици,нещо което умеете много добре.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда, четвъртък и неделя.

 

Ko12Родените под знака на Козирог, или с асцендент в Козирог, навлизат в благоприятен период. Новолунието във водния знак Скорпион отваря врати за работа по проекти свързани със социалните мрежи. Създайте група, или разширете новосъздадена, представяйте свой продукт на широк кръг от хора, вложете повече енергия в популяризиране на това, с което се занимавате. Всички интелектуални дейности са подкрепени от настоящата астрологична обстановка. Бъдете начело на кампания с благотворителна цел,търсете съмишленици и приятели, които да ви подкрепят. От петък Марс е в зоната на кариерата на слънчевия хороскоп, което отбелязва дните до края на годината като много силни в професионално отношение. Вярно, че и конкуренция ще имате, но амбицията, с която ви зарежда присъствието на планетата-войн, ще ви стига да спечелите всяка битка. Търсете и намерете баланса между работа и почивка. Така ще отговорите на очакванията от преминаването на Северния лунен възел в полето на дългите пътешествия. Оставете си празни места в графика, които да запълвате с планове за далечни пътувания през следващите година и половина.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда, четвъртък и неделя.

 

ВЪЗДУШНИ ЗНАЦИ

 

Bl12За родените под знака на Близнаци, или с асцендент в Близнаци, предстои емоционална седмица. Меркурий е във водния Скорпион, затова всичко казано или направено се възприема твърде сериозно и предизвиква реакция. Новолунието в Скорпион очертава граници между старото и новото. До сряда приключете работни задължения, завършете проект, прекратете неуспешната диета, или безрезултатното лечение. С новолунието в сряда можете да дадете старт на новите проекти, новите работни ангажименти, да си намерите нов наставник, или да да започнете нов лечебен курс. Дните след новолунието са добри за сделки с недвижима собственост, за купуване или продаване на жилище, за наследствени делби и придобиване на права върху имот. Можете да се договорите с партньора си, или с роднина, за съвместно ползване на спорен имот. Всичко свързано с дома, рода, роднините по права линия, корените и отношенията с предците, ще придобива все по-важно значение в следващите дни, седмици, и около 18 месеца, до май 2017 та. През това време СЛВ ще премине през дъното на слънчевия хороскоп, активирайки зоната на връзката с корените, повика на гените, роднинските взаимоотношения, наследството и наследниците.

Благоприятни дни през тази седмица – от понеделник до четвъртък.

 

Ve12Родените под знака на Везни, или с асцендент във Везни, през тази седмица ще бъдат център на внимание за околните. В понеделник Луната е във вашия знак, но не само тя. Венера се движи уверено в дома си, през първата декада на знака, а в края на седмицата и Марс ви идва на гости. Новолунието в сряда добавя новости около доходите ви, които можете да защитите, или увеличите, с малко повече целенасочени усилия под покровителството на Марс в следващите две седмици. В четвъртък Северният лунен възел ви напуска, преминава в предходния знак -Дева. За последните близо две години вероятно добихте повече самоувереност, разбира се при някои това стана по нелекия път на изпитанията, неочакваните промени и трансформацията. Марс идва при вас на границата между четвъртък и петък. Планетата-войн ви посещава веднъж на около две години, а сега ще ви гостува до края на декември и малко след него. Ще работи в екип с Венера до пети декември. Така имате на своя страна и Любовта, и Силата.

Благоприятни дни през тази седмица – от понеделник до четвъртък.

Vo12За родените под знака на Водолей, или с асцендент във Водолей, предстои успешна седмица. Новолунието в Скорпион, в най-високата зона на слънчевия хороскоп е астрологичен акцент с голяма стойност. В допълнение е стелиумът и бисекстилът, които обединяват енергиите на пет планети и три зодиакални знака. Бъдете съсредоточени и целенасочени, изберете една посока и я следвайте, вложете цялата енергия, която имате и резултатите няма да закъснеят. В дните преди новолунието изчистете недоразуменията си с хората, с които работите, занулете задълженията си, за да освободите място за новото, което предстои. По лични въпроси отправете искрените си желания с мисъл или предпочитан ритуал. От петък нататък Марс поема на пътешествие през зоната на далечните пътувания в слънчевия хороскоп. Вашите планове за пътуване по време на новогодишните празници са съвсем реални, ако следвате съветите на амбициозния Марс като се целите надалеч и нависоко. Можете да разчитате на финансова подкрепа през следващите година и половина докато СЛВ се движи през вашето поле на общите парични ресурси.

Благоприятни дни през тази седмица – от понеделник до четвъртък.

ВОДНИ ЗНАЦИ

 

Ra12За родените със Слънце в Рак, и с асцендент в Рак, предстои забележителна седмица. Новолунието в сродния по стихия знак Скорпион е чудесно предизвикателство към креативната ви природа. Стелиумът от три планети в Скорпион, заедно с участието на другите две в земни знаци, всичките обвързани с хармонични аспекти, дават възможност на всяка ваша идея, изява, проект, намерение дори, да бъде в центъра на добронамереното внимание на околните, и да бъде подкрепено. Ако участвате в състезание през тази седмица, имате големия шанс да го спечелите. Използвайте късмета си по най-добрият за вас начин. Най-облагодетелствани са тези от втората декада на знака, със Слънце или асцендент между 10 и 20 градуса в Рак. В четвъртък, 12 ноември, СЛВ преминава в нова зона на слънчевия хороскоп. През следващите 18 месеца важна роля в живота ви ще играят роднини (братя, сестри, племенници и братовчеди), приятели от детството, съученици съседи. Едни ще имат нужда да подобрят знанията си, да учат нови неща. Други ще споделят натрупания с годините опит, ще станат лектори, преподаватели, обучаващи. За всички животът ще стане по-забързан, ще бъдете по-активни и включени в това, което се случва около вас.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда и четвъртък.

 

Sk12За родените под знака на Скорпион, или с асцендент в Скорпион, предстои забележителна седмица. Причината е в новолунието във вашия знак. Със срещата на светилата в сряда започва астрологичната година на зодия Скорпион. Съвпадът на Слънцето и Луната е в 19-я градус на знака и ще влезе в годишните хороскопи на родените през тази седмица. Заедно с включените в хармоничната конфигурация бисекстил Меркурий, Юпитер и Плутон,което очертава една особено благоприятна лична година. Към настоящия момент стелиумът от планети във вашия знак в сряда е отправна точка на лични желания и намерения, които да намерят реализация най-скоро до две седмици, или в по-далечен план – до няколко месеца, през пролетта на следващата година. В края на седмицата Марс преминава в предходния ви знак Везни, като за няколко седмици ще ви помогне да разчистите „задния двор“ като се освободите от нещата, които ви пречат и дърпат назад. В четвъртък СЛВ преминава в зоната на приятелите – реални и виртуални. За близо две години напред имате възможност да разширите приятелския си кръг и не само това, но и да създадете работещ екип от хора,обединени от обща кауза. Можете да бъдете лидер или обикновен участник, но при всички случаи ще работите всеотдайно, следвайки целта.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда и четвъртък.

Ri12За родените със Слънце в зодиакалния знак Риби, или с асцендент в Риби, предстои невероятна седмица. Новолунието в родния по стихия знак Скорпион отваря врати за много нови неща, които да навлязат в живота ви. За част от тях „вината“ си е лично ваша, за друга част помагат роднини и приятели отдалеч. Не се застоявайте на едно място, движете се, бъдете активни и включени в това, което се случва около вас, изразявайте отношение и позиция. Не отлагайте творческите си изяви, използвайте попътния вятър на растящата Луна в следващите две седмици. Изисквайте си обещаната финансова подкрепа, от петък нататък Марс от Везни ще ви помага да си я получите в пълен размер. За самотните сърца в следващите 18 месеца СЛВ ще се погрижи да имат компания и нови емоционални връзки.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда и четвъртък.

Дати на някои астрологични събития през тази седмица

На 8.11.2015 г в 17:30 ч Венера навлиза във Везни

На 11.11.2015 г в 19:47 ч Новолуние в 19°Скорпион

Марс в съвпад със СЛВ на 12.11.2015 г в 19:27 ч

На 12.11.2015 г в 23:40 ч Марс навлиза във Везни

На 12.11.2015 г в 3:02 ч СЛВ навлиза в Дева

Луната през тази седмица се движи между знаците Везни и Козирог, през четвърта и първа четвърт.

 

Луната е без курс на:

9.11.2015 / 4:42 – 10.11.2015 / 6:02

12.11.2015 / 16:54 – 12.11.2015 / 17:14

14.11.2015 / 5:18 – 15.11.2015 / 2:21

В тези отрязъци от време не се препоръчва започване на нещо ново и предприемане на важни житейски стъпки.

*******************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможетеда поръчате  on line.

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2. Посочен  Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник: www.temura.net

Етикети: , , ,

3 коментара so far »

  1. Veselina каза,

    Писа на ноември 9, 2015 @ 10:31

    Здравейте г-жо Дачева.С доста силно безпокойство препрочетох няколко пъти седмичния Ви хороскоп за зодия телец.Исках няколко пъти да се уверя, че чета и разбирам правилно и без това недвусмислените категорични прогнози за този знак.Тъй като тази прогноза съвпада и е потвърждение на написаното вече от Вас в годишния хороскоп за тази зодия, това ме кара да мисля, че сте съвсем убедена в съответната прогноза, а именно: “Някои ще опознаят формулата на невъзможното привличане с човек, който/която сега попада във фокуса на емоционалното внимание. Поради многото интелектуални аспекти в следващите дни, връзките могат да бъдат колкото емоционални, толкова и рационални. Съвместното обучение, придобиване на знания и умения,могат да бъдат основателна причина и за романтично сближаване.”
    Не виждам никъде уточнението дали това засяга само необвързаните представители на тази зодия, затова разбирам, че се отнася и за обвързаните, което се потвърждава от “Невъзможното привличане”.Това очевидно означава, че трябва да очаквам партньора ми, който е от тази зодия телец, ще започне нова връзка, която заради преминаването на северен лунен възел в дева, ще е кармично предопределена.
    Та като нормална жена, която не иска да бъде лъгана и да й бъде изневерявано какво трябва да е поведението ми в случая.След като не смятам за нормално да приема извънбрачна връзка, пък била тя и кармична, на мъжа до мен…трябва ли да почна да обяснявам да детето ми, че баща му има карма за изчистване с друга жена, различна от майка му, и понеже северния лунен възел задава посоката на личните отношения на баща му, ние с детето ще трябва да си останем сами?
    Това съобразявам с разбирането, че нещата зависят от личния хороскоп, но в текста от тази седмица категоричността на прогнозата беше безапелационна и без упоменаване на каквито и да било други условия, освен представителите да са от зодия телец.

  2. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 9, 2015 @ 15:45

    Veselina,
    това е хороскоп на зодията, общо влияние, тенденция. Конкретно за всеки човек обаче работи личния му хороскоп. Нали разбирате, че не всички телци ще почнат да изневеряват, дори е смешно да си го представи човек, че може да се приема така буквално една обща прогноза.
    И да, връзките могат да бъдат емоционални, но и рационални,тоест продиктувани от интереса. Могат да бъдат сред необвързаните, и сред обвързаните. А вашият съпруг може изобщо да не бъде засегнат от това влияние, ако в рождения му хороскоп липсват указания за нагласа за изневяра. Така че излишно се притеснявате.

  3. Муси Дачева каза,

    Писа на ноември 11, 2015 @ 11:18

    На 11 ноември почитаме Свети Мина като покровител на семейството

    Името Мина означава “месечина, луна”. Свети Мина е известен чудотворец, покровител на сираците и бездомните.
    Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, както и на хората, поели на дълъг път.

    Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Свети Мина е бил и войник в Египет.

    Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. Св. Мина бил войник в Египет.

    За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

    В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват. От днес започват “Вълчите празници”, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.
    На 11 ноември имен ден празнуват: Виктор, Виктория (означава победител на латински), Минчо, Минка

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии