Форум

 
Анонимните мнения са забранени. Влез Регистрация


Регистрация? | Загубена Секретна Дума?

Търси във Форумите:


 






Minimum search word length is 4 characters – Maximum search word length is 84 characters
Wilcard Употреба:
*  проверка на произволен брой символи    %  проверка на точно един символ

За отпуските

Етикети
Изпрати
Новобранец

doreto

мения54

17:20 24.04.2010

Тая история с неползваните отпуски много се раздуха и аз се замислих какво значи да не си ползвал отпуска няколко години. Или си незаменим, значи сам или пък толкова компетентен че няма кой да те замести или си почиваш достатъчно на работното място и реално нямаш нужда от отпуска.

Но искам да питам г-жа Сиракова как би изглеждало това едностранно заявяване на отпуска? Значи аз искам утре да съм в отпуска щото има някаква важна работа в която не искам да участвам и шефа няма право да ми я откаже ли?

Новобранец

Elena Sirakova

мения5

20:16 24.04.2010

Има нещо странно в тая история с отпуските. Първо, отпускът трябва да се ползва в рамките на календарната година. Ако важни проиводствени въпроси не позволяват да се ползвя целия отпуск, работодателят е длъжен да осигури ползването поне на половината от дните, които се полагат като платен годишен отпуск за длъжността. Ако остане отпуск от предходна година, работникът има право да го ползва в следващата календарна година, като е длъжен да уведоми работодателя две седмици преди това.

Неползваните отпуски си обяснявам с това, че хората се страхуват да си ги вземат, защото безработицата е голяма и рискуват да предизвикат работодателя си да се освободи от тях. Разбирам ги – даже да го осъдят и съдът да ги възстанови на работа, едва ли ще се чувстват комфортно. Имала съм случаи един и същи човек да бъде възстановен на работа, отново освободен и пак възстановен, но обикновено това е приемливо, ако му остават година-две до пенсия, такъв срок все пак може да се изтъпри във враждебна обстановка. С две думи, има законодателство, което закриля интересите на работника, но няма социална среда, която да му гарантира, че успешно ще ползва тези интереси.

Етикети


 
Няма етикети.
  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии