Форум

 
Анонимните мнения са забранени. Влез Регистрация


Регистрация? | Загубена Секретна Дума?

Търси във Форумите:


 






Minimum search word length is 4 characters – Maximum search word length is 84 characters
Wilcard Употреба:
*  проверка на произволен брой символи    %  проверка на точно един символ

Брачен договор

Етикети
Изпрати
Новобранец

smile

мения36

11:01 19.04.2010

Какво представлява брачния договор и у нас разрешено ли е да се прави?

Новобранец

Elena Sirakova

мения5

7:43 21.04.2010

smile,

           Брачен договор може да се сключва след 1 октомври 2009 г., откогато е в сила новият Семеен кодекс. Той урежда личните и имуществени отношения между съпрузите както по време на брака, така и при евентуален развод. Могат да се уредят и отношенията между родителите и децата след прекратяването на брака – както режима на лични контакти, така и издръжката.

            Съгласно новия Семеен кодекс има три режима на имуществени отношения между съпрузите – на общност; на разделност; и съгласно брачния договор. Режима на общност е както досега – всичко придобито по време на брака е обща собственост, като след прекратяването му всеки от съпрузите има право на иск, за да докаже, че е до принесъл повече за придобиването на имуществото (с по-големи доходи и пр.) и има право на по-голям дял. Режимът на разделност означава, че придобито от всеки от съпрузите по време на брака е негова лична собственост, като се дава възможност на другия съпруг да претендира право да получи част от това лично имущество, ако докаже, че е допринесъл с труд, грижи и пр. за придобиването му. И третият режим е такъв, какъвто си го договорят съпрузите с брачния договор.

            Желанието на съпрузите придобитото по време на брака  имущество да бъде общо не е нужно да се твърди изрично. За желанието имуществото, придобито по време на брака да бъде разделно, се подписва нотариално заверена декларация, която се внася заедно с останалите документи преди сключването на брака. Брачният договор се сключва преди брака и влиза в сила след сключването на брака. Той може да бъде с нотариална заверка на подписите. Вписва се в специален регистър в Агенцията по вписванията, така, както се вписват например нотариалните актове.

            Режимите на имущество на съпрузите могат да бъдат изменяни по време на брака – от общност в разделност или обратно, както и да се сключват брачни договори. Сключените преди брака брачните договори също могат да се изменят по време на брака. Всичко това, естествено, ако има съгласието на двамата съпрузи.

Елена Сиракова

Новобранец

smile

мения36

0:38 23.04.2010

много ви благодаря за изчерпателния отговор

Етикети


 
Няма етикети.
  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии