Форум

 
Анонимните мнения са забранени. Влез Регистрация


Регистрация? | Загубена Секретна Дума?

Търси във Форумите:


 


Minimum search word length is 4 characters – Maximum search word length is 84 characters
Wilcard Употреба:
*  проверка на произволен брой символи    %  проверка на точно един символ

Планирано секцио

Изпрати
Админ

Муси Дачева

мения291

16:51 26.04.2013

Какво е "планирано секцио"?

Това е необходима, препоръчана от лекар операция по отделянето на бебето от утробата на майката.

Когато обаче астролог избира времето на раждане, той трябва да се съобразява единствено с това, което е най-добре за майката и за детето, и да не изпуска от вниманието си няколко неща.

1. Астрологичната картина на планираното секцио трябва да е максимално близка до тази, ако раждането би било естествено.
2. Елективната карта на времето на раждане трябва да изключва риск за здравето на майката.
3. Евентуалната рождена карта на детето трябва да дава възможно най-добрата база за пълноценен човешки живот – добро здраве, добри умствени способности, добри перспективи за развитие.
4. Избраното време трябва да позволява известна гъвкавост, когато се дава възможност Съдбата да нанесе своите корекции.

Админ

Муси Дачева

мения291

16:54 26.04.2013

От Фейсбук

Муси Дачева "да се определи дата за секцио без да са изтекли водите е съвсем друго" това ме развесели и разбира се само мъж може да го каже. Извинявай … Когато изтекат водите, последното нещо, за което ще се сети жената, е да търси астролог, за да и препоръча време на раждане,защото за около 2 часа детето е излязло на бял свят. В последните години натрупах опит в темата "препоръчително време за секцио" и не по мое желание… По коментарите ви обаче виждам,че не отчитате едно важно нещо:ограниченията във времето, които налага на астролога самата ситуация- термин, 10 дни до термин, делничен ден, по изключение събота или неделя, сутрин от 8-9 до 12 ч.,всички астрологични разсъждения се основават на това ограничено времево пространство. Така че идеалното време за секцио, при условие,че е медицински обусловено може да си го изчислявате преди изгрев Слънце, но не можете да го препоръчате, защото лекарският екип се събира за работа след 8 ч. При спешното секцио Съдбата си върши работата. Така че темата е доста трудна и изисква голям професионален опит.
Админ

Муси Дачева

мения291

12:57 21.05.2013

Ражданията със секцио в България през 2011 г. са били 29 процента. Това е двойно повече от средното за европейските страни – там е около 13-17 на сто. Още по-странна е ситуацията в Пловдив – по неофициална статистика 41 процента от майките предпочитат цезаровото сечение.

Това е изключително необичайно, заяви Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 в Пловдив и създател на безплатното Общинско училище за бъдеще родители.

През миналия август проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ-болницата във Варна заяви, че ражданията със секцио у нас са около 35%, което е твърде висок процент. Медикът заподозря колегите си в меркантилност и страх да поемат отговорност за водене на едно раждане по естествен път. По думите му секциото е по-лесна интервенция, но в същото време тя е и опасна. Не би трябвало да се прилага по желание на родилките, а само по медицинско предписание, подчертава и Антоанета Борисова.

Тя обясни, че българките масово избират секциото защото то е планирано, то е под контрол, което го прави удобно и бързо. Известна част от жените предпочитат да изберат датата на раждане на детето си, за друга част е от изключително  значение, че се запазва тазовото дъно. За съжаление, не са малко младите жени, които смятат, че раждането е мръсно, отблъскващо и дори отвратително, докато цезаровото сечение е чисто, антисептично. Предполагам обаче, че тези момичетата никога не са виждали – дори на филм – как изглежда едно оперативно родоразрешение, заяви експертката.

Много майки се тревожат да не се „повреди“ бебето, като минава през родовия канал. Широко се пропагандира мнението, че секциото е по-добрия начин  за бебето да се появи на този свят. Това може да се чуе и от пловдивски АГ специалисти: Бебето се ражда без стрес и секциото е по-добро за него, но по-лошо за майката. Интересно, че същите тези специалисти говорят за по-трудното адаптиране на бебетата, родени със секцио, посочва Борисова.

Според нея най-съществената причина за секцио по желание на пациентката е страхът от болката. Безспорен факт е, че незнанието плаши. Имахме едно момиче, на което му ставаше лошо само като му замиришеше на болница. Постоянно се тревожеше, че като отиде да ражда, пак ще й прилошее. Е, не й прилоша. Тя беше много горда със себе си и казваше: “Щом аз мога да родя нормално, значи всеки може!” И после добавяше: „Щом мога да родя, значи всичко мога”. Ето това чувство дава нормалното раждане“, сподели още Борисова.

В другите държави:
 
Австрия – 17,2 % от жените раждат със секцио
Франция – 17,1 %
Великобритания – 17 %
Белгия – 15,9 %
Германия – 20,9 %
Финландия – 15,7 %
Дания – 14,5 %
Швеция – 14,4 %
Норвегия – 13,7 %
Холандия – 12,9 %
Австралия 21,7 %
САЩ – 21,1 %
Канада – 20,5 %
Ирландия – 20,4 %
Админ

Муси Дачева

мения291

22:29 28.05.2013

Публикацията е редактирана 0:56 – 01.05.2014 от Муси Дачева


БНТ1 предаването Апартаментът на Марта Вачкова излъчено на 28 май за планираното секцио

 

http://archive.bnt.bg/bg/produ….._za_bebeto

Админ

Муси Дачева

мения291

17:42 21.03.2014

Публикацията е редактирана 17:52 – 21.03.2014 от Муси Дачева


Д-р Виктор Новачков: Секциото е удобно за лекаря, но 10 пъти по-опасно за жената

С Доктор Виктор Новачков разговаря Лиляна Филипова

- Д-р Новачков, обявихте се за строго ограничаване на секциото по желание без медицински показания. Защо?

- Защото това е класическа коремна операция, която крие опасност от неочаквани усложения по време на упойката и риск от нараняване съседни органи или големи съдове. Пациентките не бива да подценяват тези проблеми и затова трябва да се противодейства на желанието им да родят с операция, ако няма медицински индикации за това.

Естествено, не виждам смисъл от абсолютна забрана, защото всеки средно грамотен акушер-гинеколог може да измисли медицинска индикация за това, особено ако това е изричното желание на жената. По-скоро трябва да се въведе някакъв регламент, така че нещата да са ясни. Когато се прави такава операция, за всеки от екипа трябва да има по-сериозен материален стимул, който същевременно пък да е възпиращ за родилката. Сума от порядъка на 5000 лв. например би свършила идеална работа.

- Известно е, че някои лекари сами предлагат на жените секцио. Ако се въведе и такава висока сума, няма ли съвсем да се увеличат тези случаи?

- Предлагат, защото им е по-лесно и удобно. За едно секцио се знае горе-долу кога ще завърши. Идва в 9,30 жената, в 10 ч е на масата, в 10,45 сваляме ръкавиците. Затова много лекари тласкат родилките към това решение. Не случайно по Коледа и Нова година има бум на цезарови сечения . Затова и тези класации "Бебе на годината" са толкова абсурдни. Едното родено в 23 ч 59 мин и 19 сек, другото в 0 часа и 30 секунди. Безумно!

Не става дума за плащане на ръка. Парите ще отиват в касата на болницата и тя ще ги разпределя на екипа. Това трябва да се въведе официално за всички болници в цялата държава. Очаквам да се намесят научното дружество по акушерство и гинекология, лекарският съюз и строго да регламентират нещата. Да е ясно, че този, който мишкува, ще бъде изключен и заклеймен. Когато има ясни правила, ще е по-лесно за всички.

- И естественото раждане обаче не е безпроблемно. Напоследък зачестяват инцидентите.

- Статистиката е категорична, че едно цезарово сечение е 10 пъти по-опасно за живота на майката, отколкото нормалното раждане. Ако беше нещо естествено за 1,5 млн. години човешка еволюция, природата щеше да го измисли, щяхме да се развием по модела на кенгуруто или нещо друго. Когато отворим коремната кухина, органите в нея влизат в досег с атмосферния въздух. Дори само от това, че изсъхват, е възможно да се получат следоперативни сраствания, хернии на мястото на разреза. Другата опасност е от нараняване на голям кръвоносен съд.

Дори главният клон на маточната артерия може да се нарани по време на секцио и така невинна на глед и проста операция може да завърши с махането на матката и инвалидизирането на жената. Не е изключено да се нарани пикочният мехур на жената, дебелото черво, тънките черва и никой не може да обясни как точно се случва. Тазовата хирургия е високорискова и за тромбоемболични усложнения. Може да се получи амниотична емболия – при отварянето на маточната стена може голямо количество амниотична течност да навлезе във венозното русло на матката, оттам да блокира белия дроб и жената да умре на операционната маса.

- Възможно ли е да се нарани самото бебе?

- Напълно. Има такива случаи. И аз имам такъв случай в практиката си. За голям мой ужас това беше първото ми секцио в живота.
Но и без да се стига дотам, ваденето на бебето,  без да е подготвено, е стрес – то трудно
се адаптира. Излизането му от среда с 37 градуса на 20 градуса навън си е термичен шок, който обикновено го кара да плаче. Но когато то не е готово за това, не е изпразнено от течностите, в които е било, се получават проблеми. Затова при плановото секцио е добре 2-3 часа да се включи система, която да предизвика контракции, за да се стресне бебето, да знае, че ще се ражда, да му се поизцедят белите дробове, околоплодната течност, да се образува достатъчно количество сърфактант, който държи алвеолите отворени.

- Защо тогава толкова много жени в последните години сами избират секциото?

- Защото смятат, че няма да ги боли. А не подозират, че следоперативният период е много по-труден. При естествено раждане на 4-ия час жената ще е станала и ще върви, а в другия случай 6 месеца няма да може да се изкашля като хората, защото ще я боли разрезът на коремната стена. Има много други средства за намаляване на болката, не е нужно да се прави секцио. Епидуралната анестезия например е идеална.

Тя се прави над твърдата маточна обвивка. Когато там се вкара упойката, се анестезират само тънките коренчета на гръбначния стълб. Дебелите, които провеждат волевото движение, не. Жената усеща, че я пипат, усеща, ако някъде я сърби, но не чувства болка. Така се постига изключително добра релаксация на меките родови пътища и раждането става няколко пъти по-бързо от обичайно – за 2,5-3 часа. Децата се раждат в много добра кондиция, не са депресирани.

При спиналната упойка се прави еднократна пункция в междупрешленното пространство, като се преминава през обвивката на гръбначния мозък. Не се поставя катетър и въвеждането на аналгетик е еднократно. Прави се на мястото, където вече няма гръбначен мозък, а едни дебели влакна, които се наричат конска опашка. Единственият риск е, ако се боде с по-дебела игла, да се получи следоперативно главоболие няколко дни. Основният недостатък на тези обезболявания е, че те са скъпи, касата при никакви обстоятелства не ги покрива. Единственото, което успяхме да извоюваме, е, когато се налага използването им в реанимация, министерството да ги плаща.

- Много жени се страхуват от парализиране от неправилно сложена спинална упойка.

- Това са митове. Аз лично не съм чувал за такъв случай и нямам обяснение.

- Все пак секциото гарантира вагинално съхранение. Освен това жените, които не искат да кърмят, за да си запазят бюста, го избират, защото смятат, че кърмата тръгва по-трудно.

- Начинът на раждане няма нищо общо с кърменето. Кърмата зависи от това дали детето се слага на гърдата. Относно вагиналното съхранение при епидуралната анестезия релаксацията на меките родови пътища е толкова добра, че не се налага да се правят допълнителни разрези, няма разкъсвания. Не виждам никакъв риск от амортизация на жената. Ставите могат да станат по-халтави, но това става по време на бременността. Раждането няма отношение. После сухожилните връзки се възстановяват.

- Твърди се, че секциото, давайки шанс на жени с мъжки таз, води до възпроизвеждане на момичета пак с такъв таз и така поддържа необходимостта от секцио.

- Това е самата истина. Секциото даде шанс на жени с андроиден таз да оцелеят и да родят. Така обаче и популацията на жените с тесен таз нарасна. С това и честотата на цезарово сечение се увеличи.

- Има ли връзка между хранителните добавки и секциото?

- Някои хранителни добавки правят бели. Имаше една американска, която увеличи много рязко честотата на цезаровото сечение, защото децата започнаха да се раждат с твърди глави – черепните им кости не можеха да се конфигурират в родовия канал и не можеха да се родят естествено дори при нормален размер на бебето и нормален таз на майката. Хранителните добавки сега са много, но повечето от тях дават такива ефекти. Затова по-добре да се следят кръвните показатели на бременната и ако няма отклонения, да не се вземат никакви хранителни добавки. Ако все пак се налага приемането на някакъв комплекс с микроелементи и витамини, да се прецени къде е направен този комплекс.
Американските са направени за американци – техният начин на хранене е различен
от нашия. Трябва да се вземат такива, които са направени от европейски концерни, защото са съобразени с европейския начин на хранене.

- Кога задължително трябва да се направи секцио?

- При диспропорция между размерите на плода и размерите на таза, при някои заболявания на майката. При увита пъпна връв около плода също, но слава богу, вече лесно се диагностицира от ултразвуковите апарати. При някои вирусни инфекции също не е хубаво бебето да минава през влагалището, за да не ги получи генерализирано. Очните проблеми също са индикация за секцио, тъй като късогледството се влошава при естественото раждане. Освен това има и риск от отлепяне на ретината. Възрастта също е фактор – смята се, че над 35 г. при първо раждане е добре да се направи секцио.

- За диабетичките наложително ли е?

- Те по принцип раждат по-големи деца и заради диспропорцията много често при тях се прави цезарово сечение. Но пък от друга страна техните рани зарастват много по-трудно. Затова нещата са на кантар. Ако има съвместимост между плода и така, е по-добре е и такива жени да родят нормално.

Визитка:

 Д-р Виктор Новачков завършва медицина през 1984 г. Започва като ординатор в АГ отделението в болницата в Тутракан, а 2 години по-късно печели конкурс за научен сътрудник в Института по акушерство и гинекология. От 1990 г. насам е последователно старши и главен асистент в СБАЛАГ "Майчин дом", София. 2003 г. печели конкурс в Окръжна болница като началник на отделение по гинекология и 2007 г. оглавява АГ отделението в болница "Доверие", където е и сега. Основните му интереси са в миниинвазивната хирургия – лапароскопия и хистероскопия. Специализирал е в Италия и Белгия. Зам.-председател на Българската асоциация по акушерство и гинекология.

http://www.24chasa.bg/Article 
Няма етикети.
 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог