Астрологични часовникови кули

Муси Дачева

7233805_l-1До средата на 20-ти век ръчният часовник е бил рядкост. Хората разчитали на градската часовникова кула и на нейният звън, отмерващ точните часове. Часовниковите кули били изграждани в центъра на населеното място, обикновено на високо, за да бъдат виждани и чувани надалеч.

Тъй като в далечното минало астрономията и астрологията са били едно, то трудно е да се даде категорично название дали кулата е астрономическа или астрологическа. Предназначението на първите градски часовници било не само да се отбелязва времето и важни обществени събития, но още повече да се представя моделът на слънчевата система.

На повечето от тези специфични архитектурни съоръжения главната фигура- часовникът, е разположен върху изображение на геоцентричен модел на слънчевата система. Геоцентричната представа за света владеела научната мисъл до средата на 16 -ти век,когато Коперник издава своето съчинение За въртенето на небесните сфери“. С него той прави революция в астрономията и поставя началото на хелиоцентризмът. Геоцентричният модел на Птолемей обаче и до днес се използва в астрологичните интерпретации.

В часовниковите кули, освен часа и минутите, се показвали позициите на Слънцето и Луната върху еклиптиката и тяхното взаимно разположение-лунната фаза. В повечето от тях има изображение на зодиакалния кръг и зодиите. Някои часовници дори можели да показват Лунните възли, с указание за предстоящи слънчеви или лунни затъмнения.

При повечето часовници -кули, в центъра на циферблата е разположен диск или полусфера,представляващи Земята. Слънцето се изобразявало като златен диск,гладко или с лъчи. Механизмът бил така направен,че Слънцето обикаляло циферблата за 24 часа.

Някои часовници притежавали сложни за времето си механизми. През 2 -ри век пр.н.е. ,в Гърция бил разработен механичен компютър,наречен Антикитера,с който се изчислявало точните позиции на Слънцето и Луната.

Най-ранният известен астрономичен часовник е този на кулата в град Кайфен, източен Китай. Построена е през 11 -ти век, по време на династията Сонг от известния инженер, учен и държавник Су Сонг. Два века преди да бъде приложена в Европа, Су Сонг използва хидравлична система за задвижване на часовниковия механизъм.

През 12-ти и до 14-ти век арабските, а също така и европейските астрономи (астролози) конструирали прецизни часовници, монтирани на кули към собствените им обсерватории.

Механичният часовник на кулата в Ал Джазари, една от най-старите, построена в края на 12 век от Абу Ал Джазари – учен, изобретател, художник, математик, и астроном(астролог). Както се вижда на нея са изобразени зодиакалните знаци във вида,в който ги знаем и днес.

Един от първите часовници-кули в Европа,считан за шедьовър, е проектиран от абат Ричард Уелингфорд и построен в средата на 14 век,но за съжаление в последствие бил унищожен. Часовникът на Уелингтън е можел да показва движението на Слънцето, Луната и петте планети, имал е в допълнение Колелото на Съдбата и индикатор за приливите и отливите.

В Златна Прага или градът на 100-те кули,както я наричат, се намира Часовниковата кула Орлой , построена през 15 век. Този архитектурен шедьовър може да се види на Старое место.

Представлява астрономически часовник, който показва движението на Слънцето, планетите и зодиите, има календар на месеците и една изключително атрактивна “разходката на апостолите”. На всеки кръгъл час фигурите на апостолите преминават една след друга в съпровод със старинна музика.

Циферблатът на часовника представлява астролаб, уред с който в древността се правят астрологически изчисления за намиране позициите на небесните тела. Синьото в горната част е небето над хоризонта. Оранжевата и тъмносинята зона в долната част представят небесната сфера под хоризонта.

Слънцето, през деня е в горната синя част, а през нощта е върху тъмната долна окръжност на циферблата. В междинните зони,на разсъмване и привечер Слънцето е върху оранжевата зона. Върху по-малък кръг са изобразени зодиакалните знаци. Малката златна звезда показва позицията на пролетното равноденствие, а Луната е лъскавата полусфера,разделена на две тъмна и посребрена,с което се показва в каква фаза е.

Едно видео как в днешно време се използва часовниковата кула в Орлой http://www.vbox7.com/play:b386b130

В катедралата в Страсбург в различни периоди са строени три различни астрономически часовника. Първите два са построени през 14-ти и през 16-ти век,но по различни причини престават да функционират.

Третият страсбургски астрономичен часовник се появява през 18 -ти век. Наред с редица астрономически и календарни функции,по него можело да се пресмята и датата на Великден. Както се вижда,по големия кръг в центъра са разположени зодиите.

През 15-ти век във Венеция е построена уникална часовникова кула. Намира се на площад Сан Марко.

Часовникът бил многократно преправян и реставриран,така че от първоначалната идея е останало много малко. Зодиакалните знаци са прецизно изпълнени, от позлатен материал, и доминират в цялото изображение. Имало е допълнителни конструкции в четирите кръгли отвора.

Този астрономичен часовник е можел да показва освен позициите на Слънцето и Луната, също така и тези на планетите от септенера- Сатурн, Юпитер, Марс, Венера и Меркурий.

 

В центъра се вижда полусферата на Земята,а около нея три концентрични кръга. Във втория е показвано движението на Луната,като полусферата която е видима, променя оцветяването си в зависимост от лунната фаза.

Един много изящен астрономичен часовник в катедралата в Лион, Франция.Както при повечето градски часовници, строени през 14-18 век,за отчитане на позициите на небесните тела е  използван  астролаб в механиката. Зодиакалният кръг е разположен по външния контур на циферблата. Доминиращо е изображението на слънцето,вижда се по-добре на водещата снимка,в началото на статията.

Подобен на часовника в Прага е този астрономичен часовник от Токио. Дизайнът е изчистен, а зодиакалните знаци са представени със своите глифове.

През 15-ти век е изградена забележителна часовникова кула в Берн, Германия. Имала е много функции, като част от отбранителните заграждения на града-входна врата, затвор и часовникова кула.

Всъщност построена е през 13-ти век, но в големия пожар през 1405г., изгаря напълно.

Кулата Zytglogge,както е известна, е построена отново в края на п15-ти век и става символ на стария град на Берн.

Основният астрономичен часовник е изпълнен на принципа на астролаба и е почти същия като пражкия часовник,но има и  допълнителни функции като например отчитане на деня от седмицата.

На двете срещуположни фасади на часовниковата кула, източната и западната, има оригинални циферблати с изображения на Слънцето и Луната.

Над астрономичния часовник има фриз,на който са изобразени пет божества дали имената на планетите от септенера и на дните от седмицата.

Това са съответно от външна към вътрешна планета в слънчевата система, и разположени на фриза отляво надясно Сатурн-събота, Юпитер-четвъртък, Марс-вторник, Венера-петък и Меркурий за сряда.

Астрономични (астрологични) са изграждани допреди три века на много места по света. С напредъка на техниката тяхната роля за отчитане на времето отпада,много малко от тях работят. Сега те са една красива туристическа атракция, която хвърля мост към старите астрологични традиции в отминалите епохи.

14 май 2011г.

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени
2. Автор: Муси Дачева
3. Източник:  www.temura.net

Четете всеки ден своят астро-номерологичен хороскоп в Номерологичен календар.

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за НОМЕРОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР
  2. gravatar Муси Дачева за 2020 астрологичен преглед
  3. gravatar Десислава за НОМЕРОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР
  4. gravatar Деси за 2020 астрологичен преглед
  5. gravatar Милена за 2020 астрологичен преглед