Джовани – по лъвски борбен и успяващ

Djovani 09

За Чемишанов съм писала вече няколко материала и винаги го правя с удоволствие, защото се възхищавам на високия му дух, мотивация и постоянство, които проявява през всичките години откакто го познавам.

Разбира се успехите,които бележи с всяко свое участие в състезание, било то в науката или спорта, са резултат както на неговите лични качества и усилия, така и на всеотдайната подкрепа на семейството му, а също така и на много хора, съпричастни с неговата кауза.

Да припомня някои от успехите му в предишни години:

Математически конкурси „Черноризец Храбър”- 2006/2007 г. Международен математически конкурс „Европейско кенгуру” 2007/2008г. Специална награда в Международно участие за обучение и програмиране по “Java”, Карлс Руе- Германия през ноември 2008г и продължаване на курса в “Cicko Academy” гр. Пловдив.

През Март 2009 на Общински състезания по Физика, Астрономия, се класира във втори кръг на 7 място, а в това по Биология пак на втори кръг постижението му е 56 от възможни 75 точки

През юли на 2009 г участва в Международно състезание „Австралийско Кенгуру” (Англо-езично състезание по математика). Резултатът му е Credit 50% от максималните 60% Получава специална диплома от :
1. Evelyn Ashcroft (President – Canberra Mathematical Association);
2. Stephen Parker ( Vice- President – Uni versity of Canberra) ;
3. Peter Taylor (Executive Director – Australian Mathematics Trust)

На Есенното национално състезание по Физика и Астрономия в гр. Варна, през октомври 2009 г, получава Специална награда за отлично представяне – призово място.

През 2010 – та Джовани продължава да трупа актив с високи резултати в състезания, в които се съревновава наравно и без облегчения за това, че е на 100%. Засега начинът на провеждане на състезанията не предвижда участие на деца със специални образователни потребности, нещо по което тепърва Министерството на образованието ще взима отношение.

През месец март 2010 г на Областното състезание по Физика и Астрономия / РИО „ Пловдив”- печели Първо място, с 29 от възможните 30 точки. А на Националното състезание по Физика и Астрономия получава Първа награда за постигнатите 28,5 от максималните 30 точки.

На Състезание по физика и астрономия, организирано от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, печели Трето място с оценка Отличен 5.60, с която би могъл да участва за прием по всички специалности, за които се държи изпит по физика.

За удивление на организаторите на Областното състезание по История и цивилизация, което се провежда вече 4-та година, незрящият Джовани не само участва, но отново е на І място, с 93 от възможните 100 точки. Състезанието е за дванадесетокласници, а тъй като той е в 11-ти клас, не е допуснат до участие в следващия кръг – на национално ниво.

Джовани се включва с желание и в отборни състезания. През месец април 2010 година с отборите „Галилей” и „Айнщайн” печелят престижните 2-ро и 6-то място на Състезание по физика и астрономия „Науката, Животът и още нещо…”

Въпреки пълната липса на зрение, Джовани се занимава активно със спорт. Като състезател по плуване той е член на Българската Пара-Олимпийска Асоциация.

През май 2008 г успешно се представя на Републиканско първенство по плувни спортове в гр. Бургас като печели 2 златни и 1 сребърен медал. През март 2009 година на Международните балкански игри по плуване в гр. Солун, Гърция, печели 3 златни медала, а на Първенството по плувни спортове за европейската купа на пара- олимпийците в гр. Чомако, Чехия спечелва за страната ни 1 сребърен , 9 и 11 място.

През останалата част на 2010 година на Джовани предстои участие в Националната Олимпиада по Физика и Астрономия в гр. Плевен, което ще се проведе през месец май. Подготвя се и за Световното младежко първенство по плуване за пара- олимпийци в гр. Бърно, Чехия през месец юни, а също така и за Световното първенство по плуване за пара- олимпийци в Нова Зеландия през август.

За тези участия младежът има нужда от сериозна финансова подкрепа, която досега получава от Лайанс клуб „Пловдив- Филипополис”. За пълноценната подготовка на сина им, родителите на Джовани се надяват и на логистичното и финансово подпомагане от Община Пловдив.

А защо подкрепа на това талантливо и уникално незрящо момче да не бъде оказана и от Министерството на образованието и от Министерството на физическото възпитание и спорта?

Фотография: Нели Ангелова

28 април 2010 година

Муси Дачева

Етикети: , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Daniela за Седмичен хороскоп 18-24 януари 2021
  2. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  5. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни