За есента и позитивното мислене

Esen Модните експерти казаха тежката си дума. Лилаво, високи талии и кройки тип “балон” за сезон Есен- Зима 2009/10. Всяка година по това време се питам : каква е модата на есенно- зимните ни чувства, емоции, нагласи? Дали се е променила от миналата година? Не мисля. Отново е малко тъжна и не особено позитивна. Шарки не липсват, но и те са някак скучни. Усмихваме се рядко и още по-рядко поглеждаме в встрани, за да видим дали и другите изглеждат като нас. Не само заради нещата, които ни се случват и факта, че живеем във време на стрес и бързи обороти.

В природата на човек е да се съсредоточава повече върху собствения си негативизъм, отколкото да обърне внимание на онези положителни мисли, които се въртят в главата му и чакат да дойде техният ред. Все по-рядко им обръщаме внимание, но те продължават да чакат и търсят начин да влязат в употреба. На всичкото отгоре, есента не означава непременно лошо настроение и лошо време. Не само есента, известно е, че „в природата няма лошо време”. И сезоните като мислите ни чакат своя ред, за да покажат истинската си същност. Всеки един от тях има своето значение и смисъл, за да продължи кръговрата в природата и движението напред.

Още през 7 век китайският лекар Сун Съйямо, казва : “Животът ни се дава за радост и затова няма нужда да се напрягаме, тревожим и преуморяваме поради нещо, което не си струва”. Разбира се, всеки сам прави оценка на онова, което си струва или не си струва. Нали затова сме еволюирали и сме на върха на пирамидата? Но, умният и позитивният човек, този който наистина мисли за себе си и другите, знае кога да спре. Природата и практиката са го доказали. Собственото позитивно „аз” е първата крачка към всички онези хубави неща, които могат да ти се случат, когато най-малко ги очакваш. Ние просто трябва да подготвим почвата. Едно е сигурно обаче, за да получиш трябва да дадеш и това никога няма да се промени.

Да започнем с няколко думи. Вече е научно доказано, думите ръководят чувствата. Превръщането на чувствата в думи помага да се освободи съзнанието, твърдят мозъчните специалисти от Университета в Лос Анджелис, Калифорния. Можем да пробваме. Управляваме чувствата с думи и избираме да бъдем позитивни. ”Най -важното в живота е какъв избор ще направиш. Съдбата на всеки човек се определя от избора, който прави във всеки отделен момент”, категоричен е Робин Шарма магистър по право и бивш адвокат, който е сред водещите световни експерти по лидерство, себевладеене и постигане на елитно представяне във всяка област. Важно е и да продължиш да избираш, а не да се пускаш по течението.

Независимо дали е дошъл моментът на твоята есен, пролет, лято или зима. Да преоткриеш малките удоволствия в своето ежедневие. Най-вероятно, винаги ще се колебаем дали това, което сме избрали е правилното. Онова, което ще ни ориентира за вярната посока и ще стигнем там, закъдето сме тръгнали? Няма гаранция! Някой да е обещавал такова нещо? В това е тръпката да се събуждаш всеки ден с нови мечти, да се надяваш, да търсиш. Това също е положително мислене, в зародиш. И трябва да си го отгледаме. Да развием този природен инстинкт, който малко познаваме и почти никога не му се доверяваме, защото мислим, че пак ще ни подведе. Но, той ни кара да се движим напред и да носим в себе си онзи спектър от чувства и емоции, които ни правят различни и логични човешки същества. Така до следващия сезон и следващия избор…

Автор: Дора Башакова
Радио “Пловдив”

bashakova@gmail.com

Фотография: Ивайло Тодоров

Етикети: ,

2 коментара so far »

 1. sunshine каза,

  Писа на септември 11, 2009 @ 11:46

  Чудесна статия! :-) Наистина с наближаването на зимата хората започват да се затварят в пашкулите си. Но винаги има начин да направиш ежедневието си по-цветно и положително : цветна дреха, хубава песен, увлекателна книга, весела случка! :-) Иска се само желание. Да откриваш положителното в нещата, които ти се случват, е съзнателно решение, което само по себе си променя в благоприятна посока реалността, в която живеем! :-)))

 2. smilingface каза,

  Писа на септември 11, 2009 @ 12:17

  Есента е прекрасен сезон. Най-пъстрият. :-))) И въпреки, че зимата го следва по петите, това е сезонът, който създава и най-топлото усещане. :-) Балсам за очите .. и за душата!
  Независимо от сезона обаче, човек трябва да има очи, за да може да види всички красоти, с които животът го обгражда..:-))).
  Въпрос на личен избор и съзнателно усилие е дали ще “виждаш” или ще си “слепец”! :-)))

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Daniela за Седмичен хороскоп 18-24 януари 2021
  2. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  5. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни