Коледни обещания

Сигурно, вече сте написали писмото до Дядо ?

Не сте забравили, надявам се, да добавите и списъка с коледните обещания. Например: тази година ще направя „това”, ще отделя повече време за „другото”, ще планирам предварително нещата и няма да се отказвам толкова лесно от поставените цели.

Сега си помислете!

Изпълнихте ли всичко онова, което си обещахте миналата година, поне наполовина или на една четвърт? Добре де, поне първа точка от списъка?

Моята първа точка беше „да отделя повече време за близките хора и за себе си”. Признавам, отделях повече време за себе си, след това за работата си и чак след това за хората, които обичам. Някои от тях, даже, доста пренебрегвах. Определено не ми се получи…

Обещавам, през следващата година да бъда по-добра! Но, като се върна назад във времето, всяка година си го обещавам, и на финала пак ми липсват основните точки от списъка в графата „изпълнено”. Все си мисля, че пропускам нещо по пътя и през всичките 365 дни, които и тази година толкова бързо се изнизаха. И, си измислих оправдания – „нямам време”, „това, не беше чак толкова важно”, „трета точка от списъка ще оставя за другата година, не и е сега времето май”. И така, целият списък отиде „на кино”. Поредният епизод от филма „Коледата невъзможна”. Всеки път обещаваме и след това се оправдаваме. Съгласни ли сте? Най-вероятно и вие сте от моята категория, и какво от това. Списъкът с коледните обещания пак си остава неизпълнен.

В края на тази година, реших да си направя експеримент. Възложих си задача и веднага започнах нейната реализация. Намерих време, оказа се не чак толкова „кът”, и се запасих с повече внимание и търпение.

D Koleda2

И чудото стана! Е, да по Коледа стават чудеса, но защо само сега? Вярно,че по това време на годината се чувстваме по-различно. По-свежи сме, по-весели, всички възможни списъци с коледни желания са препълнени и ние с надежда очакваме „нейно величество” Новата година! Само дето кралските особи открай време нищичко не вършат сами. Ние джуджетата трябва да си оплетем чувалчето и да го напълним с коледни подаръци. На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата, и на време. Щом реши и вече е започнал. Прав е Аристотел като казва, че губим време, за да си осигурим работно време и водим битки, за да живеем в мир. Вместо да си изпълняваме списъка с коледни обещания, нашите собствени приоритети за следващата година. Освен това, коледните желания и коледните обещания вървят ръка за ръка. Винаги в комплект и цената е с отстъпка, ако сме достатъчно послушни.

И още нещо, да не прекаляваме с думите „работа” и „задължения”. Според психолозите, прекалената употреба на тези „паразитни” думи разваля празничното настроение и разбърква коледния списък с обещания. И, отново, се оказваме в началото на правата. Започваме да се чудим, заслужава ли си въобще да тръгваме, като пак ще я закъсаме с времето, някъде по трасето. Разбира се, че си заслужава! Не пропускайте да си направите собствен график на празнуване и работа, и си спазвайте списъка с коледни обещания.

Къде останаха желанията? И на тях ще им дойде времето. Насила хубост не става. Желая ви празнично вдъхновение и широки усмивки! Коледата започва, сега!

Автор: Дора Башакова
Радио “Пловдив”

bashakova@gmail.com

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: ,

3 коментара so far »

 1. Andrea HG каза,

  Писа на декември 18, 2009 @ 5:50

  Тук чета реални и ,бих казала ,добронамерени хороскопи .
  Желая Би,успешна и късметлииска Нова година !

 2. Pipi каза,

  Писа на декември 23, 2009 @ 0:43

  Пожелавам на всички весела Коледа и щастлива Нова 2010 година! Изтеглете си късметче: http://www.banici.net/

 3. sourire каза,

  Писа на януари 4, 2010 @ 0:54

  Здравейте! Особено много ми харесва ясното послание и оптимистичното настроение на тази статия! :-) Плановете са хубаво нещо, но без реални постъпки за реализацията им си остават само това : планове. А понякога е достатъчна само една стъпка, за да пожелаеш да спринтираш до финала!
  Пожелавам Ви една 2010 година, изпълнена със спазени новогодишни обещания! Те винаги са положителни : за нас и за близките ни, за страната ни, за света.. :-)))

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог