Лунните фази

 


 

Муси Дачева

Луната, нашият космически спътник, се върти около Земята и двете заедно се движат около Слънцето. В последните години се налага мнението,че Луната не е просто спътник на Земята, а равностоен участник в системата Земя-. Това небесно тяло въздейства с огромна сила върху повърхността на Земята. Взаимодействието между двете планетни гравитационни полета се отразява както на приливите и отливите на големите земни водни площи, така и върху човека, тъй като над 70 % от нашето тяло заемат течностите.

Между скоростите на въртене на двете космични тела съществува синхрон, поради което Луната е обърната към Земята винаги с една и съща част на своята повърхност. В зависимост от позицията на Луната спрямо оста Земя-, тази видима за нас повърхност е осветена по различен начин. Затова нашето нощно светило изглежда винаги различно – от тъмен кръг през различен по дебелина сребрист сърп до пълен осветен кръг.
Лунният път около Земята се дели на 4 фази, всяка от които от по 7 дни. Всяка фаза има специфично влияние върху човека.
Всяка от четирите фази започва с астрологично събитие- аспект между Луната и Слънцето.
Във всеки календарен месец с Новолунието започва новият Лунен месец и неговата I-ва фаза.

Първа фаза (четвърт)

Денят, в който е новолунието, за кратко време Луната е в съвпад със Слънцето. През известен период от време при Новолуние наблюдаваме и Слънчево .
В деня на Новолуние жизненият тонус е нисък, а имунната система – слаба. Денят е неблагоприятен за тежка физическа работа и за такава, при която се изисква много добра концентрация и голямо натоварване на централната нервна система. Вероятността за допускане на грешки и за взимане на неправилни решения е голяма. Не се препоръчват планови операции. Денят на новолунието не е добър за сключване на брак.

През следващите дни Младата Луна “се пълни”. Дните са благоприятни за планиране и проучване, за нови начинания, за търсене на работа, за начало на ползотворни , за сключване на сделки.

Втора фаза (четвърт)

Фазата започва с квадрат между Слънцето и Луната. През седемте дни на тази фаза продължава благотворното влияние на Луната върху инициативността и съзидателността у човека. Успешни са всякакви оздравителни процедури. Подходящо време за полагане основите на нещо ново, за създаване на фирми, сдружения, стартиране на нови проекти.

На растяща Луна, т.е. през I-ва и II-ра четвърт, се поставя началото на важни дейности, които изискват и по-широка обществена поддръжка.

Двете фази са благоприятни за сключване на брак, с изключение на деня на Новолунието.

Трета фаза (четвърт)

Фазата започва с Пълнолуние. В този ден Слънцето и Луната са в опозиция. При Пълнолуние физическата активност на човека се намира в най-високата си точка. Тялото изживява стрес от противопоставянето на двете светила и реагира по свой специфичен начин.
Денят не е благоприятен за насрочване на планирани операции, тъй като вероятността от кръвоизливи е голяма. Течностите се усвояват пълноценно – лекарствените препарати, но също така и алкохолът.
Пълнолунието влияе по особен начин на Лунните хора, тези които имат подчертано влияние на Луната в наталните астрологична и номерологична карта.

Част от хората се чувстват пренапрегнати и разконцентрирани. Повишава се апетита, също така влечението към алкохол и стимуланти. При тези, които са с психични заболявания, се наблюдават кризи. По-чести са пътнотранспортните произшествия, пиянските сбивания, домашното насилие.

Не се препоръчва сключването на брак на Пълнолуние.
През определен интервал от време в този ден наблюдаваме Лунно затъмнение.
През следващите дни от фазата осветената част на Луната постепенно намалява.
Сега е благоприятно време за получаване на резултат от усилия, които са вложени в първа четвърт.
Ако сте търсили работа в дните непосредствено след Новолуние, около Пълнолунието ще получите известие, резултат или покана за интервю.

Четвърта фаза (четвърт)

Последната четвърт от Лунния цикъл започва с квадрат между светилата. Осветената част на лунната повърхност постепенно се стопява, затова често тя се нарича фаза на “разпад на Луната”. По същият начин постепенно се понижава жизненият тонус и способността на човек да се справя с болестите. Време за напускане на работа и събиране на дългове.
Последният ден на четвърта фаза е денят преди Новолуние и той е неподходящ за сключване на брак.

По време на трета и четвърта четвърт, периодът на намаляваща (разпадаща се) Луна, е благоприятно за работа върху всички онези проекти, които са във фаза на обединяване, обособяване и завършване.

15 април 2008 г.

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

17 коментара so far »

 1. Iva каза,

  Писа на април 20, 2008 @ 1:56

  Мила госпожо Дачева, аз определено наблюдавам при себе си негативни промени във всичко по време на пълнолуние – дори и месечният ми цикъл зависи от това Искрено бих искала да мога да контролирам тези дни НО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ УСПЯВАМ. МОЛЯ, АКО МОЖЕТЕ ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ С КОЙТО ДА СЕ СПРАВЯ С ТАЗИ НЕПРИЯТНА СИТУАЦИЯ! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКИ СЪВЕТИ И ПРЕПОРЪКИ! ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ!

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на април 20, 2008 @ 10:39

  Към Iva,
  общовалидни рецепти за справяне с Пълнолунието няма, защото всеки човек реагира индивидуално. Осъзнаването на лунното влияние обаче е първата крачка към контрол, нещо което вие правите.
  Вероятно при вас има наслагване на поне две нива на лунно влияние. Първото е самото Пълнолуние, което влияе на всичко живо по Земята.
  Второто – ако сте родена близо до Новолуние или Пълнолуние, всеки съвпад и всяка опозиция на светилата се отразява върху МЦ и съответно върху поведението ви като ПМС (предменстурален синдром).
  Освен това значение има къде се случва Пълнолунието. Днес по обяд например опозицията между Слънцето и Луната е в 1-я градус на неподвижните знаци Телец-Скорпион. По този начин по-силно го усещат хората с рождено Слънце в края на кардиналните знаци Овен, Везни, Рак и Козирог и тези в началото на неподвижните знаци – Телец, Скорпион,Водолей и Лъв.
  Най-ярките симптоми са- вътрешно напрежение и дискомфорт, главоболие, лесна раздразнителност, невнимателно боравене с електроуреди, повишен апетит.
  Най-доброто лекарство е почивка сред природата с хора, които харесвате. :)

 3. Ева каза,

  Писа на ноември 3, 2008 @ 22:18

  Здравейте г-жо Дачева, много благодаря за цялата ценна информация,
  която получих във вашя сайт. Искам да споделя, че от известно време следя циклите на луната и се старая да организирам делата си спрямо нея. Страхотно е да си жена и да отдаваш значимото внимание на Великата Майка Луна както и на всички останали планети в Слънчевата Система. Дълбоко ценя вашата работа и големия принос който носите за нас жените, майките и децата ни.
  Искам да ви благодая за всичко което научих от вашите статий, публикации и книги.

  С много обич,
  Ева

 4. Дони каза,

  Писа на октомври 13, 2009 @ 21:19

  Здравейте, г-жо Дачева,

  Бих искала да Ви попитам за фазите на луната, но за следното нещо. Как бихте обяснили 9 фази на луната и/или 9-месечен лунен цикъл, понеже сънувах такова нещо. Или нещо подобно като това?
  Извинявам се за глупавия въпрос.

 5. Муси Дачева каза,

  Писа на октомври 13, 2009 @ 22:01

  Дони,
  четирите фази на Луната са условно разделяне на целия период от 27 дни по определени критерии. Тези 27 дни могат да се разделят и на 9 х 3 дни и да им се придаде някакво значение. Но, възможно е в съня си да сте били някъде другаде, на друга планета, където нейната луна да има 9 фазов цикъл или да обикаля около планетата за 9 месеца :)

 6. Дони каза,

  Писа на октомври 19, 2009 @ 1:30

  Благодаря за отговора.
  Да, единия от вариантите, които мислех е дали не е точно 9 дни х 3. Сега като го казахте поне знам, че не съм единствената. Даже когато го мислех, се оказа, че точно след 9 дни ще ходим да оперират майка ми, но онова, което ме озадачи (поради което сметнах, че може би не е свързано с майка ми) е, че в съня ми, един човек ми честити настъпилия период с тези 9 лунни фази или 9 лунни цикли (знам че беше свързано с 9 и с луната) и сякаш и аз трябваше да кажа “честито”.
  А, питам, едно заради това, което вече казах и второ, защото сънувам неща, които стават – както за затъмненията (лунни и слънчеви сънувах януари, едното през лятото), така и в този сън за 9-те.. сънувах нещо, което се случи след 2 дни, само че са отделни елементи. Следователно обръщам внимание на тези “подробности”, които ми правят впечатление, а не знаех към кого точно да се обърна освен към човек, който си разбира и който е отзивчив като вас.
  Благодаря Ви!

 7. мила каза,

  Писа на септември 23, 2010 @ 18:49

  Здравейте,виждам че наскоро няма питащи,дано да ми отговорите,благодаря ! Интересува ме датата 6 октомври следващия месец.Тогава имаме дело за осиновяване на дете,добра ли е тази дата,и ако не ,какво да правя,дали мога да променя датата на делото ?

 8. Р-Роси каза,

  Писа на септември 24, 2010 @ 8:23

  Здравейте, Муси, бих искала да попитам, хора, които са родени в еднаква фаза на луната имат ли нещо общо и всъщност трябва ли да се тълкува това по някакъв начин? Благодаря за всичко, което ни предоставяте като информация.

 9. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 24, 2010 @ 8:47

  мила,
  зависи в каква фаза е делото ви. Ако е на финал и се очаква окончателно решение, то тогава 6-ти е добра дата. Ако сте в началото на процеса и тепърва ще разглеждат кандидатурата ви, то отложете за 8-ми.

 10. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 24, 2010 @ 9:20

  Р-Роси,
  връзката между Слънцето и Луната в рождената карта играе важна роля както за оформяне на характера, така и в прогностиката. Така че от тази гледна точка хората, родени в една и съща фаза на Луната имат някои общи черти на характера. Но тук има много варианти. Например при родените в първа четвърт на Луната, между светилата има възможност за различни ъглови разстояния- може да няма аспект, а може да има такъв като секстил, квинтил или квадрат (сходящ). При всички от тази група Луната е възходяща, но при тези с изразен секстил храктерът е по-мек, позитивен и адаптивен, може да се предположи, че отношенията в семейството са хармонични. Докато при квадрата на Слънце-Луна имаме ярка, също позитивна, но по-демонстративна и настъпателна личност.

 11. мила каза,

  Писа на септември 24, 2010 @ 17:59

  Благодаря за отговора!Само едно дело е ,затова то е и начало и финал,решението на делото може веднага да го напишат,а може и след 10 дни.Пък и не знам как се отлага дело,трябва да има уважителна причина.

 12. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 26, 2010 @ 12:18

  мила,
  в такъв случай нямате избор и понеже денят сам по себе си е добър, мога само да ви стискам палци и да ви пожелая успех!

 13. димитър каза,

  Писа на януари 16, 2011 @ 23:18

  Здравейте мила Муси,

  Искам да ви попитам:Предстои ми на осемнадесети този месец да открия нов офис дали ще бъде успешно това мое начинание.
  Благодаря Ви за отговора предварително!

 14. Седмичен хороскоп 20-26 април 2015 година - Български новини каза,

  Писа на април 20, 2015 @ 20:59

  […] През тази седмица Луната се движи през първа и втора четвърт. […]

 15. kalinka каза,

  Писа на юли 27, 2016 @ 22:09

  Г-ЖО Дчева,предстои мик да отворя магазин на 1 август,два дни преди новолуние.Вярно ли е,че ако започнеш нещо ново на намаляваща луна е обречено на провал?

 16. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 27, 2016 @ 22:35

  Не е добре. Ако няма възможност за отлагане, направете го в ранните часове на 1-ви, преди обяд,когато Луната е в добра позиция. Така ще компенсирате донякъде ефекта на намаляващата Луна.

 17. kalinka каза,

  Писа на юли 28, 2016 @ 20:49

  Благодаря ви много.Ако зависеше от мен,бих изчакала новолунието.Но за съжаление,дъщеря ми не вярва в ефекта на луната,а аз вече имам опит и знам,че е от огромно значение.Веднъж вече опитах на намаляваща луна и нищо не се получи.Но никой не ме слуша.Остава ми само да се моля на Бога да не изгубим средствата които сме вложили.Благодарна съм,че има хора като Вас да помагат със съветите си.Ще се опитам,да я убедя да отложим поне за понеделник сутринта.Жива и здрава да сте!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог