Лунните възли

Муси Дачева

Макар и много важни за астрологията, Лунните възли не са физически обекти. Те са фиктивни точки, места от лунната орбита, в които тя пресича повърхността на еклиптиката. Както се вижда на картинката, те са разположени един срещу друг по ос, така наречената нодална ос, която преминава през Земята. За нас, живеещите в северното полукълбо, възелът, от който Луната навлиза в горната част на своя път около Земята, се нарича Възходящ. Ще срещате и други названия за този лунен възел – Северен, Глава на Дракона и Раху. Другият лунен възел се нарича съответно Низходящ, Южен, Опашка на Дракона, или Кету.

Лунните възли не са стационарни, те се движат, и то обратно на движението на планетите, обратно на последователността на зодиакалните знаци Овен, Телец и т.н. Периодът на завъртането им е около 19 години, по-точно 18,68 години.

Когато новолуние или пълнолуние попада близо до лунните възли, имаме слънчеви или лунни затъмнения. Съвпадът на светилата близо до лунен възел води до слънчево затъмнение, а когато те са в опозиция близо до нодалната ос, то тогава имаме лунно затъмнение.

Тъй като са проявление на връзката Земя-Луна, лунните възли са свързани с Кармата, онзи закон на причината и следствието, който ни кара хиляди години да се прераждаме отново и отново на Земята. Затова Лунните възли заемат важно място в кармичната астрология, един много важен дял на астрологичното знание.

Лунните възли са разположени опозиционно, един срещу друг, а между тях е Земята. Затова значенията им са в голяма степен израз на поляризацията на физическия свят.

Има значение къде в наталната карта са разположени лунните възли. Важни са както осите на домовете, така също осите на знаците, в които са разположени рождените Лунни възли. Южният възел в общи линии показва всичко онова, което е усвоено в предишни съществувания. Това могат да бъдат умения, развита дарба, натрупани знания, все неща, с които сме свикнали, чувстваме се удобно, и в този живот смело стъпваме върху тях. Южният възел може да дава информация и за негативната страна на пътя, по който вече сме минали, всички страхове, задръжки, предубеждения, неумения, ограничения и неудовлетвореност, които ни се иска да загърбим и да оставим в миналото, но въпреки това част от тях пренасяме като бреме в този живот.

Северният възел, обратно, е като пътеводна звезда, към която трябва, и подсъзнателно се стремим. Той съдържа основна тема от настоящата жизнена програма, дава нова насока на Духа ни, и съответно нови възможности да се откъснем от старото, символизирано от Южния възел. Северният възел е част от еволюционния процес, в който човек се включва, идвайки на Земята, като в голяма степен е свързан и със задачите на поколението, към което принадлежим, и това е така, защото той застава в даден зодиакален знак веднъж на 19 години.

Приемането на своя Северен възел, е приемане на промяната, която може да не е лесна, да иска усилия, настойчивост и жертви понякога. Процесът на трансформация по-силно се проявява чрез домовете, в които са разположени възлите. Така единият дом отразява миналият опит, а срещуположният новата посока.

Когато възлите са в съвпад с рождена планета или с върха на кардинален дом, те засилват нейното/неговото проявление. Северният възел извежда на преден план положителното съдържание и тенденции, указани от планетата и дома, докато южният възел, обратно акцентира негативното и задържащото.

Транзитите на Лунните възли са много важни. Те бележат периоди на активност за дадена зона на наталната карта. Северният възел показва, че в темата, илюстрирана от съответния дом, ще има нещо ново, някаква важна промяна. Ако слънчевото затъмнение, което е по принцип на новолуние,се случва близо до Северния лунен възел, и попада във вашия 6 натален дом, това е обещание за работа, за много голяма заетост, може би и натоварване в повече, но с високи резултати.

Много по-категорично е влиянието, ако слънчевото затъмнение до Северния лунен възел попада на върха на натален дом.

Новолуние, слънчево затъмнение близо до Северния лунен възел, в 4 натален дом, в транзита, обещава година на брак и раждане на дете, често от мъжки пол. Зачеване обещава и такава позиция на върха на 5 или 11 натални домове, като зачеването може да е повод за брак. Времето за изпълнение на очакването от Северния лунен възел, е обикновено около 6-7 месеца, понякога, като време, в зоната на активност на срещуположния- Южният лунен възел.

Най-силно податливи на влиянието на Лунните възли са Лунните хора. Това са тези,които имат добре изразено лунно влияние в наталната си карта, като рождено Слънце, Асцендент, Луна в Рак, и(или) лично име, което е с лунна вибрация Ключ 2.

20 10 2011 г.

Всички права запазени!
Препубликация е допустима само и единствено с писменото съгласие на автора.

********************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможете да поръчате  on line.

За поръчка на лична астроконсултация и , пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , , , , , , ,

42 коментара so far »

 1. Мак каза,

  Писа на ноември 23, 2011 @ 15:35

  Госпожо Дачева,
  Както винаги, съществена и честна статия. Как бихте довършили дадения пример – новолуние / слънчево затъмнение на върха на 4 дом, но в близост до Южния лунен възел (който е в началото на 4 дом). В допълнение, в натала, Северният лунен възел се намира в съседен на Меркурий градус, съвсем в началото на 10 дом. Оста 4-10 дом е както в момента: Стрелец (4 дом) – Близнаци (10 дом). Благодаря ви за уточнението в случая с низходящия възел!

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на ноември 24, 2011 @ 14:07

  Мак,
  по тази натална карта, към настоящия момент, периодът е на много важни промени по линия на 4-10 дом, където са рождените възли, Меркурий,който управлява АС и МС(вероятно), а и рожденото Слънце би трябвало да е някъде там, на върха. Има силен импулс за откъсване от нещо, оттласкване от определена точка. Внимавайте с емоциите :) На 10 декември има лунно затъмнение и то пълно. Това е много важен, и близък момент,предхождащ слънчевото затъмнение на 21 май 2012-та.

 3. Снежа каза,

  Писа на ноември 26, 2011 @ 19:59

  Здравейте г-жо Дачева, прекрасна статия. Моля ви, когато ви е удобно да ми разясните, когато транзитния северен възел при слънчево затъмнение попада в 1 дом в съвпад с венера и нептун от наталната карта, какво предстои?
  Благодаря за вниманието!

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на ноември 27, 2011 @ 14:42

  Снежа,
  така отделно взета ситуацията е свързана с емоционалната страна на живота, и то с много лично и активно участие.
  Акцентът е търсене на справедливост, която задава цел и посока за следващ период от време.

 5. valya каза,

  Писа на януари 12, 2012 @ 15:35

  Здравейте Госпожо Дачева,За много години,желая здраве и много щастие!!!Да Ви попитам,родена съм на 14.09.76г. в12ч. , при мен има ли слъчево или лунно затъмнение в 4 дом през 2012г.
  Благодаря предварително!

 6. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 13, 2012 @ 10:28

  valya,
  Благодаря :)
  Успешна и щастлива да е и за вас 2012 година!
  Затъмненията през 2012 година са в Близнаци и в Скорпион, които са далеч от вашия 4 дом.
  Но като цяло обстановката насочва към причината, поради която задавате въпроса :) .
  Желая ви успех!

 7. valya каза,

  Писа на януари 13, 2012 @ 12:14

  В момента астрологичната обстановка ли?!?

 8. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 13, 2012 @ 21:37

  valya,
  астрологичната обстановка през 2012 година :)

 9. Valya каза,

  Писа на януари 15, 2012 @ 10:26

  Муси може ли по подробно ,лоша ли е астрологичната обстановка за 2012г , нали за девите хороскопа е хубав:)))Промяна в личен план ще имам ли?

 10. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 15, 2012 @ 16:53

  Valya,
  хороскопът за Дева е доста подробен,но не е личен, а хороскоп за цялата зодия.
  Като цяло е позитивен, а при вас конкретно как биха се развили нещата, включително и “в личен план”,може да се прецени при подробен анализ

 11. libra каза,

  Писа на януари 16, 2012 @ 5:41

  Благодаря за хубавата и полезна статия!
  Искам да попитам затъмнението на 21 май как ще се отрази на човек с южен възел 0гр. 56′ близнаци в 3-ти дом, слънце близнаци 16гр.30′ в 4-ти дом, ИЦ му е 7гр. близнаци?

 12. Василева каза,

  Писа на януари 17, 2012 @ 13:05

  Здравейте г-жо Дачева, в натална карта възли по оста: 5 дом /сев.л.в./ – 11 дом, “обещава” ли зачеване? Знака “R” до възела означава ли ретроградност, може ли луните възли да са R? Благодаря.

 13. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 18, 2012 @ 14:49

  Василева,
  да, северен лунен възел в 5 натален дом е добро указание за зачеване. Не винаги това е достатъчно. Лунните възли се движат обратно на движението на планетите, т.е. са ретроградни.

 14. петя калоянова каза,

  Писа на юни 27, 2012 @ 19:24

  Г-жо Дачева,вече повече от година Северния лунен възел е в Стрелец.Моля обяснете как ми влияе когато се намира в моя зодиакален знак?Септември ще излезе от Стрелец,значи ли че влиянието му ще е по-слабо!Рожд.ми дата е 16.12 ако е нужна?Благодаря!

 15. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 28, 2012 @ 12:40

  петя калоянова,
  Северният лунен възел,който се движи през Стрелец, е преминал през Слънцето и Меркурий във вашия 4 натален дом през лятото на миналата година. Това вероятно е създало някои нови обстоятелства в най-близкия ви кръг, семейството, дома ви. Транзитът на възходящия лунен възел през слънчевия зодиакален знак, а в случая Стрелеца,по принцип насочва към нови знания, подтиква любопитството и любознателността към нещо ново и необичайно. През 3ти натален дом,в който се движи в момента, ще ви прави по-активна в общуването с околните и вероятно със желание да се включите в някаква група от хора,с които споделяте общи интереси.

 16. moon_in_taurus каза,

  Писа на август 28, 2012 @ 14:48

  Здравей Муси,
  а имаш ли някъде статия за транзитните възли през скорпион -телец?

  Или скоро ще я напишеш?

  При мен транзитът ще бъде през 4-10 домове и ще засегне много планети: Сатурн,луна,марс ,венера.
  Мисля,че ще бъде важен период в живота ми.

 17. moon_in_taurus каза,

  Писа на август 28, 2012 @ 14:53

  Другото интересно мисля,че ще бъде съвпада на прогресивна луна ,която ми е в скорпион с транзитния сев възел….в 4ти дом.
  Ти как мислиш,какво може да провокира?

 18. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 10, 2012 @ 7:23

  moon_in_taurus,
  да така е, интересен период предстои.

 19. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 10, 2012 @ 7:27

  moon_in_taurus,
  нещо ново в домашните условия, като обитаемо жилище, което дава сигурност и спокойствие. Или във взаимоотношенията с родственик,в които настъпва някакъв нов момент.Също така необходимост от повече внимание към домашните ангажименти. Може да е обвързване с някого по особен начин.

 20. Снежанка Игнатова каза,

  Писа на септември 17, 2012 @ 9:19

  Здравей Муси,
  моля те, когато ти е удобно, да разясниш, на мен и на тези като мен, на които им предстои възлов възврат 1/7 дом.
  С пожелание за успешна седмица!

 21. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 17, 2012 @ 11:13

  moon_in_taurus,
  при възможност, ще напиша такъв материал :)

 22. Муси Дачева каза,

  Писа на септември 20, 2012 @ 23:29

  Снежанка Игнатова,
  възвратът на лунните възли се случва през интервал от около 19 години. Периодът на точния съвпад на осите е време на възпроизвеждане на указаното в наталната карта по линия на 1-7 дом.
  Ако северният лунен възел е в 1 натален дом-възвратът носи лична активност, самостоятелност, воля да се следват собствените планове, но разбира се при чиста позиция, ако няма квадрати към нодалната ос.
  Човек има желание да се откъсне от някакви ограничения и зависимост. На 19 години,това може да е подтик да се напусне родното място.На 38-39 години, може да е желание за развод.
  Ако северният лунен възел е в 7 дом, то при възвратът човек има стремеж към приобщаване,може да иска да сключи брак, да се сдружи с някого,да прави нещо общо с други хора,да бъде повече социално активен,да загърби някои лични предразсъдъци и да заеме една по-конформистка позиция.

 23. Снежанка Игнатова каза,

  Писа на септември 21, 2012 @ 8:26

  Сърдечно благодаря за изчерпателния отговор!

 24. veronka каза,

  Писа на септември 21, 2012 @ 14:04

  Здравейте, аз също чакам с нетърпение статия за преминаването на възлите по оста Скорпион-Телец,тъй като аз съм Скорпион.Ще се радвам да ни обясните тази позиция!Благодаря отново!

 25. valentina каза,

  Писа на януари 26, 2013 @ 19:16

  Здравейте Муси ,род.съм на 14.09.1976г в12часа видин,тази година при мен ,в кой дом ще попаднат двете слънчеви затъмнения с новолуние,и какво да се очаква от тях?Предварително Ви благодаря?

 26. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 28, 2013 @ 13:22

  valentina,
  има време дотогава,нали не очаквате тук да ви давам лична астроконсултация.

 27. olq86 каза,

  Писа на март 4, 2014 @ 11:10

  Здравейте госпожо Дачева,начинаеща съм в астрологията,но имам едно питане по повод лунните възли и настоящото ретроградно движение на Сатурн и Марс.В наталната карта имам директни Марс в съвпад със Сатурн в 5 дом,съответно Марс в Скорпион,а Сатурн в Стрелец,а Плутон/директен/ е в 5 дом в Скорпион.Освен това съм Водолей с асцендент Рак с Луна в 4 дом във Везни и прогресивната ми луна навлезе преди 2 месеца в Скорпион в 5 дом в Скорпион.Южният ми лунен възел е в 5 дом,а северният в 11дом в Телец.Към края на другия месец прог.ми луна е в в съвпад с южен лунен възел/5 дом/ и в опозиция със северния /11 дом,там са Хирон в близнаци и лилит в телец/.Цялата тази звездна картина изглежда доста напрегната,въпреки че засега около мен е спокойно,но не ми дава мира този акцент върху 5 дом.Всичко това ме кара да си мисля за обстоятелства около детето.Но по принцип,както писах съм “зелена” в тази наука и бих искала да ми кажете според вас какви са другите варианти и или какво друго трябва да имам в предвид?А и сега тези ретрогардни Сатурн и Марс?Бих ви била благодарна,ако ми внесете леко яснота в ситуацията?

 28. gladiator каза,

  Писа на февруари 1, 2016 @ 15:29

  Госпожо Дачева.Бих искал да ви попитам какво означава когато в наталната ми карта има Слънце в Лъв в съвпад със Северен лунен възел в 7 дом.

 29. Муси Дачева каза,

  Писа на февруари 1, 2016 @ 19:58

  gladiator,
  показва,че имате много какво да учите по отношение брака (7 дом). В предишни животи сте робували на егото си, но сега трябва да влагате повече енергия в семейния живот, да уважавате партньорката си, да ѝ засвидетелствате това уважение по много начини. Също така да отдавате уважение и на хората, с които имате договорни взаимоотношения, към работодатели и колеги, да не се отнасяте с пренебрежение, да бъдете коректен и честен във връзките си с другите.

 30. Ali каза,

  Писа на февруари 21, 2016 @ 16:23

  Здравейте госпожо Дачева,

  ако е удобно бихте ли ми казали съвпада на северен лунен възел във везни с плутон, меркурий ,луна слънце и вертекс в натална карта какво предназначение има. Това струпване (концентриране на планети около северния възел) е от 14 до 19 градуса. Всички планети са директни.

 31. Ali каза,

  Писа на февруари 21, 2016 @ 16:24

  Пропуснах да споделя, че стелиума е в 6 дом.

 32. Муси Дачева каза,

  Писа на февруари 22, 2016 @ 21:02

  Ali,
  планирали сте за този живот много уроци свързани с взаимоотношенията, на работното място, и с родителите.
  Също така здравето е във фокуса на вниманието, вашето и на близките ви хора.

 33. Ali каза,

  Писа на февруари 23, 2016 @ 8:51

  Благодаря от сърце,

  дали след разпадането на квадратурата на уран и плутон към стелиума ще стане “по-леко за дишане”. И как може да се използва стелиумът по градивен начин в този случай, ако е удобно да ми кажете, за да си свърша работата по договорите на душата. Този стелиум е секстил към нептун.

  Успех и Божествено вдъхновение!

 34. Муси Дачева каза,

  Писа на февруари 23, 2016 @ 21:59

  Ali,
  квадратът се разпада, макар и бавно. Но всяка от двете планети прави аспекти с планети от стелиума, така че влиянието ще продължи още поне две години. Но тъй като това са квадрати в кардиналните знаци, събитията по тях са резки и често еднократни. Каквото става, става бързо, като шокова терапия.
  Отработването е индивидуален процес и зависи от контекста на случващото се. Като обща тема може да бъде избягването на полярностите, приемането на света и на ставащото не като черно-бяло, не и като 50 нюанса сиво, а като цветна палитра с много нюанси. От септември Юпитер ще ви подкрепя, така че смело напред :)

 35. valentina каза,

  Писа на февруари 24, 2016 @ 19:01

  Здравейте Муси, род.1409.76г.- 12 ч.видин,тази година дали затъмненията се в 4 дом при мен и какво да очаквам?
  Предварително Ви благодаря за съдействието!Желая ви здрава и ползотворна 2016г.

 36. Ali каза,

  Писа на февруари 24, 2016 @ 19:06

  Благодаря за куража!

  Любовта да Ви води!

 37. Муси Дачева каза,

  Писа на март 2, 2016 @ 13:09

  valentina,
  първото слънчево затъмнение е в 4 дом при вас. Много неща могат да се очакват, зависи от конкретните условия в дома ви.

 38. eva каза,

  Писа на март 5, 2016 @ 12:13

  Здравейте, г-жо Дачева!
  Имам въпроси относно орбисите на затъмненията – до колко градуса от възлите трябва да е новолунието или пълнолунието, за да се приеме,че има затъмнение ?
  И още един въпрос – какъв е допустимия орбис на затъмнението спрямо натални точки (планети или върхове на домове),за да ги активира ?
  Благодаря Ви предварително!

 39. Муси Дачева каза,

  Писа на март 6, 2016 @ 12:04

  eva,
  Затъмненията не се приемат за такива, а са такива като астрономически явления.
  Всяко,дори и най-малкото закриване на дисковете на Слънцето или Луната, е затъмнение-във вариантите от частично до пълно.
  Затъмненията могат да бъдат плюс -минус 18 градуса до Лунните възли.
  Най-силно е влиянието,когато са до 1 градус от точен съвпад с планета или връх, или друга важна астроточка в наталната карта.

 40. eva каза,

  Писа на март 6, 2016 @ 15:46

  Още веднъж Ви благодаря и желая успешна седмица! :)

 41. valentina каза,

  Писа на декември 13, 2016 @ 9:24

  Здравейте Муси,сега чета статията ви и се сетих за отговора Ви през март тази година,е затъмненията ако са били при мен в 4 дом-резултата бе промяна на работата,върнах се на старата си работа през м.10.2016г.,това ли е трябвало да се случи астрологично при мен,род.съм 14.09.76г Видив в 12ч. обяд,докога северен лунен възел се движи през дева и какво мога да очаквам още,промяна в личен план някога ще имам ли?

 42. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 19, 2016 @ 12:01

  valentina,
  мими,
  за лични консултации ми пишете на mussydacheva@abv.bg

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог