Обсесивно-компулсивно разстройство /ОКР/ – лечебни подходи

Лечението на ОКР е комплексно – медикаменти, психотерапия, други биологични методи на .

Най-ефикасно се оказва комбинирането на тези методи – особено на лекарства с психотерапия. Доказано е, че болестта предизвиква /или се предизвиква от/ промени във функцията и структурата на определени мозъчни центрове – базалните ганглии при ОКР. Също така при психични се наблюдава промяна в невромедиаторите и техните рецептори, дори в ядрото и гените на нервната клетка.

Много фактори могат да доведат до изява на психична болест у предразположени индивиди. При възникването на винаги се съчетават фактори от гените на човека и въздействието на външни фактори върху неговите гени – стрес, телесни , вируси, бактерии, тоскични вещества и много други, които не са напълно изяснени и уточнени. По отношение на стреса обаче – неговата роля при възникването на ОКР е важна, а облекчаването на стреса и предпазването от нови травмиращи събития е част от пътя към добро възстановяване и оздравяване.

Лекарствата и психотерапията имат еднакво благоприятен и допълващ се ефект при лечение на ОКР и на други психични болести. Както болестта предизвиква промени в мозъка, така и лечението е способно да се намеси в обратния процес – възстановяването на равновесието и структурата на мозъка. Психотерапията от своя страна създава правилни модели на поведение и с повторението им „утъпква” нови и правилни „пътеки” като начини на справяне и реагиране. Логиката е проста – например: по болестни причини сме свикнали да стигаме от точка А до точка В чрез една дълга и крива пътека и това ни бави и ни кара да се чувстваме неефективни. Нормално всички останали хора използват кратък и лесен път от А до В.

Целта на психотерапията е да възстанови правилните и лесни начини на поведение, тренира ги и позволява на човек да ги използва и след спиране на лечението. Именно с това комбинираната терапия превъзхожда чисто медикаментозните методи. Този факт е доказан с контролирани проучвания, в които се е провеждало лечение на две групи пациенти – едните само с медикаменти, а другите с медикаменти и психотерапия. И двете групи са получили еднакво добри резултати, но при втората е настъпила по-дълготрайна промяна и по-рядко болестта се е възвръщала. Друг факт – както стресът предизвиква биологични промени към болест, така и психотерапията предизвиква обратните биологични промени – оздравяване.

Примерът с психичните болести е доказателство за голямата връзка между материята и духовното и огромните възможности на човека да се лекува чрез силата на мисълта и собствената си воля с помощта на терапевт. Психотерапията дава тласък на собствените ресурси за лечение и възможност на човека за духовно и психическо развитие.

д-р Стоянка Велкова, ,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , ,

3 коментара so far »

 1. Елена Иванова каза,

  Писа на юни 27, 2011 @ 13:25

  Не съм съгласна, че Обсесивно-компулсивното разтройство е болест, или че предизвиква мозъчни структурни промени. Медикаментозното лечение се препоръчва само в много крайни случаи, напротив човек трябва да е в пълна кондиция, за да осъзнава и осмисля психотерапията, а не замаян от безсмислените лекарства.
  Всеки трябва сам да си бъде лекар, да открие пътя към себе си, да разбере кое поведение му дава нужния комфорт, дали това да спори с натрапливостите или да ги остави на отшумяват без да се меси в ирационалната им буря.
  Този вид особенност е напълно лечима, безвъзвратно лечима, но само от вас самите, лекарите в този случай са напълно излишни, те няма как да ви помогнат, вие се познавате най-добре. Бъдете си сами психотерапефти, хранете се пълноценно, спете повече. Успех! Аз успях!

 2. zoro каза,

  Писа на септември 1, 2014 @ 13:08

  здражеите,искам да попитам,знае ли някои добьр психиатар,специалист за окр диагноза натраплижа нежроза в софия

 3. Stefka Pehlivanova каза,

  Писа на ноември 13, 2016 @ 21:00

  Без лекарства нищо не става това е липса на серотонин как ще стане

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2017 за Телец
  2. gravatar Р-Роси за Хороскоп 2017 за Телец
  3. gravatar Муси Дачева за Отговорно към ипотекирането на имот!
  4. gravatar Илко за Отговорно към ипотекирането на имот!
  5. gravatar Ели за Хороскоп 2017 за Стрелец