Още за РДВХ

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност /РДВХ/ е проблем, за който отскоро се дискутира сред обществото. Децата с РДВХ са по-палави, по-разсеяни, по-импулсивни.

С напредването на научните изследвания се установява, че тези имат биологичен „дефицит” на невромедиатори като допамин и норадреналин в определени мозъчни структури. Все по-ясно става, че това не са „невъзпитани” или „много палави” , че не бива да се хвърля вината върху техните родители и възпитатели, задето не са ги възпитали, а че става въпрос за за и за тях да се полагат специални образователни и медицински грижи.

Медицината бележи напредък в тази посока,децата с РДВХ вече могат да бъдат лекувани с медикаменти, които са с доказана ефективност и безвредности и които могат да регулират дисбаланса на медиатори в мозъка. Когато такова дете получава лекарства, с него по-лесно работят учители и родители, както и психолози. Дефицитът в организма на детето е на норадренали, допамин и вероятно на серотонин. Намаленото ниво на норадреналин във фронталната кора дава невнимание, трудна концентрация, разсеяност, трудности в паметта и заучаването. Намаленото ниво на допамин дава повишена двигателна активност, непрекъснато желание да се движи дори на стола си, палавост, напор да говори и прекъсва околните, импулсивност /участва и серотонин в нея/.

Когато учители и/или родители забележат такова дете, нужно е да се консултира с детски психиатър за диагноза и оценка на нуждите на детето от лечение – медикаменти, психологическа помощ, допълнителни занимания с учител.

Важно е да се знае, че е по-добре да се направи една „излишна” /без диагноза/ , отколкото да се остави детето „да го израсте”. Не бива да има страх от със специалист или затваряне на очите за проблема, защото той не може да се реши сам.

Опасността при нелекувани деца е в по-късна възраст да имат затруднения в ученето, да не достигнат такива добри постижения, каквито интелектът им позволява, да отпаднат от , да се свържат с антисоциални групички, да ползват наркотици по-често. Всички тези проблеми са факти, които са доказани с проучвания в различни страни.

Консултацията със специалист ще помогне на родителите като им даде повече информация за това какво е състоянието точно на тяхното дете, ще им спести излишни притеснения, ще отговори точно на техните въпроси и ще им помогне да преодолеят заедно с детето си този „период” от неговия живот.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог