Прозерпина-Сатурн

Муси Дачева

влезе в Скорпион през есента на 2012 година и това бе началото на настоящият контакт между двете планети. има период на въртене 29,5 години и може да се каже, че в цикъла - той е активната страна,тъй като е относително статична, защото обикаля Слънцето за почти 20 пъти по-дълго време.

Прозерпина е все още спорна планета

Счита се,че Прозерпина е открита през 1984 година, в период близо до предишния и съвпад със Сатурн. Но много от това, което тя е,  все още е неизвестно нито за астрономите, нито за астролозите.

В астрологичната литература има много противоречива информация за Прозерпина, но общото е, че тя се движи по орбита много далеч след орбитата на Плутон. Има среден период на въртене около 550-655 години, като се придвижва през един знак за около 40-60 години. Между 1857 и 1917 година, Прозерпина е била в Дева. В периода 1918 – 1984 година се е движила през Везни, а оттам нататък за около 60 години е, и ще бъде, в Скорпион.

Влиянието на Прозерпина като трансплутонова планета е предимно върху планетата и хората като цяло. Има също така натрупан достатъчно емпиричен материал, изследвания и статистика как тя влияе и на личностно ниво.

Все още спорен обаче е факта на управление на Прозерпина върху зодиакалните знаци. По-голямата част от астролозите смятат, че Прозерпина е висше проявление на Меркурий, дневен владетел за Дева и нощен за Близнаци, но и нещо повече – свръх проявление на Сатурн. Тя съчетава характеристики от двете планети на едно много високо, необозримо ниво.

Така докато Меркурий е конкретното, логическо мислене, разбирането и интелекта, а Сатурн задава когнитивни граници, форма и структура, то Прозерпина е проникновение, вътрешно виждане отвъд материята, осъзнаване на цялото от един негов дребен детайл, качествено преобразуване, регенерация и възраждане. Прозерпина е връх на алхимичното майсторство, но не толкова в материален, колкото в духовен аспект. Прозерпина е светлината в тунела, визията как да се излезе от сложна ситуация, да се намери път към изхода от лабиринта.

Хората, силно повлияни от Прозерпина, са отлични анализатори, задълбочени изследователи, точни, прецизни, умеещи да виждат зад преградата, зад булото и ограниченията, могат без проблем да надникват в невидимия свят, да разбират от един отделен елемент пълната картина, да разплитат най-скритите тайни и да разгадават най-сложните загадки. Или да ги описват, като авторите на детективски романи Агата кристи (р.15.09.1890г.) и Артър Конан Дойл (22.05.1859г.),родени в меркуриевите знаци Дева и Близнаци, и с Прозерпина в Дева, в кардинални домове.

По този начин човекът със силно поставена Прозерпина може да изглежда твърде стерилен и суховат, затова в астрологичните среди има и друг поглед към нея. А той е, че Прозерпина е висше проявление на Венера и управлява знаците Телец и Везни.

По този начин на земно макро- ниво Прозерпина е Любов, мир, хармония, разбиране за общочовешките ценности и потребности. На личностно ниво това е изострена сетивност, образно мислене, подчертан усет за красиво, всичко онова, което е Венера, но и още повече – екстрасензорни възприятия, висш естетизъм, високи нравствени идеали, тънко чувство за социалните нагласи и тенденциите на обществените вълнения, влечение към изкуството и културата, вътрешна балансираност, способност за себеизцеление и лечение на други хора, за духовно обновление.

Оказва се, че така погледната Прозерпина се отличава в хороскопите на хора, свързани с изкуството, психологията, политиката, модата и др. В техните рождени карти тя е в аспект със светилата, с лунните възли, с Венера, намира се в пети, седми, първи или десети дом.

Може би истината е някъде по средата и Прозерпина управлява четирите знака, владее както лявото,така и дясното полукълбо, тя е над човешките представи за логика и хармония. Пример за такова обединение е Леонардо да Винчи -художник и изобретател, роден на 15.04.1452 г, с Прозерпина в Козирог, в съвпад със СЛВ, в тригон със Слънцето и секстил с Луната. Колкото по-аспектирана е Прозерпина, толкова по-силно се изразява нейната тема.

Съвпадът Прозерпина-Сатурн

Срещата на Сатурн с Прозерпина, от гледна точка на земния наблюдател, се случва веднъж на 30 години. През 20-ти век съвпадите са през 1921 и 1922 г., след това 14.11.1951- 25.03.1952 година, 29.07.1952 – 23.10.1952 година, между 13.10.1982 – 15.01.1983 година, 15.02.1983 – 25.09.1983 година.

Настоящият съвпад Прозерпина-Сатурн се развива от края на 2012 година до септември 2014 година. Сега сме в центъра на периода, на 1 ноември е точният съвпад Сатурн-Прозерпина в 13 градус Скорпион. Уникален момент, в същия ден, в който е точният квадрат на Уран  и Плутон, центърът на този продължителен почти десетгодишен аспект.

Обединяването на енергиите на Прозерпина-Сатурн-Меркурий и Слънцето в едно близо до СЛВ в емоционалния Скорпион може да доведе до невероятни преживявания хората, при които този стелиум попада в кардинален дом и особено, ако е близо до осите на хороскопа – АС,ДС,МС и ИС. Също така ако стелиумът прави аспекти с рожденото Слънце, Луна, Венера, Марс, Лунни възли, ако попада във втори, пети или осми натален дом.

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2. Посочен  Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник: www.temura.net

 

Етикети: , ,

1 коментар so far »

 1. Елена Петкова каза,

  Писа на юли 6, 2017 @ 8:51

  Муси, здравей! Наскоро открих в картата на мой близък, че Прозероина е в съвпад с Луната 11’11 в Скорпион в тригон със Слънце в Риби. Акцентирани са 3 и 11 домове на рожденният хороскоп. Това според мен е знак за един емоционално интелигентен човек с добри интелектуални възможности. Ще ми е интересно да чуя твоята гледна точка. Благодаря

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог