Разстройства в съня при децата

Както при възрастните, така и при децата може да има разстроен сън. При по-малките обикновено се оплакват родителите и търсейки помощ от специалист, те са единствен източник на информация за лекаря. Затова е необходимо да се прецени дали общото време за сън при детето отговаря на потребностите за възрастта му.

Колкото по-малко е то, толкова повече време му е нужно да спи. Най-напред близките търсят помощта на личния лекар или педиатъра, които да преценят дали детето е физически здраво. Много често различни телесни болести могат да пречат на съня – инфекции, алергии, обменни заболявания и много др. Когато липсват такива болести, родителите и детето се насочват към специалист психиатър или детски психиатър.
Разстроеният сън може да бъде самостоятелен симптом или да е част от различни психични заболявания. Често проблемите със съня на детето са причинени от конфликтни или хладни отношения в семейството, от неправилно отглеждане и несъздаване на режим на сън.
Проблемите със съня обикновено са в три насоки – безсъние – трудно заспиване, чести пробуждания или ранно събуждане, повишена сънливост през деня обикновено в резултат на неефективен сън или при увеличена трета сливица, както и нарушено поведение по време на сън – кошмари, нощни страхове, сомнамбулизъм. При юношите понякога има в ритъма на съня – късно им се приспива, лягат си след полунощ, а сутрин им е мъчително да се събудят за , през деня се чувстват сънливи и неработоспособни. В почивните дни обикновено спят до към 12 часа през деня. При децата от кърмаческа, яслена и предучилищна възраст може да има кошмари – появяват се в частта от съня, в която сънуват, по-често се будят във втората половина на нощта, изплашени са, но след погалване и успокояване от родителите, заспиват. Притеснителни за родителите са нощните страхове при малките – те възникват в другата част от съня – тази, в която децата не сънуват, събуждат се със силен плач, с детето не може да се осъществи контакт, не реагира на погалване или успокоение. Състоянието продължава 3-5 мин., след което детето заспива като на сутринта няма спомен за случилото се. В същата част на съня се появява и сомнамбулизма – ходенето насън.
Посещението при специалист помага да се открие дали има причина за състоянието и тя да се лекува, както и да се помогне на детето за подобряване на съня.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Daniela за Седмичен хороскоп 18-24 януари 2021
  2. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  5. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни