Ретрограден Марс през 2014 година

през 2014 година

Муси Дачева

Марс, като планета външна на Земята, навлиза в ретроградната си фаза веднъж на 2 години. Тя заема зона от неговата орбита, в която планетата прави опозиция със Слънцето. Ретроградната фаза започва при Марс-Слънце на около 130 градуса, и завършва когато Марс и Слънцето отново са на около 130 градуса. Ретроградната фаза на Марс през 2014 година е в периода 1.03.2014 – 20.05.2014 година от 27° до 9° Везни.

При сегашното придвижване на Марс през Везни ретроградната му фаза се разполага изцяло в ретроградната фаза на Сатурн в Скорпион. Така влиянието на двете ретроградни планети се наслагва и съответно проявлението е по-силно. Везни са знак на хармонията и баланса, нещо което е встрани от марсовата типология. Марс е в слаба позиция (в изгнание) във Везни и това в общия случай би означавало пасивност, потиснати агресивни импулси, въздържане от активно действие и остра реакция, отдръпване при отправена провокация, при повечето хора. Но трябва да отчитаме факта както на ретроградния Сатурн в Скорпион, така и сложната астрологична конфигурация в която се движи по време на своята ретроградност Марс през 2014-та. Напрегнатите аспекти с малфакторите Уран и Плутон и с напористия Юпитер в Рак поставят пред Марс редица изпитания.

От статията ми “Ретрограден Марс”:

“В отделни случаи може да се чувстваме притиснати от казана дума, от поет ангажимент, да имаме вътрешна съпротива да го изпълним и огромно желание да се откажем. Но, в крайна сметка приемаме предизвикателството и заставаме „очи в очи“ с проблема, с намерението да го решим. Това всъщност е тезата на всеки напрегнат аспект, а при квадратурите е по-силно изразен. Човек е поставен в ситуация на себепреодоляване, на свръх напрежение, на прекомерно изискване, в която ситуация трябва да бъде определен, ясен и категоричен.

Марс е свързан със страстта, физическите желания, сексуалността, и когато е ретрограден тези човешки импулси излизат на повърхността, ако са били потискани по някаква причина или според създали се обстоятелства. Напрегнатите аспекти на Марс могат да ги насочат в погрешна посока и да дадат нездравословен път на тяхното изразяване.

При ретрограден транзитен Марс жизненият импулс е в спад, затова всяко начинание трябва да бъде добре преценено. Особено резервирани трябва да сме към идеите да започваме нещо съвсем ново, което изисква по-голямо количество физическа енергия или повече емоционална или психическа ангажираност. Мисловният процес в такъв период често функционира много добре, за сметка на физическата активност, затова моментът е добър за планиране и проектиране, за разработване на стратегии за бъдещи действия.

С подкрепата на ретрограден Сатурн в Скорпион, ретроградната фаза на Марс, който е негов съуправител, е подходящо време за проучвания, за навлизане надълбоко в тема, свързана с разследване на обстоятелства, с разнищване на заплетени казуси, с изравяне на аргументи и факти, останали скрити от очите, или съзнателно прикривани от засегнати хора.

При Марс във Везни чувството за справедливост е много уязвимо и води до търсене на правдата чрез съд. Завеждане на съдебен иск на ретрограден Марс, както и всяко начинание, лична инициатива с претенции за обезщетяване на накърнени права, може да се окаже добра идея. Отговор на чужда претенция, на предизвикателство или на административен натиск ще се увенчае с успех едва, когато Марс тръгне в права посока. Въпреки усещането, че сте попаднали в „задънена улица“, много от работата може да бъде свършена преди това – на ретрограден Марс.

Ретрограден Марс влияе силно на хората занимаващи се с политика, на държавниците и особено на военните. Военни действия, започнали на ретрограден Марс, често завършват с неуспех. Пример в това отношение може да бъде Фолклендската криза между Аржентина и Великобритания, станала в периода на предишната ретроградност на Марс във Везни, между 20.02.1982 и 11.05.1982 година.

„Първата пушка“ гръмва от страната на аржентинците на 2 април 1982 година, когато Марс е ретрограден на 9 градуса Везни и все още в опозиция със Слънцето, тоест в средата на ретроградната му фаза. Завземането на островите е с цел укрепване позициите на военната хунта, управляваща страната. Британците реагират веднага и след кратки бойни действия възстановяват статуквото ( напълно в тона на Везни, за които запазването на статуквото е много важно).

От Фолклендската война печели Маргарет Татчър, която патриотичната вълна прави победител на изборите през следващата година. Маргарет Татчър има рождено Слънце във Везни, но по-интересното е,че нейният Марс е директен в 9 градуса Везни,което показва, че по време на Фолкленската война тя е имала марсово възвръщане.”

И за да не се повтарям, от Годишен хороскоп 2014:

“На 1 март обаче Марс навлиза в ретроградната си фаза и точният съвпад със СЛВ се отлага за средата на месец юли. А с това и много процеси, започнали в първите два месеца на годината ще търпят забавяне и ограничения от различно естество до месец юни.

На всеки близо 2 години Марс преминава през Везни за около месец и половина. Сега Марс понеже прави ретроградност във Везни, той ще се задържи в този знак близо 8 месеца, от 7 12 2013 -та до 26 07 2014 година. Марсовите хора и марсовите дейности ще изпитват ограничения в следващите месеци и особено в периода на ретроградност на Марс между 1 март и 20 май 2014 година. Най-остро влиянието на Марс ще се прояви през втората половина на месец април, между двете затъмнения и като участник в Големия кардинален квадрат. Ретроградната фаза на Марс е неблагоприятна за планирани операции, особено такива на главата – очи, нос, мозък, горна челюст, пластични операции на лицето. Ретрограден Марс във Везни не подкрепя и брачните обети.

Във Везни,макар и в изгнание, или дори точно заради това, Марс изостря чувството ни за справедливост, прави ни по-непримирими към несправедливостта на живота и лошотията на себеподобните, изпълва ни с недоволство и гняв. И този гняв ще нараства като лавина месец след месец докато се изрази в пълна сила по време на пълнолунието във Везни в средата на месец април 2014-та. Опитите да се решават спорните въпроси по дипломатичен път могат да имат успех през февруари и през юни, но не и през април, когато натискът към кардиналния кръст ще бъде най-голям, а Марс във Везни-ретрограден.

Ретроградността на Марс,1 март-20 май, съвпада по време с тази на Сатурн, който е в ретроградната си фаза между 2 март и 20 юли. По тази причина месеците март, април и до 20 май, ще бъдат тежки за държавните дела. Недостигът на синхрон между институциите ще се задълбочи, а под натиска на външни обстоятелства, в съчетание с недостатъчни лични качества, може да доведе до хаос в държавата.”

Ретроградността на Марс е подходящото време да се вслушаме по-добре във вътрешния си глас, да следваме указанията на собствената си интуиция, и дискретните знаци, които ни дава Съдбата.

Всички права запазени!

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени, едно към едно са заглавие и текст.
2. Автор: Муси Дачева
3. Активен линк към:  www.temura.net

Етикети: , , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за 2020 астрологичен преглед
  2. gravatar Елвира за 2020 астрологичен преглед
  3. gravatar Муси Дачева за 2020 астрологичен преглед
  4. gravatar Nia за 2020 астрологичен преглед
  5. gravatar Мариела за Седмичен хороскоп 27 януари-2 февруари 2020 година