Ретроградният Нептун

blog NeptМуси Дачева

е един път в годината за период около 5 месеца. Планетата влиза в ретроградната си фаза, когато Слънцето застане на 101 градуса спрямо нея и съответно излиза от оттам, когато двете тела застанат на 101 градуса по еклиптиката. Тъй като Нептун сега се намира в края на Водолей, в 25-я градус, то ретроградната фаза обхваща времето, през което Слънцето се придвижва през знаците от Близнаци до Скорпион. Така например всички деца родени през 2010 година, в интервала 22 часа на 31 май до 8 часа сутринта на 7 ноември, ще имат ретрограден Нептун в наталните карти.

В астрологията Нептун е изражение на духовното начало, на всичко нежно, чисто, и възвишено. Когато е силно поставен в наталната карта е знак за вдъхновение за хората на изкуството – музиканти, певци, художници. Нептун е по-висшата октава на Венера и затова е свързан с чувствата и сърдечните вълнения.

Негативното проявление на Нептун е свързано с илюзиите, нереалистичното възприемане на себе си и на света, с измамите и манипулациите.

Езотеричният смисъл на Нептун се отнася към висшата духовност тъй като управлява Риби, които като зодиакален знак са последният етап от Колелото на кармата, който човек трябва да премине, за да излезе от Цикъла на преражданията.

В кармично отношение ретроградният Нептун показва, че в миналите си съществувания в тяло, човек не е оценявал духовната страна на живота. Може да е бил духовно пасивен и незаинтересован или обратно активен, но с обратен знак, извличайки полза за себе си, дори в някаква степен може да е злоупотребявал използвайки уменията си за манипулиране на хората.

Доналд Йот в „Астрология и прераждане“ твърди, че на ретрограден Нептун се раждат души, които са живяли на Земята по времето на Атлантида и са имали отношение към западането и разрухата на тази цивилизация. Съгласно гръцката митология Атлантида е била жена на Посейдон, богът на моретата и океаните, еквивалент на римското название – Нептун.

Тъй като много хора имат в наталните си карти ретрограден Нептун, по-голямо значение имат позицията му по дом и аспектите, които прави с останалите рождени планети.
При ежегодното преминаване на Нептун през ретроградната фаза хората стават по-сензитивни, обръщат повече внимание на проявленията на духа, склонни са да придават по-голямо значение на мистичното и тайнственото. По-силно усещат влиянието тези, които имат ретрограден Нептун в рождения хороскоп, още повече ако е в кардинален дом и със силни аспекти.

Често, в този период от време се разкриват тайни, към което насочва ретроградният Нептун. Откриват се изчезнали предмети и хора, особено когато Луната е в последната си четвърт, както е към момента на писане на тази статия.

Много хора сънуват ярки, запомнящи се сънища, някои от които имат предсказателен смисъл, засилва се ясновидството, при хората, които го имат заложено.

При тези, при които има негативно проявление на Нептун, като зависимост от алкохол, наркотици и други, през ретроградната фаза се засилва влечението. Такова проявление има Нептун в 6 натален дом например.

Хората с психични особености, в периодите на влизане и излизане на Нептун в ретроградната зона, стават по-активни и с поведението си привличат вниманието към себе си. Оттам психиатрите и психолозите, а това са нептунови професии, през пролетта и есента са много по-ангажирани, заради сезонния пик на заболяванията.

През ретроградната фаза на Нептун настъпват кармични изчиствания, загуби, раздели, чиято цел е научаване на поредния урок. Някои души избират точно дните около навлизането на Нептун в ретроградната фаза, за да преминат границата,която отделя видимия от невидимия свят.

Опозицията на засилва негативното проявление на Нептун, подтиква към престъпления хора, които имат такава нагласа и същевременно прави други по-доверчиви и податливи на измами. Хирон и Лилит, които са близо до Нептун, допълнително усилват тези тенденции.

Както ретроградният Меркурий, така и ретроградният Нептун засилва креативността на хората, чувствителни към влиянието на тази планета. Извор на вдъхновение са човешките взаимоотношения, проявите на състрадание и великодушие, връзката с Духовния свят, красотата в душите на хората и на прекрасната природа на планетата Земя.

1 юни 2010 г.

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.  Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник:  www.temura.net

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , ,

10 коментара so far »

 1. libra каза,

  Писа на юни 10, 2010 @ 23:44

  моят натален нептун 14гр.05′ е точен съвпад с наталния ми марс 14гр. 03′ в скорпион, не са ретроградни и са в 3-ти дом- 7гр. скорпион
  сега като чета статията си спомням през нощта срещу 1 юни, че бях с температура и ужасно главоболие,емоционално много зле, а написах това:
  http://hulite.net/modules.php?name=News&file=article&sid=126179

  а понеже е споменат и хирон в статията- моят натален хирон е ретрограден 11гр. риби в 6-ти дом (водолей 17гр-риби 14гр.), а сега хирон нали е риби- как ще ми се отрази предстоящия съвпад?

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 11, 2010 @ 0:42

  libra,
  направете предположение, имайки предвид познаването на наталната си карта и прочетеното в статията.

 3. libra каза,

  Писа на юни 11, 2010 @ 2:38

  картата си я знам дотолкова, колкото пише в една онлайн програма Антарес- там си гледам градусите и чета коя планета как се проявява в даден дом, но точни предположения не мога да направя, затова питам Вас, понеже имате познания в тази област, аз тук чела нещо- там чела нещо, с моите предположения може да се вкарам в някой психотрилър :)

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 11, 2010 @ 9:02

  libra,
  натална карта не се анализира,взимайки отделен елемент от нея, защото трябва да се гледа цялостната картина, а паралелно с това и как тя приляга на вашата личност. Както сте задали въпроса си, и свързано с темата, мога да заключа, че макар да нямате ретрограден Нептун, то вашият Нептун е активиран от съвпада с рождения Марс. Нептун е свързан с поезията и при вас това явно дава плодове :)

 5. libra каза,

  Писа на юни 13, 2010 @ 23:20

  Имено, там на руски чета отделно за всеки дом и планета, но не мога да си ги навържа като цяло, затова пипитах и благодаря много за отговора!!!
  не знаех, че нептун е отговорен за поезията, в една статия четох( разгежда се наталната карта на основоположника на йога в западнияя свят), че съвпадът на нептун с марс в трети дом, давал на хората предпоставки за занимания и преподаване на йога, а най-странното беше, че когато четох статията (ноември 2009) тъкмо бях започнала да практикувам йога, със здравословна цел естествено, не съм имала амбиции да преподавам йога, но кой знае :) Благодаря, Муси Дачева, за интересните статии и за отделеното време да пояснявате на питащите!

 6. Валя каза,

  Писа на март 10, 2011 @ 13:11

  нептун нали дава склоност към пиенето? Може ли да се каже че ако човек има Нептун ретрограден в 6 дом той ще стане алкохолик?

 7. Муси Дачева каза,

  Писа на март 11, 2011 @ 12:33

  Валя,
  Нептун в 6 дом е указание за склонност към зависимост. Това може да е тютюнопушене, алкохолизъм, наркотици, секс, хазарт, интернет :) Но самото присъствие на нептун в 6 дом не е достатъчно непременно това да се случи. Засилващ ефект има, когато в семейството някой от родителите, или предците, е (бил) алкохолик.

 8. Мая Иванова каза,

  Писа на март 14, 2011 @ 15:20

  Здравейте, Муси!
  Какво бихте казали накратко за ретрограден Нептун в 5 дом (Neptune Sagittarius 29°12’12 in house 5 retrograde ) и следните аспекти:

  Neptune Sextile Pluto 0°51
  Neptune Trine Ascendant 5°20

  Moon Square Neptune 0°02
  Venus Quincunx Neptune 1°32
  Mars Trine Neptune 5°11

  Благодаря ви!

 9. Муси Дачева каза,

  Писа на март 15, 2011 @ 12:07

  Мая Иванова,
  пети дом има много нива на изразяване :)
  При всички случаи е свързан с изявата и креативността на човека, чрез изкуство, любов, идеи, развитие на дарба и др.. Планета в дома -дава активност.
  Нептун е висшата октава на Венера и Луната и оттам е много силно свързан с емоционалната природа на човека. Дава нежност, чувствителност, интуитивност, склонност към платонични чувства, повече мечтателност и отнесеност. Ретроградна планета по принцип е указание за кармичен урок,който фокусира усилия в научаването му в това прераждане. В случая,в пети дом, може да бъде в зоната на чувствата или в забавяне на желанията за създаване на дете. Към последното насочва квадрата с Луната и присъствието на друг кармичен маркер- южният лунен възел в пети дом. В някаква степен неправилно функциониране на някоя от жлезите с вътрешна секреция може да оказва влияние. Но Нептун е добре аспектиран,имам предвид апликиращите аспекти и асцендента, така че като цяло влияе благоприятно.

 10. Мая Иванова каза,

  Писа на март 23, 2011 @ 15:07

  Благодаря ви много, Муси!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог