РИСУНКА-ТЕСТ, ТЕСТ-РИСУНКА

Автор: Муси Дачева
ИК ”Светулка-44”, София
ISBN: 954-309-034-3
Първо издание: 2005 г.
Обем: 206 стр.
Формат: 142 х 200
Корица: мека

Рисуването е едно от най-любимите занимания на децата. То е едновременно увлекателна игра, творчески процес и демонстрация на техните умения и зрялост. Рисунката отразява уникалния поглед на детето за света около него. В нея то проектира себе си, своите преживявания, представи, стремежи, затова рисувателните тестове се отнасят към групата на проективните.

Посредством рисуването децата изразяват това, което им е трудно да кажат с думи. Рисувателният процес е форма на невербална . Езикът на рисунката по-открито и по-искрено от вербалния език предава детските преживявания, защото за разлика от възрастните, детето рисува не само това, което вижда и знае, а преди всичко това, което чувства.

Рисувателните, проективни тестове дават представа за субективната оценка на детето на средата, в която е отглеждано и на тази, в която то учи и играе. Посредством рисуването малкият човек се себеоценява и оценява околните. По този начин то разказва с други изразни средства за отношенията му с роднините и приятелите.

Процесът на има оздравяващ ефект върху деца с различни заболявания, затова в психологичното консултиране проективните методики се използват не само за , но също така и в психотерапевтични арт сеанси.
Рисувателните тестове са достъпни и удобни за работа, не изискват много време и специални материали, а в същото време носят богата информация.

В книгата “-, -” са представени най-известните и използвани досега рисувателни методики – „ на човек“ за изследване на интелекта, „ на човек“ за изследване на личностови особености, „ на семейство“ за изследване на взаимоотношения в семейството, „Къща-Дърво-Човек“ за изследване на характера и способността за общуване с околнитеь и „Несъществуващо животно“ за изследване на креативните способности на личността.

Към основните методики са добавени интерпретации по темите „Семейство животни“, „Омагьосано семейство“, „Къща, дърво, човек заедно“, „Рисунка на животно“. Приложени са 161 илюстрации, част от архива ми, натрупан от индивидуалната и групова работа с деца.

В книгата е разгледана една не особено популярна у нас методика „Училищна рисунка“. Рисунките по темите „Аз съм ученик“, „Аз съм в “, „Аз съм в класната стая“, „Аз и моите приятели“ са събирани през годините, когато работех като училищен психолог.

Приложена е методиката за изчисляване на IQ при деца над 5 годишна възраст.

Книгата “Рисунка-тест, тест-рисунка” може да бъде допълнително помощно средство в работата на училищни и общопрактикуващи психолози, на педагози и социални работници, на студенти и родители, които искат да обогатят знанията си за чудния свят на детската психика.

  Книгата “Рисунка-тест, тест-рисунка” на Муси Дачева можете да си закупите само чрез този сайт.

Книжният тираж е изчерпан!

Кнгата “Рисунка-тест, тест-рисунка”  в електронен вариант можете да получите като направите поръчка по един от вариантите в Подаръчни предложения  и пишете на temurabooks@abv.bg

Trvar21

 

Етикети: , , , , , , , , , , ,

18 коментара so far »

 1. tedi каза,

  Писа на ноември 28, 2007 @ 14:06

  saita e mn subav,a za testa niamam dumi

 2. Simona каза,

  Писа на февруари 17, 2008 @ 18:23

  Здравейте,на всички почитатели на сайта за рисуване.Аз искам да споделя ,че много ми харесва да рисувам особено в този сайт!!!:)

 3. венета каза,

  Писа на юни 11, 2008 @ 11:37

  От Пловдив съм и от коя пловдивска книжарница мога да закупя книгата!

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 11, 2008 @ 14:58

  Към венета,
  тиражът е на изчерпване, но знам че я има все още пред Пловдивския университет- павилионът и в една от двете книжарници от северната страна на подлеза на гарата.

 5. Соня каза,

  Писа на ноември 18, 2008 @ 20:07

  Много интересно разглеждане на рисунката като начин да се разбере характера на едно дете. Това ме кара да се вглеждам в драсканиците на моето дете и наистина отбелязвам някои интересни неща.Благодарности!

 6. цонка георгиева каза,

  Писа на ноември 27, 2008 @ 7:55

  Госпожо Дачева, бих искала да закупя вашата книга “Рисунка-тест, тест-рисунка”, но за съжаление не успявам да я открия.Работя като детска учителка и през настоящата учебна година страховете при малките деца е тема на квалификация в детската градина.Имаме нужда от книгата , а защо не и от вашата помощ като лектор на обученията ни.Моля Ви, ако Ви е възможно да ни сътрудничите пишете ми на оставения meil

 7. Галина каза,

  Писа на юни 19, 2009 @ 19:07

  Госпожо Дачева,
  Имам голямо желание да закупя книгата ви “Рисунка-тест, тест-рисунка”, но не мога да я открия. Аз работя като социален работник и имам нужда от такава книга. Ако може чрез онлайн поръчка моля да ми пишете на имейла.

 8. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 23, 2009 @ 11:55

  Галина,
  книгата е изчерпана от търговската мрежа. Пишете ми на mussydacheva@abv.bg за да намерим решение

 9. Vanita каза,

  Писа на май 19, 2010 @ 18:13

  Здравейте госпожо Дачева,

  тъй като днес “случайно” попаднах на Вашият сайт, бях доста заинтересувана от знанията Ви и най – вече начина по който поднасяте астрологичнта информация. Аз съм социален работник и се опитвам да се развивам, тъй като работейки все повече разбирам колко много не знам, и така установявайки поредните си “незнания” продължавам обучението си като семеен консултант / фамилен терапевт. Заинтересувах се от книгата Ви “Рисунка -тест, тест – рисунка” и тъй като веднага се регистрирах в сайта , видях че последният Ви коментар е за изчерпан тираж. Моля, да ме насочите как бих могла да я намеря.

 10. Дора Wpwkfld каза,

  Писа на май 19, 2010 @ 18:54

  Здравейте.
  Сега попадам тук и искам да питам има ли шанс да се сдобия с тази книга и как?
  Предварително благодаря.

 11. Муси Дачева каза,

  Писа на май 19, 2010 @ 22:01

  Книгата “Рисунка-тест, тест-рисунка” можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

 12. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 7, 2011 @ 18:17

  Категория: Приложна психология
  Автор Муси Дачева

  Доставка:
  – с куриер – 2.70 лв
  – с Български пощи – колет – 2.70 лв
  Най-често задавани въпроси
  Продукта е добавен в нашият каталог на петък 06 май, 2011.
  Изпрати на приятел
  Цена: 18.00лева
  Отзиви
  Описание на Рисунка-тест Тест-рисунка
  [13722]

  Издателство Светулка44 2005 г., меки корици, 206 стр. Антикварна-Книгата е в отлично състояние.

  Книгата запознава читателите с тематичното детско рисуване като начин на изразяване на личността и един широко използван метод за психодиагностика.

  МОЖЕ ДА СЕ ПОРЪЧА ЧРЕЗ ЗАЯВКА

  Книги от knigite.eu

  Днес попаднах на тази оферта,,която ме развесели :)
  Книгата е все още в наличност и може да ви бъде доставена на реалната цена от 9 лв.плюс доставка.За целта ми пишете на temurabooks@abv.bg

 13. Муси Дачева каза,

  Писа на април 12, 2012 @ 15:19

  ilka ilieva, поръчвате книгата Рисунка-тест Тест-рисунка,чрез Формата за поръчка, но не сте попълнили коректно имейла си и писмото ми до вас с вариантите на изпращане, бе върнато.
  Напишете писмо до temurabooks@abv.bg , ако желаете книгата да ви бъде доставена.

 14. Лидия каза,

  Писа на юли 17, 2014 @ 14:06

  Здравейте, много съм заинтересована от Вашата книга, но немога да я намеря никъдел Искам да попитам къде мога да я намерял Дано да я има някъделл

 15. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 19, 2014 @ 13:15

 16. Боряна Петрова каза,

  Писа на март 17, 2017 @ 14:52

  Здравейте,от къде мога да си купя книгата”Рисунка тест тест рисунка”.Много благодаря.Поздрави.

 17. Муси Дачева каза,

  Писа на март 27, 2017 @ 12:30

  Изчерпан е тиража. Обмислям електронен вариант.

 18. Лора Велева каза,

  Писа на март 16, 2019 @ 17:18

  Здравейте,
  Има ли как да поръчам книгата?

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог