Ритмите в календара

Муси Дачева

Повод за тази статия е една странна, меко казано, новина, която вчера, 12 октомври 2010 г, пуснаха  печатните  медии. В този вид, едно към едно, тя бе прочетена и „по телевизора”.

“Тази година, и по-специално месец октомври, има два интересни календарни факта. Единият е трите десетки 10.10.2010. Това препокриване на числата вече е обичайно, защото се случва почти всяка година. Предстои да се случи догодина 11.11.2011, и по-следващата 12.12.2012 и след това чак през 3001 г.
Вторият факт обаче е доста необичаен и според нумеролозите това става един път на осем века. Октомври е необикновен с факта, че тази година има пет петъка, пет съботи и пет недели.
Последният път когато е имал толкова петици е било преди 823 г.“

Тази опашата неистина набра скорост и днес вече се разпространяваше в Skype, допълнена вече не „според нумеролозите“, ами „според учението на Фън Шуй“, с ултимативното „Ако не изпратите бележката, ще пропуснете шанса.“

Вероятно доста потребители на скайп са получили това:

„Интересен факт за месец октомври 2010 година. Този месец е необичаен, той има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години. Такъв месец се счита за паричен. Моля, изпратете тази бележка на 8 добри човека, и след 4 дни ще получите много пари. Това е според учението на Фън Шуй. Ако не изпратите бележката, ще пропуснете шанса.“

Понякога на западния , по който се водим вече две хилядолетия, се приписва мистичност, която съвсем не му е присъща. Ако проследим неговата дълга история, което спокойно, нямам намерение да правя тук и сега, ще се убедите,че често човешкото удобство и практицизъм са внасяли множество промени, за да се стигне до този вид, в който сега го приемаме за даденост. Въпреки това в него има ритмика, характерна за всяка числова поредица, съставена от други по-малки числови редици.

Всеки календарен месец започва в определен ден от седмицата и според дължината си 28(29), 30 или 31, разполага останалите дни върху скалата на времето от понеделник до неделя. Възможните варианти тук са седем – толкова, колкото са дните от седмицата. Месеците, които се намират на времево разстояние, кратно на 7, започват в един и същи ден от седмицата. Групите от два или три месеца, които започват в един и същ ден от седмицата, са различни за обикновената година от 365 дни и за високосната,в която февруари има 29 дни, и променя подреждането.

Така например месеците февруари, март и ноември в обикновената година започват в един и същи ден. До 28-я ден на трите месеца еднаквите календарни дни попадат в един и същи ден от седмицата.

По тази причина през 2009 г, след като 13 февруари попадна в петък, то и 13 март бе в петък, а после дойде още един „фатален“ ден – 13 ноември, отново петък. Е, затова пък през 2010 година си имахме само един „петък-13-ти“, през уникалния месец – август. Същото ще бъде и през 2011 г., когато 13-то число ще бъде само един път в петък, в уникалния месец май. Месеците май, юни и август не влизат в група с нито един от останалите месеци през обикновената година.

През 2012 година Петък 13 -ти ще има в 3 месеца. Това са януари, април и юли, които започват в един и същи ден от седмицата,в неделя.

Необикновен ли е месец октомври 2010 година с петък, събота и неделя по 5 броя?

Определено не!

Във всяка невисокосна година, каквато е 2010-та, месеците януари и октомври започват и завършват в един и същи ден от седмицата. Това е така защото между 1 януари и 1 октомври има 273 дни, т.е. 39Х7 , и месеците са с продължителност от 31 дни.

Януари и октомври 2010 година започват в петък и завършват в неделя, като по този начин имаме цели 5 петъка, 5 съботи и 5 недели.

Трябвало ли е да чакаме 823 години, за да се порадваме на това „събитие“?

Не,защото то се е случило съвсем наскоро, само преди шест години,през 2004-та. А пет години преди това,през 1999 , 1 януари и 1 октомври са били в петък и съответно картината е била същата както сега, през 2010 г. Януари и октомври са започвали в петък и съответно са имали по още 5 почивни дни през 1993г, 1982г, 1971, 1965, а също така през 1790 и 1779г, през 1655 г, и т.н. назад във времето. Само на месец октомври това му се е случвало освен високосната 2004 г, и през 1976 г., и т.н.

А в далечната 1187 г, преди 823 лета, 1 октомври е бил в четвъртък, съответно 31 октомври – в събота, затова не е имало заветните 5 петъка, 5 съботи и 5 недели.

Необикновен месец ли е октомври заради датата 10.10.2010 ?

Доколкото съдържа 3 единици … да, това е силно слънчево влияние, което носи позитивизъм и самочувствие. Но общата вибрация включва освен трите 1-ци и една 2-ка, която компенсира самонадеяността и честолюбието на едниците. Така общата вибрация е 5- меркуриева, подвижна и забавна.

За този, който може да го усети, разбира се.

13 октомври, сряда, 2010г.

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени
2. Автор: Муси Дачева
3. Източник:  www.temura.net

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: ,

2 коментара so far »

 1. Elena Sirakova каза,

  Писа на октомври 17, 2010 @ 18:55

  Преди време прочетох откровена статия от уважавана пловдивска журналистка, която разказваше, че в месеците, когато няма новини, се вадят материали за екзотични болести (идват и не се знае как ще ги преодолеем!!!) Същото е и за разни “прогнози” и невероятни псевдонаучни “хипотези”. Няма лошо, приемам ги като част от жълтите страници

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на октомври 18, 2010 @ 16:36

  Лъжите, които четем и чуваме ежедневно, си имат и добра страна :) Карат ни да развиваме чувствителност и интуиция, с които да ги разпознаваме и да не им придаваме значение. Но,когато можем да кажем на другите, че нещо не е вярно и можем да го обосновем, нека го направим. Един има познание в една област, друг в друга, така си помагаме да не затъваме дълбоко в лъжата.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Daniela за Седмичен хороскоп 18-24 януари 2021
  2. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  5. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни