Ритмите в календара

Муси Дачева

Повод за тази статия е една странна, меко казано, новина, която вчера, 12 октомври 2010 г, пуснаха  печатните  медии. В този вид, едно към едно, тя бе прочетена и „по телевизора”.

“Тази година, и по-специално месец октомври, има два интересни календарни факта. Единият е трите десетки 10.10.2010. Това препокриване на числата вече е обичайно, защото се случва почти всяка година. Предстои да се случи догодина 11.11.2011, и по-следващата 12.12.2012 и след това чак през 3001 г.
Вторият факт обаче е доста необичаен и според нумеролозите това става един път на осем века. Октомври е необикновен с факта, че тази година има пет петъка, пет съботи и пет недели.
Последният път когато е имал толкова петици е било преди 823 г.“

Тази опашата неистина набра скорост и днес вече се разпространяваше в Skype, допълнена вече не „според нумеролозите“, ами „според учението на Фън Шуй“, с ултимативното „Ако не изпратите бележката, ще пропуснете шанса.“

Вероятно доста потребители на скайп са получили това:

„Интересен факт за месец октомври 2010 година. Този месец е необичаен, той има 5 петъка, 5 съботи и 5 недели. Това се случва веднъж на 823 години. Такъв месец се счита за паричен. Моля, изпратете тази бележка на 8 добри човека, и след 4 дни ще получите много пари. Това е според учението на Фън Шуй. Ако не изпратите бележката, ще пропуснете шанса.“

Понякога на западния , по който се водим вече две хилядолетия, се приписва мистичност, която съвсем не му е присъща. Ако проследим неговата дълга история, което спокойно, нямам намерение да правя тук и сега, ще се убедите,че често човешкото удобство и практицизъм са внасяли множество промени, за да се стигне до този вид, в който сега го приемаме за даденост. Въпреки това в него има ритмика, характерна за всяка числова поредица, съставена от други по-малки числови редици.

Всеки календарен месец започва в определен ден от седмицата и според дължината си 28(29), 30 или 31, разполага останалите дни върху скалата на времето от понеделник до неделя. Възможните варианти тук са седем – толкова, колкото са дните от седмицата. Месеците, които се намират на времево разстояние, кратно на 7, започват в един и същи ден от седмицата. Групите от два или три месеца, които започват в един и същ ден от седмицата, са различни за обикновената година от 365 дни и за високосната,в която февруари има 29 дни, и променя подреждането.

Така например месеците февруари, март и ноември в обикновената година започват в един и същи ден. До 28-я ден на трите месеца еднаквите календарни дни попадат в един и същи ден от седмицата.

По тази причина през 2009 г, след като 13 февруари попадна в петък, то и 13 март бе в петък, а после дойде още един „фатален“ ден – 13 ноември, отново петък. Е, затова пък през 2010 година си имахме само един „петък-13-ти“, през уникалния месец – август. Същото ще бъде и през 2011 г., когато 13-то число ще бъде само един път в петък, в уникалния месец май. Месеците май, юни и август не влизат в група с нито един от останалите месеци през обикновената година.

През 2012 година Петък 13 -ти ще има в 3 месеца. Това са януари, април и юли, които започват в един и същи ден от седмицата,в неделя.

Необикновен ли е месец октомври 2010 година с петък, събота и неделя по 5 броя?

Определено не!

Във всяка невисокосна година, каквато е 2010-та, месеците януари и октомври започват и завършват в един и същи ден от седмицата. Това е така защото между 1 януари и 1 октомври има 273 дни, т.е. 39Х7 , и месеците са с продължителност от 31 дни.

Януари и октомври 2010 година започват в петък и завършват в неделя, като по този начин имаме цели 5 петъка, 5 съботи и 5 недели.

Трябвало ли е да чакаме 823 години, за да се порадваме на това „събитие“?

Не,защото то се е случило съвсем наскоро, само преди шест години,през 2004-та. А пет години преди това,през 1999 , 1 януари и 1 октомври са били в петък и съответно картината е била същата както сега, през 2010 г. Януари и октомври са започвали в петък и съответно са имали по още 5 почивни дни през 1993г, 1982г, 1971, 1965, а също така през 1790 и 1779г, през 1655 г, и т.н. назад във времето. Само на месец октомври това му се е случвало освен високосната 2004 г, и през 1976 г., и т.н.

А в далечната 1187 г, преди 823 лета, 1 октомври е бил в четвъртък, съответно 31 октомври – в събота, затова не е имало заветните 5 петъка, 5 съботи и 5 недели.

Необикновен месец ли е октомври заради датата 10.10.2010 ?

Доколкото съдържа 3 единици … да, това е силно слънчево влияние, което носи позитивизъм и самочувствие. Но общата вибрация включва освен трите 1-ци и една 2-ка, която компенсира самонадеяността и честолюбието на едниците. Така общата вибрация е 5- меркуриева, подвижна и забавна.

За този, който може да го усети, разбира се.

13 октомври, сряда, 2010г.

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени
2. Автор: Муси Дачева
3. Източник:  www.temura.net

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: ,

2 коментара so far »

 1. Elena Sirakova каза,

  Писа на октомври 17, 2010 @ 18:55

  Преди време прочетох откровена статия от уважавана пловдивска журналистка, която разказваше, че в месеците, когато няма новини, се вадят материали за екзотични болести (идват и не се знае как ще ги преодолеем!!!) Същото е и за разни “прогнози” и невероятни псевдонаучни “хипотези”. Няма лошо, приемам ги като част от жълтите страници

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на октомври 18, 2010 @ 16:36

  Лъжите, които четем и чуваме ежедневно, си имат и добра страна :) Карат ни да развиваме чувствителност и интуиция, с които да ги разпознаваме и да не им придаваме значение. Но,когато можем да кажем на другите, че нещо не е вярно и можем да го обосновем, нека го направим. Един има познание в една област, друг в друга, така си помагаме да не затъваме дълбоко в лъжата.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог