САТУРНОВАТА КРИЗА на неподвижните знаци

Муси Дачева
6 май 2007г.

Сатурнови кризи са периодите от време, в които Сатурн преминава през невралгични точки от наталната карта, а това са съвпад, квадрат и опозиция към рожденото Слънце. Тези, наситени със събития отрязъци от човешкия живот, траят около 2,5 години, времето необходимо на Сатурн да премине през един . Ритъмът на е през 7 години, т.е. на всеки седем години човек се среща с близки по характер проблеми, предположени от позицията на Сатурн по знак и по дом в рождения хороскоп.

На 17 юли 2005г. Сатурн навлезе в Лъв и ще се движи през него до 2 септември 2007г. За това време той беше ретрограден два пъти – от 23 ноември 2005г. до 5 април 2006г. и от 6 декември 2006г до 19 април 2007г.

Знаците от неподвижния кръст са , Лъв, Скорпион и Водолей. Според астрологията, характерни качества на родените под тези зодиакални знаци са стабилност, решителност, задълбоченост, емоционална ангажираност, практичност, проницателност, гордост.

Под натиска на Сатурн по време на сатурновите кризи се разклащат основите на личността. Провокира се проявявата на негативните аспекти на характера като прекомерно честолюбие, неувереност, зацикляне в проблемите, манипулиране на околните, импулсивност в реакциите, себичност и отмъстителност.

Сатурновите кризи правят живота на хората, с рождено Слънце в неподвижен знак, много сложен и объркан като преминавайки през някой от четирите знака на твърдия кръст, планетата въздейства и върху останалите три зодиакални знака.

Общите влияния, характерни за сатурновите кризи, са вътрешно безпокойство, песимизъм, неудовлетвореност от себе си и от околните, пречки и затруднения в начинанията, лични и професионални разочарования, спад в жизнения тонус, поемане на по-голям товар по грижите за родители и . В материално отношение – застрашена е личната собственост, случват се загуби от измами, кражби, повреждане на предмети, отнемане или проиграване на големи суми пари.

Сатурновите кризи влияят на всички възрасти. В пубертета, най-вече при момичетата, са свързани с болести на храненето, като в отделни случаи се отключва анорексия или . Стресът в тези периоди при по-възрастните нерядко води до отключване на психосоматични заболявания или на хронифициране на вече съществуващи.

При преминаване през зодиакалния знак Лъв, за продължително време Сатурн се намира съответно: в зоната на Венерения (разходящия) квадрат за родените под знака на Скорпион, в Опозиция на тези с рождено Слънце във Водолей и в Лунния (сходящия) квадрат за всички, родени под зодиакалния знак Телец.
Лъв

Родените под знака Лъв в момента преживяват сатурнова криза на Съвпада

Това се случва веднъж на 30 години и оставя дълбока следа в живота на човека. Сатурновата криза на Съвпада може да се нарече криза на Егото, затова през този период Лъвовете са изключително чувствителни и уязвими. Освен общите влияния Сатурн, господарят на Кармата, подлага на изпитание честолюбието и гордостта им като ги поставя в ситуации, в които се чувстват недооценени, пренебрегнати и унизени. Често обстоятелства около личността им се сгъстяват в тъмни краски и променят в негативна посока образа, който те са си създали за пред света. Налага им се да поработят повече върху себеоценката си и да търсят нови измерения за изява на собствената си индивидуалност. При част от Лъвовете здравето е атакувано от високо кръвно налягане, сърдечна невроза, инсулти и инфаркти, дископатии и други, присъщи на знака заболявания.
Телец

Родените под знака Телец през 2005-2007г. преживяват сатурнова криза на Лунния (сходящия) квадрат.

Когато Сатурн прекосява зоната на Сходящия квадрат личността често губи опората под краката си тъй като неща, които години наред са изграждани с много труд и търпение, изневиделица рухват. Човек се чувства разголен и омърсен, ограничен да се противопостави на падащата лавина и единственото, което може да направи е да послуша интуицията си, която му подсказва търпеливо да изчака подходящия момент. А Телецът умее да чака- краят на кризата наближава.

За някои телци тази сатурнова криза изкарва на повърхността грешки, неясноти или злоупотреби свързани с дом, родители, деца. Някои търпят загуби свързани с недвижима собственост като това може да са измами от покупко-продажба на имоти, забавяне и прекъсване на строителство на жилище, подвеждане от родственици. Както собственото, така и здравето на родители и деца може да се окаже в центъра на вниманието за дълъг период от време. Стресът при Телеца понякога води до проблеми с ендокринната система, особено щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, до нарушение функцията на бъбреците и отключване на диабет, рязко покачване или намаляване на теглото.

За много от жените родени под знака на Телец това е благодатно време за раждане на дете и стабилизиране на отношенията с партньора.
Водолей

Родените под знака Водолей преживяват сатурнова криза на Опозицията към рожденото Слънце.

Движейки се в тази зона Сатурн, който е един от господарите на Водолей, освен общите влияния, подлага на изпитание връзките, дългосрочните договорености, съдружията и брака. Водолеите подобно на козирозите в голямата си част имат заложени по рождение сатурнови качества и затова по-лесно преминават през кризисните периоди. Тяхната категоричност и безцеремонност обаче сега по-често от друг път им създават проблеми в отношенията с околните. Неприемане, отхвърляне, непризнаване на заслуги, отчуждение и разочарование затварят общуването им в тесен кръг от хора.

Но сатурновата криза е време за промяна, за разтрогване на стари и изчерпани от съдържание взаимоотношения и начало на нови обещаващи връзки. Това е време за пълното разгръщане на реформаторската природа на Водолея, който получава шанс за излизане на светло, за представяне на себе си или на свое творение пред света.
Скорпион

Родените под знака на Скорпион до септември 2007г. са в сатурнова криза на Венериния квадрат.

Освен общите влияния за неподвижните знаци промените при Скорпионите засягат най-вече емоционалната сфера и отношенията с противоположния пол. Брачните двойки изживяват свой катарзисен период на преосмисляне, преоценка и пренастройване към нови условия. При несемейните двойки назряват условия за сключване на брак, последван от раждане на дете.

Когато Сатурн преминава през точката на Венериния квадрат настъпват кармични изчиствания. Те са обикновено в резултат от непремерени действия или злоупотреба с власт. Провокират се от някаква постъпка, умишлено или не, която е в разрез с обществените норми или засяга дълбоко интересите на повече хора. Колкото е по-високо човек в социалната йерархия, толкова по-силен е негативният резонанс. Срива се граденият досега авторитет и личността попада в социална изолация. Често, по един или друг начин, за известен период от време се налага приемането на по-лоши условия на живот, с повече материални ограничения.

След като Сатурн подмине точката, засегната от настоящата сатурнова криза, започва постепенен процес на изчистване и решаване на заплетените ситуации. Излизат наяве неизвестни обстоятелства, които оневиняват засегнатия, помиряват се враждуващи страни, разрешават се спорни въпроси. Краят на кризата нерядко, се отбелязва с професионален скок, с висока оценка на околните или получаване на отдавна заслужено отличие – награда, диплом, звание, знак за почест, признание за достигнато високо ниво в дадена област на живота.

Сатурновите кризи се понасят по-леко, когато са съчетани с възходящи Лични години- 1, 3, 5, 8. Тогава, още по време на кризата след поредицата изпитания, човек може да получи своя единствен шанс в живота, да направи рязък възход в кариерата си или да постигне връх в своята реализация. Обратно, при едновременно действие на деструктивни астрологични и номерологични фактори като Сатурнова криза съчетана с регресивна Лична година – 2, 4, 6 или 7, въздействието е много по-драматично.

Сатурн е господар на Кармата и на Времето, той управлява плътното материално равнище и концентрирания опит на душата. За един средностатистически човешки живот се преживяват близо 10 сатурнови кризи. През всяка една от тях ни се дава възможност променяйки се да научим някакъв урок и да направим крачка нагоре по стълбата на собствената си духовна еволюция.

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 коментара so far »

 1. tina каза,

  Писа на юни 27, 2010 @ 0:36

  Здравей Муси,
  не мога да не попитам,след като прочетох тази статия.Аз съм Лъв,19.08.1979г,но за мой “късмет” аз срещнах голямата си любов през 2006г.Влюбих се в мъж зодия Телец.И двамата сме били в сатурнова криза,и може би това е причината за провала между нас.За съжаление всичко беше трудно в отношенията ни.Любов която се е родила в такъв период,завинаги ли е обречена на провал,възможно ли е да се възроди в даден момент,аз все още се надявам това да се случи , но въпроса е дали е възможно?
  Успех Ви желая Муси!

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 28, 2010 @ 12:28

  tina,
  да, сатурновата криза е период, в който трудно се изграждат здрави връзки по ред причини. Но сама по себе си тя не е най-важният фактор, а по-скоро играе ролята на катализатор на заложени вече разрушителни тенденции. В смисъл, че ако двама души не са подходящи партньори, нямат общ дълъг път в този живот, то те се срещат в период на сатурнова криза, за да научат някои от кармичните си уроци и се разделят. Ако обаче са подходящи като двойка, то проблемите, които преживяват в сатурновата си криза, ще обогатят отношенията им и ще заздравят връзката им.

 3. Р-Роси каза,

  Писа на юни 28, 2010 @ 15:05

  Муси, макар и малко в страни от темата, опозицията между луната и сатурн на партньорите също ли създава подобни трудности в отношенията, както периодите на сатурнови кризи?

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на юни 30, 2010 @ 23:27

  Р-Роси,
  това са много различни неща.
  “опозицията между луната и сатурн на партньорите” е статична, т.е. тя е налице при взаимодействието на двете натални карти и влияе върху взаимоотношенията по определен начин.
  Сатурновата криза е лично преживяване от транзита на Сатурн към рожденото Слънце, би могло да засегне и ангажира и тази опозиция, или не.

 5. capricorn6 каза,

  Писа на юли 2, 2010 @ 21:01

  Муси, здравей!
  Бих искала да попитам, ще има ли такава статия и за Сатурновата криза при Козирозите? Сега (доколкото си спомням) нас (Козирозите), в компанията на…мисля Рак, Овен и Везни, трябва здраво да ни е хванала :)))) Ще ми е интересно, а и много полезно да разбера как се отразява и какво може да очаква човек, през един такъв Сатурнов период. Аз съм декемврийски Козирог с асцендент Стрелец, което води и до втория ми въпрос: Отразява ли се на човек (пак като Сатурнова криза) преминаването на Сатурн през Асцендента му?

  Поздрави и много, ама много слънчево и усмихнато лято от мен:))))))

 6. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 6, 2010 @ 13:21

  capricorn6,
  за сатурновата криза на кардивалните знаци можете да прочетете в книгата ми “Номерологичен календар”

 7. capricorn6 каза,

  Писа на юли 6, 2010 @ 13:25

  Благодаря за отговора, Муси!
  Ще ми бъде от полза да имам тази книга под ръка, през Сатурновата криза :)))))))

  Поздрави!

 8. capricorn6 каза,

  Писа на юли 6, 2010 @ 13:28

  Още едно питане – Във Варна къде точно се разпространява книгата или мога да я поръчам само по e-maila посочен и за някои от останалите книги?

 9. Муси Дачева каза,

  Писа на юли 6, 2010 @ 14:08

  capricorn6,
  нямам идея къде точно във Варна може да я има. Издание на ИК Хермес е, ако имат там книжарница, може би в нея.
  Да, на имейла ако я поръчате,ще ви я търсим от тяхната борса в Пловдив.

 10. Маргарита Георгиева каза,

  Писа на декември 17, 2016 @ 22:43

  Какво трябва да прави(съобразява) човек, за да премине най безболезнено през сатурнова криза?

 11. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 19, 2016 @ 11:59

  Маргарита Георгиева,
  при всеки е различно. Готовността за промяна помага.

 12. Пепа каза,

  Писа на декември 22, 2016 @ 11:10

  Здравейте, г-жо Дачева. Само и единствено аспектите на Сатурн към рожденно слънце ли са водещи или и към АС? Предстой ми тригон (АС лъв), а и секстил на Юпитер. Дали ще е добър период за намиране и започване на работа? Благодаря и светли празници!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог
  2. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 14-20 юни 2021
  3. gravatar Петя за Планирано секцио и консултация с астролог
  4. gravatar Магдалена Маркова за Седмичен хороскоп 14-20 юни 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Номерологичен Календар – личен, дневен хороскоп за вас