Сатурнов подем

Nom Kal 2001САТУРНОВ ПОДЕМ

Муси Дачева

Пътувайки по нашата лична астрологична карта Сатурн влиза и в благоприятни взаимовръзки с най-важната точка – тази на рожденото слънце. Позитивните аспекти в астрологията не са малко на брой, но тук ще се спрем само на най-мощният, а това е тригонът.
Когато Сатурн е в даден зодиакален знак, върху родените под него и тези от съответния кръст, той упражнява влияние, посочено в Сатурновите кризи. Същевременно обаче към зодиакалните знаци от същия елемент той е по-благоразположен, защото с техните рождени точки сключва 120 градуса, или аспекта – тригон.
Дванадесетте зодиакални знака са разпределени, освен в групи по четири, т.е. трите кръста, за които говорихме във връзка със сатурновите кризи, и в четири групи по три знака. Тези четири групи или четири тернера са съответни на четирите елемента: огън, земя, въздух и вода.


В тернера на огъня са знаците Овен, Лъв и Стрелец, на земята са Телец, Дева и Козирог. Въздушният елемент е представен от знаците Близнаци, Везни и Водолей, а водният от Рак, Скорпион и Риби.
Сатурн изминава целия Зодиак за около 29 години. Така той преминава през един зодиакален знак за около две години и половина. Докато сатурновите кризи имат равномерен ритъм през около 7 години, то при Сатурновия подем имаме неравномерен ритъм.
Например за човек със слънце в Овен, когато Сатурн се движи през знака Овен, той е в . След около 9 години и 8 месеца Сатурн вече е в знака Лъв и тогава той попада в период на сатурнов подем. След около още 9 години и 8 месеца, роденият под знака на Овен ще преживее още един сатурнов подем, защото тогава планетата се движи през знака Стрелец. До следващия сатурнов подем ще трябва да минат обаче още 19 години и половина.
Началото на този сатурнов ритъм не започва с раждането, защото зависи от позицията на Сатурн към точката на рожденото слънце.

Но да вземем за пример частен случай, когато Сатурн е в съвпад с рожденото слънце, както е при раждане на 01.01.1960 г. Сатурнов подем ще имаме както следва по години и възраст:

1969г., 1979г., 1998г., 2008г., 2017г.
10г., 19г., 38г., 48г., 57г.

Сатурн е твърде пестелив на похвали и в периода на подем не можем да очакваме изсипване на рога на изобилието. Дава ни се само това, което сме си заработили.  Като продължителност влиянието е по-краткотрайно от сатурновата криза. Може да продължи месеци или, ако в този участък на Зодиака планетата не се движи ретроградно, да продължи до година, година и половина.
За 1 месец Сатурн изминава около 1 градус. Вече обяснихме как да намерите точката на рожденото си Слънце.
Общото влияние на Сатурн в период на Сатурнов подем е в по-голямата стабилност в материален план, по-големият себеконтрол в емоционалните дела и по-добро здраве.

В рамките на дадена триада, акцентът на влиянието на Сатурн, когато преминава през някой от другите два знака, не е еднакво.
От гледна точка на Личната слънчева година, Сатурн, попадайки в зоната на влияние на аспекта тригон с рожденото слънце, се намира в онази част на зодиакалния кръг, която движещото се Слънце прекосява в дните на Марсовия или Юпитеровия период.
Сатурн се придвижва по Зодиака почти тридесет пъти по-бавно от Слънцето. Изминава тригонално разположения знак за две години и половина, а в някои случаи и за три години. През тези две-три години той попада няколко пъти в позитивни комбинации с Точката на рожденото слънце и движещото се в момента светило.
По времето на Сатурнов подем в дните около рождения ден едновременно влияят преминаващото Слънце и Сатурн, който е в тригон с точката на раждане.

Откъс от книгата на Муси Дачева  “Номерологичен календар” изд. Хермес, 2001 година, първо издание

 

 

 

Етикети: , ,

2 коментара so far »

 1. Пепа каза,

  Писа на януари 17, 2017 @ 22:12

  Здравейте, периода на Сатурнов подем е когато пребивава в нашата стихия или това е само когато прави тригон (2-3 гр) с рождено слънце?
  ПП От преден такъв период усетих влиянието му 1-2 градуса след точния тригон.
  Благодаря!

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 23, 2017 @ 13:53

  Пепа,
  подобно на сатурновите кризи, сатурновият подем е целият период на преминаването на Сатурн през знака на тригонократие.
  Но, когато наближи точният аспект, и в периода около него, има събития, които го характеризират. Сатурн силно се изразява на събитийно ниво.
  Случват се неща, понякога няколко събития,в кратък период от време. Орбисата на силното влияние обикновено е пет градуса преди и два след точния аспект, но това е съвсем ориентировъчно, не е задължително за всеки.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Maria Mavrudieva за Седмичен хороскоп 7-13 септември 2020
  2. gravatar МАРИЯ за Седмичен хороскоп 7-13 септември 2020
  3. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 7-13 септември 2020
  4. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 31 август-6 септември 2020
  5. gravatar Виктория пенчева за Седмичен хороскоп 31 август-6 септември 2020