Слънчеви затъмнения

Муси Дачева

Слънчеви и лунни затъмнения наблюдаваме на всеки 6 месеца, т.е. два, понякога дори три пъти всяка година, като общия им брой не надвишава 7.  За нас земните обитатели, дисковете на Слънцето и Луната изглеждат еднакви. Това е така защото Луната, макар да е 400 пъти по-малка от Слънцето, е 400 пъти по-близо до нас. Тази илюзия на видимото равенство между дневното и нощното светило е в основата на слънчевите и лунните затъмнения, но също така и в основата на стремежа ни да търсим баланс между съзнателните и подсъзнателните подтици и нагласи в собствената ни личност.

По време на Лунната сянка, която се придвижва по земната повърхност достига най-много до 270 км. в диаметър. Това е причината, поради която наблюдението от земята да става от ограничена територия,намираща се по пътя на лунанта сянка.

Тъй като Луната се движи не по идеално кръгла, а по елиптична орбита, то нейното разстояние до Земята при различните видове слънчеви затъмнения, е различно. Оттам и лунното петно върху слънцето, което ние виждаме е различно. Ако наблюдателят е в зоната на лунната сянка, то той по време на вижда как Луната изцяло закрива Слънцето. В този момент може да се наблюдава слънчевата корона и нейния състав, много от звездите, които иначе са невидими за нас и най-вече преминаващите близо до Слънцето комети.

Слънчевите затъмнения са три вида: пълно, частично и пръстеновидно.

При пълното слънчево затъмнение, Луната Земята и Слънцето се намират на една права, или по-точно техните геометрични центрове. Тогава сянката на Луната изцяло закрива Слънцето.

Нещо подобно се случва и при пръстеновидното,но тогава Луната е относително по-далеч от Земята и може да се види като кръг с различна големина, който преминава по слънчевия диск.

При частичното слънчево затъмнение Луната е относително по близо до Земята и не точно на линията свързваща центъра и с този на Слънцето,като Луната в максималната фаза изцяло покрива Слънцето. Това са и най-честите слънчеви затъмнения.

Слънчеви затъмнения в настоящото десетилетие

Пълни слънчеви затъмнения:

11 юли 2010 • 13 ноември 2012 • 3 ноември 2013 • 20 март 2015 • 9 март 2016 • 21 август 2017 • 2 юли 2019 • 14 декември 2020 •

Частични слънчеви затъмнения:

4 януари 2011 • 2 юни 2011 • 1 юли 2011 • 25 ноември 2011 • 23 октомври 2014 • 13 септември 2015 • 15 февруари 2018 • 13 юли 2018 • 11 август 2018 • 6 януари 2019

Пръстеновидни слънчеви затъмнения:

15 януари 2010 • 21 май 2012 • 10 май 2013 • 1 септември 2016 • 26 февруари 2017 • 26 декември 2019 • 21 юни 2020

Астрологическо значение на слънчевите затъмнения.

Слънчево затъмнение по принцип наблюдаваме по Новолуние, когато Луната и Слънцето са в съвпад.

За разлика от ежемесечните Новолуние и Пълнолуние, затъмненията стават, когато Слънцето и Луната са близо, плюс -минус 18 градуса, до Лунните възли – пресечните точки на лунната орбита с равнината на земната орбита. Лунните възли са точки на синтез на слънчевите и лунните астрологични фактори в рождествения хороскоп, и са важен кармичен маркер в живота на всеки.

За краткото време, през което Луната засенчва Земята и спира притока на живителната слънчева енергия към определена зона от земната повърхност всъщност се губи връзката ни с пораждащото Духовно начало в Слънчевата система.

Древните астролози смятали, че влиянието на слънчевото затъмнение е толкова години,колкото часове продължава в реално време. Обикновено му придавали фаталистично значение, свързвайки го с предимно неблагоприятни събития в живота на отделния човек или на държавата.

Затъмненията се използват за прогнозиране предимно в мунданната астрология. Картата на едно пълно слънчево затъмнение е с много голяма сила, ако е за държава, която се намира на пътя на лунната сянка. Често в близост до пълните слънчеви затъмнения, в тези райони се случват повече от обикновено земетресения, климатични ексцесии, изригване на вулкани или вътрешни размирици.

Тъй като затъмненията стават близо до Лунните възли, то важно значение има тяхната позиция  и транзитирания дом, което определя и темата на тяхното влияние. Близостта на Слънцето до соътветния лунен възел е в основата на очакването дадено събитие, породило се в дните на затъмнение, да има съответно развитие в рамките на шест месеца, докато Слънцето премине през зоната на противоположния лунен възел.

Когато новолунието става близо до Северния лунен възел, то лунните фактори са доминиращи. Луната и свързаните с нея теми в рождения хороскоп, намират по-ярко и позитивно проявление, в зависимост от съответния знак. В този период човек прави пренастройка на лунните си качества и намира пътища за по-добра адаптация и емоционално изразяване.  В случаите, когато слънчевото затъмнение и новолунието са в близост до Южния възел, то доминираща е ролята на слънчевия принцип. В този период, в зависимост от знака на новолунието, човек се чувства по-мотивиран да утвърди себе си като индивид, част от средата, в която живее. Ако слънчевото затъмнение  е последвано от лунно, след две седмици може да се очаква емоционална реакция на това, което е предприето в дните на последното новолуние.

Предноволунието по принцип се храктеризира със спад в енергетиката и повечето хора изпитват умора и потиснатост. Жизненият тонус тръгва нагоре едва в дните след преминаването на Луната през слънчевия диск.

В дните около пълно слънчево затъмнение всеки може да направи много за бъдещето си. Пълното слънчево затъмнение съдържа в себе си както равносметка за направеното досега, най-малкото за последните 6 месеца, така и нови възможности за дълбокосъдържателни и стойностни начинания.

Раждане близо до пълно слънчево затъмнение дава добри шансове за социална реализация. Например много популярни хора са родени в близост до ПСЗ като Димитър Бербатов, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски, Георги Лозанов, а Елисавета Багряна е родено точно в деня на ПСЗ.
Проявлението на Пълното слънчево затъмнение е крайно, но в никакъв случай не е еднозначно. То може да бъде както много добро и подкрепящо, така и зло и разрушаващо, защото знаем, че там където Слънцето грее най-силно там се появява и най-черната сянка. Този контраст на проявлението зависи от конкретните обстоятелства, както лични така и обществени. Тези, които са под влияние на негативни мисли и емоции по време на затъмнението, ще привлекат към себе си деструктивни сили, които ще се развихрят в следвашите дни и месеци.

10 юли 2010г.

Всички права запазени!
Препубликация е допустима само и единствено с писменото съгласие на автора.

Четете всеки ден своят астро-номерологичен хороскоп в Номерологичен календар.

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , ,

12 коментара so far »

 1. Dima каза,

  Писа на декември 5, 2011 @ 17:32

  Муси,здравей отново!

  Много любопитен е този материал! Четейки го,открих,че пръстеновидното слънчево затъмнение догодина,ще се случи точно в деня,в който съм родена!!! И поради тази причина искам да попитам дали неговото влияние върху живота ми ще бъде положително,или да очаквам някакви катаклизми? И близо до кой от лунните възли,в хороскопа ми,ще се случи то? Родена съм на 21.05.1977,11.45 преди обед,гр.Русе.
  Благодаря предварително!

  Поздрави!!!

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 6, 2011 @ 13:20

  Dima,
  дълга тема, за анализ на друго място и по друго време.

 3. Dima каза,

  Писа на декември 6, 2011 @ 23:45

  Муси,
  толкова ли е страшно положението?!? Ужас!!! Тогава наистина е по-добре да не знам…Благодаря за отделеното време!

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 7, 2011 @ 0:54

  Dima,
  какво ви става? Нищо страшно не съм имала предвид, просто въпросът ви изисква един по-задълбочен анализ,какъвто по принцип няма как да се прави в няколко реда, и то тук в сайта.

 5. Dima каза,

  Писа на декември 7, 2011 @ 17:42

  Муси,
  просто се пошегувах!!!Извинете ме,но сте ме разбрали погрешно!Виновен за това е Меркурий-аз съм Близнаци,с асцендент Дева,а той сега се движи назад…

 6. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 7, 2011 @ 18:51

  Dima,
  а добре, тоя Меркурий, а и се движи назад в Стрелец :)))

 7. natalia каза,

  Писа на декември 8, 2011 @ 19:35

  Здравейте,искам да попитам за кои възли става въпрос – за тези в наталната карта или за транзитните?Последното затъмнение ми активира 6 дом и съвпадна с нептун У на МЦ и юпитер У на 6 дом и беше близо до тр.сев.възел в стрелец.Какво да очаквам?Предстои лунното затъмнение и малко се притеснявам,то попада отново по остта 12-6 дом и луната е в точна опозоция с нат.марс

 8. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 8, 2011 @ 22:34

  natalia,
  по принцип в статията става дума за транзитните лунни възли, а там където се отнася за наталните, е изрично указано.
  Така както описвате ситуацията, слънчевото затъмнение се случва в 6 натален дом и е акцентирало върху съвпад на управителите на 10 дом,Нептун и Юпитер,затова при вас вероятно ще има нещо ново в професията, през следващите месеци, свързано със социалните контакти, рекламата, отношенията с чужденци. Трябва да обърнете внимание на формалната страна в работата си-това са договори, ангажименти, устни или писмени. Слънчевото затъмнение в 6 дом може да дава указания за необходимостта да придобиете някакво ново умение, нещо което ще ви е от полза в работата. По отношение на здравето също трябва да обърнете внимание, при жените подобна ситуация често е свързана с хормоните. А лунното затъмнение не мисля, че ще окаже някакво негативно влияние, по-скоро може да изведе наяве някакъв дремещ конфликт с човек, с когото работите.

 9. natalia каза,

  Писа на декември 10, 2011 @ 11:32

  Благодаря за коментара!Притесненията ми са основно за здравето,тъй като правя инвитро процедури – да не би нещата там да се усложнят още повече……

 10. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 10, 2011 @ 12:06

  natalia,
  ако в момента сте в процедура, много е важно да бъдете спокойна. Желая ви успех! :)

 11. dobromira каза,

  Писа на март 15, 2015 @ 12:28

  Здравейте Муси,
  искам да ви попитам събития , които са се случили около 10 дни преди слънчевото затъмнение попадат ли под неговото влияние, т.е. имат ли също такъв важен характер с възможност да имат ефект до шест месеца напред. Някъде бях чела, че всяко затъмнение проявява въздействието си в живота на хората две седмици преди и след точната дата, на която се случва. Благодаря предварително!

 12. Муси Дачева каза,

  Писа на март 16, 2015 @ 13:09

  dobromira,
  не, далеч е от акцента на слънчевото затъмнение. Пълното слънчево затъмнение влияе слабо върху личните дела на хората. Ако съвпадът на светилата прави точен аспект с планета или дом, тогава може да му се придава значение.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог