Слънчеви затъмнения

Муси Дачева

Слънчеви и лунни затъмнения наблюдаваме на всеки 6 месеца, т.е. два, понякога дори три пъти всяка година, като общия им брой не надвишава 7.  За нас земните обитатели, дисковете на Слънцето и Луната изглеждат еднакви. Това е така защото Луната, макар да е 400 пъти по-малка от Слънцето, е 400 пъти по-близо до нас. Тази илюзия на видимото равенство между дневното и нощното светило е в основата на слънчевите и лунните затъмнения, но също така и в основата на стремежа ни да търсим баланс между съзнателните и подсъзнателните подтици и нагласи в собствената ни личност.

По време на Лунната сянка, която се придвижва по земната повърхност достига най-много до 270 км. в диаметър. Това е причината, поради която наблюдението от земята да става от ограничена територия,намираща се по пътя на лунанта сянка.

Тъй като Луната се движи не по идеално кръгла, а по елиптична орбита, то нейното разстояние до Земята при различните видове слънчеви затъмнения, е различно. Оттам и лунното петно върху слънцето, което ние виждаме е различно. Ако наблюдателят е в зоната на лунната сянка, то той по време на вижда как Луната изцяло закрива Слънцето. В този момент може да се наблюдава слънчевата корона и нейния състав, много от звездите, които иначе са невидими за нас и най-вече преминаващите близо до Слънцето комети.

Слънчевите затъмнения са три вида: пълно, частично и пръстеновидно.

При пълното слънчево затъмнение, Луната Земята и Слънцето се намират на една права, или по-точно техните геометрични центрове. Тогава сянката на Луната изцяло закрива Слънцето.

Нещо подобно се случва и при пръстеновидното,но тогава Луната е относително по-далеч от Земята и може да се види като кръг с различна големина, който преминава по слънчевия диск.

При частичното слънчево затъмнение Луната е относително по близо до Земята и не точно на линията свързваща центъра и с този на Слънцето,като Луната в максималната фаза изцяло покрива Слънцето. Това са и най-честите слънчеви затъмнения.

Слънчеви затъмнения в настоящото десетилетие

Пълни слънчеви затъмнения:

11 юли 2010 • 13 ноември 2012 • 3 ноември 2013 • 20 март 2015 • 9 март 2016 • 21 август 2017 • 2 юли 2019 • 14 декември 2020 •

Частични слънчеви затъмнения:

4 януари 2011 • 2 юни 2011 • 1 юли 2011 • 25 ноември 2011 • 23 октомври 2014 • 13 септември 2015 • 15 февруари 2018 • 13 юли 2018 • 11 август 2018 • 6 януари 2019

Пръстеновидни слънчеви затъмнения:

15 януари 2010 • 21 май 2012 • 10 май 2013 • 1 септември 2016 • 26 февруари 2017 • 26 декември 2019 • 21 юни 2020

Астрологическо значение на слънчевите затъмнения.

Слънчево затъмнение по принцип наблюдаваме по Новолуние, когато Луната и Слънцето са в съвпад.

За разлика от ежемесечните Новолуние и Пълнолуние, затъмненията стават, когато Слънцето и Луната са близо, плюс -минус 18 градуса, до Лунните възли – пресечните точки на лунната орбита с равнината на земната орбита. Лунните възли са точки на синтез на слънчевите и лунните астрологични фактори в рождествения хороскоп, и са важен кармичен маркер в живота на всеки.

За краткото време, през което Луната засенчва Земята и спира притока на живителната слънчева енергия към определена зона от земната повърхност всъщност се губи връзката ни с пораждащото Духовно начало в Слънчевата система.

Древните астролози смятали, че влиянието на слънчевото затъмнение е толкова години,колкото часове продължава в реално време. Обикновено му придавали фаталистично значение, свързвайки го с предимно неблагоприятни събития в живота на отделния човек или на държавата.

Затъмненията се използват за прогнозиране предимно в мунданната астрология. Картата на едно пълно слънчево затъмнение е с много голяма сила, ако е за държава, която се намира на пътя на лунната сянка. Често в близост до пълните слънчеви затъмнения, в тези райони се случват повече от обикновено земетресения, климатични ексцесии, изригване на вулкани или вътрешни размирици.

Тъй като затъмненията стават близо до Лунните възли, то важно значение има тяхната позиция  и транзитирания дом, което определя и темата на тяхното влияние. Близостта на Слънцето до соътветния лунен възел е в основата на очакването дадено събитие, породило се в дните на затъмнение, да има съответно развитие в рамките на шест месеца, докато Слънцето премине през зоната на противоположния лунен възел.

Когато новолунието става близо до Северния лунен възел, то лунните фактори са доминиращи. Луната и свързаните с нея теми в рождения хороскоп, намират по-ярко и позитивно проявление, в зависимост от съответния знак. В този период човек прави пренастройка на лунните си качества и намира пътища за по-добра адаптация и емоционално изразяване.  В случаите, когато слънчевото затъмнение и новолунието са в близост до Южния възел, то доминираща е ролята на слънчевия принцип. В този период, в зависимост от знака на новолунието, човек се чувства по-мотивиран да утвърди себе си като индивид, част от средата, в която живее. Ако слънчевото затъмнение  е последвано от лунно, след две седмици може да се очаква емоционална реакция на това, което е предприето в дните на последното новолуние.

Предноволунието по принцип се храктеризира със спад в енергетиката и повечето хора изпитват умора и потиснатост. Жизненият тонус тръгва нагоре едва в дните след преминаването на Луната през слънчевия диск.

В дните около пълно слънчево затъмнение всеки може да направи много за бъдещето си. Пълното слънчево затъмнение съдържа в себе си както равносметка за направеното досега, най-малкото за последните 6 месеца, така и нови възможности за дълбокосъдържателни и стойностни начинания.

Раждане близо до пълно слънчево затъмнение дава добри шансове за социална реализация. Например много популярни хора са родени в близост до ПСЗ като Димитър Бербатов, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски, Георги Лозанов, а Елисавета Багряна е родено точно в деня на ПСЗ.
Проявлението на Пълното слънчево затъмнение е крайно, но в никакъв случай не е еднозначно. То може да бъде както много добро и подкрепящо, така и зло и разрушаващо, защото знаем, че там където Слънцето грее най-силно там се появява и най-черната сянка. Този контраст на проявлението зависи от конкретните обстоятелства, както лични така и обществени. Тези, които са под влияние на негативни мисли и емоции по време на затъмнението, ще привлекат към себе си деструктивни сили, които ще се развихрят в следвашите дни и месеци.

10 юли 2010г.

Всички права запазени!
Препубликация е допустима само и единствено с писменото съгласие на автора.

Четете всеки ден своят астро-номерологичен хороскоп в Номерологичен календар.

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , ,

12 коментара so far »

 1. Dima каза,

  Писа на декември 5, 2011 @ 17:32

  Муси,здравей отново!

  Много любопитен е този материал! Четейки го,открих,че пръстеновидното слънчево затъмнение догодина,ще се случи точно в деня,в който съм родена!!! И поради тази причина искам да попитам дали неговото влияние върху живота ми ще бъде положително,или да очаквам някакви катаклизми? И близо до кой от лунните възли,в хороскопа ми,ще се случи то? Родена съм на 21.05.1977,11.45 преди обед,гр.Русе.
  Благодаря предварително!

  Поздрави!!!

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 6, 2011 @ 13:20

  Dima,
  дълга тема, за анализ на друго място и по друго време.

 3. Dima каза,

  Писа на декември 6, 2011 @ 23:45

  Муси,
  толкова ли е страшно положението?!? Ужас!!! Тогава наистина е по-добре да не знам…Благодаря за отделеното време!

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 7, 2011 @ 0:54

  Dima,
  какво ви става? Нищо страшно не съм имала предвид, просто въпросът ви изисква един по-задълбочен анализ,какъвто по принцип няма как да се прави в няколко реда, и то тук в сайта.

 5. Dima каза,

  Писа на декември 7, 2011 @ 17:42

  Муси,
  просто се пошегувах!!!Извинете ме,но сте ме разбрали погрешно!Виновен за това е Меркурий-аз съм Близнаци,с асцендент Дева,а той сега се движи назад…

 6. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 7, 2011 @ 18:51

  Dima,
  а добре, тоя Меркурий, а и се движи назад в Стрелец :)))

 7. natalia каза,

  Писа на декември 8, 2011 @ 19:35

  Здравейте,искам да попитам за кои възли става въпрос – за тези в наталната карта или за транзитните?Последното затъмнение ми активира 6 дом и съвпадна с нептун У на МЦ и юпитер У на 6 дом и беше близо до тр.сев.възел в стрелец.Какво да очаквам?Предстои лунното затъмнение и малко се притеснявам,то попада отново по остта 12-6 дом и луната е в точна опозоция с нат.марс

 8. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 8, 2011 @ 22:34

  natalia,
  по принцип в статията става дума за транзитните лунни възли, а там където се отнася за наталните, е изрично указано.
  Така както описвате ситуацията, слънчевото затъмнение се случва в 6 натален дом и е акцентирало върху съвпад на управителите на 10 дом,Нептун и Юпитер,затова при вас вероятно ще има нещо ново в професията, през следващите месеци, свързано със социалните контакти, рекламата, отношенията с чужденци. Трябва да обърнете внимание на формалната страна в работата си-това са договори, ангажименти, устни или писмени. Слънчевото затъмнение в 6 дом може да дава указания за необходимостта да придобиете някакво ново умение, нещо което ще ви е от полза в работата. По отношение на здравето също трябва да обърнете внимание, при жените подобна ситуация често е свързана с хормоните. А лунното затъмнение не мисля, че ще окаже някакво негативно влияние, по-скоро може да изведе наяве някакъв дремещ конфликт с човек, с когото работите.

 9. natalia каза,

  Писа на декември 10, 2011 @ 11:32

  Благодаря за коментара!Притесненията ми са основно за здравето,тъй като правя инвитро процедури – да не би нещата там да се усложнят още повече……

 10. Муси Дачева каза,

  Писа на декември 10, 2011 @ 12:06

  natalia,
  ако в момента сте в процедура, много е важно да бъдете спокойна. Желая ви успех! :)

 11. dobromira каза,

  Писа на март 15, 2015 @ 12:28

  Здравейте Муси,
  искам да ви попитам събития , които са се случили около 10 дни преди слънчевото затъмнение попадат ли под неговото влияние, т.е. имат ли също такъв важен характер с възможност да имат ефект до шест месеца напред. Някъде бях чела, че всяко затъмнение проявява въздействието си в живота на хората две седмици преди и след точната дата, на която се случва. Благодаря предварително!

 12. Муси Дачева каза,

  Писа на март 16, 2015 @ 13:09

  dobromira,
  не, далеч е от акцента на слънчевото затъмнение. Пълното слънчево затъмнение влияе слабо върху личните дела на хората. Ако съвпадът на светилата прави точен аспект с планета или дом, тогава може да му се придава значение.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  2. gravatar Муси Дачева за Астрологичен преглед 2021
  3. gravatar Venera за Астрологичен преглед 2021
  4. gravatar Еми за Хороскоп 2021 за Везни
  5. gravatar Муси Дачева за Хороскоп 2021 за Везни