Шефът според зодията

Zodii zdrКогато отивате да искате повишение,

научете зодията на шефа си,

за да имате предвид следното:

ОВЕН

Не искайте повишение

С шеф Овен всеки ден потегляте не за работа, а за война. Хората от тази не стават началници с връзки или пък с подмазване – не, те си пробиват път, като премазват всичко, което им пречи. Правят го с деликатността на булдозер, с целеустремеността на танк. И след като веднъж вече са се опили от победното чувство да смачкат опозицията, те искат да го вкусят отново и отново. Никога не им противоречете.

Как да получите повишение? – Помолете го. Ще подскочи като ужилен и ще ви покаже вратата. В офиса на шефа Овен няма място за повишения – само за съкращения и намаляване на заплатите.

ТЕЛЕЦ

Промяна? Как пък не!

Всеки шеф Телец някога е имал добра идея. Или поне идея. Оттогава са се сменили много луни, изтекла е много вода. Но тази идея все още важи. Би било изопачаване на истината да кажем, че шефът ви е упорит. Той се запъва като магаре. Лесно му е да казва “не”. Другото нещо – това с думичката “да” малко не им е ясно как става. Да искаш да ти се повиши заплатата предполага, че вярваш, че шефът Телец знае каква е длъжността ти и какво точно вършиш в предприятието. Но в неговите очи в компанията има само две длъжности – на шефа и на другите. Ако ти повиши заплатата, това ще доведе до промени, брожения, нови идеи. А, не!

БЛИЗНАЦИ

Говорете му телеграфно

Скандалите на работното място – това е нещото, от което шефът Близнак най-много се интересува. Много по-забавни са от работата. Да си подчинен на Близнак е все едно да бъдеш бавачка на петгодишно хиперактивно хлапе. Нещата се влошават, и от това, че има навика да изчезва по няколко пъти на ден. Не е лесно да му задържите вниманието, затова говорете с него в телеграфен стил. Например: “Шефе, искам 20% повишение на заплатата, мерси.” О, и записвайте разговора с диктофон, понеже ще забрави какво сте говорили и няма да си признае, че е забравил.

РАК

Тъпче и е мнителен

Да се говори с шефа Рак е като да се консултираш с Делфийския оракул. На Рака висши сили са му забранили да каже директно какво иска от подчинените си. Вместо да ви каже: “Махни тази обица от носа си, плашиш клиентите”, той най-много да те попита: “Кой ти подари обицата?” Шефът Рак мачка, тъпче и унижава служителите си. В същото време може да им отпусне внезапно бонус. Да кажеш, че има непостоянен характер, е все едно да наречеш някоя акула “ящна”. Повишение може да получите само ако му влезете под кожата и най-вече като спечелите доверието му. Но внимавайте, защото е мнителен.

ЛЪВ

Ти, който си на небесата

В офиса на Лъва всичко върви отлично, той е строг, благ и справедлив. Добрата атмосфера се дължи на едно негласно споразумение между вас и вашия шеф. А то гласи: “И аз, и ти, шефе, взаимно се съгласяваме винаги и при всякакви обстоятелства да изразяваме своето уважение и възхищение от теб и твоята работа.” Чудите се как въобще успява да свърши нещо с цялото това фукане? Нали затова ви е наел? Да бълвате блестящи идеи, а той да си ги присвоява. Ако искате повишение на заплатата, пробвайте със следния напев: “О, ти, който си на небесата, огромно е възхищението ми към теб. Може ли повишение?”

ДЕВА

Всичко се пази в архива

Шефовете Деви се ръководят от нуждата всичко да се знае и на всеки кръгъл час разпращат имейли с указания, а на всеки 15 минути – уточнения към указанията. Щом станат началници, у Девите се разпищолват две техни гибелни страсти – архивирането и параноята. Първата подхранва втората. Девите страдат от манията, че конкурентите се опитват да се докопат до пълния му прошнурован и пронумерован архив. За повишение изпратете докладна, в която по точки – поне 20, избройте своите огромни заслуги за предприятието. Няма да ви повишат, но шефът ще си прибере докладната в съответната папка с коментар: “Този има амбиции.”

ВЕЗНИ

Вежливи и нерешителни

В този сложен свят на съревнования има два начина една Везна да се докопа до пост: по случайност или по наследство. Те са вежливи началници, държат се добре с подчинените и оглеждат проблемите от всички страни. Тоест, доста са нерешителни. Как да изкрънкате по-висока заплата? Първо направете сериозно проучване как по-добре да му въздействате, за да стигне сам до този извод. Ако си направите устата, ще влезе през едното ухо и ще излезе през другото. Ако напишете молба за повишение, тя ще бъда хвърлена в голямата купчина документи, които очакват да бъдат разгледани, когато им дойде времето – тоест никога.

СКОРПИОН

Подмолни гадове

Да кажем, че служителите на началник Скорпион са толкова наплашени, че се оглеждат непрекъснато, спъват се и падат в асансьорни шахти, не би било далеч от истината. Шефовете скорпиони са подли, подмолни гадове. В секундата, в която прокраднете ръка към жълтия вестник на бюрото на колегата, вместо да си пишете доклада, той вече ще ви е спипал. В тъмните дебри на скорпионското му съзнание всички подчинени са виновни до доказване на противното. За повишението забравете. Все едно да изцедите мляко от някой камък. Ако случайно успеете – примерно с изнудване, пригответе се да плащате за това до края на дните си.

СТРЕЛЕЦ

Кой не скача, не е мъж

Най-лошото при тях е, че непрекъснато те карат да правиш неща, които мразиш – скално катерене в мразовит съботен ден, скачане с парашут и др. Според него така се изгражда характер. Няма смисъл да му се припомня, че служител с недоизграден характер може да работи по-добре от такъв с два счупени крака. Как да си изпросиш повишение на заплатата? С дългосрочно планиране. Първо трябва да се превърнеш в идеалния (според шефа Стрелец) служител. Идвай на работа на колело, през обедната почивка играй скуош и тичай в близкия парк. Покани шефа на тенис, като не забравяш да загубиш.

КОЗИРОГ

Началникът знае всичко

Вашият шеф Козирог знае всичко. Винаги. Но никога не говори. Поне не на вас. Пък и защо? Вие сте просто служител. От говорене с вас няма да има никаква полза. Не се и опитвайте да му противоречите, защото той тези неща не ги забравя. Козирогът мрази да делегира задължения, защото се бои да не изтърве юздите.

Искате да молите за повишение? Имате два начина. 1. Купете си ново и много престижно висше образование. 2. Сдобийте се с известен роднина. Тоест: Счетоводителката Васка няма шанс. Обаче акад. Васка Цончева, проф. д-р на инженерните науки и първа братовчедка на еди-кой си – има.

ВОДОЛЕЙ

Не се държат господарски

Водолеите не обичат капитализма, експлоатацията е бич за човечеството, а печалбата – дълбоко неморална. Изглеждат толкова почтени, разумни и справедливи, че да му се доповръща на човек. Те отхвърлят идеята за началници и подчинени и искат да ги приемате като хора, които помагат работата да върви гладко. Което се изразява в това,че сядат на бюрото ви и дрънкат с часове за разни философски проблеми, докато на вас срокът ви напредва. Безкрайно честни са и не биха взели и един кламер от офиса. От вас очакват същото. Повишението е трудна работа. Милиони умират от глад по света, а вие искате още и още. Не ви ли е срам!

РИБИ

Друг опира пешкира

Такива нежни души са, че не обичат да им се вика, нито пък да им се карат. Все пак са началници! Когато стане гаф, не поемат отговорността. Рибите винаги имат план за спасение. Най-вероятно ще се опитат да ви натопят за пропуска. Ще го направят така проникновено, толкова йезуитски, че дори вие ще им повярвате. Съчувствието ви ще се изпари едва когато разберете, че ножът е опрял до кокал – или до адвокат. Повишение може да получите лесно. В момента, в който осъзнае, че е докарал до фалит огромно предприятие, той с радост ще ви назначи на ръководен пост, за да оперете пешкира.

Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4213126

Етикети:

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Eves за Седмичен хороскоп 1-7 юни 2020
  2. gravatar Svetski за Летен хороскоп 2020
  3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 1-7 юни 2020
  4. gravatar Eves за Седмичен хороскоп 1-7 юни 2020
  5. gravatar Venera за Седмичен хороскоп 1-7 юни 2020