Астрологични часовникови кули

Муси Дачева

7233805_l-1До средата на 20-ти век ръчният часовник е бил рядкост. Хората разчитали на градската часовникова кула и на нейният звън, отмерващ точните часове. Часовниковите кули били изграждани в центъра на населеното място, обикновено на високо, за да бъдат виждани и чувани надалеч.

Тъй като в далечното минало астрономията и астрологията са били едно, то трудно е да се даде категорично название дали кулата е астрономическа или астрологическа. Предназначението на първите градски часовници било не само да се отбелязва времето и важни обществени събития, но още повече да се представя моделът на слънчевата система.

На повечето от тези специфични архитектурни съоръжения главната фигура- часовникът, е разположен върху изображение на геоцентричен модел на слънчевата система. Геоцентричната представа за света владеела научната мисъл до средата на 16 -ти век,когато Коперник издава своето съчинение За въртенето на небесните сфери“. С него той прави революция в астрономията и поставя началото на хелиоцентризмът. Геоцентричният модел на Птолемей обаче и до днес се използва в астрологичните интерпретации.

В часовниковите кули, освен часа и минутите, се показвали позициите на Слънцето и Луната върху еклиптиката и тяхното взаимно разположение-лунната фаза. В повечето от тях има изображение на зодиакалния кръг и зодиите. Някои часовници дори можели да показват Лунните възли, с указание за предстоящи слънчеви или лунни затъмнения.

При повечето часовници -кули, в центъра на циферблата е разположен диск или полусфера,представляващи Земята. Слънцето се изобразявало като златен диск,гладко или с лъчи. Механизмът бил така направен,че Слънцето обикаляло циферблата за 24 часа.

Някои часовници притежавали сложни за времето си механизми. През 2 -ри век пр.н.е. ,в Гърция бил разработен механичен компютър,наречен Антикитера,с който се изчислявало точните позиции на Слънцето и Луната.

Най-ранният известен астрономичен часовник е този на кулата в град Кайфен, източен Китай. Построена е през 11 -ти век, по време на династията Сонг от известния инженер, учен и държавник Су Сонг. Два века преди да бъде приложена в Европа, Су Сонг използва хидравлична система за задвижване на часовниковия механизъм.

През 12-ти и до 14-ти век арабските, а също така и европейските астрономи (астролози) конструирали прецизни часовници, монтирани на кули към собствените им обсерватории.

Механичният часовник на кулата в Ал Джазари, една от най-старите, построена в края на 12 век от Абу Ал Джазари – учен, изобретател, художник, математик, и астроном(астролог). Както се вижда на нея са изобразени зодиакалните знаци във вида,в който ги знаем и днес.

Един от първите часовници-кули в Европа,считан за шедьовър, е проектиран от абат Ричард Уелингфорд и построен в средата на 14 век,но за съжаление в последствие бил унищожен. Часовникът на Уелингтън е можел да показва движението на Слънцето, Луната и петте планети, имал е в допълнение Колелото на Съдбата и индикатор за приливите и отливите.

В Златна Прага или градът на 100-те кули,както я наричат, се намира Часовниковата кула Орлой , построена през 15 век. Този архитектурен шедьовър може да се види на Старое место.

Представлява астрономически часовник, който показва движението на Слънцето, планетите и зодиите, има календар на месеците и една изключително атрактивна “разходката на апостолите”. На всеки кръгъл час фигурите на апостолите преминават една след друга в съпровод със старинна музика.

Циферблатът на часовника представлява астролаб, уред с който в древността се правят астрологически изчисления за намиране позициите на небесните тела. Синьото в горната част е небето над хоризонта. Оранжевата и тъмносинята зона в долната част представят небесната сфера под хоризонта.

Слънцето, през деня е в горната синя част, а през нощта е върху тъмната долна окръжност на циферблата. В междинните зони,на разсъмване и привечер Слънцето е върху оранжевата зона. Върху по-малък кръг са изобразени зодиакалните знаци. Малката златна звезда показва позицията на пролетното равноденствие, а Луната е лъскавата полусфера,разделена на две тъмна и посребрена,с което се показва в каква фаза е.

Едно видео как в днешно време се използва часовниковата кула в Орлой http://www.vbox7.com/play:b386b130

В катедралата в Страсбург в различни периоди са строени три различни астрономически часовника. Първите два са построени през 14-ти и през 16-ти век,но по различни причини престават да функционират.

Третият страсбургски астрономичен часовник се появява през 18 -ти век. Наред с редица астрономически и календарни функции,по него можело да се пресмята и датата на Великден. Както се вижда,по големия кръг в центъра са разположени зодиите.

През 15-ти век във Венеция е построена уникална часовникова кула. Намира се на площад Сан Марко.

Часовникът бил многократно преправян и реставриран,така че от първоначалната идея е останало много малко. Зодиакалните знаци са прецизно изпълнени, от позлатен материал, и доминират в цялото изображение. Имало е допълнителни конструкции в четирите кръгли отвора.

Този астрономичен часовник е можел да показва освен позициите на Слънцето и Луната, също така и тези на планетите от септенера- Сатурн, Юпитер, Марс, Венера и Меркурий.

 

В центъра се вижда полусферата на Земята,а около нея три концентрични кръга. Във втория е показвано движението на Луната,като полусферата която е видима, променя оцветяването си в зависимост от лунната фаза.

Един много изящен астрономичен часовник в катедралата в Лион, Франция.Както при повечето градски часовници, строени през 14-18 век,за отчитане на позициите на небесните тела е  използван  астролаб в механиката. Зодиакалният кръг е разположен по външния контур на циферблата. Доминиращо е изображението на слънцето,вижда се по-добре на водещата снимка,в началото на статията.

Подобен на часовника в Прага е този астрономичен часовник от Токио. Дизайнът е изчистен, а зодиакалните знаци са представени със своите глифове.

През 15-ти век е изградена забележителна часовникова кула в Берн, Германия. Имала е много функции, като част от отбранителните заграждения на града-входна врата, затвор и часовникова кула.

Всъщност построена е през 13-ти век, но в големия пожар през 1405г., изгаря напълно.

Кулата Zytglogge,както е известна, е построена отново в края на п15-ти век и става символ на стария град на Берн.

Основният астрономичен часовник е изпълнен на принципа на астролаба и е почти същия като пражкия часовник,но има и  допълнителни функции като например отчитане на деня от седмицата.

На двете срещуположни фасади на часовниковата кула, източната и западната, има оригинални циферблати с изображения на Слънцето и Луната.

Над астрономичния часовник има фриз,на който са изобразени пет божества дали имената на планетите от септенера и на дните от седмицата.

Това са съответно от външна към вътрешна планета в слънчевата система, и разположени на фриза отляво надясно Сатурн-събота, Юпитер-четвъртък, Марс-вторник, Венера-петък и Меркурий за сряда.

Астрономични (астрологични) са изграждани допреди три века на много места по света. С напредъка на техниката тяхната роля за отчитане на времето отпада,много малко от тях работят. Сега те са една красива туристическа атракция, която хвърля мост към старите астрологични традиции в отминалите епохи.

14 май 2011г.

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е в пълен текст, без никакви промени
2. Автор: Муси Дачева
3. Източник:  www.temura.net

Четете всеки ден своят астро-номерологичен хороскоп в Номерологичен календар.

*******************************************************************************************

Книгите на Муси Дачева можете да си поръчате на temurabooks@abv.bg

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Етикети: , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии