Аутистични разстройства при децата

0511102106451img_7961-8x10-reflect2

Напоследък все по-често се говори за „увеличаване” на честотата на децата с . В миналото се е смятало, че от страдат около 1/ 10 000 . Това е така, но важи за класическия – с всички негови характерни белези. Сега се говори за честота от 1 / 200 – 250 деца. Заболяването не зачестява реално, а търсенето и откриването на такива състояния нараства.

Специалистите, които работят с деца, са станало по-чувствителни към откриването на проблема. Сега се говори за разстройства от „аутистичния спектър” – това са състояния, които имат някои, но не всички черти на класическия аутизъм и са по-леко изразени, когато са налице. Децата с разстройства от аутистичния спектър имат комуникативни проблеми, проблеми с речта, стереотипни поведения, но са по-слабо изразени и могат да бъдат обучавани на някои социално приемливи поведния.

Смисълът на по-честото откриване на аутизма не е в това да се стигматизират детето и семейството, а да се даде възможност на повече деца от рано да получават необходимите за тях грижи от страна на специалисти. – детски психиатри, логопеди, психолози, педагози, социални работници. Тази „разширена” диагноза помага на детето да се възползва от специални грижи и да развива своите умения за общуване, реч, обучение.

Вярно е, че аутизмът е състояние за цял живот, но тези деца могат да имат по-добро бъдеще, ако за тях се полагат грижи, те могат в определена степен да се обучат на социално поведение. Когато родители, педагози или други лица, които работят с детето заподозрат аутистично , най-добре е да насочат детето и родителите към детски за точна диагноза и оценка на тежестта на състоянието.

Поставянето на диагноза ще даде най-правилните насоки как да се работи с детето, какви са неговите специфични нужди. Важно е да се знае, че никакъв вид медикаменти, хранителни добавки и др.не могат да заместят ежедневните грижи за аутистичното дете и ползването на такъв вид методи на лечение не трябва да става приоритет на родителите. Аутизмът не се „лекува”, но адаптацията на детето се подобрява с годините благодарение на полагането на ежедневни грижи.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , ,

8 коментара so far »

  1. moon_in_taurus каза,

    Писа на юли 15, 2009 @ 15:37

    Аз съм родена 1972 година.И нямам спомен от тази година насам да е имало такава диагноза аутизъм.Може и да е имало но не си спомням.Дали защото по Живково време всичко се криеше…..??? Незнам….
    Но защо и как така изведнъж започнаха да се откриват такива “болести” и т.н.
    То сигурно навремето не е имало такава. Или просто е имало деца малко по-различни от другите.И като е по-различно изведнъж хоп…аутизъм.
    Казвам го това,защото се сблъсках с нещо подобно.
    Детето ми е на 2 годинки.Заведохме го при личната лекарка да го измери на височина и тегло.Той като я видя и ревна.И не можа да се успокои 15 мин.
    После тя ни каза:”Да вземете да заведете детето на психолог,че може да има аутизъм”.Мъжът ми като чу това,много се ядоса.Както и аз.
    “Не можело да се социализира,как се разплакало” и т.н.
    Еми тя като го погледна като Хитлер ,как няма да се разплаче.
    Изобщо не му се усмихна,не го предразположи.
    А детето ми е много общително,закача се с децата,с възрастните и е мног усмихнат.Не е агресивен,защото расте в любов и ласки.А е и зодия близнаци,любопитно,весело дете.
    Просто тези педиатри,които стоят за точки за пенсия изобщо не стават.Прочела тя някъде думата аутизъм и веднага детето можело да има.
    Просто нямам думи.
    Всички деца се развиват различно.
    Поне така мисля аз:)

  2. Муси Дачева каза,

    Писа на юли 16, 2009 @ 21:49

    moon_in_taurus,
    аутизмът като разстройство не е измислен в последните години, а по скоро представата ни за него се разширява и обогатява. И това стана по-видимо след 2002 г ,когато Уран навлезе в Риби.
    Допреди време се приемаха за аутични децата, при които връзката с околния свят е изцяло прекъсната едностранно и при които има изразена умствена изостаналост.
    Сега обаче на аутизма се гледа като на заболявана с много широки рамки.
    Вашата лична лекарка може да е много лоша, некомпетентна, да е темерут и изобщо да не е за тази работа, но като страничен наблюдател, тя може би е видяла нещо във вашето дете, което вие като майка отказвате на подсъзнателно ниво да видите. И то е разбираемо, защото родителят гледа на детето си с емоционални обичащи го очи.
    Приемете обаче забележката на лекарката като светната малка червена лампичка и се вгледайте в детето си докато е още малко.
    Ако ви е първо дете може би нямате възможност да направите сравнение, а също така ако не посещава детско заведение. Различието в поведението на детето е много трудно забележимо в яслена възраст, до 3 години. Потърсете в интернет и се информирайте за разновидностите на аутизма.
    Това, което мога да ви кажа от личен опит с деца е: наблюдавайте общуването на детето ви с околните. Често то е любвеобилно, склонно е на силна привързаност към близък човек, до прилепчивост. Наблюдавайте го как играе с играчки или с деца. Проявява ли инициатива в игрите, отреагирва ли дружелюбно на другите. Разпознава ли буквички, числа, може ли да разказва по картинка, измисля ли истории. Справя ли се само с обличане, с обуване, иска ли да ви помага в домакинството.
    Ранното откриване, ако има някаква форма на отклонение в развитието на детето, и активната целенасочена работа с него е много полезно.
    За съжаление у нас няма ранна диагностика и проблемите обикновено излизат на показ чак в първи клас, когато детето е поставено в конкурентната училищна среда.
    Вие се интересувате активно от астрология, вижте дали в наталната карта на детето ви няма ранен Меркурий.

  3. moon_in_taurus каза,

    Писа на юли 22, 2009 @ 13:07

    Благодаря много Муси за препоръките.
    Вярвам на всяка ваша дума.
    “Разпознава ли буквички, числа, може ли да разказва по картинка, измисля ли истории. Справя ли се само с обличане, с обуване, иска ли да ви помага в домакинството.” На две годинки е и с тези неща все още не се справя.
    Какво ще рече ранен меркурий?
    Аспектите които сключва меркурия(в рак-12 дом) са му квадрат с марс(10дом),тригон северен възел,квадрат МС.Сключва и още 2 аспекта със сатурн и нептун,но не знам как се казват.
    Меркурий му е директен в наталната карта.

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на юли 28, 2009 @ 20:12

    moon_in_taurus,
    “Какво ще рече ранен меркурий?”
    Меркурий с напрегнати аспекти с малфакторите. От посочените – квадрата с Марс.

  5. moon_in_taurus каза,

    Писа на юли 28, 2009 @ 21:24

    Понеже има меркурий квадрат марс ,е възможно да има Аутизъм?

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на юли 29, 2009 @ 12:12

    moon_in_taurus,
    понякога, в съчетание с други фактори, раненият Меркурий може да покаже по-бавен темп на развитие при детето.

  7. moon_in_taurus каза,

    Писа на юли 31, 2009 @ 13:17

    Да,при него имаше по-бавен темп на развитие.Но това беше от лошите обстоятелства в моя живот и съдба.
    Собствената ми майка ме остави да живея с нейната майка(моята баба на 90 г.болна),в това съжителство изкарах бременност и година и половина от живота на детето.бях разкъсана от грижи по бабата и моето бебе.Естествено възрастният човек е с подсъзнателен вампиризъм и аз не можах да отдам напълно от грижите си единствено и само към детето си.
    При жива майка-моята, аз не получих един съвет за това как се гледа бебе,как се кърми и изобщо майчина топлота.
    Явно моята майка е била щастлива от факта,че ме е оставила да изживявам тази гадост,че се мъча,че страдам.Но само ще допълня,докато забременях на 34год,до тогава аз обожавах майка си ,но сега осъзнавам какво ми е причинила.За мен тя вече не е същата майка.
    Ето заради тези гадни обстоятелства може би моето дете малко изостана,но вярвям в Бог – той не страда от Аутизъм:)

  8. tatqna каза,

    Писа на октомври 3, 2010 @ 17:09

    Интересува ме относно аутизма – кога най-рано може да бъде забелязан у детето и на каква възраст да се консултира със специалист?

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии