Булимията- болест на Душата или “скритата” болест

На много хора са известни понятията и булимия и повечето от тях знаят, че става въпрос за хранителни разстройства.

По статистически данни по-често срещана е булимията, макар че по-често диагностицира е анорексията. Причина за това е факта, че анорексията води до видими от околните промени в тялото – силното отслабване, докато пациентките с булимия са предимно с нормално тегло или „леко пълнички”.

Липсата на менструация у момичето, която съпътства анорексията, кара родителите й да я заведат на гинеколог или ендокринолог, докато при болните от булимия няма подобни смущения в месечния цикъл.

Затова булимията се нарича „Скритата болест” – тя не се забелязва от околните и болните старателно я крият. При нея е налице поемане на огромно количество храна, последвано от самопредизвикано повръщане. Това може да се повтаря от наколко пъти на седмица до няколко пъти на ден. Силното желание за преяждане може да възникне спонтанно или пък угощението да се подготви старателно предварително. След като поемат голямо количество храна болните чувстват вина, че не могат да контролират храненето си и повръщат.

Родителите могат да забележат промени в поведението на децата – увеличен прием на храна, ходене до тоалетната след ядене, приемане на повече от обичайното количество течности по време на или след , кисел дъх от устата, понякога повишена тревожност, потиснато настроение, раздразнителност, разсеяност.

Булимията води и до сериозни телесни страдания, които в някои случаи могат да завършат фатално – напр.спиране на сърцето поради проводни нарушения. Чести са проблемите със зъбите –кариеси, нарушаване целостта на емайла, хранопровода – ерозии, предизвикани от солната киселина на стомаха при повръщането, сърдечни проблеми от нарушеното електролитно равновесие в кръвта.

Булимията протича различно тежко и обикновено минава много време преди болните да се обърнат към , защото първоначално заболяването не им пречи да се справят с ежедневните си задачи, но е важно да се отбележи, че колкото по-рано започнат да се лекуват, толкова по-лесно е да им се помогне. За лечението на хранителните разстройства има различни медикаменти и видове психотерапия, които помагат на голяма част от болните да оздравеят или да се подобрят. За съжаление заболяването може да продължи и до късна възраст.

д-р Велкова
http://psy-kabinet.wetpaint.com
turquoise@mail.bg

психиатър и психотерапевт

кабинет в , на ул. “Петър Стоев”123, тел.0878246835 и 0885306198.

Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , , ,

5 коментара so far »

  1. St. Velkova каза,

    Писа на септември 18, 2008 @ 15:48

    Питайте, какво точно Ви интересува? Не мога да намеря другите Ви коментари, но обещавам, че ще следя вече,готова съм на отговор! Много съжалявам. До скоро.

  2. Ася каза,

    Писа на октомври 10, 2008 @ 1:32

    Интересно, има ли зодии които са склонни към булимия?

  3. Julja каза,

    Писа на октомври 12, 2008 @ 18:47

    Интересна тема, кара ме да се замисля за някои неща!!!

  4. St. Velkova каза,

    Писа на декември 1, 2008 @ 11:32

    Към Ася – за зодиите Муси е компетентна, интересен въпрос и за мен. Има определени типове личности, които са склонни към тази болест. Характерна тяхна черта е импулсивността, комбинирана със силното желание за контрол над импулсите и понякога невъзможността на индивида да окаже волеви контрол над храненето. Друго важно за болестта е желанието да се поддържа хубав външен вид и нормално тегло. “Модата” оказва роля за възникването на погрешна представа за това как трябва да изглежда тялото ни. Така болестта се формира в контекста на дадена външна среда и у жени с определен тип качества.

  5. kотка каза,

    Писа на ноември 20, 2013 @ 21:02

    До преди известно време мислех, че имам булимия.. имам повечето от симптомите, но не ям много и не повръщам нарочно. Т.е нямам булимия, ура. :)

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии