Възврат на планета

ris-planet12Муси Дачева

Под понятието възврат в астрологията се разбира връщане на планетата в рождената позиция. Всяка планета от Слънчевата система има период на въртене около Слънцето, който има определена продължителност.

От вътрешните планети Меркурий обикаля около него за 88 дни, а Венера за средно 224 дни,т.е за по-малко от година. Марс като най-близката външна планета за около 686 дни или приблизително за 22 месеца. Периодът на въртене около Слънцето на първия от двата гиганта на Слънчевата система Юпитер е близо 12 години, а Сатурн обикаля за около 29,5 години.

От далечните газообразни планети единствено периодът на въртене около Слънцето на Уран е съизмерим с продължителността на човешкия живот. Планетата обикаля около Слънцето за 84 години. Периодът на Нептун е близо 165 години, а този на Плутон клони към 248 земни години.

Луната е по-специално космично тяло, поне за нас живеещите на Земята. Тя е едновременно спътник на родната ни планета и нощно светило.Прави сложното движение на спътниците- върти се около планетата и заедно с нея около Слънцето. Периодът на въртене на Луната около Земята е средно 28 дни (27-29) и задава лунният месец

Тъй като работим с геоцентрична система, т.е. гледаме към планетите откъм Земята, то и Слънцето за нас има период на въртене, който е 365(366) земни денонощия.

Наталната карта представлява снимка на разположението на планетите към момента на раждане. От този миг нататък всяка планета продължава по пътя си, но момента на раждане се приема за стартов за нейния цикъл, т.е. всеки човек си има лични планетни цикли, по които се движат Луната, Слънцето, Меркурий, Венера,Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон по неговата рождена карта.

И така през около 28 дни Луната се връща в рождената позиция и прави т.нар. Лунации.

Поради геоцентричния модел на наблюдение вътрешните планети имат ретроградни периоди, които удължават видимото движение по наталната карта. По този начин Меркуриев възврат и Венерин възврат се случват през малко повече от една година, 1г и 1-2 месеца.

При външните планети понеже Земята е тази, която има по-малка орбита е обратно – периодът на възвръщане в рождената позиция е по-малък отколкото е периода на въртене на планетата около Слънцето.

Най-значимо това намаление е за Марс, който е най-близката до Земята външна планета. Цикълът Марс- Слънце трае около 22 месеца, но Марс се връща в наталната си позиция през период с два месеца по-малко, т.е.  през около 20 месеца.

Останалите планети на Слънчевата система са твърде далеч от Земята, толкова далеч,че разликата между геоцентрична и хелиоцентрична позиция за наблюдение е относително малка. Поради това възвръщането на планетите в рождените позиции съответства на периода им на въртене около Слънцето, посочен по-горе. Юпитеровото възвръщане например е през 12 години и 4-5 дена.

Това е техническата страна на възврата на планетите. Смисловата произлиза от характера на всяка планета и разположението и в наталната карта по знак, по дом и аспекти с останалите планети.

28 юни 2009 г.

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети:

5 коментара so far »

  1. Анна каза,

    Писа на юли 7, 2009 @ 16:05

    Здравей, Муси!
    Възврат и ретроградност различни неща ли са?
    Прави ми впечатление, че почти всички големи планети (с изключение на Сатурн) са ретроградни. Означава ли това, че повечето събития се случват в нас, а не в света като цяло?
    Поздрави!

  2. Муси Дачева каза,

    Писа на юли 8, 2009 @ 21:39

    Анна,
    въпросът ви е прехвърлен във форума, четете там отговорите

  3. Valya каза,

    Писа на юни 15, 2012 @ 20:45

    Здравейте Муси,родена съм на 14.09.1976г в 12 ч.,доколкото прочетох статията Ви мисля ,че през 2012г ще имам юпитеров възврат,това вярно ли е и в кой дом и месец ми се пада такъв възврат и какво бих могла да очаквам ,както и от Венерин и Меркуриев съвпад какво би могло да се очаква ,лошо или добро?!?

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на юни 16, 2012 @ 9:20

    Valya,
    да имате възврат на Юпитер и точното преминаване на планетата през рождената ви позиция е днес. Той се случва в 7 натален дом при вес и като цяло е позитивно, подкрепящо социалния живот събитие.
    “,както и от Венерин и Меркуриев съвпад какво би могло да се очаква ,лошо или добро?!?”
    Подробно разглеждане на рождените данни и преглед на предстоящи събития се прави в лична астроконсултация, за която трябва да ми пишете на някой от имейлите, дадени в Контакти.

  5. Valya каза,

    Писа на юни 16, 2012 @ 11:15

    Много благодаря Муси,бъдете жива,здава и много щастлива!!!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии