Джовани – по лъвски борбен и успяващ

Djovani 09

За Чемишанов съм писала вече няколко материала и винаги го правя с удоволствие, защото се възхищавам на високия му дух, мотивация и постоянство, които проявява през всичките години откакто го познавам.

Разбира се успехите,които бележи с всяко свое участие в състезание, било то в науката или спорта, са резултат както на неговите лични качества и усилия, така и на всеотдайната подкрепа на семейството му, а също така и на много хора, съпричастни с неговата кауза.

Да припомня някои от успехите му в предишни години:

Математически конкурси „Черноризец Храбър”- 2006/2007 г. Международен математически конкурс „Европейско кенгуру” 2007/2008г. Специална награда в Международно участие за обучение и програмиране по “Java”, Карлс Руе- Германия през ноември 2008г и продължаване на курса в “Cicko Academy” гр. Пловдив.

През Март 2009 на Общински състезания по Физика, Астрономия, се класира във втори кръг на 7 място, а в това по Биология пак на втори кръг постижението му е 56 от възможни 75 точки

През юли на 2009 г участва в Международно състезание „Австралийско Кенгуру” (Англо-езично състезание по математика). Резултатът му е Credit 50% от максималните 60% Получава специална диплома от :
1. Evelyn Ashcroft (President – Canberra Mathematical Association);
2. Stephen Parker ( Vice- President – Uni versity of Canberra) ;
3. Peter Taylor (Executive Director – Australian Mathematics Trust)

На Есенното национално състезание по Физика и Астрономия в гр. Варна, през октомври 2009 г, получава Специална награда за отлично представяне – призово място.

През 2010 – та Джовани продължава да трупа актив с високи резултати в състезания, в които се съревновава наравно и без облегчения за това, че е на 100%. Засега начинът на провеждане на състезанията не предвижда участие на деца със специални образователни потребности, нещо по което тепърва Министерството на образованието ще взима отношение.

През месец март 2010 г на Областното състезание по Физика и Астрономия / РИО „ Пловдив”- печели Първо място, с 29 от възможните 30 точки. А на Националното състезание по Физика и Астрономия получава Първа награда за постигнатите 28,5 от максималните 30 точки.

На Състезание по физика и астрономия, организирано от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, печели Трето място с оценка Отличен 5.60, с която би могъл да участва за прием по всички специалности, за които се държи изпит по физика.

За удивление на организаторите на Областното състезание по История и цивилизация, което се провежда вече 4-та година, незрящият Джовани не само участва, но отново е на І място, с 93 от възможните 100 точки. Състезанието е за дванадесетокласници, а тъй като той е в 11-ти клас, не е допуснат до участие в следващия кръг – на национално ниво.

Джовани се включва с желание и в отборни състезания. През месец април 2010 година с отборите „Галилей” и „Айнщайн” печелят престижните 2-ро и 6-то място на Състезание по физика и астрономия „Науката, Животът и още нещо…”

Въпреки пълната липса на зрение, Джовани се занимава активно със спорт. Като състезател по плуване той е член на Българската Пара-Олимпийска Асоциация.

През май 2008 г успешно се представя на Републиканско първенство по плувни спортове в гр. Бургас като печели 2 златни и 1 сребърен медал. През март 2009 година на Международните балкански игри по плуване в гр. Солун, Гърция, печели 3 златни медала, а на Първенството по плувни спортове за европейската купа на пара- олимпийците в гр. Чомако, Чехия спечелва за страната ни 1 сребърен , 9 и 11 място.

През останалата част на 2010 година на Джовани предстои участие в Националната Олимпиада по Физика и Астрономия в гр. Плевен, което ще се проведе през месец май. Подготвя се и за Световното младежко първенство по плуване за пара- олимпийци в гр. Бърно, Чехия през месец юни, а също така и за Световното първенство по плуване за пара- олимпийци в Нова Зеландия през август.

За тези участия младежът има нужда от сериозна финансова подкрепа, която досега получава от Лайанс клуб „Пловдив- Филипополис”. За пълноценната подготовка на сина им, родителите на Джовани се надяват и на логистичното и финансово подпомагане от Община Пловдив.

А защо подкрепа на това талантливо и уникално незрящо момче да не бъде оказана и от Министерството на образованието и от Министерството на физическото възпитание и спорта?

Фотография: Нели Ангелова

28 април 2010 година

Муси Дачева

Етикети: , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии