Джовани с 3 златни медала по плуване

imag00433

Като ученик в “Акад. Кирил Попов”, освен с математика и физика незрящият Чемишанов се занимава от няколко години активно с плуване. С подкрепата на семейството си тренира усилено и има амбицията да участва на параолимпийските игри. Първото му участие на международно състезание по плувни спортове за параолимпийци бе в средата на месец март тази година и му донесе 3 златни медала.

Параолимпийските игри започват след края на Втората световна война, когато д-р Лудвиг Гутман въвежда спорта като метод за рехабилитация на ранени войници и цивилни. Скоро в клиниката му “Стоук Мандвил” в Англия пациентите започват да се занимават и със състезателни спортове. На 28 юли 1948 година, когато се откриват Олимпийските игри в Лондон, д-р Гутман организирал първото състезание за атлети на инвалидни колички. Нарекъл състезанието “Игри “Стоук Мандвил””. Скоро към начинанието се присъединили и чужденци и така през 1952 година се създава Международния комитет на игрите “Стоук Мандви”. През 1960 година се провеждат първите Параолимпийски игри веднага след Олимпйските в Рим. Събитието имитира Олимпийските игри и в него участват 400 атлети от 23 държави.

От 1988 година Параолимпийските игри се провеждат в същия град като Олимпийските игри, три седмици след приключването им и на същите терени.

Според регламента на параолимпийските игри състезателите се поделят на няколко основни категории:
– състезатели с ампутации
– състезатели с церебрална парализа, вкл. атлети с мозъчни травми, удар и подобни проблеми на равновесието, координацията или мускулния контрол
– състезатели с интелектуални затруднения (които вече се състезават в т.нар. спешъл олимпикс)
– състезатели в инвалидни колички
– състезатели със зрителни увреждания
– всички останали (от фр. les autres), т.е. състезатели, които не попадат в другите категории; в категорията попадат и малките хора, състезателите с множествена склероза и вродени деформации на крайниците.

България участва в параолимпиадите от 1988 г. насам и печели медали в дисциплини от леката атлетика.  През 1996 г. печелим сребърен медал и в плуване.

Състезанието по плуване за параолимпийци се е провело  от 13.03 до 15.03.2009 в гр. Солун-Гърция. В него вземат участие 25 отбора от Гърция, Албания и България. Незрящият Джовани Чемишанов се състезава в дисциплините  100 м. бруст , 50 м. и 100 м. свободен стил (кроул). И в трите дисциплини той печели първите места и 3 златни медала.

imag0040

Това са първите златни медали за България в плувни спортове на Параолимпийци в международни води. Завоюваните позиции му отварят възможността за участие на европейското първенство по плувни спортове за параолимпийци в Чехия – от 02-07.06. 2009 г.

Подкрепа на Джовани за участие в състезанието са оказали :
Станислав Сираков- Лаянс Клуб  -Филипополис
Николай Тончев-Лаянс Клуб Пловдив-Филипополис ”


Етикети: , , , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии