Договор за издръжка и гледане

Vezni

Договорът, с който се прехвърля собственост на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, широко се практикува. Много често това става между родители и дете. Сделка между свои хора, които си имат доверие.

Къде тогава е проблемът? Там, където нито продавачите, нито купувачът подозират. По своята същност това е за покупко-продажба. Едната страна продава имот. Другата не го заплаща, но се задължава да осигури на продавача пожизнени грижи и издръжка. А тe се осигуряват докато продавачът е жив. Само че през това време купувачът се жени и задължението да осигурява издръжка и гледане вече се поема от семейството. И имотът става семейна имуществена общност.

Преди време имах клиент, който не се разбираше с жена си. Няколко пъти ми обясни, че жена му е нагла и даже го заплашвала, че ще се разведе и ще му вземе жилището. А това жилище му го били продали майка му и баща му няколко години преди брака. Нямах основание да не му вярвам. Когато обаче жена му наистина подаде молба за развод и се стигна до това да видя документа за покупко-продажбата на имота, установих, че продажбата е преди сключването на брака, но срещу задължение за издръжка и гледане. С две думи – имотът беше станал семейна собственост. Клиентът ми така и не ми повярва. Намери си друг адвокат, може би по-сладкодумен, може би надарен да казва това, което отсрещния очаква да чуе. Но едва ли е спасил имота си.

Ще ми се, когато хората продават имот срещу задължение за издръжка и гледане, да предвидят и това. Никоя сделка не може да предвиди всички бъдещи рискове и да ги отстрани. Стремежът е да опазим интересите си, колкото е възможно повече и по-добре. Не го забравяйте!

Елена Сиракова

Етикети: ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии