За есента и позитивното мислене

Esen Модните експерти казаха тежката си дума. Лилаво, високи талии и кройки тип “балон” за сезон Есен- Зима 2009/10. Всяка година по това време се питам : каква е модата на есенно- зимните ни чувства, емоции, нагласи? Дали се е променила от миналата година? Не мисля. Отново е малко тъжна и не особено позитивна. Шарки не липсват, но и те са някак скучни. Усмихваме се рядко и още по-рядко поглеждаме в встрани, за да видим дали и другите изглеждат като нас. Не само заради нещата, които ни се случват и факта, че живеем във време на стрес и бързи обороти.

В природата на човек е да се съсредоточава повече върху собствения си негативизъм, отколкото да обърне внимание на онези положителни мисли, които се въртят в главата му и чакат да дойде техният ред. Все по-рядко им обръщаме внимание, но те продължават да чакат и търсят начин да влязат в употреба. На всичкото отгоре, есента не означава непременно лошо настроение и лошо време. Не само есента, известно е, че „в природата няма лошо време”. И сезоните като мислите ни чакат своя ред, за да покажат истинската си същност. Всеки един от тях има своето значение и смисъл, за да продължи кръговрата в природата и движението напред.

Още през 7 век китайският лекар Сун Съйямо, казва : “Животът ни се дава за радост и затова няма нужда да се напрягаме, тревожим и преуморяваме поради нещо, което не си струва”. Разбира се, всеки сам прави оценка на онова, което си струва или не си струва. Нали затова сме еволюирали и сме на върха на пирамидата? Но, умният и позитивният човек, този който наистина мисли за себе си и другите, знае кога да спре. Природата и практиката са го доказали. Собственото позитивно „аз” е първата крачка към всички онези хубави неща, които могат да ти се случат, когато най-малко ги очакваш. Ние просто трябва да подготвим почвата. Едно е сигурно обаче, за да получиш трябва да дадеш и това никога няма да се промени.

Да започнем с няколко думи. Вече е научно доказано, думите ръководят чувствата. Превръщането на чувствата в думи помага да се освободи съзнанието, твърдят мозъчните специалисти от Университета в Лос Анджелис, Калифорния. Можем да пробваме. Управляваме чувствата с думи и избираме да бъдем позитивни. ”Най -важното в живота е какъв избор ще направиш. Съдбата на всеки човек се определя от избора, който прави във всеки отделен момент”, категоричен е Робин Шарма магистър по право и бивш адвокат, който е сред водещите световни експерти по лидерство, себевладеене и постигане на елитно представяне във всяка област. Важно е и да продължиш да избираш, а не да се пускаш по течението.

Независимо дали е дошъл моментът на твоята есен, пролет, лято или зима. Да преоткриеш малките удоволствия в своето ежедневие. Най-вероятно, винаги ще се колебаем дали това, което сме избрали е правилното. Онова, което ще ни ориентира за вярната посока и ще стигнем там, закъдето сме тръгнали? Няма гаранция! Някой да е обещавал такова нещо? В това е тръпката да се събуждаш всеки ден с нови мечти, да се надяваш, да търсиш. Това също е положително мислене, в зародиш. И трябва да си го отгледаме. Да развием този природен инстинкт, който малко познаваме и почти никога не му се доверяваме, защото мислим, че пак ще ни подведе. Но, той ни кара да се движим напред и да носим в себе си онзи спектър от чувства и емоции, които ни правят различни и логични човешки същества. Така до следващия сезон и следващия избор…

Автор: Дора Башакова
Радио “Пловдив”

bashakova@gmail.com

Фотография: Ивайло Тодоров

Етикети: ,

2 коментара so far »

  1. sunshine каза,

    Писа на септември 11, 2009 @ 11:46

    Чудесна статия! :-) Наистина с наближаването на зимата хората започват да се затварят в пашкулите си. Но винаги има начин да направиш ежедневието си по-цветно и положително : цветна дреха, хубава песен, увлекателна книга, весела случка! :-) Иска се само желание. Да откриваш положителното в нещата, които ти се случват, е съзнателно решение, което само по себе си променя в благоприятна посока реалността, в която живеем! :-)))

  2. smilingface каза,

    Писа на септември 11, 2009 @ 12:17

    Есента е прекрасен сезон. Най-пъстрият. :-))) И въпреки, че зимата го следва по петите, това е сезонът, който създава и най-топлото усещане. :-) Балсам за очите .. и за душата!
    Независимо от сезона обаче, човек трябва да има очи, за да може да види всички красоти, с които животът го обгражда..:-))).
    Въпрос на личен избор и съзнателно усилие е дали ще “виждаш” или ще си “слепец”! :-)))

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии