Кои са илюминатите?

Линдзи Портър
Преди да прочета книгата бях проучвал надълго и нашироко въпроса и историята за илюминатите в интернет. НО, ще се съгласите, че интернет далеч не е най-надеждното средство за търсене на истини по подобен въпрос, особено ако не притежаваш качеството да отсяваш истината от клюките и конспиративните теории. С които, за съжаление, е залято виртуалното пространство. Последното е предпоставка за развитието и разпространението на куп налудничави и измислени теории, от сорта на това, че 2pac e премахнат от илюминатите, самият Майкъл Джексън е бил илюминат или че илюминатите управляват света…
В последното твърдение има само зрънце истина. Наистина съществува група от хора, които до голяма степен дирижират събитията на световната сцена. Това са древните европейски (или еврейски, ако щете) благороднически фамилии (Рокфелер, Ротшилд, Синклер, Сакскобурггота, Хабсбург и др.), Клубът на Билдербергите, Тристранната комисия и т.н., но всичко това няма връзка с предмета на настоящия пост.
Всъщност (както е подробно описано в книгата) Баварският орден на Илюминатите е тайно общество, просъществувало едва 11 години, от 1776 до 1787г. И всъщност, щом е “тайно” хората с готовност го свързват с етикети като “сатанизъм”, “антихрист”, та чак до “световно господство”. Истината е съвсем друга. Орденът на Илюминатите е създаден от Адам Вайсхаупт през 1776г. в затънтеното германско градче Инголщад, област Бавария. Както всеки може да провери, наименованието идва от латинското “illume”, което в превод означава “просветлявам, осветлявам, поучавам”. За логичният ум още тук трябва да се сложи край за приемането на всякакви измислици отностно естеството на този, иначе достоен, орден. Преди да го създаде Вайсхаупт е работил като свещенник (йезуит) и преподавател в местния университет по канонично право, но бързо напуска заради различните си възгледи с колегите преподаватели. Тук е момента да разбием друга известна конспиративна теория, а именно че Ордена на Илюминатите е преплетен с масонското братство или дори – че го контролира. Истината е точно обратната – Вайсхаупт за кратко членува в масонска ложа и създава Ордена на Илюминатите именно защото е дълбоко разочарован от устава и възгледите на масоните.

Адам Вайсхаупт създава ордена (Тук отварям една голяма скоба – в самото му създаване, орденът е наброявал точно 12 души, повечето стари познати на Вайсхаупт. По-късно обаче, когато орденът се разраства и в Европа, наброява около 2500 души, като някои от видните му членове са Гьоте, Шилер, Моцарт) със съвсем невинна цел – да се изучават предмети като философия, астрономия, геометрия, както да учи на дисциплина, духовно издигане и др. Един от принципите на Вайсхаупт (всъщност мисъл на Русо) е: “Разумът трябва да е религията на човека”…

Какъв е бил проблема тогава, ще попитате вие? Ами доста прост – по това време в изостанала Германия тези предмети и теми са били табу, упорито заклеймявани от католическата църква. Било достатъчно да изкажеш твърдение от типа “Земята е кръгла” и още на другия ден ще се озовеш на бесилото. Вайсхаупт, както и неговата разширяваща се група от илюминати, били на точно обратното мнение – че от точно тези науки зависи прогреса на човечеството и че те ще му помогнат да открие отново древните загубени познания на човека. За съжаление, по това време Вайсхаупт и последователите му са били третирани като нищо повече от престъпници. Точно тази атмосфера в тогавашна Германия ги накарала да се обвият в тайнственост, да измислят пароли, както и специална йерархия, така че никой от цялото “братство” във всеки един момент да не знае колко и кои хора стоят под и над него. Въпреки взетите мерки обаче, през 1784 настъпил конфликт между Вайсхаупт и вторият най-влиятелен човек в ордена – барон фон Книге, което довело до отцеплението му, като със него си тръгнали и голяма част от членовете. Това довело до публикуването на редица памфлети* на Илюминатите, което от своя страна пък – до многобройни обиски и арести. През 1787 набирането на членове се наказва с обезглавяване, а Адам Вайсхаупт прекарва времето до смъртта си през 1830г. в изгнание.

Книгата е задължителна за любителите на езотерика и тайни общества. Има си специална част, в която се разглеждат най-известните конспиративни теории и откъде точно са тръгнали. Чрез този си пост апелирам хората първо да четат, а после да градят неправдоподобни теории, защото както казва моят любим детектив: “Най-грубата грешка е да се теоритизира, без да имаш достатъчните данни за това”.

Източник: http://dredybg.blogspot.com/2012/02/blog-post_13.html

Няма етикети.

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии