Незрящият Джовани златен медалист по плуване

В дните преди Пълното е много важно да се изпълним с позитивизъм и надежда за по-добро.

И какво по хубаво от това да видим как един млад човек не окайва Съдбата си, а живее полноценен живот – учи, спортува, забавлява се, има мечти и стремежи на пръв поглед непосилни за него – лишеният от зрение. е зодия Лъв- роден е на 11 август 1992г.

Това е статия за него,публикувана в средата на месеца, в пловдивския вестник „Марица“.

Муси Дачева

djovani-pluva

СЛЕПИЯТ ДЖОВАНИ ПЕЧЕЛИ ЗЛАТНИ МЕДАЛИ НА ПЛУВАНЕ

Отличникът от Математическата гимназия

мечтае да учи програмиране в Германия

Отличникът на мате­матическата гимназия Джовани Чемишанов спечели два златни и един сребърен медал на републиканско първенс­тво по плуване в Бургас. Два от тях 16-годишното момче подари на Лайне клуб в . Това е неговият жест на благодарност за помощта, която организацията му оказва от известно време.

Намериха ни сами, обяснява бащата на шампиона Павел Чемишанов. Намери ме Станислав Си­раков и попита от какво точно имаме нужда. Пот­ребностите на Джовани са по-специални в сравне­ние с тези на връстниците му. Момчето според медицинската квалификация е с нулево зрение. Формулирахме помощта по този начин: той има нужда от спорт, изучаване на чужд език, трябва му лаптоп, обяснява Чемишанов-старши.
Сега Джовани почти не се разделя от новия лаптоп. Постоянно тегли от интернет четива.

Предпочита фантастика и исторически романи. Чрез специална попълва фонотеката си; много е запален, обяснява по-големият му брат Мирослав. Той и най-малкият – 10-годишният Ге­орги, са обичайните му придружители за по-малко познатите маршрути.

Джовани изгубил зре­нието си, когато бил се­демгодишен. Опитали се да лекуват отлепената ретина в чужбина, мом­чето претърпяло няколко операции. Първата учеб­на година завършило ка­то частен ученик в со­фийското училище „Луи Брайл”. Сетне отново последвало лечение и вграждане в тракийското СОУ „Димитър Матевски”. Имахме много сери­озна подкрепа от училищната психоложка Маруся Дачева и от пре­подавателката по мате­матика Петя Мандалова, спомня си г-н Чемишанов. Те го уверили, че детето има математическа дарба и че е в негова полза тя да се развива. Със зада­чата се заели в „Акаде­мия 21 век”. Мое дълбо­ко убеждение е, че всеки човек трябва да бъде стимулиран да покаже потенциала си. Точно по тази причина насърча­вам и сега Джовани да учи езици, да се занима­ва със спорт. Да участва непременно в състеза­ния. Но за пара олимпийските у нас например не е предвидено участие на незрящи: Ангола и Украйна имат, а ние не, коментира бащата.

Неведнъж Джовани е бил сред най-добрите в градски състезания по математика. На едно от тях дори засякъл грешка в условието. Печелил е и турнири по шахмат, а в момента заляга над английския с голямо усърдие. Когато кандидатстваше в гимназия след седми клас, имаше възможност да влезе без конкурс.

Не му казахме съзнателно и той се яви на изпити – с оценки от порядъка на 5.75 можеше да избира, спомня си бащата. Заради новото училище семейството сменило адреса си, но ОМГ си остава далеч. Изпращат Джовани до автобусната спирка, на връщане му помагат от класа. Имам чудесни съученици, обяснява момчето. Паралелката от бъдещи физици е край него, когато трябва да се смени класната стая, да се направи разходка в междучасието или да се изтича за закуска.

Според фамилията, която дружно се справя с проблемите си и не обича да говори за трудностите, държавата все още има сериозен дълг към децата със специални потребности. С учебниците е все така трудно и Чемишанов-баща се е посветил на набавянето и отпечатването им. Най-после от МОН са се погрижили

да набавят брайлови принтери за тиражиране на помагала и учебници. Ще минат обаче още години, докато пречки от подобен род се ликвидират. Все още е проблем да се намери и специалната пишеща машина, която прави децата относително независими в училище. Спекуланти са предлагали техниката, при това вече амортизирана, на цени до хиляда лева – при условие, че нова би струвала 300-500 евро.

От Cisco-академията в Пловдив също подкрепят Джовани. Обсъждаме курсове за програмисти в Германия, доверява момчето. И спокойно казва, че е в състояние да се справи в една нова среда. Понякога дори не усещаме кога е тръгнал за училище – става, нарежда си сандвич за закуска, взема чантата и излиза, вмятат братята Мирослав и Георги. Прави го като всеки от нас.

Мая БУЧКОВА

15 07 2008 г. в. “Марица”



Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

1 коментар

  1. auto каза,

    Писа на август 20, 2008 @ 12:10

    По мне, вы очень неплохо пишете. Действительно интересно!

Коментар RSS

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии