Плагиатствата на един „феномен“


Кражбата на авторски статии в интернет – продължение

Муси Дачева

Докъде може да стигне един „автор“ или един интернет портал, ако няма вътрешна цензура и ако средата му позволява. Трябва ли да приемаме и да се примиряваме с кражбата на

авторски материали? Вече не става въпрос за моите, не става въпрос и за вашите, но най-вече за нашите материали. Защото всичко това, което се публикува в нашите сайтове, е предназначено за всички нас. Ние пишем, но и четем.

Искам в интернет да чета интересни неща, искам да чета нови неща!

Когато попаднах на една, после на втора, после на трета моя статия, подписана от въпросния „феномен“, колкото и наивно да звучи на някого, не повярвах на очите си. С такава наглост, по такъв повод, наистина се срещам за пръв път и много се надявам да е за последен. Затова отделих нужното време, а то хич не бе малко, за да разгледам всички материали, качени от негово име в неговия, или на който и да е там, сайт. По-досадно нещо отдавна не бях правила, но си заслужаваше.

Представям списък от 72 статии публикувани в mistichno.com в периода 20 02 2008 – 27 08 2008.

Всички те са копие на статии, публикувани дни, месеци, години по-рано в други сайтове, на които сега е добавен нов автор. Някои от статиите-източник не са подписани, а имат само дата на публикация. Други нямат нито автор, нито дата, но спецификата показва източника. Има копирана и присвоена статия например писана от петокласничка в СИП – № 28. Има копирани и качени като свои реферати, които се предлагат като помагало на студентите. Плагиатствани са дори постове от форуми – № 6, № 9, № 16 и др.

Не са пожалени специализирани сайтове като този за Ванга – № 42 в списъка , сайта на Бялото братство, сайта на православната църква- № 33, сайт по Йога, етнографскисайт . Крадено е от сайтове, които са създадени с благотворителна цел и да набират средства за болни хора, например № 12 от спосъка. Някъде са копирани и качени едно към едно пълните текстове, дори с граматическите грешки. Другаде е избирана определена част като при № 10. Под всяка копирана статия е сложено „Използвана литература:…“ и индиферентен текст като „“ или „Астрология“ и др. подобни.

Копирани и присвоени са статии, които са превод на други автори и от сайт – източник, където изрично е упоменато името на преводача и са подчертани авторските права върху превода – №13, №18,№19от списъка. В повечето случаи заглавията са променяни, но има и публикации оставени със същите заглавия. В една две от публикациите освен копирания текст от източника са добавени две три въвеждащи изречения.

Показателна е публикация № 8. Тя е в сайта на Бялото братство и има упоменати съставители – Никола Нинков, Емилия Алексиева. Във варианта на „феномена“ обаче накрая е добавено „Всички права са запазени от „Астрологичен център по феноменология- Микаел”ЕООД и www. mistichno.com“.

Крадени са материали както от малки, неизвестни или изоставени сайтове, така и от големи портали като http://www.astrohoroscope.info/ например, от който са взети три материала. Плагиатстван е годишният за 2008 на Алена, който е запазена интелектуална собственост от сайта на bTV. Това е меко казано странно, тъй като под хороскопа има изричен текст “© Всички права запазени. Астрологичните прогнози на Светлана Тилкова – Алена са защитени от Закона на авторското право и сродните му права. Никаква част от тези материали не може да бъде репродуцирана изцяло или в частност без изричното писмено разрешение на авторката. Всички права запазени.”

Освен тези 72 статии, упоменати в списъка, имаше поне още десетина публикации, на които не успях да намеря източника. Но при всички случаи те не са на „феномена“, защото са много различни от стила му на писане – написани са смислено и без грамтически грешки.

Кой от активно пишещите може да се похвали с над 85 статии за 6 месеца. Че то си е направо за рекордите на Гинес. :) Разбира се всички ние знаем, че кражбата като деяние не остава без последствие и че създава карма както на този, който бърка в чуждите джобове, така и на този който краде от чуждите сайтове.

Само един от потребителите на www.mistichno.com е успял за кратко време да открадне минимум 72 статии от други сайтове. И то при условие, че задължително подписва договор, в който се ангажира да спазва Закона за авторските права. Мога да си представя, ако се разрови човек, колко още крадени материали има и от останалите пишещи в тоя портал. Вярно е, че така лесно се трупа разнообразен материал, който покачва рейтинга. Но това ли е начина. Колко сайта трябва да бъдат ограбени, за да се композира нов сайт? Ето задачка с неповишена трудност. В случая са над 30. Но има още много, в които не е надникнало плагиатското око. Дали www.mistichno.com е най-крадливият сайт (портал)?

Плагиатствата на един “феномен” – списък

Някой ще каже, че правя реклама на въпросния господин и на сайта, в който се подвизава, и че няма лоша реклама.

Е, това е цената на Истината!

С някои от засегнатите сайтове и автори установих връзка, с други не успях по една или друга причина.

Но, продължавам да работя по въпроса. Заедно или поотделно трябва да си потърсим правата.

С този материал само полагаме началото!

27 август 2008г

Етикети: , , , , ,

29 коментара so far »

  1. марта димитрова каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 21:33

    Уважаема госпожо Дачева!откакто Ви открих не чета вече други”феноменални сайтове”.Подкрепям Ви изцяло!борете се доколкото това е възможно!Вашата страница е уникална-написана на разбираем за всеки език.И най важното всичко ,което пишете е ,точно така,поне при мен,за което съм ви много благодарна.Желая Ви отново много успехи и преди всичко здраве!Благодаря Ви че ви има!

  2. kreos каза,

    Писа на август 27, 2008 @ 22:27

    Истински “феномен” – цяло информационно торнадо е този Микаел

  3. kreos каза,

    Писа на август 28, 2008 @ 16:21

    Доста интересна информация излиза за собственика на мистично.ком
    Domain name: mistichno.com

    Administrative Contact:
    Supreme Center
    LiquidNet Ltd. ()
    +44.2079932768
    Fax: +44.2079932768
    28 Kersfield House
    London, SW15 3HJ
    GB

    Technical Contact:
    Supreme Center
    LiquidNet Ltd. ()
    +44.2079932768
    Fax: +44.2079932768
    28 Kersfield House
    London, SW15 3HJ
    GB

    Registrant Contact:
    Supreme Center
    LiquidNet Ltd.

    28 Kersfield House
    London, SW15 3HJ
    GB

    Status: Locked

    Name Servers:
    dns1.lonex.com
    dns2.lonex.com

    Creation date: 16 Feb 2006 00:38:32
    Expiration date: 16 Feb 2009 00:38:32

    С една дума – когато се опитваш да криеш истинския собственик, а всички “лица” в сайта са с разни мистични псевдоними, това доста намирисва…

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на август 28, 2008 @ 17:23

    Мдаа, интересно! Дали някой ще успее да намери нещо повече?

  5. kreos каза,

    Писа на август 28, 2008 @ 22:53

    Сайтът се хоства от Bulgaria – Ancient Media Ltd ( IP Address: 88.203.210.130) и ползва name server на lonex.com (United Kingdom – Liquidnet Ltd) на която са и посочените данни за “собственик”.

    Интересен факт – информацията за “собственик” е променяна 9 пъти от създаването на сайта (!) като 2008 са направени 7 промени на следните дати:
    2008-02-24
    2008-05-29
    2008-06-30
    2008-07-08
    2008-08-25
    2008-08-26
    2008-08-27 :)
    Последните три дати са доста красноречиви. Явно някой се опитва да се скрие :)

  6. kreos каза,

    Писа на август 28, 2008 @ 23:31

    Излязоха доста любопитни факти :)
    Фирмата която хоства сайта Ancient Media Ltd е бг клон на lonex.com (United Kingdom – Liquidnet Ltd), а този хостинг у нас се предлага единствено от фирмата разработила сайта мистично.ком, а именно http://edge-soft.com/.
    Последната обаче вече има публикуван собственик –
    (лични данни)
    при проверка се оказва, че на това име има регистрирани още 23 домайна и един от тези домайни е mistichno.com :) :) :) :) :)

  7. Муси Дачева каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 9:55

    От svejo.net ми писаха цитирам
    “Това, което можем да направим от наша страна е да забраним добавянето на линкове в svejo.net към mistichno.com”.

  8. kabala каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 11:37

    Вижте какво открих и забележете във визитката му “дипломиран Астролог”-)))Да му завиди човек на способностите-)))
    http://www.zazz.bg/play:197609a5

  9. Муси Дачева каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 11:55

    Това е извадка от писмо до мен от един от потерпевшите.
    “Този човек се оказа абсолютно нагъл, защото когато му отправих забележка,
    той отвърна следното “Незнаех,че Ванга е ваш патент самозабравяш се слез на
    земята .Да вярно е че взех статията,но ти откъде взе данните.Пантентовала си
    името? микаел”

    Няма да коментирам език и правопис – той не може да пише, но пък може да
    краде…
    Но арогантността му е очевидна и ме амбицира този път да не оставям нещата
    така. Освен, че е копирал цитати на Ванга, той е откраднал и всичките ми
    коментари към тя – но за него това очевидно не значи нищо.”

  10. Муси Дачева каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 12:00

    “дипломиран Астролог” ?
    У нас няма образователна институция, която да е оторизирана да дава дипломи по Астрология.
    По скоро в тая себереклама важи принципът – Колкото повече повтаряш една лъжа за себе си, толкова повече и ти вярваш в нея.
    Освен това, ако си дипломиран астролог и имаш знанията, защо ще крадеш статиите на колегите си?

  11. kabala каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 15:45

    Съгласна съм с вас и съм готова да ви подкрепя по всякакъв начин!Почти ми беше минало-)))),но като прочетох статията ви,побеснях с нова сила…Но няма да се размине само на този наглец, ще проверя и за други такива… Току-що изгледах он-лайн предаването на Миглена Ангелова,”Искрено и лично”,от 01.07.2008(мога да ви изпратя линк),където е бил поканен въпросният Микаел.Той каза,че е астролог,парапсихолог и пара-бля-бля…не го запомних.Такива като него имат наглостта да се появяват и по телевизията.Бих искала да го видя очи в очи-))))

  12. kabala каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 15:58

    Извинете,че пак досаждам, но вече ми идва да п…..на…Ето линка.Потърсете датата 01.07.2008 и ако имате търпение го изгледайте,защото е цялото предаване.
    http://www.neterra.tv/bg/show.php?id=1111&bm=3

  13. Муси Дачева каза,

    Писа на август 29, 2008 @ 16:39

    Да, изгледах го но не цялото – няма смисъл, защото включването му е в края. Да, както и предполагах – въздух под налягане. Нито една смислена фраза, едно го питат – друго отговаря, даже и водещата подразни. Присъствал е човека, но не е участвал.
    Поне го видях какво представлява, тъй като докато не попаднах на откраднатите си статии, нямах представа кой е.
    Уведомила съм администратора на сайта му, че има крадени статии.
    Отговор до сега няма и вероятно няма да има.
    Но има различни други механизми за въздействие и ще е добре ако засегнатите не се спотайват и да чакат нещата да се развият от самосебе си, а се включат по някакъв начин.
    Всяка помощ е добре дошла.

  14. Муси Дачева каза,

    Писа на август 30, 2008 @ 11:54

    Засега имаме частичен резултат.
    На администратора на сайта-плагиат, изпратих следното съобщение:
    “Уведомявам ви, че в сайта ви има крадени материали 3 от тях са мои
    1.”В кой ден от седмицата сте родени?”
    е открадната моя статия
    “Ден от седмицата” извадка от моя книга
    2.”Денят на брака трябва да бъде подбран внимателно”
    е открадната моя статия
    “Астрознаци при подписване на брак”
    3.”Каква е причината за безбрачие в рождения хороскоп”
    е открадната моя статия
    “Астрофактори за безбрачие в рождения хороскоп”
    Засягате както моите авторски права, така и тези на издателите ми.
    Свалете статиите ми от вашия сайт и припомнете на потребителя си, че Законът за авторското право е действащ закон в България.”
    Както и очаквах от подобен род хора – нито отговор, нито извинение.
    Но, са махнали текста от трите статии, като са оставили заглавията.
    Копирали сме екраните, което ми е застраховка, ако това сега е някакъв маньовър, при който след време да се качат текстовете, барнати оттук оттам.
    За съжаление останалите 69 статии си стоят по старому.
    Така че тези, които смятат, че са им засегнати авторските права, нека действат.
    Господ помага, но в кошара не вкарва.
    Темата е открита, докато и последната статия от списъка, не бъде свалена.

  15. Муси Дачева каза,

    Писа на август 31, 2008 @ 0:29

    Получих това писмо вчера
    “Събота, 2008, Август 30 21:51:31 EEST
    Здравей,
    Сайта не носи отговорност за материалите публикувани от експертите на сайта. Предупредили сме експерта Микаел относно вашето писмо и коригирахме пропуските му. Надяваме се в бъдеще да не се получават подобни неприятни ситуации.
    Благодаря ви, че ни сигнализирахте за този случай за да може да вземем навременни мерки.
    Поздрави!
    Росица Костадинова

    http://www.mistichno.com

    В сайта обаче са изтрити текстове, но само на моите 3 статии. Останалите 69 стоят. Затова изпратих ново писмо като смятам, че администрацията на сайта носи отговорност за това какво правят нейните потребители в предоставеното им интернетпространство.
    При нарушаване на Закона от страна на потребителите кой носи отговорност?

    “Неделя, 2008, Август 31 01:21:52 EEST
    Здравейте,
    така нареченият от вас “експерт Микаел” си е позволил да присвои текстовете на минимум 72 публикации в интернет.
    http://www.temura.net/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%b0%d1%82%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d1%84%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%81%d1%8a/
    От момента, в който научавате това, то става и ваша отговорност.
    Муси Дачева”

  16. kabala каза,

    Писа на август 31, 2008 @ 8:10

    Здравейте,отново! Аз получих същото писмо,като отговорих,че проблемът не е само мой,а че всички негови статии са копирани.Интересно,ако Микаел беше пуснал порно снимки или снимки на деца с такова съдържание, ако беше подтиквал към религиозно насилие,КОЙ ЩЕШЕ да носи отговорност тогава??? -МИКАЕЛ ИЛИ РОСИЦА???? Много интересен въпрос,не се сетих да и го задам,но ще и пиша пак-))))

  17. kabala каза,

    Писа на август 31, 2008 @ 8:21

    Г-жо, Дачева,за разлика от Вас,аз не назовах какво е копирано от мен,нито дума…Аз не мога да се сравнявам с Вашия труд, но кое бе интересното. Статийката ми я няма.Този човек е съвсем наясно кое от къде го взема-)))
    Ето моето писмо,а отговорът е същия като при Вас:
    “Въпросът ми е към Микаел…Не ви ли е неудобно да публикувате авторски статии,подписани с вашето име?????Що за наглост,та вие се изкарахте плодовит,че и от всичко разбирате.Време е много хора да научат за вас и за това какво правите…Ако и работата ви е такава,тежко и горко на хората,които ви търсят…
    Без капка уважение към вас и към този сайт
    Даниела Тодорова – Кабала”

  18. Муси Дачева каза,

    Писа на август 31, 2008 @ 9:26

    kabala,
    знаете,че няма големи и малки кражби.
    Законът за авторското право не прави разлика между стихотворение, пиеса или роман. Деянието е едно и също- кражба на интелектуален продукт.
    Тая песен, че порталите не носят отговорност за това какво правят потребителите им е вече изтъркана. Или по-точно смешна.
    Отговорността е споделена. Ако се отиде на съд се съди портала. Нека там да доказват, че не носят вина в това какво става в тяхната “къща”, когато засягат интересите на съседите.

  19. kabala каза,

    Писа на август 31, 2008 @ 9:30

    Права сте и аз съм готова да стигна до съд,първо,защото вече ми додея от илитерати,които дори не знаят да използват пълен и непълен член и се водят “автори” и второ,не понасям някой да ми каже” зарежи това,няма да постигнеш нищо…” В тези случаи ставам голям инат-)))Ще се свържа с колеги от друг сайт,които бяха споменали за помощ и връзка с адвокат,занимавал се с подобни случаи.
    Прекрасен и усмихнат ден,днес!

  20. Муси Дачева каза,

    Писа на септември 8, 2008 @ 3:25

    Това писмо-обещание получих преди седмица.
    “Rositza Kostadinova
    dodaf656@gmail.com
    Неделя, 2008, Август 31 22:36:32 EEST

    Здравейте,
    Ще направим всичко възможно да отстраним тези нередности и под всяка статия да се впише името на истинския и автор.
    Благодаря за сигнализацията още веднъж.
    Разчитаме на хора като вас.
    Поздрави!”

    Предстои да видим дали има някаква промяна.
    Междувременно “авторът” ми се обади по телефона посреднощ да ме пита “Как да решим проблема?” с тон като че ли аз съм качила 80 чужди статии от свое име.

    Ами затова да повторим за неразбралите:
    1. Не можеш да взимаш чужд материал без съгласие на автора или ако не е упоменат такъв – на администратора на сайта.
    2. Ако получиш съгласие, трябва да добавиш към текста името на автора или преводача и активен линк към сайта-източник като шрифтът трябва да е не по-малък по размер от този на статията.
    Простичко е нали!

  21. Муси Дачева каза,

    Писа на септември 10, 2008 @ 13:49

    Това е сродна статия на kabala,
    ЗА КРАЖБИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ТРУД В ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО
    за която й благодаря.

  22. emp каза,

    Писа на септември 11, 2008 @ 8:01

    е това е то да се бориш за правото си … какво искаш още ;) :P успех на всички като вас!!

  23. Изолда каза,

    Писа на октомври 8, 2008 @ 9:38

    тоя трябва съвсем да не е наред та да си мисли че няма да го хванат

  24. Brosks каза,

    Писа на октомври 8, 2008 @ 19:14

    темата е много сериозна и браво на вас че сте се хванали с нея

  25. дилема каза,

    Писа на октомври 10, 2008 @ 10:26

    Възможно ли е да откраднеш нещо ,което е крадено:)не разбира се .Учиш астрология по учебник и после си преписваш знанията за твои и започваш и другите да учиш,но забележете за ПАРИ.

  26. Никол каза,

    Писа на октомври 10, 2008 @ 10:36

    Абе дилема по глупаво нещо не можа ли да измислиш Учителите ти в училище не са ли чели книги по които да ти преподават и не получават ли заплата за това. Ако не знаеш да знаеш по този начин човек се образова като чете и колкото повече толкова по-добре. Ама после трябва да практикува и да натрупа свой опит и тогава да учи другите. Прочети преди да пускаш глупави коментари.Пък ако имаш и с какво помисли.

  27. Росен каза,

    Писа на октомври 10, 2008 @ 12:23

    Тоя дето се е писал дилема си е направо Микаелчо или по точно Гошко еди кой си от Русе дето копипейства денонощно. Пък и тръгнал да си оправдава текстовото джебчийство.

  28. николета каза,

    Писа на октомври 27, 2008 @ 18:24

    Не знам, как го мислите вие, но аз намерих това http://www.mikael7.com и мисля, че това са откраднатите материали отново пуснати от господина, нооооооооооооо с добавен източник…………..хахахаха само се говори хората дори си клонират, кражбите .

  29. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 28, 2008 @ 11:19

    николета,
    думата “клонират” много добре приляга. :)
    Формално погледнато обаче, той не прави нищо лошо. Даже напротив – това е реклама за авторите на крадените статии. Това може човекът, това прави.
    Който не иска да му се препубликуват статиите, трябваше да го заяви на администратора на основния сайт, така както го направих аз и още няколко човека.
    Интересното е друго,че всеки, който иска, сега може да му изкопира всичките близо 80 материала, заедно с автора и линка към тях, да си напълни блога,е може малко да промени заглавията,но също така да си сложи своето име след “Публикувано от…”
    Този процес бих го нарекла Преплаглиатстване или може би по-добре с вашето – Клонирано плагиатстване, и никой не може да го спре.
    По този начин в Интернет ще си имаме по 100 пъти възпроизведена една и съща статия с различни Публикатори.
    Какво лошо – повторението е майка на знанието.
    И баща на затъпяването!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии