Психичното здраве на децата

Много често родителите се питат дали това, което децата им правят е нормално, дали е усвоено, дали е вродено и дали те самите имат вина за поведението им. По-важно е обаче могат ли да помогнат, как и ако не могат да се справят, кой би могъл да помогне на тях и на децата им.

Детски – звучи притеснително. Намеква за душевна болест. Но всъщност той е компетентният човек този, който може да види проблема, ако е нужно да постави диагноза и да предложи лечение. В същото време ако липсва психично , той може да даде съвет и да насочи към подходящ психотерапевт.

Кое намеква за проблеми при едно дете? Най-често това са лош сън, недобър апетит, слаб контакт с връсниците, бавно развитие на речта и моториката, лошо внимание, хиперактивност, антисоциални прояви, прием на наркотици.

В ранната детска възраст е възможно да има кошмари, нощни страхове, заекване, ходене по време на сън, напикаване през нощта до по-късна възраст, трудна раздяла с родителите или най-близкия човек, който обгрижва детето, различни страхове – от животни, насекоми, природни явления, които да са по-изразени от това, което се очаква от детето. В училищната възраст – невнимание в час, хиперактивност, разваляне на дисциплината, специфични училищни проблеми с материала, по-късно – бягства от дома и от училище, прием на наркотици.

Описаните проблеми малко се доближават до истинската ни представа за психична болест, но наистина са обект на лечение и изучаване от психиатрията. Лечение и медикаменти има. И колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-добре се предпазва детето от развитие на по-тежки разстройства в по-късна възраст. Например лекувайки едно дете с хиперактивност, то може да бъде предпазено от прием на стимулиращи наркотици в бъдеще? Звучи странно, но така сочат изследователите на проблема. Може да бъде предпазено и от антисоциално поведение.

На хората са известни и много типично психични като шизофрения, биполарно афективно разстройство, тревожни, личностови разстройства, паническо разстройство, анорексия или и т.н. Те често имат начало в детската възраст и е необходимо при съмнение за болест, детето да се прегледа, и ако е нужно да се следи от специалист.

Страхът от болестта не бива да се заравя в неизвестност и да се затварят очите пред проблема, по-добре е рано да се обърне внимание, дори впоследствие да се окаже, че е било излишно притеснение от страна на родителите. Понякога разстройствата в детската възраст търпят метаморфоза – започват като едно разстройство, а впоследствие се оформя друга диагноза. Затова е нужно близко и постоянно наблюдение, създамане връзка на доверие между терапевта и семейството.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 коментар so far »

  1. съхранение на стволови клетки цени каза,

    Писа на март 14, 2015 @ 17:24

    Здравето на децата е най важното и би трябвало да даваме всичко от себе си, за да пазим своите деца и да възпитаваме у децата онова качество, с което да могат да преценяват, кое е опасно за тях и кое трябва да избягват, за да няма някакви неприятни последици.Статията ви е страхотна.Психичното здраве на децата е добре да се следи внимателно.Те често променят своите настроения, за което е редно да се говори и да с е обяснява на децата всичко, което ги интересува.Все пак казаното от родител и обяснено от него е по -добре от колкото от непознат.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии