Разстройство на вниманието с хиперактивност (РВХА)

Както се предполага от наименованието на болестта, състоянието включва разстроено внимание и повишена активност.
Среща се в детската възраст и началото на проявите е още в детската градина, но най-често започва да притеснява родители и учители, когато детето започне училище и това негово състояние сериозно му пречи да усвои учебния материал, както и да спазва дисциплината в час. Изявата на това разстройство включва два елемента – нарушено внимание и повишена склонност към физическа дейност без нужда. При различните може да преобладава първия или втория елемент, както и да се съчетава наличието и на двата.
Разстроеното внимание включва следните изяви – трудност в съсредоточаването в дадена задача, децата лесно се разсейват от външни стимули, често забравят и губят вещи в училище и вкъщи, имат нужда от по-чести почивки, когато се занимават с домашните, не обичат да се занимават с дейности, които изискват дълга концентрация. Хиперактивността се изявява в склонност към повече движение, отколкото е нужно – децата изглеждат като „на пружини”, непрекъснато бягат, скачат, бързат, често дори са инициатори на сбиване, по-често от връстниците си се нараняват поради невниманието и повишената си активност.
Този проблем притеснява родители, учители, възпитатели. Редно е, когато родителите и учителите забележат подобен проблем в детето, да са наясно, че това състояние е болест и детето трябва да се лекува комплексно – медикаменти, психотерапевтична работа и специален педагогичен подход към него. Важно е да се знае, че тези деца обикновено имат нормален интелект, но поради състоянието си не могат да достигнат съответни на интелекта им познания. Трябва родителите да могат да са бдителни към този проблем и да посетят заедно с детето детски , който ще постави диагноза, ще назначи лекарства и ще провежда психотерапия. Към тези грижи от страна на лекари и психолози, задължително се включват и индивидуалния педагогичен подход на преподавателите.
Прогнозата на заболяването е оздравяване към 13-14 годишна възраст, но при 10-15 % от децата част от симптомите продължават и в зряла възраст. Децата с РВХА по-често страдат от определени психични като възрастни.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,специализант по детска психиатрия , асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ “Св. Георги” – , тел. 0878246835, кабинет: ул. “Петър Стоев”123, с предварително записване

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2.Посочен е авторът
3. Даден е активен линк към сайта www.temura.net

Етикети: , , , , , , , , , , ,

2 коментара so far »

  1. Детски хороскоп | Зодиите.нет каза,

    Писа на август 13, 2009 @ 10:03

    [...] и търпение не е усвоен. Често срещан при Близнаци е синдромът на неустойчивото внимание, което кара някои [...]

  2. Муси Дачева каза,

    Писа на август 13, 2009 @ 11:46

    Даа, историята с краденето на статии явно няма да има край. В този сайт бяха откраднали и програмата ни Номерологичен календар. Когато затворихме достъпа им до нея ми писаха писмо да искат съгласие. Всъщност ако обърнете внимание в този сайт няма една авторска статия и то е защото са взимани по същия начин както Детски хороскоп- меко казано заимствани и “случайно” пропуснати атрибути като автор и сайт източник. Позната история отпреди една година по повод на която написах Плагиатствата на един феномен.
    Благодаря ви за инфото!

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии