Ретрограден Марс през 2014 година

през 2014 година

Муси Дачева

Марс, като планета външна на Земята, навлиза в ретроградната си фаза веднъж на 2 години. Тя заема зона от неговата орбита, в която планетата прави опозиция със Слънцето. Ретроградната фаза започва при Марс-Слънце на около 130 градуса, и завършва когато Марс и Слънцето отново са на около 130 градуса. Ретроградната фаза на Марс през 2014 година е в периода 1.03.2014 – 20.05.2014 година от 27° до 9° Везни.

При сегашното придвижване на Марс през Везни ретроградната му фаза се разполага изцяло в ретроградната фаза на Сатурн в Скорпион. Така влиянието на двете ретроградни планети се наслагва и съответно проявлението е по-силно. Везни са знак на хармонията и баланса, нещо което е встрани от марсовата типология. Марс е в слаба позиция (в изгнание) във Везни и това в общия случай би означавало пасивност, потиснати агресивни импулси, въздържане от активно действие и остра реакция, отдръпване при отправена провокация, при повечето хора. Но трябва да отчитаме факта както на ретроградния Сатурн в Скорпион, така и сложната астрологична конфигурация в която се движи по време на своята ретроградност Марс през 2014-та. Напрегнатите аспекти с малфакторите Уран и Плутон и с напористия Юпитер в Рак поставят пред Марс редица изпитания.

От статията ми “Ретрограден Марс”:

“В отделни случаи може да се чувстваме притиснати от казана дума, от поет ангажимент, да имаме вътрешна съпротива да го изпълним и огромно желание да се откажем. Но, в крайна сметка приемаме предизвикателството и заставаме „очи в очи“ с проблема, с намерението да го решим. Това всъщност е тезата на всеки напрегнат аспект, а при квадратурите е по-силно изразен. Човек е поставен в ситуация на себепреодоляване, на свръх напрежение, на прекомерно изискване, в която ситуация трябва да бъде определен, ясен и категоричен.

Марс е свързан със страстта, физическите желания, сексуалността, и когато е ретрограден тези човешки импулси излизат на повърхността, ако са били потискани по някаква причина или според създали се обстоятелства. Напрегнатите аспекти на Марс могат да ги насочат в погрешна посока и да дадат нездравословен път на тяхното изразяване.

При ретрограден транзитен Марс жизненият импулс е в спад, затова всяко начинание трябва да бъде добре преценено. Особено резервирани трябва да сме към идеите да започваме нещо съвсем ново, което изисква по-голямо количество физическа енергия или повече емоционална или психическа ангажираност. Мисловният процес в такъв период често функционира много добре, за сметка на физическата активност, затова моментът е добър за планиране и проектиране, за разработване на стратегии за бъдещи действия.

С подкрепата на ретрограден Сатурн в Скорпион, ретроградната фаза на Марс, който е негов съуправител, е подходящо време за проучвания, за навлизане надълбоко в тема, свързана с разследване на обстоятелства, с разнищване на заплетени казуси, с изравяне на аргументи и факти, останали скрити от очите, или съзнателно прикривани от засегнати хора.

При Марс във Везни чувството за справедливост е много уязвимо и води до търсене на правдата чрез съд. Завеждане на съдебен иск на ретрограден Марс, както и всяко начинание, лична инициатива с претенции за обезщетяване на накърнени права, може да се окаже добра идея. Отговор на чужда претенция, на предизвикателство или на административен натиск ще се увенчае с успех едва, когато Марс тръгне в права посока. Въпреки усещането, че сте попаднали в „задънена улица“, много от работата може да бъде свършена преди това – на ретрограден Марс.

Ретрограден Марс влияе силно на хората занимаващи се с политика, на държавниците и особено на военните. Военни действия, започнали на ретрограден Марс, често завършват с неуспех. Пример в това отношение може да бъде Фолклендската криза между Аржентина и Великобритания, станала в периода на предишната ретроградност на Марс във Везни, между 20.02.1982 и 11.05.1982 година.

„Първата пушка“ гръмва от страната на аржентинците на 2 април 1982 година, когато Марс е ретрограден на 9 градуса Везни и все още в опозиция със Слънцето, тоест в средата на ретроградната му фаза. Завземането на островите е с цел укрепване позициите на военната хунта, управляваща страната. Британците реагират веднага и след кратки бойни действия възстановяват статуквото ( напълно в тона на Везни, за които запазването на статуквото е много важно).

От Фолклендската война печели Маргарет Татчър, която патриотичната вълна прави победител на изборите през следващата година. Маргарет Татчър има рождено Слънце във Везни, но по-интересното е,че нейният Марс е директен в 9 градуса Везни,което показва, че по време на Фолкленската война тя е имала марсово възвръщане.”

И за да не се повтарям, от Годишен хороскоп 2014:

“На 1 март обаче Марс навлиза в ретроградната си фаза и точният съвпад със СЛВ се отлага за средата на месец юли. А с това и много процеси, започнали в първите два месеца на годината ще търпят забавяне и ограничения от различно естество до месец юни.

На всеки близо 2 години Марс преминава през Везни за около месец и половина. Сега Марс понеже прави ретроградност във Везни, той ще се задържи в този знак близо 8 месеца, от 7 12 2013 -та до 26 07 2014 година. Марсовите хора и марсовите дейности ще изпитват ограничения в следващите месеци и особено в периода на ретроградност на Марс между 1 март и 20 май 2014 година. Най-остро влиянието на Марс ще се прояви през втората половина на месец април, между двете затъмнения и като участник в Големия кардинален квадрат. Ретроградната фаза на Марс е неблагоприятна за планирани операции, особено такива на главата – очи, нос, мозък, горна челюст, пластични операции на лицето. Ретрограден Марс във Везни не подкрепя и брачните обети.

Във Везни,макар и в изгнание, или дори точно заради това, Марс изостря чувството ни за справедливост, прави ни по-непримирими към несправедливостта на живота и лошотията на себеподобните, изпълва ни с недоволство и гняв. И този гняв ще нараства като лавина месец след месец докато се изрази в пълна сила по време на пълнолунието във Везни в средата на месец април 2014-та. Опитите да се решават спорните въпроси по дипломатичен път могат да имат успех през февруари и през юни, но не и през април, когато натискът към кардиналния кръст ще бъде най-голям, а Марс във Везни-ретрограден.

Ретроградността на Марс,1 март-20 май, съвпада по време с тази на Сатурн, който е в ретроградната си фаза между 2 март и 20 юли. По тази причина месеците март, април и до 20 май, ще бъдат тежки за държавните дела. Недостигът на синхрон между институциите ще се задълбочи, а под натиска на външни обстоятелства, в съчетание с недостатъчни лични качества, може да доведе до хаос в държавата.”

Ретроградността на Марс е подходящото време да се вслушаме по-добре във вътрешния си глас, да следваме указанията на собствената си интуиция, и дискретните знаци, които ни дава Съдбата.

Всички права запазени!

Етикети: , , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии