Ретрограден прогресивен Меркурий

 Муси Дачева

Ретроградностите на Меркурий се случват три или четири пъти в една година. Затова много хора се раждат с в личния си – натала. Ретроградната фаза продължава 20-24 дни, а директната 93-100 дни.

Прогресирането, или вторичните прогресии, на натала, е метод, с който реждената карта се разгръща напред във времето в мащаб един ден равен на една година. Така движението на планетите и всички астроточки е съпоставимо с транзитите, но посредством мащаба ден-година, е като гледане на филм на забавен кадър.

В прогресиите Слънцето изминава около 1 градус на година, а Венера малко повече от 1 градус. Луната, като най-бързо движеща се по принцип, в прогресивната тема се придвижва за една година с 12 до 15 градуса или средно изминава по 1 градус на месец.

Следващ по бързина след Луната е Меркурий. Като , той изминава за една година около 1 градус в периодите, когато е директен.

Тъй като директните фази на Меркурий в транзита са около 100 дни, ако човешкият живот е над 100 години, то всеки би преживял ретрограден Меркурий в прогресиите си. Но тъй като това не е така, има много хора, при които прогресивният Меркурий не става ретрограден.

Измерено в години ретроградната фаза на Меркурий в прогресиите трае около 20-24 години.

Ако сте родени с ретрограден Меркурий, който е в началото на ретро- фазата си, то той ще се обърне, ще стане директен, в прогресиите, когато навършите съответно 20-24 години.

Можем да разделим хората на три групи според времето на ретроградния Меркурий в прогресиите:

  • нямат ретрограден Меркурий в прогресиите през целия си живот,

  • в даден момент от живота си преживяват пълната на Меркурий в прогресиите от 20-24 години,

  • за определен период, през детството и/или младостта, или в последното двайсетилетие от живота си, преживяват част от ретроградната фаза на Меркурий в прогресиите.

Промените в движението на Меркурий в прогресиите са важен житейски период, който трае няколко години. Преди да тръгне напред, и преди да тръгне назад, Меркурий забавя до минимум движението си и преминава през стационарна фаза. Меркурий е стационарен в прогресиите около 1 година преди да навлезе, и 1 година след като излезе от ретроградната си фаза.

Меркурий има много лица и огромно разнообразие на проявления. Разполагането му по знак в наталната карта показва как мислим, как възприемаме и обработваме информацията, която достига до нас. Знакът на рождения Меркурий показва как общуваме с околните, как използваме словото и жестовете за тази цел.

Домът, в който е разположен рождения Меркурий показва какво ангажира мислите и вниманието ни, коя област от живота предизвиква нашето любопитство, прави ни неспокойни, но също така ни провокира към промени и експерименти.

Аспектите, които сключва той с останалите планети оказват влияние върху мислене, възприятия и реакции, както и оцветяват по меркуриански съответните зони на управление.

Хората, които имат ретрограден Меркурий в рождения хороскоп, не се различават съществено от хората, които имат директен Меркурий при равни други обстоятелства – знак, дом, аспекти.

Разликата идва от скоростта на планетата.

Когато Меркурий е ретрограден, се движи по-бавно. Когато е в началото или в края на ретроградната фаза, скоростта му пада до 1% от средната, а в стационарната фаза, почти до 0%. Средната скорост на движение на Меркурий е 1 градус и 13 минути на ден.

Меркурий се движи бавно и в част от директната си фаза. Това се случва, когато забавя ход, за да премине в ретроградната, и също така тогава,когато вече не е ретрограден, но е съвсем в началото на директната фаза, т..нар., стационарна фаза. Когато е директен обаче той по-бързо набира скорост и може да стигне до 180% от средната си скорост.

Скоростта на рождения Меркурий повлиява мисловните процеси и начина на общуване. Когато Меркурий е бавен, на човек е необходимо повече време да осмисли дадена ситуация и да формулира мнение или реакция. Бавният Меркурий провокира задълбоченост и интровертност, по-силно проявена, когато планетата се намира в земен или във воден знак. При бавен Меркурий хората имат повече задръжки в общуването, налагат си по-голям контрол над това, което казват и са склонни да придават повече тежест на думите си, те премислят много добре, преди да действат.

Когато Меркурий е бавен, при скорост значително по-ниска от 50% от средната, човек проявява голяма предпазливост в меркуриевите сфери на проявление. Домовете, които управлява Меркурий, са обект на особено внимание и те могат да ангажират по-голямата част от жизнената енергия на човека.

Например, ако ретрограден рожден Меркурий управлява 2-ри и 6-ти натални домове, личните доходи и работата ще бъдат от изключително значение за човека и той ще съсредоточи вниманието си върху тях още от ранните си младежки години. Понякога такива хора могат да се откажат да продължат образованието си, за да работят и да имат собствени доходи.

Когато бавен рожден ретрограден Меркурий управлява 4-ти и 7-ми натални домове, човек може да бъде твърде предпазлив при избора на партньор в живота. Тъй като Меркурий заедно с Юпитер управлява две от общо шесте оси в хороскопа, техните аспекти са много важни. Още повече, че тези две оси Дева-Риби и Близнаци-Стрелец често се явяват и основните оси на хороскопа, хоризонт АС-ДС и меридиан МС-ИС.

Когато бавен рожден ретрограден Меркурий управлява АС и МС човек може да е твърде съсредоточен в личното и професионалното си развитие, като отдава цялата си енергия в образование и израстване в кариерата. Върху такива хора много силно влияние оказва семейната среда, толкова повече, колкото по-дълго той е ретрограден в прогресиите.

В прогресиите ретроградността на Меркурий се измерва в години. Ако човек е роден на 2-3 ден от началото на ретроградната фаза, то до 20-та си година той е под влияние на ретроградния Меркурий в прогресиите.

Стационарната фаза в реално време трае около един ден, но в прогресиите се проточва около година и повече. Тази инертност на ретроградното меркуриево влияние се отразява под формата на процеси на отваряне или обратно на затваряне към света. Променят се интересите, предпочитанията, средата, нагласите, понякога представите за себе си и за другите търпят сериозна трансформация.

Повечето хора от втората група, по време на ретроградната прогресивна фаза,с времетраене около 20-24 години, особено ако тя е в късна младежка или в зряла възраст, се отдръпват от активна комуникация с околния свят. Може да се чувстват пренебрегнати и изоставени, или го правят съзнателно,защото искат да насочат енергията си в нещо важно и смислено. Често задълбочени изследвания, стойностни трудове, гениални творби се създават точно в такива периоди от живота на творците.

Излизането от ретроградната прогресивна фаза е като ново раждане, като излизане от сянката. Хората в този период, който може да продължи около 1-2 години, след като Меркурий в прогресиите става директен, преживяват трансформация, която ги прави забележими за околните. Като че ли пада було от тях и те засияват преобразени и социално привлекателни.

10 октомври 2013 г.

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2. Посочен  Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник: www.temura.net

ЗИМНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ !

Комплект

НОМЕРОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР

+ ПОДАРЪК Лични календари за 5 години

+ НОМЕРОЛОГИЧЕН ИМЕННИК в електронен вариант

на цена 15 лв.

+доставната такса до удобен за вас офис на ЕКОНТ

http://www.econt.com/offices/

В поръчката си посочвайте офиса на Еконт, от който желаете да си получите пратката, и обезателно ваш телефон за връзка.

Ако не е посочен офис на Еконт, книгите се изпращат на посочения от вас адрес. Отново, необходим е телефон за връзка.

Заявка направете във  формата за поръчка  on line.

Етикети: , , , , ,

26 коментара so far »

  1. Петранка каза,

    Писа на октомври 11, 2013 @ 10:55

    Муси,много ми хареса статията ти и ме накара да се замисля за моя ретрограден Меркурий. Управлява ми 5 и 8 дом дали има влияние върху това че толкова години се опитваме да имаме дете и не се получава? Ще ти бъда благодарна ако ми дадеш някаква насока. Хубав ден и много усмивки от мен.

  2. валентина каза,

    Писа на октомври 11, 2013 @ 11:45

    Много хубава статия,но съвсем трудно ми стана,моя меркеий е във Везни в 10 дом,род.съм 14.09.76г 12ч.Видин,но повече не знам ,ретрограден ли е Мркурий при мен в картата ми или в прогресиите ?Предварително благодаря!Явно че от меркурий може много да се разбере и от него зависят и дългосрочните прогнози,предполагам само…:)))

  3. Христина П каза,

    Писа на октомври 11, 2013 @ 15:59

    Муси, прекрасна статия! Аз съм от групата хора, които имат прогресивен ретрограден Меркурий! В момента е в стационарната си фаза и ми управлява 1 и 10 дом! Направо работи като по учебник. Невидима съм! Изчезва информация за мен от разни регистри! :) С нетърпение чакам да се засили с пълна скорост напред и да ме изстреля! :) Както винаги си много точна в статиите си! Благодаря ти!

  4. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 12, 2013 @ 0:02

    Петранка,
    ако имате рожден ретрограден Меркурий и от много години правите опити за дете, то вероятно сте преминали възрастта 24-25 години, до която той би могъл да влияе чрез прогресиите. Проблемът може да е на физическо ниво, проблем с функцията на яйчниците или на мисловно ниво. При последното влияят мисли на нежелание за дете, страх от родителство, заложена програма за бездетие, нещо което трябва да се търси в цялостната астрологична картина на натала.

  5. Vida каза,

    Писа на октомври 12, 2013 @ 11:37

    Здравей, Муси! Моля да ми кажеш по какъв начин повлиява живота ми сегашното положение на Меркурий. Усещам, че при ретроградното му движение енергията ми изчезва, повтарят се някои неприятни за мен ситуации. Благодаря ти предварително!

    Vida
    Planetary positions:
    planet sign degree motion
    Mercury Virgo 4°19’34 in house 11 direct

    Major aspects:
    Mercury Square Jupiter 3°50
    Mercury Square Saturn 2°11
    Mercury Square Neptune 3°43

  6. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 14, 2013 @ 23:18

    валентина,
    при вас влияние на ретрограден Меркурий в прогресиите е имало до 1995 г., оттогава е директен.

  7. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 14, 2013 @ 23:19

    Христина П,
    стационарната фаза е около 1 година,така че то не останало. :) Успех!

  8. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 14, 2013 @ 23:23

    Vida,
    става дума за Меркурий в прогресиите и то ретрограден.
    От така зададен въпроса се вижда,че е директен “Mercury Virgo 4°19’34 in house 11 direct”.
    Какво по-точно питате?

  9. veronka каза,

    Писа на октомври 15, 2013 @ 15:21

    Здравейте, по рождение имам ретрограден Меркурий в 8гр Скорпион, трети дом, управляващ асцедента и МЦ.По прогресия как влияе ретроградността му и какво трябва да имам в предвид за това разположение?
    Благодаря предварително!

  10. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 16, 2013 @ 13:19

    veronka,
    във връзка със статията: проверете дали имате към момента прогресивен ретрограден Меркурий. Ако сте на възраст над 24 г. той вече е директен в прогресиите.

  11. Martina каза,

    Писа на октомври 18, 2013 @ 10:10

    Муси, имам рожден Меркурий ретрограден, който сега в прогресията е вече директен от 5 години.Но прави квадрат с Сатурн през тази година. Въпросът ми е като няма квадрат със Сатурн в рождената ми карта, а сега в прогресиите става, има ли това по-голямо значение или не. Ще съм ти благодарна за отделеното време.Желая ти да си здрава и все така креативна!

  12. snqg каза,

    Писа на октомври 21, 2013 @ 7:18

    Интересна статия, не ми беше идвало на ум че в прогресиите това се случва с Меркуриий за толкова години. Е, при мен ще е ретрограден, ако стана на 60. Но забелязах, че преди месец пр. Меркурий е влязал във втори дом и там ще си остане до края на живота ми. Да очквам ли финансови проблеми от сега нататък?

  13. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 21, 2013 @ 13:23

    snqg,
    напротив, директен Меркурий в прогесиите във втори дом е добър знак за доходите.
    Освен ако не прави напрегнат аспект с управителя на втори дом.

  14. snqg каза,

    Писа на октомври 21, 2013 @ 21:39

    Благодаря за отговора! В Дева е втори дом, и не – не прави аспект с наталния Меркурий :)

  15. zinadia каза,

    Писа на октомври 22, 2013 @ 10:55

    аз съм на 22 години и имам ретроградн Меркюрий в натала,това значи ли че ще стане директен скоро и че в него е причината да нямам сериозна връзка?

  16. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 22, 2013 @ 19:06

    zinadia,
    тази задачка е с повече неизвестни :)
    Кога ще стане директен можете да си сметнете като видите до кога е ретрограден в периода на раждането ви. Изчислявате колко дни има от рождения ден до края на ретроградната му фаза. Колкото са тези дни,толкова години е ретрограден в прогресиите. Така (на едър тигел) ще прецените кога става директен. Да, ако това се случва сега, е възможно да оказва задържащо влияние върху връзките.

  17. Албена каза,

    Писа на октомври 22, 2013 @ 22:52

    Здравейте, Муси,
    Прочетох тук много интересни Ваши коментари за ретрограден Меркурий. Аз съм родена на 17.10.1954 г.Това означава ли, че от вчера 21.10. Меркурий ми влияе ретроградно или за мен не е така?
    Наскоро имах много неприятна случка .Някъде около 28-ми септември “прибрах” в едно от местата, където живеем, част от малкото златни накити, които имам – една скъсана гривна, ланче и обици, които не нося всеки ден.Просто ги извадих от чантата си, защото ми предстоеше ходене на много места, заедно със здравната книжка, в един плик. Ей богу, след това три седмици се убих да ги търся къде ли не, прегледах всички чекмеджета,шкафове, пликове, сакове и т.н. Накрая реших, че може би след това съм си ги върнала в чантата , и някой ме е издебнал, и ги е взел, докато съм била извън работното си място например. Даже си извадих нова здравна книжка, защото тя ми трябва.Направо си загубих съня.Нерви ме хванаха, както се казва.

    За моя радост тази събота 19.10.(тъй като ние се прибираме в петък или в събота, и в неделя се връщаме обратно), ги намерих под една чанта с вестници на портмантото, където ве4е ги бях търсила! При нас няма сега деца или странични хора, които биха участвали в някаква подобна криеница. Просто не мога да си го обясня, но като прочетох, че Меркурий влияе така – може би той ми замъгли съзнанието, което не е характерното ми състояние!
    Поздрави и бъдете жива и здрава.

  18. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 23, 2013 @ 12:29

    Албена,
    точно това имах предвид. Сега се е възпроизвела рождената ситуация при вас. Нямате ретрограден Меркурий,но вашият е също в Скорпион, с много бавна скорост, на прага на навлизането в ретроградната фаза,което се случва на следващия ден, на 18 октомври. На 19 октомври т.г. Меркурий е бил също толкова бавен. Освен това имате и сатурново възвръщане,което допълва синхроничността между рождената карта и настоящата транзитна ситуация. Важното е,че сте си намерили загубеното. :)

  19. Албена каза,

    Писа на октомври 23, 2013 @ 20:44

    Благодаря за вниманието и отделеното време.
    А сатурново възвръщане е какво?? Другата голяма и странна планета с пояси се движи обратно на позицията в моята рожденна карта ли?

    До скоро

  20. Муси Дачева каза,

    Писа на октомври 23, 2013 @ 21:27

    Албена,
    Сатурн се връща в рождената позиция на 29-30 години и за втори път на 58-59 години. Сега не е ретрограден.

  21. Албена каза,

    Писа на октомври 26, 2013 @ 16:29

    И Слава Богу!

    Благодаря за поясненията. Когато ми остане време ще отделя малко повече усилия за астрологията – днес с помощта на компютрите е значително по-лесно пресмятането. Разбира се- анализите са по силите само на познавачите в тази област. Хубав ден и Свети Димитър да закриля всички българи по света.

  22. Галина Атанасова каза,

    Писа на март 13, 2014 @ 13:59

    Здравейте Муси, родена съм на 17.08.1971 в 20.09 ч . В хороскопа ми Меркурий е ретрограден в 6-ти дом . В периода 18.01.2014-1.02.2014 изгубих работата си . Може ли да ми кажете как е действал Меркурий,действа ли ретроградно Меркурий в прогресиите през 2014 и какви са шансовете ми за намиране на нова работа.

  23. Муси Дачева каза,

    Писа на март 14, 2014 @ 12:34

    Галина Атанасова,
    няма при вас ретрограден прогресивен Меркурий. При раждането ви е бил ретрограден, но през 1989 г е излязъл от ретгроградната фаза в прегрисевната карта.
    Сегашната ретроградност на Меркурий бе между 7 и 28 февруари, извън периода в който сте загубили работата си. Причината е в Сатурн пир вас, който сега е в квадрат към рожденото ви Слънце- намирате се в пика на сатурновата си криза.Ако сте се задържали дълго време на тази работа, Сатурн ви е подтикнал да я смените, или ако не е за вас,или ако има други слаби места между вас и работата като такава. Но навлизате в добър период да започнете нещо ново. , и той е през втората половина на март и първата половина на април. Търсете работа и ще намерите. Желая ви успех! :)

  24. Галина Атанасова каза,

    Писа на март 16, 2014 @ 21:21

    Благодаря, Муси!

  25. Анелия каза,

    Писа на декември 22, 2016 @ 23:22

    Здравейте, Муси. Благодаря Ви за интересната статия! Прогресивният ми Меркурий, който вече повече от 20 години е ретрограден, скоро /на 27.02.2017/ е на път да стане стационарен и след това директен. Въпросът ми е – да очаквам ли събития, от момента, в който Меркурий спира да е ретрограден, т.е. докато е още стационарен или ще се усетя като преродена, чак когато излезе от стационарната фаза? Асц. ми е Дева, така че Меркурий ми е и Управител на хороскопа… Благодаря Ви предварително за отговора! :)

  26. Муси Дачева каза,

    Писа на януари 5, 2017 @ 21:33

    Анелия,
    ще има промяна, и ще я усетите, но ако не прави точни аспекти с други планети, вероятността да има събития, произтичащи от него, е малка.
    По-скоро като вътрешно усещане за освобождаване. Прогресивните планети се движат бавно, оттам влиянието им се простира в по-широки граници.
    Може да минат месеци докато усетите нещо свързано с обръщането на прогресивния Меркурий,нещо за което да си дадете сметка след време.

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии