Решение винаги има

es1114Притчата за умното момиче! Някога, в едно малко село в Индия живял беден фермер. Той бил взел кредит от местен лихвар, но не успял да му го върне. Лихварят бил грозен старец, който обожавал красивата дъщеря на фермера. Затова му направил предложение: лихварят щял д а му опрости заема, ако фермерът се съгласял да му даде дъщеря си за жена.

Фермерът и дъщеря му били възмутени от наглостта на лихваря и веднага отказали. Тогава настоятелният лихвар предложил да оставят решението на съдбата. Казал им, че ще сложи в малка торбичка две камъчета: черно и бяло. Момичето трябвало да изтегли едното от тях. Ако изтеглело черното, щяла да му стане жена и дългът да бъде уреден. Ако изтеглела бялото, нямало да се омъжи за него, а дългът пак щял да бъде уреден. Фермерът и дъщеря му се съгласили.

И така, всички застанали на чакълестата пътека до земята на фермера. Лихварят взел две камъчета от чакъла и ги сложил в торбичката. После подал торбичката на момичето, за да изтегли едното. Момичето обаче имало остър поглед и забелязало, че и двете камъчета, които лихварят бил сложил, са черни. То се объркало и не знаело какво да прави. Имало три варианта. Първият бил да откаже да избира и баща и да влезе в затвора/ Вторият бил да извади и двете камъчета и да покаже какъв измамник е лихварят. Това обаче нямало да помогне на баща и той пак трябвало да връща парите. Третата възможност била да си избере камъче и да се ожени за грозния стар лихвар, за да остане баща и на свобода.

Но имало и четвърта възможност и точно нея избрало момичето. То бръкнало в торбичката и изтеглило едно камъче. Без да го погледне, го изпуснало, уж неволно. Тъй като на земята под тях било пълно с подобни бели и черни камъчета, нямало как да се разбере кое от тях е изпуснато. – О, простете ми. – казало момичето. – Изпуснах камъчето, без да искам, но ако погледнем в торбичката и видим какво е камъчето вътре, ще знаем и какъв цвят е било онова, което съм избрала.

Извадили камъчето от торбичката и видели, че то е черно. “Значи момичето е изтеглило бялото”, заключили всички дружно. Старият грозен лихвар не отронил и думичка, защото това означавало да признае, че е измамник. С находчивостта си момичето спасило и себе си, и баща си.

Всеки сложен си има . Понякога просто трябва да действаме находчиво.

Автор неизвестен

Етикети: , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии