Сатурн в Стрелец 2014-2017

TemSatrSrlМуси Дачева

навлезе в Стрелец на 23 декември 2014 година. Престоя в него до 15 юни 2015 година, когато се върна в Скорпион, чийто последни градуси заемаха част от ретроградната му фаза, продължила от 14 март до 2 август 2015г.. На 18 септември 2015 година Сатурн отново е в Стрелец,този път окончателно в рамките на настоящия му цикъл.

Сатурн ще е движи през огнения знак до 20 декември 2017 година, когато ще премине на своя територия в знака Козирог. По този начин в края на 2017 година Сатурн ще приключи поредния си почти 30 годишен цикъл, започващ от знака на неговата обител Козирог, чието начало е на 14 февруари 1988 година.

А за нас това е важно, защото България е под влияние на Козирог, и големите промени у нас започнаха точно, когато Сатурн бе в Козирог- 1988-1990г. По този начин в кроя на 2017 година и през 2018-та могат да се очакват някакви резултати от структурни промени започнали в началото на цикъла.

Сатурн има лоша слава, той е т.нар., малфактор или малефик в астрологията, което преведено значи лоша планета. От него по принцип очакваме ограничения и препятствия, изпитания и наказания. Но Сатурн същевременно е строгият учител, който оставя най-дълбоките следи в нашата дълбочинна памет. Като такъв той ни кара да учим, да бъдем дисциплинирани и отговорни, последователни, настойчиви и търпеливи, но също така да се променяме, да търсим решения, да се движим напред.

Сатурн ни прави критични към другите, но и самокритични, показва ни грешките, които можем да поправим, и начина, по който това ще стане. Като Господар на времето ни дава уроци как да се научим да усещаме времето, да добием чувствителност за време и място. Да „уцелваме“ точното време и конкретното място за всяко наше включване в събитията,които ни касаят. Можем да го сравним със строг учител, който първоначално не харесваме, но с времето си даваме сметка, че ни е помогнал да учим житейските си уроци, да растем и да преминаваме в по-горен клас.

Сатурн е морализатор, който ни кара да се движим в „правия път“, да бъдем почтени към себе си и към другите, да правим връзка между причина и следствие, да си даваме сметка за последствията от нашите мисли, приказки и действия. Като Господар на кармата, Сатурн ни подкрепя да развързваме кармичните възли, които сме създали, сега или в минали животи. С негово участие намираме подходящите хора, разминаваме се с неподходящите, попадаме в ситуации и житейски обстоятелства, които са част от плана на живота ни.

За Сатурн зодиакалният знак Стрелец е едно от трудните места в зодиака. Управлявано от другия гигант на слънчевата система, много различния като типология – Юпитер, то затруднява изразяването на някои страни от влиянието на Сатурн. Противоположните тенденции могат да внесат объркване в много хора.

Стрелецът е огнен знак под чието влияние са вярата, идеологиите, философиите, науката, образованието, стремежът към знание извън конвенционалните рамки – себеобразоването като импулс, отварянето към света, смесването на различни убеждения и пренебрежение към условностите, разпадането на границите, толерантност към различните, всичко това облечено в оптимистична юпитерианска одежда. Управлението на Юпитер подклажда жаждата за повече и повече, стремежите за разширение и излизане извън установените рамки, алчността и и разпиляването на ресурси и таланти. Противоположното на това е сатурновото влияние за ограничение, рамкираност, структура, придържане към установеното, пестеливо изразходване на наличните ресурси. Обединяването на противоположните , но в същото време силни страни, на сатурновото и юпитеровото влияние е разковничето за успешно и резултатно преминаване през периода на придвижване на Сатурн през Стрелец.

Последното преминаване на Сатурн през Стрелец е много показателно за съчетаването на различните изначални принципи, периода 1985-1988 година. Това е времето на Горбачов и Перестройката, която доведе до падането на Берлинската стена, началото на дълбоки социални промени по целия свят, и у нас. Сатурн е свързан с изграждане на форми и структури, но и с тяхното разграждане, когато те са изпълнили предназначението си и са вече негодни. В това отношение Стрелец дава подкрепа със своите прогресивни нагласи и готовност за преобразувания. Такава тенденция се наблюдава в процеса на обединяване на Европа и изграждане на ЕС, 90- те години са време на изграждане на структури, докато от навлизането на Сатурн Стрелец се наблюдава разпадане на създаденото.

Придвижването на Сатурн през Стрелец не е изолирано, а преминава на фона на аспекти между него и другите външни планети. Най-продължителна е квадратурата Сатурн-Нептун, която обхваща 2015 и 2016 година. Точните аспекти са три, поради ретроградните фази на планетите, на 26.11.2015 г., 18.06.2016г., 10.09.2016 година. С тази квадратура е свързано религиозното противопоставяне, което се изостря през първата половина на 2016 година, заради включването с напрегнати аспекти към двойката и на Юпитер, управител и съуправител на знаците Стрелец и Риби, в които се движат те.

Докато Юпитер напуска критичната зона, 10 градуса на подвижните знаци, за него конкретно това е Дева, през лятото на 2016 година, и се отправя към Везни, то Марс подклажда огъня още с навлизането си в Стрелец на 2 август. Целият август ще бъде под влияние на съвпада Марс-Сатурн. Точният аспект е на 24 август, но драматизмът на влиянието се усилва от квадрата с Нептун и участието на лунните възли,което придава кармичен отенък на случващото се за много хора, при които двойната квадратура засяга важни астроточки от рождения хороскоп. Влиянието се оттича в края на септември 2016 година.

През есента и зимата на 2016 година Сатурн бавно напуска зоната на квадрата с Нептун и влиза в полезрението на Уран. Тригонът между двете мощни по своето влияние планети ще се отрази благоприятно на много хора, които имат застъпен огненият елемент в рождените си хороскопи. Тази хармонична връзка започва в края на 2016 година и продължава през цялата 2017 -та. През 2018 година Сатурн и Уран са отново в тригон, за по-кратко време, но в земните знаци Козирог-Телец. Точните аспекти Сатурн-Уран са на 25.12.2016 г., 19.05.2017 г., и на 11.11.2017 година, в 20-24 градус на Стрелец и Овен. Обединените енергии на двете планети в огнените знаци Стрелец и Овен могат да доведат до големи промени в световен мащаб, до преобразувания, с които върху разпадащи се нестабилни основи да се създаде нещо смислено и трайно. Аспектът повлиява силно интелекта, иновативното мислене, разумните приложения на гениални идеи.

Като подгласник на продължителния аспект отново се появява Юпитер. Този път от въздушния знак Везни, в който преминава на 9 септември 2016 година. През август 2016 година планетата наричана „голямото щастие“ ще отправи подкрепата си към Сатурн със също хармоничния аспект секстил. По този начин, в края на 2017 година като за „довиждане“, големият учител ще се постарае да остави приятен спомен за последното си преминаване през огнения Стрелец.

24 ноември 2015 година

Всички права запазени!
Препубликация е допустима само и единствено с писменото съгласие на автора.

Етикети: , , ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии