Седмичен хороскоп 1-7 май 2023

2023 5 5 от 1 май

Лунно затъмнение в Скорпион на 5 май

Венера в Рак от 7 май

Муси Дачева

Обща характеристика на периода

Навлизаме в интересната и първа календарна седмица на месец май. Празнична. Започва с 1 май и завършва с Гергьовден.

В астрологично отношение също има интересни акценти. Вече сме във втората половина на коридора на затъмненията. Да припомня, че той обхваща времето между квадрата на Слънцето и Луната преди първото затъмнение до квадрата на светилата след второто затъмнение, тоест един месец, от 13 април до 12 май. По-голямата част се разполага в зоната на ретроградния Меркурий.

В понеделник, 1 май, Плутон навлиза в ретроградната си фаза. Малката, но мощна със своето влияние, планета се движи бавно и за дълъг период около обръщането, е стационарна. Игрите за власт и надмощие стават още по скрити. Като добавим това към горното можем да си обясним защо някъде има видим невървеж. Нито правителство се сформира, нито обещаното контранастъпление започва. Но, отпушването предстои и тапата ще гръмне.

На практика Плутон се задържа за дълго време, почти за пет месеца, на границата между двата знака Козирог и Водолей. На 11 юни се завръща в Козирог. След 4 месеца движение назад се обръща бавно и на 11 октомври формално е директен. Като най-отдалечен от Слънцето, в сегашния планетарен формат, Плутон има и най-дългата ретроградност, над пет месеца, като през тази година тя е точно 5 месеца и 11 дни.

На 2 май, във вторник, Меркурий за пореден път застига Слънцето. Срещата този път е в 11 градуса Телец. При този втори за годината долен съвпад, при ретрограден Меркурий, отново в земен знак, се правят поредни опити за значими промени. Съвпадите на Меркурий и Слънцето са добри в изкарването на показ на скритите неща,но също така дават старт на назрелите за осъществяване промени.

През тази астрологична седмица най-значимото събитие е лунното затъмнение на 5 май. То е частично и ще бъде в момента на точната опозиция на Слънцето и Луната в 14 градуса Телец -Скорпион. Пълнолунието в Скорпион в 14 Скорпион и тъй като е близо до оста на лунните възли е и затъмнение, макар и частично, лунния диск няма да бъде напълно закрит.

Преди затъмнението, но в неговия обсег, е квадратурата между Венера и Нептун, в Близнаци-Риби, Венера преди да се премести в Рак в неделя, става точна на 4 май, в четвъртък. В контекста на цялостната астрологична картина този аспект допълва усещането за неискреност, предизвиква недоверие в партньорството, на прекалено доверчивите дава някои уроци. Изострената мнителност може да поведе към търсения и да предпази от грешки.

В най-потайния знак на зодиака, пълната Луна влияе много силно на психиката. Податливите на внушения хора ще изпитват дискомфорт. В научен институт отвъд океана правили проучване четири години назад и установили, че по време на пълнолуние се увеличават случаите на самоубийство. Това не е нова истина, особено за психолозите и психиатрите. Но щом пък вече е и доказано научно, да предупредим близките на хора със суицидна нагласа за рисков период.

Мистичният тон се допълва от Лилит, която е в квадрат към оста на затъмнението и към тази на лунните възли. Видения в алфа ниво, внезапни прозрения, интензивни ярки сънища ще спохождат чувствителните хора.

Към затъмнението се включва Меркурий, който ретрограден и в рецепция със застаналата в квадрат към Нептун Венера, се позиционира между Слънцето и СЛВ, в Телец. Можем да очакваме изтичане на информация от финансовата сфера, кой, къде, какво, писал, подписал, договорил се, взел или скрил. Уран от Телец също е включен,заедно с Прозерпина, с която е в опозиция- планетен брейнсторминг, генериращ решения и намиращ неизползвани възможности. Много активен и ангажиран с намиране на решения екип. Какви ги замислят и какво ще стане, тепърва ще разберем.

При пълнолуние и особено съчетано със затъмнение, а в допълнение и горепосочените астрологични обстоятелства, поляризацията е много силна. Разделението, разделянето на лагери и противопоставянето приемат ясна, конкретна форма. Съперничеството е силно и ожесточено. В такъв период хората, които са вътрешно противоречиви, неинтегрирани, се чувстват като разпънати на кръст, амбивалентни, съответно много трудно е да се съберат, концентрират и вземат обосновани решения.

Пълнолунията са време на реализация на наричания, желания и пожелания. В най-страстния знак на зодиака изпълнението на желанията може да бъде твърде драматично.

ОГНЕНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Овен, или с асцендент в Овен, предстои седмица с фокус върху финансовите ви дела. Собственост, лична или партньор/и изисква повече внимание. Ще бъде тема за преговори и договаряне. Имате подкрепата на двете благодатни планети Венера и Юпитер, но всяка от тях ще ви поставя в условия на тестване. Ретроградният Меркурий подсеща да не правите старите грешки. В дните на пълнолуние инвестициите и съвместните собствености ще настояват за адекватно поведение и пренастройване съгласно новите обстоятелства. Ретроградният Плутон от своя страна намалява очакванията за подкрепа, или цената става по-висока.

За родените под знака на Лъв, или с асцендент в Лъв, предстои неспокойна седмица. Съвпадът на ретроградния Меркурий със Слънцето в началото на седмицата ще обостри сетивата ви, чувството за справедливост и негодуванието към инакомислещите. Ще ви се налага отново и отново да обмисляте варианти и решения, да преразглеждате планове и преподреждате графици. Обръщането на Плутон в срещуположния знак Водолей допринася за някои ограничения в партньорските взаимоотношения, които трябва да имате предвид. Пълнолунието/лунно затъмнение в Скорпион за пореден път противопоставя семейните задължения на служебните. Търсенето на баланс изисква повече усилия и компромиси.

За родените под знака на Стрелец, или с асцендент в Стрелец, предстои ангажирана седмица. Други може да се възползват от празничните дни, за да си починат, но вие не. Има толкова много работа за вършене, графикът ви е пълен и стриктен. Все пак седмицата започва с Луна в Дева, а това предполага планиране и много работа. Юпитер и Венера с в хармония в полетата на любовта и партньорството. Имате съдействие и ценна подкрепа. Подминавайте дребните неудачи и разочарования, съсредоточете се върху по-важна цел.

ЗЕМНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Телец, или с асцендент в Телец, предстои емоционална седмица. Започва с Луна в Дева при още действащ земен тригон на светилата. Пълнолунието в срещуположния знак е главната движеща сила. Меркурий се съюзява със Слънцето във вашия знак, във вторник. Някои от групата ще бъдат ярки носители на новото и на истината. Други ще търсят подкрепа от съмишленици и покровители за нейното скриване. Напрегнатият аспект на планетния управител с Нептун ви прави по-чувствителни към оценки и критика. Пълнолунието/лунно затъмнение в Скорпион ще постави на изпитание пословичното ви търпение. Противоречията с партньор или роднина могат да ви накарат да ревизирате мнението си по общи начинания и внезапно появили се възможности за инвестиции.

За родените под знака на Дева, или с асцендент в Дева, седмицата започва с Луна в Дева. Земният тригон на светилата е вдъхновяващ и успокояващ в началото на седмицата. Планетният управител прави своя пореден долен съвпад със Слънцето. Аспектът изпълва с амбиция и желание за напредък, за поставяне на нови цели за постигане. Те могат да ви отведат в съвсем нова среда, сред нови хора, да разширят границите на намеренията и плановете. Напрегнатият аспект между Венера и Нептун могат да породят недоверие в партньора и да предизвикат повече разговори и обяснения. Пълнолунието/лунно затъмнение в Скорпион ви подтиква да направите значима промяна в отношението си към мобилността, средствата за комуникация и придвижване.

За родените под знака на Козирог, или с асцендент в Козирог, седмицата започва с усещане за лекота. Луната е в другия земен знак Дева, все още в тригон със Слънцето. Във вторник то прави съвпад с Меркурий, ретрограден, и то в полето на любовта, творчеството, блясъка, славата и децата. Тази зона остава активна през цялата седмица. Пълнолунието, лунно затъмнение, в Скорпион се случва по същата ос. Така отношенията с много близък човек или с децата подлежат на задълбочен анализ и откриване както на пропуски, така и на възможности. Уран,в комбинация с Прозерпина работи като брейнсторминг, предлагайки масив от идеи и решения.

ВЪЗДУШНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Близнаци, или с асцендент в Близнаци, седмицата започва с Луна в другия меркуриев знак Дева. Планетният управител е в близък контакт със Слънцето, което ви дава възможност да черпите от извора знание и нужната ви информация. Ретроградността му ви прави по-задълбочени и мотивирани да стигнете до корена на нещата. Венера ще ви радва с присъствието си още няколко дни. Квадратът и с Нептун може да внесе нотки на взаимно недоверие с важен за вас човек. Пълнолунието/лунно затъмнение в Скорпион насочва вниманието към здравето и всички житейски условия,които му влияят.

За родените под знака на Вeзни, или с асцендент във Везни, кратката работна седмица започва с Луна във Везни. Планетният управител е подкрепен от Юпитер и провокиран от Нептун. Доверието и недоверието често ще си разменят местата. Пълнолунието в Скорпион, което е и лунно затъмнение, очертава някои граници на достъп до разбиранията ви за етика, чест и морал. В материалното поле ще изпитате различните страни на един и същи проблем. Можете да бъдете наемодател и наемател, да продавате и купувате, да сте едноличен собственик или съдружник в инвестиция. В неделя Венера навлиза в Рак и всичко около вас става много лично и ангажиращо.

За родените под знака на Водолей, или с асцендент във Водолей, предстои мистична седмица. Плутон става ретрограден в понеделник. Ще продължава да изглежда стационарен, обръщането е много бавно. До края на седмицата ще увеличи скоростта си от 0 на 10 секунди (ъглови) на ден. Ретроградният Плутон ще ви притиска да се фокусирате в нещо лично важно, да не се разсейвате и отклонявате. Предизвикателства към партньорските отношения има през седмицата от квадрата на Венера и Нептун. Пълнолунието в Скорпион също разчопля някои рани, за да се намери по-добър лек и по-бързо заздравяване.

ВОДНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Рак, или с асцендент в Рак, предстои подвижна седмица. Празничните дни предполагат пътувания и срещи с близки хора, но през тази седмица те ще бъдат значително повече. Съвпадът на Слънцето и ретроградния Меркурий засилва влиянието на приятелствата както в реалния живот, така и в социалните мрежи. Пълнолунието същевременно обтяга отношенията. По-ярки стават противоречията с хора, които сте приемали на доверие, били сте единомишленици, близки по манталитет, и мироглед. Пълнолунието/затъмнение в Скорпион може да прекъсне някои нишки. В неделя Венера идва в знака ви. Планетата на любовта ще ви бъде на гости до 5 юни. За този период ще направи хармонични аспекти със Сатурн и Нептун, и двете планети движещи се в Риби. За необвързаните настъпва отличен период за нови запознанства.

За родените под знака на Скорпион, или с асцендент в Скорпион, предстои седмица на лунно затъмнение в Скорпион. Само преди година, на 16 май 2022 -ра имахме лунно затъмнение във вашия знак, а на 25 октомври -слънчево, и така докато лунните възли са по оста Телец Скорпион, ще бъдете периодично сюрпризирани от затъмнения. Настоящето ще премине на фона на ретроградния планетен управител, в понеделник Плутон тръгва назад,но и ретрограден Меркурий по същата ос, в Телец. Партньорството ще бъде главна тема през тази, а и през следващите седмици. Обръщайте повече внимание на осветяването на позитивното в отношенията ви с околните. Там се намира разковничето на доброто здраве и дългия живот.

За родените със Слънце, или асцендент, в зодиакалния знак Риби, предстои седмица на пълнолуние, съчетано с лунно затъмнение в другия воден знак Скорпион. Отношенията с родственици ще бъдат в центъра на вниманието не само заради празниците, но Венера с квадрата си с Нептун, както и самото пълнолуние засилват както позитивите, така и негативите. Пълнолунието/слънчево затъмнение в тази зона, Скорпион-Телец, се случва за втори път с една година разлика,предишното беше на 16 май миналата година в 25Скорпион. В дните на пълната Луна, 4,5,6 май, най-подвижната ос предлага изобилие от противоречия, промени, движение, събиране и разделяне.

Дати на някои астрологични събития

На 1.05.2023 в 19:08 Плутон ретрограден от 0°21’Водолей

Слънце 0 Меркурий в 11Tелец на 2.05.2023 1:27

Венера 90 Нептун в 26Близнаци-Pиби на 4.05.2023 в 19:40

На 5.05.2023 в 20:33 ч в 14°Скорпион Пълнолуние – частично лунно затъмнение

На 7.05.2023 в 16:24 ч Венера в Рак

Луната е без курс на:

2.05.2023 2:53 – 2.05.2023 9:09

4.05.2023 12:17 – 4.05.2023 17:32

6.05.2023 17:37 – 6.05.2023 23:04

В тези отрязъци от време не се препоръчва започване на нещо ново и предприемане на важни житейски стъпки.

*******************************************************************************

Всички права запазени.

Препубликация само с писмено съгласие на автора.

Етикети: ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии