Седмичен хороскоп 12-18 май 2014 година

Пълнолуние в Скорпион в сряда

Муси Дачева

Обща характеристика на седмицата

Навлизаме в седмица, доминирана от личните планети. Луната и най-близките до Слънцето – Меркурий и Венера, са в активни отношения с другите планети и ще изведат на преден план личните проблеми и взаимоотношенията вътре в определени малки групи хора.

Меркурий, който от миналата седмица „плува в свои води“ в Близнаци, е най-активният член на планетарното семейство сега. Броят на говорещите ще се увеличи драстично за сметка на броя на слушащите. Понеделник до обяд е все още в сила илюзорният квадрат на Меркурий и Нептун, който е подвел към определени очаквания някои хора в края на предходната седмица.

В първия ден на седмицата се развива тригонът на Меркурий с ретроградния Марс в десетите градуси на въздушните Близнаци и Везни, един аспект влияещ стабилизиращо, и още повече канализиращо, менталната енергия. Той ще подкрепи мнозина, до четвъртък включително, да намерят точното решение на важен проблем, като за това ще помогне и последващия секстил на Меркурий с двойката Венера-Уран. При разумно използване, тези аспекти могат да повлияят благоприятно през седмицата делата на хора с повече планети във въздушните знаци, включая Слънце, Меркурий, Луна, Венера, Марс, или АС, МС.

Голяма активност има от страна на Венера и тя ще придава ярък драматичен цвят в много сфери от живота ни. Венера, планетата на любовта, която по презумпция възприемаме като добра, в следващите дни ще играе важна роля както в личните взаимоотношения, така и на международната сцена.

Венера в Овен не е сладникаво добра както в Телец или във Везни. Тук и сега тя е войн, който разпалва огъня на противоречията, заложени в квадрата Уран-Плутон. В дните на пълнолунието в Скорпион тя „включва“ квадрата, придвижвайки се към съвпад с Уран. Съвпадът на Венера с Уран е показател за събития или обстоятелства, които могат да провокират добрите нрави по време на пълнолуние. Особено подвластни на този аспект ще са родените под знака на кардиналния кръст – Овен, Везни, Рак и Козирог.

Пълнолунието в Скорпион е основният акцент на седмицата. Луната и Слънцето застават в опозиция в сряда, точният аспект е късно вечерта в 22:15 ч.,в 24 -я градус на неподвижните знаци Скорпион-Телец. Пълната Луна сега, както и през миналата година, в края на април, е в съвпад със Сатурн в Скорпион. Това от своя страна дава превес на изразяване и реализация на стари проекти, на неща подработвани от дълго време, отпреди година например. Някои стари вражди могат да се възпламенят в следващите дни и да припомнят минали грехове. Пълнолунието в Скорпион е катализатор на противоречия и води до поляризация на мненията по всеки спорен въпрос,черно или бяло, всичко или нищо. Средният път ще бъде възможен за тези, които овладяват емоциите си, готови са да погледнат с „очите на другите“ и поставят общите интереси над личните.

През тази седмица психолозите и психиатрите ще имат повече работа. Много от хората страдащи от психични разстройства, ще се чувстват превъзбудени и активни, или ще изпадат в дълбока депресия, нещо което ще създава проблеми на тези около тях, както в средата на живеене, така и на работното им място, а също така и в публичното пространство.

Превъзбудената умствена и емоционална енергия на големи маси от хора,наред с драматичната астрологична обстановка, през тази седмица ще оказва силно влияние и на земните и подземните процеси. За мнозина вече не е учудващо, че с мислите си ние влияем на това, което се случва на планетата. По тази причина възможни са атмосферни аномалии или движение на земята, като сеизмичността в някои райони на света може да нарасне значително, изразявайки се в силни земетресения.

Пожелавайте на хората около вас това, което нямат.

На едни Любов, на други пари, а на трети Щастие!

ОГНЕНИ ЗНАЦИ

На родените под знака на Овен, или с асцендент в Овен, предстои динамична седмица. И то в пълното значение, активност на ума, чувствата и тялото. Съвпадът на Венера и Уран е в 14-я градус на Овен, което прави активни, а е възможно и хиперактивни, тези, които имат Слънце, АС, и някой от Луна, Марс, Венера в средната декада на знака. Вашата оригиналност може да блесне през тази седмица, дали с гениална идея, с нестандартно решение или предизвикателно поведение, ще привличате вниманието на околните към вас. Соло изпълнение или включване в „драм състав“ ще ви донесе повече негативи, отколкото позитиви. Астрологичната обстановка е благоприятна за решаване на финансови проблеми и по-голямата част от вниманието ви ще бъде насочено в тази посока. Пълнолунието в Скорпион в сряда ще постави на дневен ред финансовото обезпечаване на вашите планове,свързани с инвестиционни проекти, закупуване или строеж на жилище. Имате шанс да сключите изгоден договор за кредит, но не бързайте да подписвате, докато не изчетете и текстовете с най-ситен шрифт.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда, четвъртък и петък.

За родените под знака на Лъв, или с асцендент в Лъв, предстои седмица на нестандартните решения. Пълнолунието в Скорпион съсредоточава вниманието ви в дома, жилището, което обитавате, хората с които го споделяте. Взаимоотношенията с членовете на семейството ще бъдат толкова важни, колкото и сигурността на дома като такъв, както и перспективите за неговото подобряване, чрез ремонт, реконструкция, преобзавеждане. Важно е да се чувствате на мястото си, да намерите баланса между вътрешното си състояние и изискванията на околната среда. Обръщането към корените традициите и съхраненото от дедите, може да ви даде това усещане за „камък тежащ на мястото си“

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, сряда, четвъртък и петък.

За родените под знака на Стрелец, или с асцендент в Стрелец, седмицата започва със закачките на Меркурий от срещуположните Близнаци. Мнозина ще бъдат ангажирани със ситуации около партньора, с поредица разговори и уточняване на детайли по работен ангажимент. Натрупаната психическа умора от последните седмици ще усетите осезателно в дните на пълнолунието. През първата половина на седмицата ще имате потребност, или така ще се сложат обстоятелствата, че ще предпочетете да не общувате с много хора, за да може да се съсредоточите върху нещо важно. Някой, който много е искал „да ви избоде очите“, ще ви „изпише веждите“. Доверете се на интуицията си и тя ще ви насочи в подходящата посока. А това е нужно, за да издържите на провокациите на двойката Венера-Уран към разточителност и забавления, които не са ви по джоба. Или на някое „неприлично предложение“.

Благоприятни дни през тази седмица – сряда, четвъртък и петък.

Комплект

НОМЕРОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР

+ ПОДАРЪК Лични календари за 5 години

+ НОМЕРОЛОГИЧЕН ИМЕННИК в електронен вариант

на цена 17 лв.

+ доставната такса до адрес или удобен за вас офис на ЕКОНТ

http://www.econt.com/offices/

В поръчката си посочвайте офиса на Еконт, от който желаете да си получите пратката.

Ако не е посочен офис на Еконт, книгите се изпращат на посочения от вас адрес.

Заявка направете във формата за поръчка  on line.

ЗЕМНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Телец, или с асцендент в Телец, акцентът на седмицата е пълнолунието в срещуположния знак – Скорпион. Астрологичната обстановка през тази седмица изисква да търсите, и по-важното да намерите, баланс между собствените си виждания и потребности, и тези на другите. Това може да са хора (човек), с които сте обвързани по един или друг начин – брачен партньор, бизнес съдружник, конкурент или съперник. Включването в интриги определено няма да ви е от полза в дългосрочен план, макар сега да изглежда забавно. Имайте нагласата да отстъпите по маловажни въпроси, да направите разумните компромиси, в името на сътрудничеството и общите бъдещи планове. Така ще направите крачка в постигането на повече яснота и определеност, на по-голяма сигурност във взаимоотношенията.

Благоприятни дни през тази седмица – вторник, сряда, петък и събота.

За родените под знака на Дева, или с асцендент в Дева, предстои подвижна седмица. Меркурий, управителят на знака, отново ви поставя в центъра на събитията. Докато квадратът му с Нептун в края на предходната седмица е внесъл известна неувереност в намеренията, то това е на път да се коригира съществено от тригона му с Марс. Аспектът има влияние до средата на седмицата, по време на пълнолунието и в съчетание на решителните аспекти в кардиналния кръст между Венера-Уран, Плутон и Юпитер. Така с голяма подкрепа отвън, и с достатъчно лични качества, ще успеете да постигнете своето в намерение или цел, поставена отпреди време, поне от есента на миналата година. С вашето аргументирано и убедително слово през тази седмица можете „да продадете и сняг на ескимосите“

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, вторник и сряда.

Родените под знака на Козирог, или с асцендент в Козирог, навлизат в интересна седмица. Преди дни Сатурн, управителят на знака, трябваше да понесе честолюбивите предизвикателства на Слънцето, намиращо се в опозиция към него. Сега, до средата на седмицата, Луната си устройва среща със стареца, под ревнивия поглед на Слънцето. С две думи: пълнолунието в Скорпион може да ви даде някои компенсации и да ви помогне да загърбите огорчението си от определени хора. Гответе се за важна крачка в живота си, за съществена промяна както в домашните условия, така и в професионалната сфера. Някои от нещата, върху които работите в последната половин година, сега могат да предизвикат интереса на точните хора и да станат основа за бъдеща ползотворна работа.

Благоприятни дни през тази седмица – понеделник, вторник и сряда.

ВЪЗДУШНИ ЗНАЦИ

За родените под знака на Близнаци, или с асцендент в Близнаци, седмицата започва с „летящ старт“, но от понеделник следобед. Меркурий, управителят на знака, който е при вас на гости вече втора седмица прави хармонична връзка с Марс. Така някои ваши идеи могат да получат подкрепа, нужният тласък, за да тръгнат успешно напред. Използвайте тази вълна на ментално-физическа енергия за положителни промени в средата си на работа. Подобрете техниката, сменете някои мебели, а ако е необходимо, предприемете по-голямата крачка – смяна на офиса. Промяна в състава на хората, с които работите, също е на дневен ред, но астрологичната обстановка сега е твърде емоционална, за да сте сигурни, че ще направите правилният избор. Може да получите някои добри предложения за бъдещи ангажименти, особено ако работите в сферата на изкуството.

Благоприятни дни през седмицата – вторник, сряда и петък.

За родените под знака на Везни, или с асцендент във Везни, предстои отново една напрегната седмица. И няма как да бъде след като Венера, управителката на знака, се впуска в рискован танц с непредсказуемия Уран. Вашата въздушна емоционална природа ще бъде провокирана в следващите дни от пълната Луна в Скорпион. Тя ще ви кара да търсите начини да се справите с финансов проблем, на всяка цена, дори това да значи да прибегнете до нечестни в някаква степен методи. Рискът да потънете в дългове, които не можете да погасите, е твърде голям. Ако не можете да се справите сами с бюджета си, търсете помощ и съвет от специалист. Обърнете внимание на здравето си, не прекалявайте с медикаменти, избягвайте средата на хора, които ви напрягат емоционално. Втората половина на седмицата, и особено почивните дни, са белязани от знака на кардиналния кръст с напрежение в личните взаимоотношения.

Благоприятни през тази седмица – вторник, сряда и петък.

За родените под знака на Водолей, или с асцендент във Водолей, предстои резултатна седмица. Пълнолунието в Скорпион за вас носи възможности за реализация на положен труд в последните месеци. Сега е момента да се порадвате на плодовете му. Признание от шефовете, даване на висока оценка и изкачване на по-висока служебна позиция са възможен сценарий, стига усилията ви да са били в тази посока. Уран, управителят на знака, в следващите дни има среща с омайницата Венера в предизвикателния Овен. В петък може да попаднете в странна ситуация, да срещнете интересен човек. Ситуацията е в известен смисъл рискована, заради напрегнатите аспекти към този съвпад, затова подхождайте с повече разум в неочаквани ситуации.

Благоприятни през тази седмица – петък и събота.

ВОДНИ ЗНАЦИ

За родените със Слънце в Рак, или с асцендент в Рак, астрологичната обстановка отново е напрегната. Този път повече в сферата на емоциите ще оказва влияние Венера,отиваща на среща с непредсказуемия Уран, в огнените вихри на Овен. Предстои ви значим любовен период белязан от пълнолунието в сродния по стихия знак – Скорпион. Той облагодетелства най-вече самотните или разочарованите от връзката си сърца, но в една или друга степен влияе на всички от групата. Бъдете активни, не чакайте нещата да се случват от само себе си. Съвпадът Венера-Уран ще ви подтиква към нестандартни хрумвания, с които да изненадате приятно любим човек. А Юпитер във вашия знак ще ви кара да бъдете твърде щедри на обещания, но стига да се отнасяте сериозно към това, което предприемате, резултатите ще са налице съвсем скоро.

Благоприятни през тази седмица – вторник, сряда и четвъртък.

За родените под знака на Скорпион, или с асцендент в Скорпион, предстои забележителна седмица. В сряда е пълнолуние във вашия знак. Слънцето и Луната застават в опозиция в 24 градус на Телец-Скорпион, което отправя претенции за внимание повече към вашия знак. Предстои проверка на вашите лични качества и на умението ви да се справяте със сложни ситуации, предоставено от Сатурн, който е активен участник в събитията. Гледайте на случващото се сега като възможност за себеизява и обещание за професионален растеж. Ще има и нови отговорности, и то сериозни. В забързаното си ежедневие обръщайте внимание на храната си и избягвайте експерименти с непроверени диети.

Благоприятни през тази седмица – вторник, сряда и четвъртък.

.


Родените със Слънце в зодиакалния знак Риби, или с асцендент в Риби, навлизат в една много различна от предходната седмица. Пълнолунието в сродния по стихия знак Скорпион ще ви тегли към пътешествия, били те реални или виртуални, или засега само към тяхната организация. Вашият, стремящ се към себепознание и развитие дух, сега и в следващите две седмици, ще бъде подкрепен в стремежите си по много директен начин от тригона на Юпитер и Сатурн във водните Рак и Скорпион. Важното е да си зададете определена цел и да я следвате с постоянство. Някои сериозни предложения могат да дойдат отдалеч. Една радостна новина,свързана с член от семейството, може да ви въодушеви и направи изключително щедри.

Благоприятни през тази седмица – вторник, сряда и четвъртък.

Дати на някои астрологични събития през тази седмица

Меркурий в тригон с Марс на 12.05.2014 г в 19:02 ч.

Венера в квадрат с Плутон на 14.05.2014 г в 20:50 ч.

На 14.05.2014 г в 22:15 ч , Пълнолуние в 23°54′ Скорпион

Венера в съвпад с Уран на 16.05.2014 г в 2:54 ч.

Венера в квадрат Юпитер на 18.05.2014 г в 18:31 ч.

Луната през тази седмица се движи между знаците Везни и Козирог, през втора и трета четвърт.

Луната е без курс на:

12.05.2014 г в 3:51 ч – 13.05.2014 г в 4:07 ч

14.05.2014 г в 22:16 ч – 15.05.2014 г в 8:44 ч

16.05.2014 г в 10:43 ч – 17.05.2014 г в 11:12 ч

В тези отрязъци от време не се препоръчва започване на нещо ново и предприемане на важни житейски стъпки.

*******************************************************************************

Книгите на Муси Дачеваможетеда поръчате on line.

За поръчка на лична астроконсултация и хороскоп, пишете на mussydacheva@abv.bg

Всички права запазени.
Препубликация е допустима само при спазване на следните условия:
1.Статията е предадена в пълен текст, без никакви промени
2. Посочен Автор: Муси Дачева
3. Даден е активен линк с Източник: www.temura.net

Етикети:

16 коментара so far »

  1. Муси Дачева каза,

    Писа на май 12, 2014 @ 9:38

    Муси Дачева Проявление на сепаратизма, заложен в квадратурата по принцип, и конкретно сега в тази на бунтара Уран и трансформатора-Плутон. И тези процеси стават по-отчетливи през втората половина на цикъла на този квадрат, от есента на 2013 насам.http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/iztochna-ukrajna-nad-90-poiskaha-nezavisimost-6011795

  2. Емилия каза,

    Писа на май 12, 2014 @ 12:09

    Госпожо Дачева, с интерес следя хороскопите Ви. Бих искала да попитам кога Везните ще почувстват облекчение най-накрая? Ще има ли светлина в тунела скоро? От началото на годината нещата доста се объркаха и в личен, и в професионален план..Благодаря предварително!

  3. Муси Дачева каза,

    Писа на май 12, 2014 @ 14:05

    Емилия,
    да, така е. Имам доста писма от Везни,с оплаквания.Проблемът е в Марс, който се задържа много време във Везни, напред, сега назад, от 20 май пак напред. До 26 юли ще бъде във Везни и ще прави поразии върху начина на мислене и постъпките. Но по-силно се усеща,когато и други планети минават през кардиналния кръст, като Меркурий през април, юни и юли, и Венера през февруари, май и юли. Разбира се това не значи,че до юли ще е зле за Везните :) Има отделни период като тази седмица,когато Венера е в съвпад с Уран и напряга психиката на някои по-лабилни въздушни знаци.

  4. Емилия каза,

    Писа на май 12, 2014 @ 15:36

    Г-жо Дачева, благодаря Ви за изчерпателния отговор! Да се надяваме след 20 май поне мааалко да се подобрят нещата, а вече след края на юли нещата да тръгнат във възходяща посока за нас Везните! :) Успешна седмица!

  5. Ралица каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 7:29

    Муси, как мислиш, дали при Везните не оказва влияние и северния възел и това да ги кара да не бъдат себе си а да се правят на нещо друго. Имам предвид един дето се е насочил да става премиер и се прави на циркаджия.Сещаш се кой от твоя град е. :)

  6. Малева каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 9:25

    Това за Везните и аз го наблюдавам. Имам две колежки, едната е Везни по слънчев знак а другата по асцендент но идвете са изперкали тотално. Ни се водят ни се карат всички са им криви,потънаха в дългове щото обичат да си купуват скъпички парцалки.Едната се набута с голям заем с висока лихва и само ходи и крънка за пари приятелите си та да си плати вноските.Другата се изпокара с приятела си и май се разделят.Жал ми е за тях щото са симпатични и сме се разбирали досега.Дано както казваш Муси това да е временно. Вярвам ти защото съм била при теб и знам колко добър и сериозен човек си и че като казваш нещо значи е така.Дано животът ни отива към по-добро.

  7. valya каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 10:11

    Муси,нали и за мен важи положението на везни,имам 4 планети- във Везни-Марс,Плутон,венера и меркурий ,и се чувствам ужасно,затова ли е?

  8. Did каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 13:05

    Северният възел не беше ли това което правим сега и не се ли създаваше нова карма с него?

  9. Лидия каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 15:23

    Аз пък имам един познат Везни който е много приятен човек. Но напоследък като се замисля го виждам все растроен от нещо и гледа особено.Сега си обяснявам защо, човекът сигурно си има проблеми.

  10. Емилия каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 15:47

    Да, аз съм Везни и мога да потвърдя със сигурност, че тази година започна отвратително. В интерес на истината от декември 2013 г, да бъда по-точна, от момента, в който Венера стана ретроградна. А от момента, в който Марс стана ретрограден, всичко се срина в професионален план, за личен да не говорим, но такъв тежък период не съм имала от години…. Чакам с нетърпение момента, в който нещата се подобрят :(

  11. Муси Дачева каза,

    Писа на май 13, 2014 @ 18:51

    Освен Венера в Овен и Марс във Везни, които понеже са във взаимна рецепция, не влияят толкова драматично на другите хора, а повече на Везни, трябва да се отчита и СЛВ. Той навлезе във Везни в средата на февруари и сега е в 28 градус. Северният лунен възел е индикатор и на новата карма както казва Did, и не само това ами всичко се развива много бързо. В хороскопа за миналата седмица писах за Везните да обръщат внимание какво говорят и какво правят и да имат предвид “закона за причинно-следствените връзки, в смисъл „каквото посееш – това ще пожънеш””.В събитиен план нещата се развиват много бързо и това,което е направено с погрешни мотиви – извличане на изгода, отмъщение, навреждане на друг човек, злоупотреба с възможности и позиции и др.подобни,ще се върне като бумеранг изневиделица. Важен момент сега е предстоящото преминаване на Венера през ЮЛВ.

  12. Муси Дачева каза,

    Писа на май 14, 2014 @ 10:00

    Турция: Над 200 души загинаха при пожар и срутване във въгледобивна мина
    В мината е станала експлозия, причинена от късо съединение
    14 май 2014, 06:53,
    Над 200 души загинаха при срутване във въгледобивна мина в западния турски окръг Маниса.

    По думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз 787 души са работели вътре по време на инцидента.

    През цялата нощ продължиха спасителните работи, в които участват екипи и техника на правителствената Служба за бедствия и кризисни ситуации. Специализирани екипи от центъра в Зонгулдак също са изпратени на мястото, но

    с напредването на времето надеждите за намиране на оцелели намаляват.

    Спасителите се мъчеха днес сутринта да достигнат до над 200 миньори, които все още са блокирани в мината.

    Над 360 души са евакуирани до момента.

    Властите заявиха, че злополуката е станала след

    взрив и пожар в електрическа подстанция.

    Засега няма категорични данни за причината за злополуката. Специалист от Истанбулския технически университет заяви, че експлозия на трафопост не е често срещана злополука в мините, което навежда на мисълта, че трагедията може да е причинена от други фактори.

    Твърди се, че има пропуски и в организацията на спасителните работи особено в първите часове след инцидента. Започнало е следствие, което ще даде конкретни данни за причините.

    Министерството на труда и социалната сигурност съобщи, че мината е била проверявана пет пъти от 2012 г. насам, като последната проверка е била през март тази година. Не са били установени проблеми в условията за труд и безопасност, съобщава АП.

    Според длъжностни лица инцидентът се е случил, когато миньорите се готвели да застъпи следващата смяна, което вероятно е допринесло за големия брой жертви, тъй като е имало повече миньори от обичайното.

    Йълдъз посочи, че повечето от смъртните случаи са в резултат на отравяне с въглероден оксид. Той заяви, че

    спасителните операции са затруднени,

    тъй като мината не е напълно прочистена от газа и изрази опасения, че броят на загиналите може да се окаже по-висок. По думите му в операцията по спасяване участват 400 души, а някои от миньорите са на дълбочина от 420 м.

    Според медийни съобщения миньорите не могат да използват асансьорите, за да излязат от мината, тъй като взривът е причинил прекъсване на електрозахранването.

    Инцидентът, който се случи в град Сома, на около 250 км южно от Истанбул, е

    една от най-тежките злополуки в мина в турската история.

    Според турски специалист мината в Сома е най-голямата в района на Маниса. В нея работят около 6500 души….
    http://www.vesti.bg/sviat/balkani/vse-po-malka-nadezhda-za-oshte-spaseni-miniori-v-turciia-6011968

  13. Петя каза,

    Писа на май 14, 2014 @ 23:03

    За протокола. Скорпион с асцендент Везни, от началото на ретроградието на Марс – много зле в професионален план и в личен, всичко се проваля.

  14. megi каза,

    Писа на май 15, 2014 @ 20:26

    Петя, много си права уви… Не стига това, но и Сатурн, който сега минава точно през моите градуси.

  15. Петя каза,

    Писа на май 15, 2014 @ 22:38

    Започналото преди ретроградието на Марс, се реализира с триста зора. От многото професионални възможности в този перод успяха много малко.Да се обръща този Марс, че не се трае :)
    И на мен Сатурн ми тъпче и Слънцето и Уран, но откакто Марс е ретро, не се диша :)

  16. Муси Дачева каза,

    Писа на май 24, 2014 @ 14:13

    Продължителен трус бе усетен в страната
    Регистрирано е земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер с епицентър в Егейско море
    24 май 2014, 12:34
    Според Европейския Средиземноморси сеизмологичен институт земетресението е било

    с магнитуд 6,5 по Рихтер и е регистрирано в 12.25 часа.

    Земетресението е с епицентър в Егейско море, в близост от остров Тасос.

    Първоначално бе съобщено, че земетресението е с магнитуд 5,8 по Рихтер. То е било с епицентър в Егейско море сочи справка в сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

    Към 12.55 часа Европейският сеизмологичен център регистрира три земни труса в Егейско море – първото с магнитуд 6.5, второто – 5.0, а третото – 4.0.44.

    Трусът беше усетен в почти цялата страна със сила около 3 по Рихтер, а по-силно – в южните райони. Най-силно земетресението е усетено в Кърджали и Благоевград.

    В Кърджали граждани сигнализират за нацепени сгради, информира Darik News. На територията на ОД МВР Кърджали няма жертви, няма сигнали за сериозни щети след земетресението, съобщиха за aгенция “Фокус” от ОД МВР Кърджали.

    В оперативния дежурен център са подадени два сигнала. Единият за паднал комин и другият – за паднала тухла върху лек автомобил. В момента спасителен екип оглежда местата. Няма паника у населението на Кърджали, хората са излезли навън. Земетресението винаги смущава, но в този случай нямаше паника. Като цяло земетресението поразклати доста силно, обясниха от ОД МВР Кърджали.

    В Пловдив малко преди 12:30 е започнал трусът, силно са били разлюляни сградите, много хора са излезли пред блоковете си. Силно са били разтресени и първите етажи на сградите. Получени са сигнали и на телефон 112. Няколко сигнала за колабирали хора на обществени места в Пловдив са получени след 12.30 часа.

    Това каза за Радио „Фокус” – Пловдив дежурният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ. По думите на лекаря, става въпрос главно за прилошаване. На място са изпратени екипи на Спешна помощ, които да помогнат на хората. Не са постъпвали сигнали за по пострадали от самото земетресение.

    Сериозно е бил усетен трусът и в Хасково. По информация от жители на Хасково, Димитровград и Харманли земетресението е изплашило мнозина от тях и те са напуснали
    жилищата си. Люлеенето се е усетило и от хора, които са били навън, предаде БТА.

    Репортер на Vesti.bg съобщи, че и в Перник трусът е усетен силно. Хората там са леко уплашени и коментирали, че днешното земетресение им напомня силния трус преди 2 г. Колегите предадоха и за проблеми в мобилните комуникации.

    Трусът е усетен слабо в Сливен, предаде репортер на Радио “Фокус” – Сливен. Земетресението е усетено леко от живущите по високите етажи на жилищните блокове в града. Много от тях дори не са усетили труса.

    До този момент няма данни за пострадали и нанесени щети на сгради в столицата във връзка с усетеното земетресение, това показва проверка от районните администрации до момента, съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на Столична община.

    Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Националния сеизмологичен център,

    предаде репортер на агенция “Фокус”. “Дойдох на място, в Националния сеизмологичен център, за да се запозная с информацията”, каза Фандъкова. Към момента няма данни за пострадали и щети на територията на София. Дежурни по райони са изпратени на огледи – това каза кметът на Столична община.

    Според професор Николай Милошев, заместник-председател на Българската академия на науките, трусът е бил с магнитуд около 6,5 степен, епицентърът е бил в Егейско море. В София земетресението се е усетило с интензивност около 3 – 4 по скалата на Медведев – Шпонхоер – Карник.

    Няма никакви данни за жертви и разрушения на територията на България към момента,

    това съобщи Николай Николов, от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, пред БНР.

    Епицентърът на земетресението е извън страната, магнитудът му е бил около 6,5 по скалата на Рихтер. Усетено е в цялата страна, най-вече южната част. Проверява се за щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали, каза Николов.

    “Не разполагаме с информация за загинали, или пострадали хора. Нанесените материални щети са незначителни, проверяваме получените сигнали. Очаквам сигналите за паднали комини, повредени покриви и напукани стени да зачестят, но към момента обстановката е спокойна. Никъде няма паника в населените места.

    Нашите колеги, служители от полицията, са заети с охрана на секциите за изборите. Пожарникари и спасители са в населените места, ако има нещо, те разговарят с хората, успокояват ги. Обстановката е сравнително спокойна. Поддържаме контакт с колегите от Гърция, тъй като те там са усетили заметресението малко по-силно, в района на град Атина”, каза той.

    Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна,

    това каза проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, в интервю за БНР.

    “За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна.

    Естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни”, каза проф. Емил Ботев.

    Министър-председателят Пламен Орешарски следи ситуацията

    във връзка с усетеното в България земетресение, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов и получава своевременно информация. Премиерът призовава гражданите да запазят спокойствие.

    Земетресението е било усетено в Букурещ, Румъния,

    това съобщи читател на Агенция “Фокус”. “Тук земетресението се усети доста сериозно – ние живеем на 6-я етаж и полилеят се люлееше в продължение на 2-3 минути. Първоначално решихме, че е от Вранча, но след като отворих сайтовете видях, че там всичко е спокойно”, пише читателят Борислав Петров.

    Трусът е бил усетен и в Атина, а още по-силно в Северна Гърция, съобщи кореспондентът на Нова телевизия в Гърция. Засега няма данни за разрушения там.

    Силна паника е предизвикало земетресението сред почиващите и работещите на остров Тасос

    в Гърция, съобщиха за Радио „Фокус” – Сливен жители на Сливен, работещи там.

    Хората масово са напускали хотели заведения и са търсели открито пространство, за да изчакат края на труса. Паниката е била голяма и е продължила доста време след края на земетресението. Според работещите там засега няма данни земният трус да се отрази негативно върху туристическият сезон.

    Сеизмичната активност е регистрирана в 12:20 часа в Солун. Трусът продължи около две минути, след това се усетиха два вторични труса. Това съобщиха за агенция „Фокус” българи, живеещи в Солун. Към момента обстановката е спокойна. Гръцките телевизии не съобщават за пострадали и нанесени щети на територията на град Солун.
    http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/prodylzhitelen-trus-be-useten-v-stranata-6012978

Коментар RSS

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии