„Да” на свободата и бързите разрешения!

Бързото разрешение на нещата – срам за майстора или чиста проба майсторлък? Да помислим заедно!

Ясна ситуация, широко отворени очи за това кой, какво и защо иска от теб! Само, че не е толкова просто. Логиката е водеща, но не и вътрешното усещане за нещата. Интуицията също се заиграва с нас, от време на време, и ни разваля вкуса. Вероятно ни дава и другата гледна точка за нещата, но как да и повярваш на 100 процента. Все пак тя е вид усещане, което е извън рамките на общоприетото, на нормалното. А и ние сме хора на 21 век – особено прагматични, че даже се поувличаме, понякога.

Разбира се, да задълбаваме на тема кое е нормално и кое не, и защо е така, е дълъг и безполезен процес. Все едно да търсиш игла в купа сено. И вариациите са различни. В зависимост от положението, начина на мислене, ситуацията, в която се намира в момента, емоционалното състояние и още куп други неща, всеки отделен човек ще даде своя отделен и по-скоро различен отговор на този въпрос.

Това, че познаваме само 10 процента от мозъка си и фактът, че темата за подсъзнанието е като оазис, който изчезва в далечината, в 90 процента от случаите, най-вероятно е едно от обясненията. Какво ни остава? Да бъдем реалисти! Това, което сам си го направиш, никой друг не може да ти го стори или всичко може да стане, но не всеки може да го направи.

Ако човек иска да бъде свободен в решенията и действията си, да е наясно с нещата, трябва да знае как да упражнява и защитава свободата си. Обстоятелствата винаги са различни, но решението е едно. Ние вече сме го взели и трябва да го защитаваме, иначе изпадаме в безтегловност и не е ясно накъде ще ни отвее вятърът, и къде ще ни приземи гравитацията. Рано или късно ще ни се наложи да стъпим с двата крака на земята и тогава…

Древно предание ни учи, че три неща не се връщат обратно – ВРЕМЕ, ДУМА, ВЪЗМОЖНОСТ. Три неща не трябва да губим – СПОКОЙСТВИЕ, НАДЕЖДА, ЧЕСТ. Три неща са най-ценни – ЛЮБОВ, УБЕЖДЕНИЯ, ДРУЖБА. Известната американска психоложка Сю Бишоп ни напомня: „Вашето не зависи от ролята, която играете в живота, от това какво очакват от вас околните, как вие си представяте, че трябва да постъпите. Ако игнорирате своите собствени права, вие не сте достатъчно уверени в себе си, вашето поведение е пасивно.”

Пасивност – съществително нарицателно от женски род, което ни отнема правото на действие, чисто теоретично. За по-дълъг период от време, обаче, и съвсем реално. Да не се оправдаваме, да действаме! И съществителното „пасивност” има своето място в нещата от живота, разбира се, но не и във важните моменти от него.

Източната философия има няколко основни правила в тази посока : „Ако сте решителни и непреклонни, очаква ви успех. Ако всичко пада от ръцете ви без никакъв резултат, не ви остава нищо друго, освен да изчакате по- благоприятно време, но не и да се отказвате. Не се треожете за нещата, които все едно нямате сили да промените.”

Никога не се отказвайте да търсите отговорите е финалният извод. Всеки има право на свободата да го направи, да не пречи и на другите да го правят. Колкото по-ясни са нещата, толкова по-спокоен е животът ни, защото илюзиите са съзнателна самоизмама, казват още древните източни мъдреци.
И вие ли мислите така?

Автор: Дора Башакова
Радио “Пловдив”

bashakova@gmail.com

Етикети: ,

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

  • Най-Нови Мнения във форума
  • Най коментирани
    1. gravatar Петър за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    2. gravatar Варта за Седмичен хороскоп 18-24 март 2024
    3. gravatar Муси Дачева за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    4. gravatar Наталия за Седмичен хороскоп 19-25 февруари 2024
    5. gravatar Муси Дачева за Годишен хороскоп 2022 по зодии