Ретрограден Марс в Рак-Близнаци

Орбиталният период на Марс е 687 дни или 1,88 години. За земния наблюдател той обръща посоката си на движение на всеки две години (от 24 до 26 месеца). Ретроградното движение продължава

в диапазона от 60 до 80 дни.

За последно Марс бе ретрограден през месеците октомври-декември 2005 година в знака Телец.
Настоящата ретроградност на Марс започна на 15 ноември 2007г. и ще продължи до 31 януари 2008г.. Планетата тръгва назад, за нас като земни наблюдатели, от 12-я градус на зодиакалния знак Рак, а на 31 декември в късния следобед навлиза в знака Близнаци и ще се движи в обратна посока до 00 ч. 32 мин. на 31 януари, когато ще стигне 24 градуса Близнаци.

Марс в астрологията се свързва с волята и активността, енергийният потенциал и жизненият тонус, предприемчивостта, агресията и разрушението. Хората родени на имат проблем с физическата активност.Те обикновено изглеждат външно пасивни и сдържани,тъй като успяват да потискат своите емоции в разумни граници. Често им се налага да влагат много усилия в дадена посока без да постигат съществен резултат. Същевременно обаче те самите могат успешно да направляват активността на други хора. При ретроградното движение всички сфери управлявани от Марс търпят задържане и забавяне, но наред с това и задълбочаване, натрупване на енергия, която е готова да изригне в определен момент.

Най-засегнати от сегашното обратно движение на Марс до края на годината са хората родени в кардинални знаци с рождено Слънце от 0 до 12 градуса и особено Рак и Овен. Всички, които имат Луна в Рак или асцендент в Рак, особено в диапазона 0 до 12 градуса, ще се чувстват в някаква степен потиснати, неуверени, апатични и раними. Те, ще изпитат необходимост да подложат на преоценка обстоятелства в живота си, да нанесат корекции в плановете си и да пренасочат своята енергия в по-ефектива посока за времето, когато Марс стане директен, т.е. след 31 януари 2008г.

За тези, при които транзитиращият ретрограден Марс сега попада в 1-ви, 6-ти или 12 ти дом на рождествения в този период той носи, в много по-голяма степен отколкото при другите хора намален жизнен тонус и отслабване на имунната система. Това от своя страна води до по-голяма уязвимост към простуда и грипни инфекции съчетани с рязко покачване на температурата и/или остро разстройство на стомашната дейност.

У някои хора, особено при тези при които Рак заема четвърти дом, ретроградният Марс ще предизвика временно объркване и загуба на посоката, лесна раздразнителност, нежелание да се поемат излишни натоварвания, разчистване на сметки и освобождаване от хора-дразнители.

Много марсови хора ще искат да се освободят от старите си автомобили и периодът до края на годината е благоприятен за това, стига да обявят разумна цена.
Шофьорите със силно марсово влияние стават по-раздразнителни и неотстъпчиви, което е фактор за множество автомобилни произшествия.
При ретрограден Марс в Рак зачестяват битовите травми и порвредата на домашната техника. Вероятността за домашни пожари е също много голяма.

Опасно е съчетанието ретрограден Марс и Пълнолуние. През ноември това бяха дните 23-24-ти. От 14 декември до 2 януари Марс е в опозиция на Плутон,което засилва негативните тендеции във влиянието му. На този фон предстоящото Пълнолуние на 23 декември противопоставя Слънцето, Юпитер и Меркурий в Козирог срещу ретрограден Марс и Луна в Рак. Тази астрологична ситуация ще постави на изпитание способността за себеконтрол на всички онези, които са родени със Слънце или асцендент в кардинален знак – Овен, Рак, Везни и Козирог, в отрязъка на дъгата от 0 до 5 градуса. Може да се очаква при определена категория хора, такива с недостатъчен себеконтрол, повишена агресивност, повече случаи на злоупотреба с алкохол, зачестяване на домашното насилие и хулиганските прояви. Агресивните актове в такъв период обаче често се обръщат срещу агресора.

От 31 декември до 31 януари влиянието на ретроградния Марс по-силно ще усетят подвижните знаци Близнаци, Дева, Стрелец и Риби особено тези, които са родени в третата декада и най-вече с натално Слънце от 24-я до 30-я градус на съответния знак. Ще бъдат по-сприхави и раздразнителни и повечето от хората с Луна и/или асцендент в Близнаци от 24 до 30-я градус.

На разрушителното енергийно влияние на ретроградния Марс са подвластни всякакъв род механизми и транспортните средства – наземни и въздушни, където могат да се очакват аварии от скъсване, счупване на износени части или от късо съединение в електрическата система. Много вероятни са аварии по пътищата преминаващи през силно пресечена местност или през тунели.

По-често се разваля техника, купена на ретрограден Марс.
На ретрограден Марс не се препоръчва започване на експерименти и на нови проекти, които изискват голям разход на енергия,било то физическа, емоционална или психическа. Затова пък периодът е добър за възобновяване на работата върху стари, изоставени по някакви причини разработки, които сега да бъдат освежени, допълнени и обогатени.

На тези, които са изпитвали колебание да скъсат със старото, да напуснат работа или да разтрогнат отношения Марс, движещ се в обратна посока, ще помогне да станат по-активни и да предпиремат решителни стъпки.
При някои мъже ретроградният Марс намалява сексуалната активност, при други изкарва на повърхността женските черти на характера като ги прави по-чувствителни и интуитивни.

Ретроградният Марс намалява натиска, изискванията на външния свят към конкретната личност, което дава възможност човек да намали темпото си на живот, да се разтовари и да се занимава с неща, които през последните месеци са стояли встрани от вниманието му.
Сега е подходящо време за релаксация и водене на по-активен духовен отколкото физически живот, на равносметка и събиране на потенциал, който да бъде изразен, когато Марс стане директен – от февруари 2008г нататък.

Муси Дачева, 6 декември 2007 г.

Четете всеки ден своя астро-номерологичен хороскоп в Номерологичен календар.

Етикети: , , , ,

4 коментара so far »

 1. Lili каза,

  Писа на декември 28, 2007 @ 16:37

  Убийството на Беназир Бхуто дали има някаква връзка с ретроградния Марс?Четох че е родена на 21 юни 1953г.

 2. Муси Дачева каза,

  Писа на януари 7, 2008 @ 13:44

  Да,
  в рождената космограма на Беназир Бхуто Марс е в Рак. В деня на убийството има няколко напрегнати астрологични аспекта. Марс ретрограден е на полупункта Слънце-Марс,които са в широк съвпад от 5 градуса, и Меркурий-Юпитер като в същото време е в опозиция с Плутон, който е в опозиция с рожденото слънце.Но без точен момент на раждането е трудно да се направи подробен анализ на ситуацията.

 3. еми каза,

  Писа на февруари 22, 2010 @ 10:14

  Г-жо Дачева,
  Според Вас, периодът на ретрограден Марс подходящ ли е за прекратяване на дългогодишна работа,без да става въпрос за започване на нова, или е по-добре да се изчака.

 4. Муси Дачева каза,

  Писа на февруари 22, 2010 @ 11:38

  еми,
  Марс е ретрограден около 3 месеца и това е достатъчно време човек да направи оценка на условията, при които работи, защото Марс задейства мотивацията. Ситуацията, която описвате предполага да имате възможности, когато и където решите да започнете работа. Ако, това е така, то вие сте сред много малък процент българи, които в тази криза виждат добри перспективи за себе си :). И дано да е така! В обратния случай, ви препоръчвам да се водите по старата българска поговорка “девет пъти мисли, един път режи”.

Коментар RSS · TrackBack URI

Напишете коментар

Name: (задължително)

E-mail: (задължително)

Website:

Comment:

 • Най-Нови Мнения във форума
 • Най коментирани
  1. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  2. gravatar Деси за Летен хороскоп 2021
  3. gravatar Муси Дачева за Летен хороскоп 2021
  4. gravatar Р- Роси за Летен хороскоп 2021
  5. gravatar Муси Дачева за Планирано секцио и консултация с астролог